Senaman Membakar 300 Kalori Pada Waktu Malam!

- 28 June 2013. Updated 3 July 2017Kesihatan

Assalamua’laikum.

Aktiviti waktu malam yang membakar kalori dan lemak degil! Main lompat tali atau main tali skipping. Lama dah tak main lompat tali ni. Dulu, sebelum zaman mumayyiz, selalu jugaklah tumpang bebudak perempuan sekelas yang ajak main lompat tali tu. Dah diorang ajak, kami gentleboy bantai main jerlah lompat tali pun! Tak sangka, rupanya main tali skipping pun boleh bakar lemak dan boleh kuruskan badan jika kena caranya! Jom baca senaman bakar kalori dengan pantas!

Teknik main lompat tali dengan betul

Nota: Main lompat tali selama 30 minit boleh membakar 300 kalori.

kuruskan badan tanpa senaman berat bakar lemak degil di paha

Setiap perkara ada SOPnya. Macam nak makan jugaklah, kena basuh tangan elok-elok, baca doa makan, barulah serang hendap makanan tu. Begitu juga kalau kita nak main lompat tali@skipping ni. Jangan main redah jer, takut nanti tali ke mana, kita ke mana. Jom saya kongsikan teknik praktikal lompat tali yang betul hasil pembacaan di laman Persatuan Lompat Tali Malaysia;

Rujukan Tambahan: Petua & Tips Kuruskan Badan Kempiskan Perut Cepat & Berkesan

  1. Buat senaman regangan dulu. Bermula dari kepala sampailah kaki.
  2. Ukur sukatan tali skipping. Caranya ialah dengan pegang kedua-dua hujung tali dan pijak tali tu. Hujung tali yang kita pegang tadi mesti berada antara paras ketiak dan bahu kita. Barulah sesuai dengan ketinggian kita masa nak main tali skipping nanti.
  3. Cara pegang tali skipping. Letak batang pemegang tali skipping tu tengah-tengah tapak tangan kita dan genggam. Siku kena rapat dengan badan. Jarak pergelangan tangan dari badan kita lebih kurang 20cm – 35cm dan perlu berada sikit di bawah paras pinggang kita.
  4. Permulaan nak lompat tali skipping;
  • Hayunkan tali dan pusing tali di sisi dulu.
  • Bila dah selesa, boleh mulakan melompat tali skipping tiap kali tali cecah lantai. Untuk permulaan, disarankan untuk tidak lompat lebih dari 30cm dan lompat secara “bounce” untuk elak sebarang kecederaan.
  • Dah selesai main lompat tali, jangan lupa untuk buat “cooling down”.

Ingat, main lompat tali ni kena ada ilmu juga. Boleh beli pelbagai jenis tali skipping yang ada di pasaran. Ada yang jenis takde tali, ada yang siap ada calori counter lagi. Ini memang tali skipping yang versi moden punya. Demi senaman bakar kalori, anda boleh beli. Senang nak track berapa banyak kalori yang dah dibakar!

Kenapa saya sebut malam? Maklumlah, siang ramai yang sibuk dengan urusan kerja seharian. Malam mungkin waktu yang sesuai untuk lakukan senaman ringan seperti ini. Paling busuk, dapat jugak bakar 100 kalori selama 10 minit.

PERHATIAN: Video berikut khas untuk WANITA sahaja!

Download Instructional Videos, Nutritional Software & Forum Sokongan Khas Untuk Wanita Sahaja. CLICK HERE!

Lagi teknik bakar lemak dengan membaca entri berikut;

Boleh layan video pertandingan lompat tali sempena Hari Belia 2010 di bawah untuk motivasikan diri kita!

@hafizmd – Senaman Membakar 300 Kalori Untuk Kuruskan Badan Pada Waktu Malam! Tak nak main tali? Pandai-pandailah =)

{ 88 comments… read them below or add one }

titan June 28, 2013 at 10:20 pm

penat wehhh lompat tali. haha..

Reply

hafizmd June 29, 2013 at 6:39 am

hahaha…mmg penat woooo

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:52 pm

eh takkan tak larat

Reply

TehR June 28, 2013 at 10:37 pm

cikgu2 perempuan tak digalakkan main lompat tali waktu pendidikan jasmani

Reply

hafizmd June 29, 2013 at 6:39 am

amat dilarang keras

Reply

TehR June 30, 2013 at 2:28 pm

kecuali semua pelajar, guru, pentadbir dan pekerja sekolah adalah perempuan

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:02 pm

ramai perempuan di sekolah yer…hehe

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:52 pm

itu la betukl kan

Reply

Hairul Azni June 28, 2013 at 10:46 pm

Saya tak pandai main lompat tali..lepas ni boleh belajar ikut step yang Hafiz ajar tu..

Reply

hafizmd June 29, 2013 at 6:38 am

silakan bro..ambe pun baru jugak belajar cra lompat tali ni

Reply

suri June 30, 2013 at 12:01 am

last buat saya rasa tahun lepas ah,teruknya saya.yang leceh bila peluh meleleh dah kena stop ..tapi tak best masa ni sy kena tanggalkan cm :(

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:43 pm

@suri, boleh mulakan lagi ni…tali ada lagi tak?

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:53 pm

itu yang bagus tu

Reply

Miss Puan Yati June 28, 2013 at 11:11 pm

Tiba-tiba rindu zaman main lompat tali kat sekolah. Boleh bawak merajuk & gaduh-gaduh manja jugak dengan kawan.

* Nanti boleh cuba cara lompat-lompat tali ni pulak hehe

Reply

hafizmd June 29, 2013 at 6:38 am

hahahha…gegirl mmg mcm2 peel…tp zaman main tali ni mmg betul2 kenangan woooo

Reply

suri June 30, 2013 at 12:02 am

rasa nak lompat pakai tali getah pula heee

Reply

hafizrahim June 29, 2013 at 7:38 am

kalau sekarang ni nak lompat habis gegar lemak kat perut..hahaha

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 7:57 pm

ok la tu gegar.. kalau rumah gegar tu lainmacam dah. heeee

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:04 pm

@DT, yg tu ambe tak dapat nak terangkan lebih lanjut…harap maklum

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:54 pm

ahhahaha…

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 10:40 pm

gogar lomak tu yg baguih tuh…hehehe

Reply

Datin Tyka June 29, 2013 at 9:04 am

Untuk orang perempuan tak elok kan. Nanti jatuh peranakkan. Dt memang tak pandai main. Heeee

Reply

Honeybee June 29, 2013 at 11:18 am

Oh betul ke, jatuh peranakan? Tak tau pun sebelum ni :)

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 4:42 pm

pernah dengar dari rakan.. sebabnya dia sakit tu lepas main skipping.. tu takut tu

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:40 pm

@DT, mmg kawan DT tu p check ada ‘jatuh peranakan’ ek?

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 9:32 pm

yup doktor kata begitu

sharmila December 10, 2017 at 6:03 pm

Yelah sy pun pernah jatuh sakit..

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:46 pm

@Honeybee, ambe pun macam pernah dgr tp tak berapa pasti kebenarannya

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:54 pm

itu la.. tp kawan DT mmg sakit sebab main skipping

Reply

munir ardi June 29, 2013 at 9:08 am

cocok sangat dengan saya senam ini bro hafiz tak sempat lagi nak ke Gym setelah dari School

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 7:55 pm

kalau malas untuk ke gym, memang ini senaman yang sesuai

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:06 pm

@DT, setuju tu..mmg lenguh penat dan cepat berpeluh main tali skipping ni

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 10:45 pm

@bang munir, cocok sangat utk saya jugak..hiihi

sesuai diamal saat kita sibuk

Reply

fyna June 29, 2013 at 1:51 pm

tips terbaik nih. tak memerlukan modal yang besar pun kan.

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:55 pm

fyna kena cuba la lepas ni

Reply

Hafizul June 29, 2013 at 2:52 pm

Hehe…dah lama tak main skipping..masa sekolah men dulu memang suka main menda ni..hehe

Reply

Khairul Zamri June 29, 2013 at 5:40 pm

terbaiklah ak dh lama tak main lompat tali hahaa mase kecik2 dulu je main nga jiran2

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 4:44 pm

mesti comel main dengan jiran. hahahah

Reply

papa mifz June 29, 2013 at 6:53 pm

dulu kecik-kecik selalu gak main lompat tali dengan kakak den…hehe

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 7:56 pm

mesti comel kan.. he he

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:04 pm

@DT, ambe yakin PM masa kecil2 sama comel ngn anaknya Mifz tu

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:55 pm

hahaha rasa nya lg comel kot

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 10:44 pm

sekarang boleh ajak mifz ngn mamanya pulak main tali

Reply

suri June 29, 2013 at 11:58 pm

sy dah cuba..semput ar juga dibuatnya haaa

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:43 pm

mmg semput mula2 buat hari tu..hehe

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:56 pm

mula mula semput lama lama ok juga nnt

Reply

suri June 30, 2013 at 12:03 am

jangan jad malas kalau malas tak akan mampu tukar apa2 pun walau seinci heeee.good luck admin

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 7:56 pm

suri pon jangan malas. he he

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:04 pm

@DT, sama2 jgn malas

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 9:33 pm

baikkkkk.hehehe.. DT dah kayuh basikal dah rini

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 10:43 pm

kayuh beskal baru tu ek? cayalah!

Datin Tyka June 30, 2013 at 10:57 pm

eh belum lagi.. guna basikal lama lg.. kumpul duit lg

Hairul Hissam June 30, 2013 at 12:39 pm

kalau yg dah kawen.. boleh bersenam atas katil bersama tersayang. heeee

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 5:01 pm

bole kurus jugak ke?

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:40 pm

@DT, hahahhahaa

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:42 pm

@Hairul, hahahhaha…ambe tak nak tulis

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:56 pm

kenapa tak nak tulis.. nk tahu juga ni

Reply

Hairul Hissam July 2, 2013 at 3:08 pm

secara rasionalnya boleh…
tapi praktikalnya tak pasti pula. sbb ambe tak pernah test.. heee

Reply

Ummi Hanie June 30, 2013 at 3:32 pm

semput sy main skipping, 50x pun tak larat… sungguh tak kuat stamina ni…

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:42 pm

hehe..mula2 tu mmg semput..tp cuba ummi ulang main…buatlah dalam 20 kali dulu, next time kasi up, 30 dan seterusnya…lepas tu, senang2 jer boleh buat 70 kali pusing sekali main

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:58 pm

lama lama tak semput.. sebab stamina da stabil

Reply

Ummi Hanie June 30, 2013 at 3:34 pm

sy lebih suka main gegelung hula hoop tu.. leh ramping pinggang kot :p

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 7:56 pm

hula hoop DT paling lame bole 3 saat aje. hahah tak reti nak main

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:05 pm

@DT, gelung rotan ek? payah gak nak maintain benda tu kat pinggang yg ramping ni…hahaha

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:41 pm

@Ummi hanie, betullah…ramai yg cakap camtu

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 7:55 pm

ambe kena buat kontest ni… hadiahnya skipping.he he

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 8:05 pm

kontest hadiah tali skipping? hehehhehe

Reply

Mama Murai June 30, 2013 at 8:55 pm

skipping agak memenatkan… tapi ianya salah satu senaman yang paling banyak membakar kalori… kena fikir 2 3 kali kalau nak amalkannya… just for me.. maybe :)

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 10:41 pm

maybe…hehehe…mmg penat tp berbaloi jugak nak2 musim jerebu hari tuh…

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:58 pm

masing masin ada cara tersednrii

Reply

effort lab June 30, 2013 at 10:38 pm

Kalau dah lama tak lompat2, mau tercabut kepala lutut haha

Reply

hafizmd June 30, 2013 at 10:42 pm

mmg seksa jugaklah kepala lutut ni dikerjakan..hahhaa

Reply

Datin Tyka June 30, 2013 at 11:59 pm

hahah bahaya tu.. kena jaga diri juga ni

Reply

Sop July 1, 2013 at 12:40 am

lamanya bersenam
dulu pernah ambil kursus skipping nih :)

Reply

hafizmd July 12, 2013 at 6:44 pm

wah…mesti ada sijil dia ek bang sop?

Reply

puteri kasih July 1, 2013 at 12:50 am

lompat tali skipping ni memang leh kuruskan badan..tapi masa budak-budak je rajin berskipping…hehe

Reply

hafizmd July 12, 2013 at 6:44 pm

sebab tu masa budak2 kita sihat dan langsing gitu..hehe

Reply

Denaihati July 1, 2013 at 2:02 pm

macam ni dapat 2minit pun segala jenis peluh keluar lah. memang best skipping ni.

Reply

hafizmd July 12, 2013 at 6:42 pm

betul tu bro DH…2 minit mmg agak lama utk skipping ni..hehe

Reply

Rina July 2, 2013 at 8:20 pm

Waduh susah banget membakar lemak untuk tampil lebih langsing, harus banyak exercises macam lompat tali nie.. :(

Reply

hafizmd July 12, 2013 at 6:43 pm

betul tu Rina…skipping ni senang nak keluar peluh cuma kena hati2 elak cedera

Reply

akubiomed July 3, 2013 at 12:38 am

Bermain skipping bagus untuk kardio dan bakar kalori. Atlet sukan tinju akan menjadikan skipping antara rutin mereka.

Reply

hafizmd July 5, 2013 at 3:40 pm

Betul tu bro. Kalau tgk atlet tinju buat skipping, fuuuh! macam tak pakai tali langsung

Reply

blackrosehunter July 5, 2013 at 12:01 am

dulu main juga skipping ni tapi tak kekal lama..hehe

Reply

hafizmd July 5, 2013 at 3:15 pm

hehehe…payah nak konsisten

Reply

yas July 31, 2013 at 4:05 pm

Dah lama dah tak bako membako nih…hehehe

Reply

hafizmd August 1, 2013 at 9:43 am

Ambe tunggu lepas raya, mula membakor balik…gian dah ni…hehehe

Reply

sheryna March 11, 2015 at 1:10 am

10 minit melompat…berpeluh…busuk2 hilang gak 100 kalori…sy ambik 1000 kalori setiap hari..100 bakar dengan skipping..tggal 900… Harap terbakar sendri la…huhu

Reply

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }