Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah dengan Bank

- 14 December 2014. Updated 17 April 2017Motivasi

Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah Tanpa Slip Gaji. Loan pinjaman rumah susah nak lulus? Banyak kali dah apply, masih tak lulus? Nak tahu cara mudah nak lulus loan rumah walaupun tanpa slip gaji? Ada rahsia yang anda boleh buat dengan segera. Moga-moga impian untuk memiliki rumah pertama akan berjaya dicapai tahun ini.

Nak lulus pinjaman bank beli rumah

Dalam entri saya di sini,”Cara buat loan rumah sampai lulus“, banyak juga soalan yang ditanya berkaitan berapa banyak yang kita boleh pinjam jika gaji suami sekian-sekian, dan gaji isteri sekian-sekian banyak. Contohnya soalan di bawah:

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k. Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700.

Soalannya, berapa banyak jumlah pinjaman yang boleh pasangan ini mohon (atau akan diluluskan oleh bank) dan berapa range harga rumah yang mereka mampu untuk bayar?

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k.
Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

1. Bagaimana cara nak kira kemampuan loan/pinjaman yang kita boleh mohon dengan bank?

  • Harga rumah yang nak dibeli = RM190,000
  • Deposit = RM19,000
  • Bayaran bulanan = RM944.00 (CIMB Islamic, 30 tahun, flexi loan)
  • Anda boleh kira sendiri di 2 laman ini: AKPK Kalkulator Pinjaman Perumahan & Kira bayaran bulanan pinjaman perumahan

2. Berdasarkan bayaran bulanan RM944 di atas, anda yang berkira-kira nak buat loan/pinjaman rumah sewajarnya sudah boleh berkira-kira berapa banyak pendapatan sebulan yang anda harus ada, dan berapa banyak yang tinggal selepas ditolak semua komitmen yang wajib dibayar.

3. Kalaulah jumlah baki wang yang ada selepas ditolak-tolak komitmen lain (cth: loan kereta, PTPTN, ASB loan) lebih rendah berbanding bayaran bulanan di atas, besar kemungkinan permohonan pinjaman/loan rumah anda akan gagal.

Maksudnya, untuk mudah lulus loan pinjaman perumahan, berdasarkan pengalaman saya membeli rumah pertama…anda wajib mencantikkan bank statement akaun bank anda. Jangan ada sangkut kat mana-mana bayaran pun terutama hutang kad kredit. Jika aliran pembayaran hutang anda cantik, mana-mana bank pun akan berebut untuk menjadikan anda pelanggan mereka. Itu yang terjadi kepada kami. Alhamdulillah.

Bagaimana cara nak beli rumah tanpa perlu bayar deposit?

Bayar deposit lebih rendah atau langsung tak perlu bayar deposit. Ada caranya;

  1. Beli rumah yang masih dalam pembinaan. Biasanya ada 7% diskaun untuk Bumiputera. Jadi, anda hanya perlu bayar 3% sahaja.
  2. Cari rumah yang “under market value” ataupun tuan rumah yang memang ‘urgent’  terpaksa nak jual rumah sebab memerlukan duit segera. Anda boleh gunakan “kesempatan” ini untuk cuba mendapatkan loan 100% daripada bank.

Ini antara tips ringkas yang mampu saya kongsikan untuk mereka yang benar-benar ingin buat pinjaman/loan perumahan dari bank dan berhasrat loan mudah lulus.

Nota tambahan:

  • Jika bank statement anda cantik (takde sangkut-sangkut apa-apa bayaran), insyaAllah bank mudah luluskan permohanan loan/pinjaman rumah untuk anda.
  • Jika anda ada bisnes sampingan, cantikkan bank statement bisnes anda itu. Boleh membantu untuk mudahkan urusan lulus loan bank rumah anda.

