Nak Kuruskan Badan? 5 Cara Cepat Bakar 300 Kalori!

- 17 April 2013. Updated 30 September 2014Kesihatan

Assalamua’laikum.

Nak Kuruskan Badan? Inilah 5 Cara Bakar Kalori Dengan Cepat. Bukan setakat nak kuruskan badan, kempiskan perut, kecilkan peha. Ia lebih dari itu. Bila badan lebih ringan, inshaaAllah mudah-mudahan membantu kualiti ibadah kita. Minda juga bertambah aktif. Keyakinan diri pasti bertambah. Ambe kongsikan 5 cara untuk kita bakar 300 kalori hanya dengan aktiviti di rumah. Tak perlu pergi gym!

5 cara bakar 300 kalori di rumah dengan cepat

KLIK SINI –> Download Panduan Rahsia Diet Atkins Turunkan Berat Badan 4kg Seminggu! Teknik Bakar Lemak Dengan Pantas. Berkesan Tanpa Ubat Tanpa Berlapar!

cara bakar lemak perut pantas Nak kurangkan berat badan? Nak kurus sikit demi sikit? Lemak kat perut dah makin mengganas? Kenalah buat aktiviti untuk bakar kalori. Dengan beberapa aktiviti mudah yang biasa kita buat di rumah, mungkin dengan sedikit tambahan masa (macam main bola sepak pulak daa), kita mampu membakar hampir 300 kalori dengan cepat dan mudah.

1. Main lompat tali. Biasa main tali skipping tak? Senang-senang kita boleh bakar 300 kalori dengan main lompat tali selama 30 minit. Caranya, lompat 5 minit, rehat seminit. Lompat lagi 5 minit, rehat seminit. Sambung sampai habis 30 minit. Kalau rajin lagi, hentamlah sejam. Jangan pengsan sudahlah. Takde tali skipping, pakai tali rafia pun boleh! Kalau rajin, buat tiap-tiap hari.

2. Menari/senaman aerobik. Tak tahu nak mulakan senaman kuruskan badan? Senaman bakar kalori? Sila guna youtube. Berlambak video aerobik asas yang ada. Cari tarian/senaman aerobik bawah 40 minit untuk bakar 300 kalori. Cuba dulu ikut rentak cikgu aerobik tu. Mula-mula memang payah nak ikut, maklumlah macam-macam gaya kena buat. Badan pun keras semacam, cuba dulu. Pasti badan berpeluh-peluh dibuatnya!

3. Buat-buat rajin susun perabot rumah. Ok, yang ni bukan tiap-tiap hari nak kena buat, tapi dah kalau ada ‘penyakit’ suka susun perabot, silakanlah. 300 kalori boleh dibakar dengan cepat bila kita buat aktiviti alih dan susun perabot ni. Biasanya ia akan ambil masa kurang sejam. Kalau mainan anak-anak bersepah, itu pun boleh dijadikan aktiviti bakar kalori juga,kan?

4. Main naik turun tangga. Nak lagi best, sengajakan diri anda tertinggal barang kat tingkat atas (kalau rumah dua tingkatlah). Buatlah kerja naik turun tangga ni selama lebih kurang 30 minit untuk bakar 300 kalori. Nak lagi bagus, habis main naik turun, mop terus tangga tu sekali. Bakar lagi beberapa ratus kalori. Oh, indahnya!

5. Ubah gaya tengok tv. Kalau sebelum ni, pantang jumpa tv kita terus baring tak bangun-bangun. Cuba kita ubah dengan bangun setiap kali iklan. Iklan kat tv memang banyak, kan? Jadikan rutin untuk sentiasa bergerak. Jangan amalkan makan jajan/cekedis waktu tengok tv. Boleh?

Sekian dulu cerita ambe tentang 5 cara mudah dan cepat untuk anda bakar 300 kalori hanya dengan melakukan aktiviti di rumah. Boleh baca nota tambahan petua kuruskan badan di bawah;

Download Rahsia Teknik Bakar Lemak Dengan Pantas Sekarang

Lagi petua, tips dan cara kuruskan badan, kempiskan perut dengan selamat tanpa ubat. Jom baca dan berkongsi dengan rakan-rakan. Tekan butang LIKE dan SHARE =)

  • Diet Ikut Jenis Darah

@hafizmd – Nak Kuruskan Badan? 5 Cara Bakar 300 Kalori Dengan Cepat! Adakalanya, penimbang macam tipu jer…hahahaha

Nota: Kalori berdasarkan seorang wanita yang berat badannya 59kg.

{ 75 comments… read them below or add one }

nazray April 17, 2013 at 10:28 am

saya tak terfikir pun cara no 5 tu. hehe, kalau dah baring, memang malas la nak bangkit dari pembaringan tu, melainkan nak ke tandas dan makan je. kandang2 paling teruk, terus tidur depan tv! makan jajan takdelah, tapi makan nasi mesti depan tv.
Baca entri terkini Blogger nazray´s: Facebook versi 6.0 untuk pengguna iOS | Kemaskini terbaru.

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:04 am

haha..biasalah..dah syok layan tv..mana nak bangun, tp kalau dapat bangun dan gerak2 time tgk, tv..lagi bagus =)

jarang sgt makan nasi depan tv, sbb takut jadi makin sedap nasi tu…hahaha
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Nak Kuruskan Badan? 5 Cara Cepat Bakar 300 Kalori!

Reply

yusri April 17, 2013 at 10:30 am

tali rafia ringan sangat boh…hahaha
menari bagus jugak tu…buat poco-poco ke…gangnam style ke…huhu
tapi bab bangun setiap kali iklan tu dok berape nok amal sangat sebab kalu tengok tv sorang-sorang takpe…kalu tengok ramai2…ada jugok hok kena sound kek gi…hahaha
Baca entri terkini Blogger yusri´s: Wordless Wednesday #30 – Mee Hot Plate

Reply

hafizmd April 18, 2013 at 5:37 pm

hahaha..contoh yg tk logik tp dah kalau takde sgt, simpul byk2 tali tu boh..

apa jenis tarian pun ok…janji takde org tgk..dok gitu boh?
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Nak Kuruskan Badan? 5 Cara Cepat Bakar 300 Kalori!

Reply

yusri April 19, 2013 at 10:10 am

guna getah ikat (org kapung ambe panggil rubber band) buleh jugok…dulu biase buat main zero point…huhu
Yer doh…ambe biase dgn tarian pogo je…huhu
Baca entri terkini Blogger yusri´s: Wordless Wednesday #30 – Mee Hot Plate

Reply

hafizmd April 22, 2013 at 8:43 am

glamer org kapung deme, speaking gitu..hehe

zero point…ambe panggil ‘zeropeng’..hahaa

Reply

yusri April 23, 2013 at 4:55 pm

haha…org kapung ambe memang hebat…

yer doh…ambe pung panggil ‘zeropeng’ gok…hehe
bahagian kat pale dok aci tekang eh…hahaha
Baca entri terkini Blogger yusri´s: Kenapa Ada Lubang Pada Bumper Belakang?

suri April 17, 2013 at 10:47 am

salam..
apkhbr?
agak2 klu berkebun blh tak bro ?

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:16 am

As salam, alhamdulillah…baik2 ajer

Berkebun lagilah bagus..

Reply

suri April 17, 2013 at 10:48 am

tiada yg mudah perkara ini kena buat selalu bri berkesan :)

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:15 am

Konsisten..terbaik!

Reply

arynet April 17, 2013 at 11:50 am

saya suka berjoging. semangat kejap je. hehe.. skrg berat badan smakin naik. Kena main lompat talilah camni. :D

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:15 am

Samalah, nak kena main lompat tali tiap2 hari

Reply

cikgu naman April 17, 2013 at 12:42 pm

patutlah bro kurus..hehe

wife dah mula ajak senam robik kat rumah ni…
Baca entri terkini Blogger cikgu naman´s: WW-Maaf, Saya Tak Tahu

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:15 am

hahaha…kuruslah sangat…hehe

eloklah tuh..lagi semangat

Reply

Puan Bardboo April 17, 2013 at 2:05 pm

yang no.3 tu kalau saya buat, jadi sakit2 badan, sakit pinggang, sakit belakang..hehe..
Baca entri terkini Blogger Puan Bardboo´s: Wordless Wednesday #17: Setinggi Menara Eiffel

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:14 am

hehe..mintak tolong en abang, tp nanti en abglah yg slim =)

Reply

Oneblogsocial April 17, 2013 at 2:30 pm

Terimakasih,kami memang membutuhkan sokongan dalam menguruskan badan.
Baca entri terkini Blogger Oneblogsocial´s: Cara Mudah Memindahkan WordPress

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:14 am

Terima kasih kembali
Moga2 dapat turunkan berat badan sekilo dua

Reply

titan April 17, 2013 at 2:46 pm

buat harvest step aje paling mudah. buat dalam 30 minit..memang banyak kalori hilang..
Baca entri terkini Blogger titan´s: Jobdirumah Payment – Kali ke 29

Reply

hafizmd April 18, 2013 at 5:38 pm

langkah penuaian? camne ni? boleh kasi terang sikit?

ambe baru belajar harvest bacteria..hehehe
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Pengalaman Live Streaming Dengan TM Unifi!

Reply

WRizuan April 17, 2013 at 2:57 pm

No. 1 memang bagus bro, sehari 10minit cukup aku ingat :)
Baca entri terkini Blogger WRizuan´s: Dapat Google Sitelink

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:13 am

Itulah. Nak kena buat sungguh2 ni

Reply

Hazmin Hamudin April 17, 2013 at 3:18 pm

Kalau dah dekat rumah tu memang dah malas la nak bersenam. Hehe.. Paling disukai dekat rumah buat kuak lentang je.
Baca entri terkini Blogger Hazmin Hamudin´s: Wordless Wednesday | Alexa Audience Demographics

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:13 am

Itu kuak lentang atas tilam..terus tido…hahaha

Reply

Hafizul April 17, 2013 at 3:30 pm

Hehe..kena pulak iklan oppa gangnam..terus menarik cik kak ngn cik abang tu..haha..haiii rasa nak buat artikel berkaitan dengan ni jer..tunggu masa sesuai ler..haha
Baca entri terkini Blogger Hafizul´s: Wordless Wednesday #49 – Bersantai Dalam Kolam

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:13 am

Canteklah…ambe tunggu!

Reply

onlajer April 17, 2013 at 3:39 pm

masalahnya rumah gua takde tangga la
Baca entri terkini Blogger onlajer´s: Rock On Wednesday #1

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:12 am

Boleh pinjam tangga org…hehe

Reply

Datin Tyka April 17, 2013 at 5:14 pm

tambahan juga.. tidur cukup 8 jam boleh turunkan 500 kalori.. best kan..
Baca entri terkini Blogger Datin Tyka´s: Doktor Pakar Kanak-Kanak

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:12 am

Ni yg paling best!Tidurpun boleh bakar kalori

Reply

papa mifz April 17, 2013 at 5:46 pm

den sampai skrg tak berjaya turunkan berat badan…huhu
Baca entri terkini Blogger papa mifz´s: Wordless Wednesday – Tumbangnya Ironman Kepada Boboiboy Kuasa Tiga

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:12 am

Mmg payah jugak nak trunkan berat badan ni, nak2 kalau tiap2 hari jumpa makanan sedap..hehe

Reply

ejam April 17, 2013 at 8:37 pm

cadangan turun naik tangga tu menarik.
kalau rumah flet/kondo/apartment pun boleh dipraktiskan ni, rajin lebih sikit mopkan tangga tu sekali dapat gak pahala tolong makcik yang buat mentenen tu.. :)
Baca entri terkini Blogger ejam´s: Selamat Sampai 2 Kotak Lagi Karipap Mini.

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:11 am

Terbaik!

Jgn ada yg mntak mopkan rumah diorang sekali sudahlah..haaha

Reply

akubiomed April 17, 2013 at 9:36 pm

Selalu buat skipping dirumah sahaja. :-)
Baca entri terkini Blogger akubiomed´s: Wordless Wednesday – Mountain Dew Ada berani?

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:10 am

Patutlah bro AB kacak bergaya!

Reply

Kawah Putih April 17, 2013 at 11:16 pm

Buat-buat rajin susun perabot rumah, tipd ini paling cocok buat perempuan
Baca entri terkini Blogger Kawah Putih´s: Jalan Alternatif Menuju Kawah Putih Bandung

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:10 am

Bagusnya jika dapat dibuat bersama suami

Reply

Tempat Wisata di Jawa Baratt April 17, 2013 at 11:19 pm

kalau aku suka yang no 5 Ubah gaya tengok tv, itu tips yang sangat mudah dilakukan
Baca entri terkini Blogger Tempat Wisata di Jawa Baratt´s: Penginapan dan Villa di Ujung Genteng Sukabumi

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:10 am

Betul tu. Sisi rumah juga akan kelihatan lebih ceria mungkin

Reply

Hairul Azni April 17, 2013 at 11:21 pm

Saya suka cara yang ke-3 hingga yang ke -5 tu..
Baca entri terkini Blogger Hairul Azni´s: Ong Yang Ada Pada Bunga Adenium

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:09 am

Terbaiklah! Lepas ni, habislah perabot kena pusing2 dalam rumah..hehe

Reply

iOS Gear April 17, 2013 at 11:22 pm

Berlari setempat boleh bro?
Baca entri terkini Blogger iOS Gear´s: Cydia Tweak : Grabby Mudahkan Akses Kamera Dari Lockscreen

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:09 am

Boleh, lari setempat 20 minit

Reply

Izzat Eshak April 17, 2013 at 11:55 pm

Kena buang banyak lemak dengan pembakaran kalori2 ni =)
Baca entri terkini Blogger Izzat Eshak´s: Masih relevankah Blog?

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:08 am

Betul tu. Tu yg tgh rajin joging sekarang..hehe

Reply

ajumohit April 18, 2013 at 6:07 am

mmmmmemang mudah dipraktikkan, saya parking jauh dari opis, jalan kaki kira senaman jugak kan huhu, ada hikmah rupanya parking jauh ;)
Baca entri terkini Blogger ajumohit´s: WW ~ Harga emas today RM126/gram

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:08 am

terbaiklah aju..

lagi jauh, lagi bagus =)

Reply

Dulu Lain Sekarang Lain April 18, 2013 at 8:40 am

Memang mudah lah. Tak payah guna api pun :D
Baca entri terkini Blogger Dulu Lain Sekarang Lain´s: Of Cats and Kittens: Feral, Stray and Pet Cats

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:08 am

tak yah bayar pun..hehe

Reply

Denaihati April 18, 2013 at 12:35 pm

ada banyak cara ni…nak seribu daya dan daya. no. 5 tak aci kalau tengok HBO…
heee
Baca entri terkini Blogger Denaihati´s: Calon Panas PRU13

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:08 am

hehehe..channel HBO mmg payah nak bgun, citer best!

Reply

hafiz April 18, 2013 at 1:41 pm

nampak senang tapi susah juga nak buat..
Baca entri terkini Blogger hafiz´s: Aksesori terbaru keretaku

Reply

hafizmd April 19, 2013 at 9:07 am

Itulah, time2 mlas datang..habislah semangatnya..hehe

Reply

titan April 18, 2013 at 3:20 pm

pakai tali rafia tu mengarut betul la. haha..getah kira ok lagi.
Baca entri terkini Blogger titan´s: Roll Call Harian Anak Saya – Saiful Nang.

Reply

hafizmd April 18, 2013 at 5:36 pm

hahahaha..kasi simpul byk2 tali rafia tu..hahaha
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Pengalaman Live Streaming Dengan TM Unifi!

Reply

hafiz April 18, 2013 at 4:55 pm

saya telah letak link petikan asal..sorry semalam terlupa..if tuan xsuka saya boleh remove..tq

Reply

hafizmd April 18, 2013 at 6:25 pm

Terima kasih atas kesudian tuan membalas makluman saya.

Tidaklah menjadi keberatan utk saya benarkan tuan terus menggunakan artikel tu di laman web tuan.

Terima kasih atas makluman =)

Reply

iAwani April 21, 2013 at 10:13 pm

saya pula terbalik. terpaksa berhenti bersenam sebab nak naikkan berat badan. Sebelum ni aktif bersukan. Tak tahan di bilang si kurus.

Reply

hafizmd April 22, 2013 at 8:44 am

wah…untunglah..ambe sibuk nak kuruskan badan, bro iAwani sibuk nak tambah..meh amik berat tu ngn ambe sikitlah.hehee
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Kerana Roti Canai?

Reply

Juan April 22, 2013 at 5:46 pm

memang kena bergerakkan badan kalau nak turunkan berat badan, hehehe
Baca entri terkini Blogger Juan´s: Habbatus Sauda – Jintan Hitam

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:47 am

hehe..betul tu..lg byk kita gerak, lg byk kalori dibakar, maksudnya lagi banyak lemak degil hilang…yahooo!

Reply

fizzy April 22, 2013 at 9:38 pm

yang no.5 tu paling payah nak buat huhu

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:45 am

hahaa..mmglah..maklumlah…syok tgk tv

Reply

Myra Jay May 14, 2013 at 3:01 pm

Ok, tip yg mudah diikuti..

Thanks Bro :D
Baca entri terkini Blogger Myra Jay´s: Layan Mee Udang di Sungai Dua

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:37 pm

Terima kasih MJ =)

Reply

Rina May 24, 2013 at 2:02 pm

Terima kasih untuk semua tips2nya, sangat membantu biar perut jadi bagus dn tidka buncit..
Baca entri terkini Blogger Rina´s: How To Send Out Mass Emails With PHP Script

Reply

hafizmd May 24, 2013 at 2:34 pm

Sama2 kita amalkan, dpt kurg sekilo jadilah

Reply

ProfHariz May 28, 2013 at 1:37 pm

Cheq bookmark ! Terbaik
Baca entri terkini Blogger ProfHariz´s: 22 Tips Menghasilkan Artikel Di Saat Ketandusan Idea

Reply

hafizmd May 29, 2013 at 11:55 am

terima kasih bro PH

Reply

mohd afendi August 21, 2014 at 8:04 am

Kalau macam berjalan tu boleh kurangkan kalori ker

Reply

Hafizmd August 21, 2014 at 11:37 pm

Betul. Aktiviti berjalan boleh bakar kalori

Reply

ismail ahmad October 17, 2014 at 5:57 pm

nak turun tangga ok… tapi nak naik tuh yang selalu failed
Baca entri terkini Blogger ismail ahmad´s: Teknik Bakar Lemak Perut Cepat 5 Minit Sehari

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:30 am

@yusri, hahahaha…ni kalau boleh main balik zeropeng ni..hahahaha

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 7 trackbacks }