Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah dengan Bank

Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah Tanpa Slip Gaji. Loan pinjaman rumah susah nak lulus? Banyak kali dah apply, masih tak lulus? Nak tahu cara mudah nak lulus loan rumah walaupun tanpa slip gaji? Ada rahsia yang anda boleh buat dengan segera. Moga-moga impian untuk memiliki rumah pertama akan berjaya dicapai tahun ini.

Nak lulus pinjaman bank beli rumah

Dalam entri saya di sini,”Cara buat loan rumah sampai lulus“, banyak juga soalan yang ditanya berkaitan berapa banyak yang kita boleh pinjam jika gaji suami sekian-sekian, dan gaji isteri sekian-sekian banyak. Contohnya soalan di bawah:

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k. Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700.

Soalannya, berapa banyak jumlah pinjaman yang boleh pasangan ini mohon (atau akan diluluskan oleh bank) dan berapa range harga rumah yang mereka mampu untuk bayar?

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k.
Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

1. Bagaimana cara nak kira kemampuan loan/pinjaman yang kita boleh mohon dengan bank?

  • Harga rumah yang nak dibeli = RM190,000
  • Deposit = RM19,000
  • Bayaran bulanan = RM944.00 (CIMB Islamic, 30 tahun, flexi loan)
  • Anda boleh kira sendiri di 2 laman ini: AKPK Kalkulator Pinjaman Perumahan & Kira bayaran bulanan pinjaman perumahan

2. Berdasarkan bayaran bulanan RM944 di atas, anda yang berkira-kira nak buat loan/pinjaman rumah sewajarnya sudah boleh berkira-kira berapa banyak pendapatan sebulan yang anda harus ada, dan berapa banyak yang tinggal selepas ditolak semua komitmen yang wajib dibayar.

3. Kalaulah jumlah baki wang yang ada selepas ditolak-tolak komitmen lain (cth: loan kereta, PTPTN, ASB loan) lebih rendah berbanding bayaran bulanan di atas, besar kemungkinan permohonan pinjaman/loan rumah anda akan gagal.

Maksudnya, untuk mudah lulus loan pinjaman perumahan, berdasarkan pengalaman saya membeli rumah pertama…anda wajib mencantikkan bank statement akaun bank anda. Jangan ada sangkut kat mana-mana bayaran pun terutama hutang kad kredit. Jika aliran pembayaran hutang anda cantik, mana-mana bank pun akan berebut untuk menjadikan anda pelanggan mereka. Itu yang terjadi kepada kami. Alhamdulillah.

Bagaimana cara nak beli rumah tanpa perlu bayar deposit?

Bayar deposit lebih rendah atau langsung tak perlu bayar deposit. Ada caranya;

  1. Beli rumah yang masih dalam pembinaan. Biasanya ada 7% diskaun untuk Bumiputera. Jadi, anda hanya perlu bayar 3% sahaja.
  2. Cari rumah yang “under market value” ataupun tuan rumah yang memang ‘urgent’  terpaksa nak jual rumah sebab memerlukan duit segera. Anda boleh gunakan “kesempatan” ini untuk cuba mendapatkan loan 100% daripada bank.

Ini antara tips ringkas yang mampu saya kongsikan untuk mereka yang benar-benar ingin buat pinjaman/loan perumahan dari bank dan berhasrat loan mudah lulus.

Nota tambahan:

  • Jika bank statement anda cantik (takde sangkut-sangkut apa-apa bayaran), insyaAllah bank mudah luluskan permohanan loan/pinjaman rumah untuk anda.
  • Jika anda ada bisnes sampingan, cantikkan bank statement bisnes anda itu. Boleh membantu untuk mudahkan urusan lulus loan bank rumah anda.

Jika masih perlukan nota tambahan dan tips lebih hebat dan tepat, saya amat syorkan untuk mendapatkan panduan terbaik Sifu Wahi (beliau beli rumah 2 tahun sekali!) yang memang cukup pintar dalam selok belok mendapatkan cara dapatkan loan untuk loan rumah. Boleh dapatkan bantuan beliau di bawah ini:

KLIK SINI: Dapatkan Rahsia Panduan Sifu Wahi Supaya Loan Rumah Anda LULUS!

rahsia tips cara  lulus loan pinjaman rumah

Soalan terakhir: Berapa kali anda dah apply loan rumah dan berapa kali telah ditolak dan tidak lulus?

Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf
Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

Pameran dan Kejayaan Universiti Penyelidikan

universiti pendidikan sidang media universiti malaya

Universiti Penyelidikan (Research University – RU) yang diiktiraf oleh Jemaah Menteri pada 11 Oktober 2006 untuk menjadi hab kecemerlangan pendidikan dan penyelidikan mula menunjukkan prestasi yang membanggakan.

Saya berkesempatan menghadiri Pameran dan Kejayaan Universiti Penyelidikan yang telah diadakan di Kompleks Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Universiti Malaya pada 24 Mac yang lalu. Berada dalam suasana ilmiah sememangnya begitu menyegarkan minda dan mengujakan. Lebih-lebih lagi, dapat bersama-sama mendengar sesi penerangan dan pameran hasil kejayaan dari 5 buah Universiti Penyelidikan. Cukup mengujakan!

Universiti tempatan yang saya maksudkan ialah Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM, dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

Peranan Universiti Penyelidikan (RU)

Misi Univeristi Penyelidikan nyata cukup jelas. Ianya dijadikan sebagai enjin pertumbuhan negara dengan membuka ruang seluas-luasnya kepada para sarjana dan pelajar untuk saling bertukar fikiran, melakukan kerjasama dalam bidang penyelidikan, meneroka idea-idea baru, menguji kaedah yang lebih inovatif dalam menjana kekayaan seterusnya diharap mampu menyumbang peningkatan kualiti hidup masyarakat.

Saya berkesempatan menjengah sekitar tapak pameran yang mempamerkan deretan produk komersial hasil penyelidikan sarjana tempatan. Ianya bukan sekadar hebat di atas kertas, malah sudah mampu dikomersialkan untuk manfaat kita bersama.

ubat nyamuk tradisional universiti malaya
Ubat nyamuk Spokojan, produk Universiti Malaya antara yang menarik perhatian YB Dato’ Seri Idris Jusoh. Ini adalah contoh kejayaan UMCIC.

Kejayaan Penerbitan Buku dan Kertas Ilmiah

Dalam siri pertama ini, pencapaian penerbitan buku dan kertas ilmiah diberikan tumpuan utama. Saya difahamkan, siri-siri lain berkaitan penyelidikan akan diadakan secara bergilir-gilir oleh Universiti Penyelidikan yang terlibat. Pastinya lebih banyak idea kreatif dan inovasi terkini bakal dipaparkan dan diterjemahkan oleh para penyelidik Malaysia.

kejayaan penerbitan dan carian berindeks universiti penyelidikan

Apakah kepentingan penerbitan buku dan kertas ilmiah?

Di dalam bidang penyelidikan, penerbitan buku dan jurnal berindeks merupakan satu-satunya kaedah yang diterima pakai oleh komuniti penyelidik dunia di dalam melaporkan hasil kajian. Manuskrip laporan disemak secara kritis untuk menentukan tahap integriti dan kesahihan laporan seterusnya mengesahkan sebarang penemuan laporan tersebut. Bukan sekadar itu, saya juga yakin ianya menjadi salah satu ukuran utama menentukan kedudukan prestij sesebuah universiti dan juga kelayakan untuk pencalonan Hadiah Nobel.

Hebatnya seorang sarjana juga diukur sejauh mana penemuannya memberi manfaat besar kepada masyarakat dunia. Di sinilah pentingnya penerbitan buku dan kertas ilmiah yang diiktiraf.

Kejayaan penerbitan ilmiah ini pastinya membantu ahli akademik dan penyelidikan masa hadapan menghasilkan sesuatu yang lebih berinovasi dan memberi impak positif kepada peningkatan taraf hidup masyarakat. Inilah antara misi utama penubuhan Universiti Penyelidikan!

Kejayaan demi kejayaan menghasilkan penerbitan ilmiah yang berkualiti dan diikitiraf komuniti penyelidik dunia telah membuktikan ahli akademik dan penyelidik tempatan mampu ‘berdiri sama tinggi, duduk sama rendah’ dengan para penyelidik terbaik dunia.

Secara tidak langsung, pencapaian ini menaikkan nama Malaysia sebagai sebuah negara membangun yang semakin disegani dan menjadi hub pilihan utama di dalam bidang pendidikan dan penyelidikan.

 Peranan Masyarakat Berilmu

Saya berpandangan penganjuran Pameran dan Kejayaan Universiti Penyelidikan ini sewajarnya mampu membuka mata banyak pihak terutamanya bakal pasca-siswazah dan masyarakat setempat betapa universiti awam tempatan yang diberikan penarafan Universiti Penyelidikan, kini boleh dikatakan setanding universiti terkemuka dunia. Masyarakat seharusnya lebih percaya dan memberi sokongan terhadap produk penyelidikan tempatan.

sidang media pameran kejayaan universiti penyelidikan UM
YB Dato’ Seri Idris Jusoh melawat tapak pameran.

Saya juga yakin, seiring dengan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN), masyarakat secara amnya wajar mengambil inisiatif bijak untuk turut serta di dalam usaha mewujudkan masyarakat berilmu yang menjadikan budaya inovasi sebagai satu platform membangunkan sebuah negara maju.

Akhirnya, diyakini para sarjana dan ilmuan di universiti tempatan sudah bersedia melahirkan kembali lebih ramai pakar saintis terulung zaman silam seperti al-Kindi,  Ibn Khaldun, al-Khawarizmi dan sarjana lainnya. Bukan di luar negara, tetapi di universiti awam tempatan!

Anda juga boleh layari hebahan khas yang dibawakan oleh Unit Berita Universiti Malaya di laman ini, “Malaysia as a Developed Nation: The Role of Research Universities”

5 Teknik Menjadikan Pengucapan Awam Menarik dan Tak Bosan!

Assalamua’laikum.

Ilmu pengucapan awam. Ianya mungkin kelihatan cukup mudah dan santai disaat tutorial dan teori tapi sebaliknya berlaku bila tiba saatnya untuk praktikal. Sejujurnya, saya bukanlah seseorang yang mempunyai keupayaan bercakap di khalayak awam dengan begitu baik, tetapi saya juga bukanlah seseorang yang tidak mampu berucap di khalayak ramai. Saya mempunyai idola tersendiri yang telah berjaya mencungkil ‘raksasa kecil’ dalam diri. Ianya suatu SENI!

Fahami Prinsip Asas Pengucapan Awam

ilmu pengucapan awam Bagi saya, prinsip asas pengucapan awam antaranya ialah berhujah berdasarkan fakta. Bukannya bersandarkan emosi dan anggapan semata. Prinsip ini penting untuk mengelakkan kita dikecam dan dikritik atas sebab tidak berhujah dengan fakta. Namun, dalam dunia sekarang, terdapat audiens seolah-olah tidak lagi ambil cakna dengan fakta malah semakin kenyang dihidangkan dengan “auta” seorang pemidato.

“Auta” yang bersifat menyindir peribadi dan  ditambah dengan contoh-contoh yang tidak sesuai dengan adat dan abab semakin kerap dijadikan bahan hujah demi menarik minat audiens. Apakah seorang pemidato yang bagus perlukan “teknik murahan” seperti ini? Teringat saya kepada kata-kata seorang sarjana British. Katanya;

“Audiens akan menjadi malas dan bersandar bila dah mulai bosan mendengar ceramah yang disampaikan” ~ Sir Franchis Galton dalam catatannya, ‘The Measurement of Fidget’ (Pengukuran Kegelisahan. 1885)

Di sinilah pentingnya ilmu pengucapan awam yang betul dan berkesan. Ilmu pengucapan awam yang baik, pastinya memberi satu impak yang positif dan berpanjangan kepada audiens. Soalnya, bagaimana cara menarik minat audiens supaya tidak bosan dan akhirnya wujud komunikasi dua hala antara pemidato dan audiens tanpa perlukan “teknik murahan” dan tidak membosankan pendengar?

5 Teknik Menjadikan Pengucapan Awam Menarik dan Tak Bosan!

1. Releven – Kalau tajuk pengucapan awam tentang bola, berceritalah tentang bola. Jangan asyik nak bercerita tentang kehebatan anda berenang kuak lentang dan kupu-kupu. Itu tak relevan dan mengundang jelek pendengar. Jangan asyik ‘masuk bakul, angkat sendiri’.

2. Pendek dan ringkas – Berucap biasanya ada masa. Gunakan masa yang ada dengan sebaiknya. Tak perlu ayat berbunga-bunga sangat sampai pendengar pun keliru, apa yang nak disampaikan. Fahami siapa audiens kita sangat membantu dalam aspek ini.

3. Berkongsi impak cerita – Amat berguna jika tajuk ucapan yang dipilih disertakan contoh cerita yang menarik. Lagi bagus, contoh kejayaan ada kaitan dengan pendengar! Pasti menarik perhatian mereka.

gaya bahasa dalam pidato 4. Gaya bahasa badan dan mimik muka – Lenggok badan dan mimik muka yang betul pasti akan menarik perhatian pendengar. Bayangkan seorang pemidato yang berucap keras kaku di atas pentas mahupun pemidato yang terlebih lenggok. Awas!

5. Gunakan faktor lokaliti – Pemidato yang berkesan biasanya mampu menggunakan faktor lokaliti dengan baik. Contohnya, loghat atau dialek penduduk setempat. Kejayaan pemidato menambah unsur ini ke dalam ucapannya pasti menarik perhatian.

3 Cara Untuk Kawal Rasa Takut & Resah Saat Pengucapan Awam

Perasaan takut dan resah semasa berucap di khalayak biasanya menyebabkan tubuh badan kita juga turut bertindak seiring iaitu degup jantung lebih laju, otot tubuh jadi tegang dan pernafasan yang tak teratur. 3 efek tubuh ini akan menyebabkan kita cepat-cepat nak habiskan ucapan. Gerak bahasa tubuh pastinya dapat dikesan oleh pendengar! Boleh cuba 3 kaedah di bawah untuk mengawal rasa resah dan gemuruh.

cara atasi gemuruh atas pentas 1. Kawal pernafasan – Untuk mengatasinya kita disaran tarik nafas dalam-dalam dan cuba curi masa dengan rangkap ayat seperti “tuan-puan yang dihormati sekalian…” Dalam masa menyebutnya, tarik nafas dan bertenang.

2. Fokus pada sebutan – Bila kita fokus pada sebutan perkataan, secara automatik rentak ucapan kita lebih teratur dan perlahan. Pendengar pun lebih mudah faham. Cubalah!

3. Awasi tanda baca – Tanda baca menjadikan ucapan kita berintonasi dan tidak kosong. Ucapan yang ada irama, pasti lebih menarik berbanding ucapan kosong tanpa sebarang intonasi dan refleksi.

Kebaikan Kemahiran Ilmu Pengucapan Awam

Akhirnya, ilmu pengucapan awam memang menarik dan cukup berseni. Ianya memberi banyak kebaikan kepada kita antaranya;

  1. Meningkatkan keyakinan diri
  2. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi
  3. Memberi impak social yang lebih baik
  4. Meningkatkan kemahiran mendengar
  5. Rangkaian ukhwah (networking) yang lebih besar
  6. Meningkat keupayaan daya ingatan
  7. Mengasah kemahiran persuasive
  8. Meningkatkan keupayaan mengawal emosi dan bahasa badan dengan lebih baik

Jika anda mencari lmu Pengucapan Awam dan komuniti yang positif untuk mengasah kemahiran berkomunikasi, ayuh sertai Kelab Pidato Perdana. Boleh terus ke laman ini, “KELAB PIDATO PERDANA”.

“Pemidato yang bagus akan dikenang kawan dan lawan kerana kebijaksanaanya berFAKTA bukannya menjaja AUTA”

Tak perlu bermuka kacak, berwajah cun bermata bulat untuk menjadikan anda seorang yang bijak menarik perhatian pendengar! Tapi kalau dah kacak dan cun, ia memang bonus…hohoho

@hafizmd – ‘Raksasa kecil’ yang berjaya dibangkit dalam diri pernah merasa berada di atas pentas Pidato suatu ketika dulu. Idola saya ialah arwah Abah.

Kenapa Perlu Tunggu Esok?

Assalamua’laikum.

Kita selalu tunggu esok untuk buat sesuatu. Kalau memang tak dapat elak, memang oklah, kan? Jika semuanya sudah siap sedia depan mata, kenapa perlu tunggu esok? Lagi tak best, jika sesuatu tu boleh dibuat tanpa modal selain perbuatan dan perkataan. Apa lagi yang kita tunggu? Banyak sangat ALASAN.

Halangan untuk berubah?

Kita ni, payah nak maju ke depan kalau asyik salahkan itu dan ini. Kalau tengah pegang pen untuk menulis, kita tangguhkan dengan alasan pen tak best. Tunggu nak beli pen baru. Soalnya, bila masanya nak beli pen baru? Sempat ke umur kita nak pergi beli pen baru? Ini sekadar analogi ringkas sebuah kehidupan.

Sebenornya yop, halangan untuk berubah datangnya daripada diri kita sendiri. Ate, kita merasa udoh BAIK, BAGUS, HEBAT dan serba ok. Inilah halangan terbesar untuk kita berubah! Kita dah “selesa” dengan kebaikan yang kononnya kita ada. Kita juga lupa untuk sentiasa berdoa pada pemilik hati kita, Dia Yang Maha Mengetahui!

Apa jadi yop bila udoh merasa diri ni sudah cukup baik? Mulalah kita rasa tak perlu usaha lebih kuat. Cukup sekadar apa yang ada terutama dalam soal amal ibadah kita. Juga beringat dengan perangkap syaitan durjana yang ingin memerangkap kita dengan perasaan riak dan takabbur! Wanau’zubillah…

kenapa tangguh untuk berubah

  • Kita yang bergelar anak-anak, tak perlu tunggu hari raya untuk balik kampung. Ada ruang dan wang, balik kampung jenguk ibubapa selagi mereka ada untuk kita tatap dan berbakti!
  • Buat para suami, tak perlu tunggu hari penting untuk beri kejutan kepada isteri (itu pun kalau deme ingat tarikhnya yop!) Baru kita boleh menjadi suami idaman yang isteri kita igau siang dan malam!
  • Kita seorang Ayah, tak perlu tunggu esok untuk gembirakan hati anak-anak kita. Petang ni, luangkan masa ke taman bersama-sama. Berlari bersama riang gembira!
  • Kalau anda seorang blogger, ada plan nak tambah blog, mulakan hari ni. Tak perlu tunggu dah pandai main SE O baru nak buat itu ini. Tak perlu tunggu nak pandai design blog! Mulakan langkah anda hari ini.

Ambe bukan kata kat orang lain, ini khas untuk diri sendiri. Banyak kali juga bertangguh nak buat itu dan ini. Fokus dan konsisten tak selari dan seirama.

@hafizmd – Kenapa perlu tunggu esok sedangkan kita boleh buat hari ini? Berubah menjadi lebih terbaik!

Siri 2: 5 Petua Tingkatkan Mood Diri & Pasangan

Assalamua’alaikum.
Siri 2: 5 Petua Tingkatkan Mood Diri Sendiri. Mood yang positif penting untuk kita hasilkan impak yang super berkesan. Seorang tukang buat burger pasti membakar daging burger dengan lebih sedap. Seorang pekerja menyiapkan tugasan dengan lebih cekap. Seorang isteri mengurus rumahtangga dengan lebih super seronok. Bagaimana? Jom, baca 5 lagi petua untuk tingkatkan/kembalikan mood kita dan pasangan. Continue reading “Siri 2: 5 Petua Tingkatkan Mood Diri & Pasangan”

5 Cara Tingkatkan Mood!

Assalamua’laikum.

10 Cara Tingkatkan Mood/Motivasi Diri. Biasalah, ada harinya kita hilang mood. Nak buat kerja pun berkira. Terutamanya hari Isnin. Ada saja serba tak kena. Silap haribulan, lupa nak zipkan seluar. Awas! Itu semua mainan emosi. Jiwa kacau dengan pelbagai cerita yang mengecewakan dan menyerabutkan. Bagaimana caranya untuk kita kembalikan mood kita? Ada yang cakap, mood sudah ‘kelaut!’  Continue reading “5 Cara Tingkatkan Mood!”

Jom Memberi!

Assalamua’laikum.

Jom Memberi! Hidup untuk memberi pasti lebih indah. InshaaAllah. Saat dan tika ni, ambe mungkin sedang berjimba-jimba di tepian pantai di kampung bersama keluarga tersayang. Maklumlah, tumpang cuti 1Malaysia. Jadi, ambe tinggalkan entri ni dengan sekeping gambar dan kata-kata hikmah ini untuk dihadami bersama. Continue reading “Jom Memberi!”

Sila Jangan Sekadar Dengar Dengar Dengar Sahaja!

Assalamualaikum.

Boleh tahan panas juga isu “dengar dengar dengar” ni. Macam-macam respons yang timbul selepas video tersebut dimuatnaik ke YouTube. Kuasa viralnya begitu besar. Impaknya juga merebak ke bidang pemasaran seperti yang dilaporkan oleh blogger INI. Cukup menarik. Suara mahasiswa semakin lantang. Apakah ada telinga-telinga yang dipunyai oleh mereka yang memegang kuasa sudi mendengar “rintihan” mereka? Sila jangan sekadar dengar dengar dengar sahaja! Continue reading “Sila Jangan Sekadar Dengar Dengar Dengar Sahaja!”

Oh! Kontest & Pemenang Buku Perang Arab-Israel 1973

Assalamua’laikum.

Kini, giliran ambe mengumumkan pemenang cabutan bertuah sebuah buku iaitu buku ‘Perang Arab-Israel 1973’ sempena  kesudian rakan semua mengklik butang g+1@tweet@Like Fb untuk entri kontest iPhone 5 Gadget Impian yang dahpun tamat. Semalam, kecoh juga dilaman fb tentang ‘duplicate content’ yang berlaku antara peserta kontest ni. Hangat dan panas juga. Pasti penganjur sudahpun tahu dan akan membuat keputusan yang terbaik dalam menghargai penat lelah peserta kontest. Kalau sudah rezki, inshaaAllah tak ke mana. Continue reading “Oh! Kontest & Pemenang Buku Perang Arab-Israel 1973”