Jika masih perlukan nota tambahan dan tips lebih hebat dan tepat, saya amat syorkan untuk mendapatkan panduan terbaik Sifu Wahi (beliau beli rumah 2 tahun sekali!) yang memang cukup pintar dalam selok belok mendapatkan cara dapatkan loan untuk loan rumah. Boleh dapatkan bantuan beliau di bawah ini:

Dapatkan Rahsia Panduan Sifu Wahi Supaya Loan Rumah Anda LULUS!

rahsia tips cara lulus loan pinjaman rumah

Soalan terakhir: Berapa kali anda dah apply loan rumah dan berapa kali telah ditolak dan tidak lulus? Masih keliru? Jangan buang masa, ilmu cara untuk lulus loan rumah di bawah bukan hanya sesuai untuk rumah pertama, malah mungkin menjadi langkah anda untuk rumah kedua dan seterusnya!

cara mudah lulus loan rumah

Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf
Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

{ 32 comments… read them below or add one }

akubiomed January 14, 2015 at 11:57 pm

Ramai yang juga pening kepala hendak mendapatkan pinjaman perumahan lulus. Ada panduan ini memberikan satu kelegaan.
Baca entri terkini Blogger akubiomed´s: Review Autoresponder Emelmatik bukan magik

Reply

guliroket January 15, 2015 at 7:01 pm

nak beli dua rumah.

nak beli dua rumah

nak beli dua rumah.

hoho..
Baca entri terkini Blogger guliroket´s: Siapa sebenarnya Sazali Samad?

Reply

BloggInspired January 16, 2015 at 3:42 pm

Dah ada rumah pertama. Sekarang dalam planning untuk membeli rumah kedua. untung ada panduan sebegini.
Baca entri terkini Blogger BloggInspired´s: Malaysia Best Blog 2015

Reply

Ikhwan Fahmi January 17, 2015 at 10:08 am

boleh tambahkan aset lepas ni, 1 rumah, 2 rumah dan 3 rumah.
Baca entri terkini Blogger Ikhwan Fahmi´s: Komisyen Affiliate Rendah Apa Masalahnya

Reply

onlajer January 19, 2015 at 1:32 pm

kalau kedai pejabat boleh guna pakai kaedah ini tak bro?
Baca entri terkini Blogger onlajer´s: Cara Paling Murah untuk Bakar Lemak Dengan Pantas

Reply

Hafizmd January 19, 2015 at 8:36 pm

Rasanya boleh…janji akuan bank cantik…

Reply

HarfizBizstudent January 24, 2015 at 10:57 am

Ni sesuai untuk bisnes sendiri tak?
Baca entri terkini Blogger HarfizBizstudent´s: Resipi Cheese Kek Meleleh

Reply

Farid Laham February 2, 2015 at 6:30 pm

tips yang bagus..terima kasih banyak2 :)
Baca entri terkini Blogger Farid Laham´s: Jubah Moden Couple By Sola

Reply

Nor Farizan Mazlan February 4, 2015 at 2:47 am

tips berguna.. bila biznes sdiri kena pastikan paymnt pun cntik.. mudah bank luluskan
Baca entri terkini Blogger Nor Farizan Mazlan´s: Cerahkan Kulit Dengan Nutriwhite

Reply

Therina Jopri February 7, 2015 at 5:17 am

So far dah 2 kali apply loan dan alhamdulillah lepas. Pertama apartment di Putrajaya RM330k kedua SOVO di Shah Alam RM520k

Ada isu sikit semasa nak apply sebab bank question kenapa kad kredit balance saya kosong. saya cakap saya bayar semua on time, mereka sukar nak percaya. mungkin ramai org berkredit card culas nak bayar hutang
Baca entri terkini Blogger Therina Jopri´s: 3 tips berhenti merokok dan bagaimana produk Shaklee boleh membantu

Reply

Hafizmd February 11, 2015 at 9:44 pm

Tahniah bro!

Betul tu. ramai yg culas jadi bank mesti macam tak percaya loan bro mudah lulus..hehe

Reply

ECi February 23, 2015 at 6:47 pm

tapi sekarang bila nak apply loan rumah, mesti wakil pemaju akan tanya mengenai history kite dengan bank. untuk yang xpernah ade rekod dengan bank (clean) pon jadi masalah sebab diorg x yakin dengan komitmen kite. mcm mane tu.. 😀
Baca entri terkini Blogger ECi´s: Top 5 Laptop To Buy In 20i5.

Reply

Hafizmd March 1, 2015 at 4:47 pm

Ada jugak kes macam ni…tp kalau rekod kita cantik dgn bank…biasanya bank akan luluskan jugak…

kalau bank x tak sudi…bank c, bank y, bank h…mesti ada yg sudi punye..heehe

Reply

carakuobat.com March 25, 2015 at 3:20 pm

makasih banyak informasinya.. boleh juga di coba nantinya
Baca entri terkini Blogger carakuobat.com´s: Cara Mengobati Kanker Kelenjar Getah Bening

Reply

shahril June 15, 2015 at 3:40 am

Salam…Saya Ada sedili rumah..dah abis bayar…and sy nak cagrkan rumah ni untuk perniagaan Saya…bagaimana ya…perniagaan.baru belom Ada apa2 statement bank lagi

Reply

Mohd Haizad June 17, 2015 at 8:29 am

Salam tuan,
Saya nk minta pendapat sikit. Saya ingin membuat refinance rumah. Masalahnya nama isteri saya dalam program akpk. Nama saya dlm ccris sangkut utk bayaran rumah. Bulan 10 2015 insyaallah clear dlm ccris. Yg lain tiada sangkut. Bayaran cantik.
1)Saya dengar bank tgk rekod ccris kita cuma utk 6 bln. Betul ke?
2)Bolehkah saya membuat loan guna nama saya shj tanpa melibatkan nama isteri saya?
3)Boleh tuan sarankan bank yg mudah utk buat pinjaman.

Terima kasih,
Haizad 0183210919

Reply

Hafizmd July 23, 2015 at 9:57 pm

Assalam.

Jwpn saya sekadar pengetahuan saya yg sikit sgt.
1. Jika ada sangkut apa2 bayaran dgn bank, lepas 3 bulan cuba apply balik. InsyaAllah lepas. Bank nak tengok kita komited atau tak utk bayar installment. Sejarah payment kita.
2. Boleh. InsyaAllah.
3. Boleh cuba Bank Islam dan lain2 islamic bank. Boleh cuba hantr byk2 dan pilihlah mana yg terbaik.

Maaf jika tak memadai jwpn saya ni.

Reply

mat kin July 26, 2015 at 5:50 pm

salam…
hutang saya
rumah 1500 sebulan (300K-30 tahun)
personal – beli tanah & perniagaan 1500 sebulan (150k – 15 tahun)
asb loan 1500 (250k – 25 tahun )
kereta 700
total commitment 5200

gaji saya 6k
saya ada side income dari bisnes purata 10k sebulan
income sewa rumah dan hasil tanah – rm 1 k sebulan
total pendapatan sekitar 17k

cash kat tangan ada 120k
saya ingat saya nak start aktif hartanah.. tapi memandangkan saya ni kerja kerajaan.. income bisnes lak saya tak declare (masuk saving account je)

perlukah cash yg ada bayar hutang personal dulu…
leh lulus ke loan saya nak beli hartanah.. sebelum bagi deposit ni.. huhu
cadang nak beli beberapa unit lelong

Reply

Hafizmd August 9, 2015 at 9:50 pm

Assalam.
Tahniah tuan.

Antara perkara yg boleh memudahkan urusan utk lulus loan bank ialah kalau tuan ada akaun bisnes yg cantik. InsyaAllah cepat lulus loan bank.

Selagi hutang2 tuan cantik flow paymentnye..rasanye bank akan ok. tapi itulah..pasti bank akan tertanya2 bagaimana tuan nak bayar next loan kalau tuan takboleh tunjuk “kemampuan” tuan utk bayar.

Itu pentingnye kalau ada penyata akaun bisnes yg cantik.

Maaf kalau tak cukup jelas jwpn saya.

tuan boleh rujuk pandangan pakar di sini –> http://bit.ly/lulus100peratusloanrumah

Reply

Noriza Rahman August 22, 2015 at 3:28 am

Alhamdulillah 2 kali buat permohonan beli rumah,belum kena reject lagi..so dah ada 2 buah..
Baca entri terkini Blogger Noriza Rahman´s: Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri Menyebabkan Strok dan Serangan Jantung!

Reply

nurul September 12, 2015 at 12:18 pm

Salam… Nk mintak pendapat sikiT. Saya gaji bersih rm1300 sebln suami blm cmpur alaun n ot rm 3000. Loan kerata rm1100 utk 2 buah, credit kad balance rm2000++ n personal loan rm300 sebln. Persoalan saya Blh lps ke untuk loan rumah rm225000?

Reply

Hafizmd September 20, 2015 at 3:24 pm

Salam.
Lepas atau tidak, byk bergantung kepada kemampuan utk byar balik pinjaman perumahan. InsyaAllah, kene gayanya boleh lulus. Nurul boleh cuba tanya semua bank sebab kira2 setiap bank berlainan.

Selamat berjaya. Nurul boleh rujuk lebih jelas di ebook ini –> http://bit.ly/lulus100peratusloanrumah

Reply

Aizat May 4, 2016 at 12:15 pm

Assalamualaikum, Nama saya Aizat kini bekerja di sebuah Bank tempatan yang berpengalaman selama 5 tahun didalam memproses pinjaman perumahan, serta membantu pelanggan dengan memberi khidmat nasihat mengenai transaksi pembelian dan penjualan rumah.

Saya berpendapat ramai kawan2 diluar sana masih kebinggungan terhadap percanggahan pandangan yang terdapat di blog2 mengenai urusniaga pembelian.

Sekiranya kawan2 masih mencari jawapan terhadap persoalan yang tidak terjawab saya sudi membantu.

Untuk perkongsian lebih lanjut sila emailkan kepada saya khairiaizat@gmail.com
Inshaallah saya akan cuba bantu.

Reply

Hafizmd May 13, 2016 at 8:20 pm

Waalaikumussalam. Terima kasih tuan atas kesudian utk bantu rakan2 yg ada masalah utk buat pinjaman atau loan rumah. Nak lulus loan rumah, kena ada ilmu..thanks tuan sudi berkongsi

Reply

Riduan kadir July 22, 2016 at 6:16 am

Salam tuan…

Loan sy reject..

Sy keje sgpore
Gaji 1800 sgd
Gaji cash
Mcmne nk cite ye..loan reject 2x..cimb..
Stress plak…
Pd mula reject..buat rayuan ke2 jgk reject n mreka mntk sy pkai 2 nama utk rumah tu..

Reply

Hafizmd July 24, 2016 at 10:18 am

Salam Saudara Riduan.

Dah cuba try bank lain selain cimb? Tuan ada komitmen lain ke dgn cimb bank? contohnya loan asb ke? kalau ada, boleh mintak diorang consider utk tgk payment tuan..pastikan payment bulanan cantik

Reply

amiluddin July 26, 2016 at 8:35 pm

kalau gaji rm1.500 boleh ke beli rumah dengan buat loan??saya baru pertama kali nak buat loan..

Reply

Hafizmd July 26, 2016 at 11:18 pm

Xde masalah..janji ada baki selepas tolak semua perbelanjaan dan komitmen bulanan..baki tu bergantung kepada bank..boleh try tanya setiap bank..cuba dulu yer

Reply

fen September 8, 2016 at 6:50 pm

selamat petang,

kalau beli rumah guna nama 2 orang tetapi seorang melayu dan seorang cina…boleh tak bank terima kalau nak apply loan?

Reply

Hafizmd September 19, 2016 at 11:16 pm

apa2 utk apply loan..rekod mesti bersih dan suci dr sebarang rekod yg tak cantik..itu asasnya :)

suami isteri ka?

Reply

khalid April 11, 2017 at 6:49 pm

salam tn.nk tnye saya nak apply rumah 100k rumh tu sedara pnye.. gaji saya 1700 tolak duit loan kereta 330.. boleh lulus ke loan rumah saya tu tn..

Reply

Hafizmd April 14, 2017 at 10:00 pm

Waalaikumussalam tuan.

Sekarang ni, setiap bank ada kira2 sendiri dalam soal kemampuan kita untuk buat bank…kalau itu saje komitmen tuan..rasanya insyaAllah xde masalah..bank akan ambil kire komitmen lain juga..asb loan, pinjaman ptptn dll jika ada..

tuan boleh terus ke bank dan mintak mereka kira2kan…moga tuan dipermudahkan urusan pinjaman loan dan lulus dgn mudah..ameen

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }