Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah dengan Bank

Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah Tanpa Slip Gaji. Loan pinjaman rumah susah nak lulus? Banyak kali dah apply, masih tak lulus? Nak tahu cara mudah nak lulus loan rumah walaupun tanpa slip gaji? Ada rahsia yang anda boleh buat dengan segera. Moga-moga impian untuk memiliki rumah pertama akan berjaya dicapai tahun ini.

Nak lulus pinjaman bank beli rumah

Dalam entri saya di sini,”Cara buat loan rumah sampai lulus“, banyak juga soalan yang ditanya berkaitan berapa banyak yang kita boleh pinjam jika gaji suami sekian-sekian, dan gaji isteri sekian-sekian banyak. Contohnya soalan di bawah:

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k. Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700.

Soalannya, berapa banyak jumlah pinjaman yang boleh pasangan ini mohon (atau akan diluluskan oleh bank) dan berapa range harga rumah yang mereka mampu untuk bayar?

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k.
Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

1. Bagaimana cara nak kira kemampuan loan/pinjaman yang kita boleh mohon dengan bank?

  • Harga rumah yang nak dibeli = RM190,000
  • Deposit = RM19,000
  • Bayaran bulanan = RM944.00 (CIMB Islamic, 30 tahun, flexi loan)
  • Anda boleh kira sendiri di 2 laman ini: AKPK Kalkulator Pinjaman Perumahan & Kira bayaran bulanan pinjaman perumahan

2. Berdasarkan bayaran bulanan RM944 di atas, anda yang berkira-kira nak buat loan/pinjaman rumah sewajarnya sudah boleh berkira-kira berapa banyak pendapatan sebulan yang anda harus ada, dan berapa banyak yang tinggal selepas ditolak semua komitmen yang wajib dibayar.

3. Kalaulah jumlah baki wang yang ada selepas ditolak-tolak komitmen lain (cth: loan kereta, PTPTN, ASB loan) lebih rendah berbanding bayaran bulanan di atas, besar kemungkinan permohonan pinjaman/loan rumah anda akan gagal.

Maksudnya, untuk mudah lulus loan pinjaman perumahan, berdasarkan pengalaman saya membeli rumah pertama…anda wajib mencantikkan bank statement akaun bank anda. Jangan ada sangkut kat mana-mana bayaran pun terutama hutang kad kredit. Jika aliran pembayaran hutang anda cantik, mana-mana bank pun akan berebut untuk menjadikan anda pelanggan mereka. Itu yang terjadi kepada kami. Alhamdulillah.

Bagaimana cara nak beli rumah tanpa perlu bayar deposit?

Bayar deposit lebih rendah atau langsung tak perlu bayar deposit. Ada caranya;

  1. Beli rumah yang masih dalam pembinaan. Biasanya ada 7% diskaun untuk Bumiputera. Jadi, anda hanya perlu bayar 3% sahaja.
  2. Cari rumah yang “under market value” ataupun tuan rumah yang memang ‘urgent’  terpaksa nak jual rumah sebab memerlukan duit segera. Anda boleh gunakan “kesempatan” ini untuk cuba mendapatkan loan 100% daripada bank.

Ini antara tips ringkas yang mampu saya kongsikan untuk mereka yang benar-benar ingin buat pinjaman/loan perumahan dari bank dan berhasrat loan mudah lulus.

Nota tambahan:

  • Jika bank statement anda cantik (takde sangkut-sangkut apa-apa bayaran), insyaAllah bank mudah luluskan permohanan loan/pinjaman rumah untuk anda.
  • Jika anda ada bisnes sampingan, cantikkan bank statement bisnes anda itu. Boleh membantu untuk mudahkan urusan lulus loan bank rumah anda.

Jika masih perlukan nota tambahan dan tips lebih hebat dan tepat, saya amat syorkan untuk mendapatkan panduan terbaik Sifu Wahi (beliau beli rumah 2 tahun sekali!) yang memang cukup pintar dalam selok belok mendapatkan cara dapatkan loan untuk loan rumah. Boleh dapatkan bantuan beliau di bawah ini:

KLIK SINI: Dapatkan Rahsia Panduan Sifu Wahi Supaya Loan Rumah Anda LULUS!

rahsia tips cara  lulus loan pinjaman rumah

Soalan terakhir: Berapa kali anda dah apply loan rumah dan berapa kali telah ditolak dan tidak lulus?

Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf
Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

43 comments

  1. So far dah 2 kali apply loan dan alhamdulillah lepas. Pertama apartment di Putrajaya RM330k kedua SOVO di Shah Alam RM520k

    Ada isu sikit semasa nak apply sebab bank question kenapa kad kredit balance saya kosong. saya cakap saya bayar semua on time, mereka sukar nak percaya. mungkin ramai org berkredit card culas nak bayar hutang

  2. tapi sekarang bila nak apply loan rumah, mesti wakil pemaju akan tanya mengenai history kite dengan bank. untuk yang xpernah ade rekod dengan bank (clean) pon jadi masalah sebab diorg x yakin dengan komitmen kite. mcm mane tu.. 😀

    1. Ada jugak kes macam ni…tp kalau rekod kita cantik dgn bank…biasanya bank akan luluskan jugak…

      kalau bank x tak sudi…bank c, bank y, bank h…mesti ada yg sudi punye..heehe

  3. Salam…Saya Ada sedili rumah..dah abis bayar…and sy nak cagrkan rumah ni untuk perniagaan Saya…bagaimana ya…perniagaan.baru belom Ada apa2 statement bank lagi

  4. Salam tuan,
    Saya nk minta pendapat sikit. Saya ingin membuat refinance rumah. Masalahnya nama isteri saya dalam program akpk. Nama saya dlm ccris sangkut utk bayaran rumah. Bulan 10 2015 insyaallah clear dlm ccris. Yg lain tiada sangkut. Bayaran cantik.
    1)Saya dengar bank tgk rekod ccris kita cuma utk 6 bln. Betul ke?
    2)Bolehkah saya membuat loan guna nama saya shj tanpa melibatkan nama isteri saya?
    3)Boleh tuan sarankan bank yg mudah utk buat pinjaman.

    Terima kasih,
    Haizad 0183210919

    1. Assalam.

      Jwpn saya sekadar pengetahuan saya yg sikit sgt.
      1. Jika ada sangkut apa2 bayaran dgn bank, lepas 3 bulan cuba apply balik. InsyaAllah lepas. Bank nak tengok kita komited atau tak utk bayar installment. Sejarah payment kita.
      2. Boleh. InsyaAllah.
      3. Boleh cuba Bank Islam dan lain2 islamic bank. Boleh cuba hantr byk2 dan pilihlah mana yg terbaik.

      Maaf jika tak memadai jwpn saya ni.

  5. salam…
    hutang saya
    rumah 1500 sebulan (300K-30 tahun)
    personal – beli tanah & perniagaan 1500 sebulan (150k – 15 tahun)
    asb loan 1500 (250k – 25 tahun )
    kereta 700
    total commitment 5200

    gaji saya 6k
    saya ada side income dari bisnes purata 10k sebulan
    income sewa rumah dan hasil tanah – rm 1 k sebulan
    total pendapatan sekitar 17k

    cash kat tangan ada 120k
    saya ingat saya nak start aktif hartanah.. tapi memandangkan saya ni kerja kerajaan.. income bisnes lak saya tak declare (masuk saving account je)

    perlukah cash yg ada bayar hutang personal dulu…
    leh lulus ke loan saya nak beli hartanah.. sebelum bagi deposit ni.. huhu
    cadang nak beli beberapa unit lelong

    1. Assalam.
      Tahniah tuan.

      Antara perkara yg boleh memudahkan urusan utk lulus loan bank ialah kalau tuan ada akaun bisnes yg cantik. InsyaAllah cepat lulus loan bank.

      Selagi hutang2 tuan cantik flow paymentnye..rasanye bank akan ok. tapi itulah..pasti bank akan tertanya2 bagaimana tuan nak bayar next loan kalau tuan takboleh tunjuk “kemampuan” tuan utk bayar.

      Itu pentingnye kalau ada penyata akaun bisnes yg cantik.

      Maaf kalau tak cukup jelas jwpn saya.

      tuan boleh rujuk pandangan pakar di sini –> http://bit.ly/lulus100peratusloanrumah

  6. Salam… Nk mintak pendapat sikiT. Saya gaji bersih rm1300 sebln suami blm cmpur alaun n ot rm 3000. Loan kerata rm1100 utk 2 buah, credit kad balance rm2000++ n personal loan rm300 sebln. Persoalan saya Blh lps ke untuk loan rumah rm225000?

  7. Saya shukri. Umur saya 21 tahun. Fresh graduate in diploma electrical engineering. Saya bercadang utk membeli rumah saya yg pertama. Rumah secondhand yg mungkin berharga bawah 150k pun jadi. Saya nak tanya , berapa lama saya harus bekerja dan syarat2 untuk lulus pinjaman bank? .Cuma saya ada hutang ptptn. Boleh beri penjelasan yg lebih teliti ? Terima kasih.

    1. Salam Shukri. Jika anda baru saja mula bekerja, saya sarankan untuk anda buat instrumen simpanan yg berjadual seperti loan asb (contohnya) untuk membolehkan anda ada penyata rekod keupayaan kewangan anda. Berapa lama perlu kerja? Takde spesifik, teruskan menabung utk cari modal paling kurang 10% dr harga rumah atau 20% jika rumah lelong.

      Bank ada syarat berbeza. Hutang ptptn pastikan dibyar dgn cantik. Ada bank payah nak lepas loan jika ada sangkut hutang ptptn yg tak cantik.

  8. salam ukhwah tuan,
    mohon pandangan tuan dlm hal ni..
    sy msih bujang dan brumur 24thn,
    sy plan nk bina rumah sendiri diatas tanah nama emak sy di kampung. ini rumah pertama sy. sy pkerja swasta, puraTa gaji 2.5k, skrg ni DSR sy 68%. rumah yg sy mahu bina brnilai 175k+-.. boleh cadangkan pd sy institusi kewangan yg mana boleh mmbrikan pinjaman utk sy bina rumah tersebut? adkah dgn mgambil personal loan utk bina rumah ia baik & bagus utk saya??

    trima kasih atas maklum balas tuan…

    1. Salam tuan. Tahniah kerana telah ada perancangan utk membina rumah di usia yg muda.

      Ok. Setahu saya, mungkin tuan boleh buat personal loan tapi jumlah bayaran bulanannya agak besar jika buat loan yg besar. Saya tak berapa pasti hal ini. saya sarankan tuan utk dapatkan nasihat di beberapa bank seperti bank islam, cimb dan muamalat..

  9. salam..sya seorg suri rumah sya nk tye jika geran rumah atas nma sya..dan suami sya mahu membuat loan blk atas rumah tu bole tak?

  10. Salam.
    Sy nak tny.. bank dah luluskan loan rumah sy. Tp bank offer 90% tapi selama 24thn. Kenapa 24thn ye? Selalu bkn 30-35 thn ke? Sy beli rumah subsale dan leasehold. Skg ni sy tgh tgu bank lain proses permohonan sy.

  11. Salam tuan,

    Saya nak tanya, kalau gaji suami RM3100, & gaji isteri RM2900..komitmen bulanan ad kereta 2 buah..tp dua2 atas nama isteri..loan bank untuk rumah harga RM287k blh lulus tak tuan?

    Dan macam mana cara kalau saya nak buat full loan dengan bank? Rumah 0% dp..

    Terima kasih tuan.

    1. Salam tuan. Tuan, setakat pengetahuan saya, ada beberapa bank yg boleh tawarkan 100% loan ialah bank islam. yg berbeza antara bank ialah cara mereka kita komitmen kite..ada yg kire sekali belanjan bulanan..ada yg tak ambil kire..jadi paling molek, tuan tanya beberapa bank..rasanya kalau payment tuan dan isteri cantik..rasanya loan rm300k insyaAllah boleh lulus

  12. Salam tuan.

    Saya mahu bertanya bagaimana bank calculate & adakah saya layak.
    Saya mahu membeli 2 umah.
    Rumah 1 – 400k (loan 90% 348k)
    Rumah 2 – 289k (loan 90% 260k)

    Income :
    company 1 – 8.4k basic (baru start kerja 3 bulan) start feb 2018
    company 2 – 3k (ini part time) hanya feb-april 2018 sahaja.
    * part time ni takde EPF tapi ada transaction masuk ke bank yang sama.

    komitmen saya setiap bulan:
    ASB RM950 – tiada tunggakan
    PTPTN RM381 – tiada tunggakan. Tapi baru mula bayar tahun 2017.
    kereta RM450 – tiada tunggakan. Tapi tahun 2017 selalu bayar lambat sebab company isu gaji lambat.
    Credit Card – Ada hutang kurang 2k. konfiden boleh manage, sebab tak miss bayar tiap2 bulan rm500 – 1k

    Soalan saya:
    1) Lepas ke income saya untuk pinjaman bank untuk pinjaman 608k ?
    2) Adakah lewat bayar masa tahun 2017 record CCRIS terjejas & efek ? 2017 selalu lambat bayar sebab isu gaji lewat.
    3) Adakah saya perlu beri support dengan statement bank untuk bisnes online secara part time. Duit masuk dalam bank company. Income 1-2k sahaja

    Maklumat tambahan:
    Saya umur 34thn
    Masih bujang
    Pekerja kontrak (freelancer)
    Kedua2 rumah under construction.

    Mohon pendapat tuan memandangkan ini kali pertama saya beli rumah & mahu beli 2 bijik sekaligus. Terima kasih

  13. Hi say nak Tanya. Jika geran tu gabung nama dgn family, bole ker apply pinjaman perumahan. Sy plan nak bina ruma sendiri tdk mengunakan contractor berdaftar Sebab pak cik sy bekas pekerja membina bangunan sebelum ni. apakah document yg diperlukan utk apply pinjaman perumahan. Terima kasih.

  14. Assalam..
    Saya kerja gov..saya dah beli rumah pertama 9 tahun lepas guna loan perumahan kerajaan Rm458.00 dan ada personal loan sebulan Rm600.00..lain2 hutang tiada..jadi gaji bersih saya terkini Rm1315.00

    Jadi saya nk beli rumah ke 2 bernilai Rm150,000 (rumah prima) dan diberi diskaun 10% (gov staff)
    Jadi Rumah Ke2 saya yg beli tu kena apply loan sebanyak Rm135,000..

    Layak kah saya dengan gaji bersih saya Rm1315.00 tu?

  15. As salam..sy nak tanya suami sy bisnes interprise br setahun byar income tax..sy kerja gov..kami nk beli rumah secara joint loan..hr tu ada try ambank dia reject sebb perniagaan suami sy br berdaftar dgn lhdn 1 tahun..so ada x bank yg boleh terima lesen perniagaan dan br byar income tax yg br setahun ni ye untuk lulus pinjaman rumah..

  16. Assalammualaikum sy bdk baru belajar nk tnya sy dh 2tahun berniaga dan belum mmpunyai rumah..bagaimana utk mncantikkan akaun dan adakah perlu sy apply utk income tax? Sb sy x expert bab2 ni.. ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *