Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah dengan Bank

Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah Tanpa Slip Gaji. Loan pinjaman rumah susah nak lulus? Banyak kali dah apply, masih tak lulus? Nak tahu cara mudah nak lulus loan rumah walaupun tanpa slip gaji? Ada rahsia yang anda boleh buat dengan segera. Moga-moga impian untuk memiliki rumah pertama akan berjaya dicapai tahun ini.

Nak lulus pinjaman bank beli rumah

Dalam entri saya di sini,”Cara buat loan rumah sampai lulus“, banyak juga soalan yang ditanya berkaitan berapa banyak yang kita boleh pinjam jika gaji suami sekian-sekian, dan gaji isteri sekian-sekian banyak. Contohnya soalan di bawah:

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k. Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700.

Soalannya, berapa banyak jumlah pinjaman yang boleh pasangan ini mohon (atau akan diluluskan oleh bank) dan berapa range harga rumah yang mereka mampu untuk bayar?

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k.
Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

1. Bagaimana cara nak kira kemampuan loan/pinjaman yang kita boleh mohon dengan bank?

  • Harga rumah yang nak dibeli = RM190,000
  • Deposit = RM19,000
  • Bayaran bulanan = RM944.00 (CIMB Islamic, 30 tahun, flexi loan)
  • Anda boleh kira sendiri di 2 laman ini: AKPK Kalkulator Pinjaman Perumahan & Kira bayaran bulanan pinjaman perumahan

2. Berdasarkan bayaran bulanan RM944 di atas, anda yang berkira-kira nak buat loan/pinjaman rumah sewajarnya sudah boleh berkira-kira berapa banyak pendapatan sebulan yang anda harus ada, dan berapa banyak yang tinggal selepas ditolak semua komitmen yang wajib dibayar.

3. Kalaulah jumlah baki wang yang ada selepas ditolak-tolak komitmen lain (cth: loan kereta, PTPTN, ASB loan) lebih rendah berbanding bayaran bulanan di atas, besar kemungkinan permohonan pinjaman/loan rumah anda akan gagal.

Maksudnya, untuk mudah lulus loan pinjaman perumahan, berdasarkan pengalaman saya membeli rumah pertama…anda wajib mencantikkan bank statement akaun bank anda. Jangan ada sangkut kat mana-mana bayaran pun terutama hutang kad kredit. Jika aliran pembayaran hutang anda cantik, mana-mana bank pun akan berebut untuk menjadikan anda pelanggan mereka. Itu yang terjadi kepada kami. Alhamdulillah.

Bagaimana cara nak beli rumah tanpa perlu bayar deposit?

Bayar deposit lebih rendah atau langsung tak perlu bayar deposit. Ada caranya;

  1. Beli rumah yang masih dalam pembinaan. Biasanya ada 7% diskaun untuk Bumiputera. Jadi, anda hanya perlu bayar 3% sahaja.
  2. Cari rumah yang “under market value” ataupun tuan rumah yang memang ‘urgent’  terpaksa nak jual rumah sebab memerlukan duit segera. Anda boleh gunakan “kesempatan” ini untuk cuba mendapatkan loan 100% daripada bank.

Ini antara tips ringkas yang mampu saya kongsikan untuk mereka yang benar-benar ingin buat pinjaman/loan perumahan dari bank dan berhasrat loan mudah lulus.

Nota tambahan:

  • Jika bank statement anda cantik (takde sangkut-sangkut apa-apa bayaran), insyaAllah bank mudah luluskan permohanan loan/pinjaman rumah untuk anda.
  • Jika anda ada bisnes sampingan, cantikkan bank statement bisnes anda itu. Boleh membantu untuk mudahkan urusan lulus loan bank rumah anda.

Jika masih perlukan nota tambahan dan tips lebih hebat dan tepat, saya amat syorkan untuk mendapatkan panduan terbaik Sifu Wahi (beliau beli rumah 2 tahun sekali!) yang memang cukup pintar dalam selok belok mendapatkan cara dapatkan loan untuk loan rumah. Boleh dapatkan bantuan beliau di bawah ini:

KLIK SINI: Dapatkan Rahsia Panduan Sifu Wahi Supaya Loan Rumah Anda LULUS!

rahsia tips cara  lulus loan pinjaman rumah

Soalan terakhir: Berapa kali anda dah apply loan rumah dan berapa kali telah ditolak dan tidak lulus?

Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf
Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

Published by Hafizmd

Artikel ditulis berdasarkan pengalaman peribadi dan juga melalui pembacaan. Sebarang kehilangan, kerosakan dan komen pembaca adalah tanggungjawab anda. Dapatkan bantuan pakar berkaitan jika memerlukan khidmat nasihat yang tepat. Jika entri ini bermanfaat, mohon 'Like, Tweet & G+' kepada rakan anda. Terima kasih dan selamat membaca.