Cerita 2014: Samsung Note 3, trafik blog dan affiliate!

Assalamua’laikum. Alhamdulillah. Ambe baru jer renew domain ngan hosting hafizmohd.com. Bukan payah pun nak buat keputusan nak renew atau tak. Sebabnya inilah satu-satunya blog self-hosted yang ambe  ada. Lain-lain kalau ada, semuanya free platform. Lagipun rugi kalau tak renew, sebab blog ni salah satu yang beri duit online tiap-tiap bulan dengan penuh gagah perkasa. Taklah banyak tapi bolehlah untuk belanja anak bini ambe pisang goreng cheese setiap hari tanpa gagal.

Samsung Note 3 dengan berblogging!

Cerita tahun 2014 untuk blog ni ambe boleh kata antara yang terbaik sepanjang berblogging. Antara yang paling best dan tak boleh ambe lupakan sampai bila-bila pastinya menang Samsung Note 3. Ambe ada tulis kat entri ni, “Aku dan Samsung Note 3.” Menang Note 3 ni selepas menang Contest Gaya Hidup Sihat Bersama Yeo’s anjuran Tuan Ilham, founder Denaihati.com.

Memang cukup manis kenangan 2014 dengan blog ni. Sekadar permulaan semangat untuk ambe tahun 2015 ni, ambe tulis senarai kontest yang membuahkan hasil tahun lepas. Alhamdulillah.

  1. Blogger Contest Tanah Arab
  2. Contest Review Blog Papa Mifz
  3. Entri Terbaik Mom Blogger Referrel Contest
  4. Tempat pertama Contest Review Blog SirapLimau.com
top blogger 2014
Kenangan SBB2014. SBB2015???

Entri “Yeo’s Lovemark” membuahkan hasil yang cukup lumayan bagi ambe dalam contest tu. Mana nak dapat free Note 3, kan? Alhamdulillah. Rezeki blogging memang ada janji kita usaha dan tahu cara-caranya. Itu yang Tuan Ilham pesan kat ambe masa SBB2014.

Itu cerita tahun lepas. Semuanya dah lepas dan takde benda yang kekal pun. Selagi ada usaha, insyaAllah adalah hasilnya. Takde usaha, jangan bising-bising tak dapat apa yang kita impikan dan jangan cari salah orang lain. Noktah.

Trafik blog tahun 2014.

Masih rendah. Malas nak captured dari Google Analytic. Secara puratanya sebulan dalam 18k UV. Sehari dalam 600 UV. Sumber trafik memang banyak dari enjin carian. Belum cukup gempak mana. Perlu lebih banyak ilmu dan paling penting entri-entri yang boleh menarik minat pembaca. Paling penting lagi, entri tu mestilah muncul di muka surat pertama enjin carian. Kalau tak, kuranglah pembaca, kuranglah impaknya, maka kuranglah juga hasilnya =)

Untuk tujuan tu, Alhamdulillah ambe dah mulakan langkah dengan mendapatkan kitab terhangat di pasaran milik Encik Titan. Kitab SEO  Merah Jambu. Ambe dah start baca. Semangat dah ada. Cara yang lebih tepat dah mula nampak. InsyaAllah, mudah-mudahan hajat untuk tambah pendapatan sampingan dengan blog lebih kencang dan kacak tahun ni. InsyaAllah.

Affiliate!

Itu nantilah…hahaha..banyak lagi nak kena belajar dari sifu-sifu Affilate Encik Titan, Bro Reez, Tok Puteh, Tuan Besar Muaz Hadi IKR, jejaka kacak Prof Hariz dan ramai lagi yang dah mulakan langkah kecil menghala ke langkahan lebih besar dan bergaya. Usaha usaha usaha!

Terima kasih. Semoga korang terhibur dan tak bosan baca entri ni. Kalau bosan, korang gi baca entri “Ayam Pakai Lipstik” dulu sebelum pangkah butang X….hehehehe

Komisen Pertama Ashadee Bulan Mei

Assalamua’laikum. Korang pun dah pandai jana duit online,kan? Terbaiklah! Aku baru nak start belajar cara jana wang online dengan blog. Yang bestnya, aku buat duit ni betul-betul tanpa modal. Betul. Takde modal langsung. Maksud aku kat sini ialah tanpa keluarkan sesen pun. Modal tenaga dan masa mestilah ada…hohoho

bukti buat duit dengan blog
RM2 jer?

Cara jana wang online tanpa modal

1. Bukti kat atas tu memang yang aku punya. Bukan aku rembat bukti orang lain.

2. RM2.00 mungkin tak banyak bagi sesetengah orang, tapi itu tak penting bagi aku. Sebabnya, selagi RM2 tu boleh dijana setiap hari contohnya, hasil setiap bulan cukup lumayan juga. Dah lepas belanja famili beli apa yang patut.

3. Aku cakap tanpa modal sesen pun? Betul tu. Hasil RM2 ni bukan yang aku tulis/buat di blog ni. Aku tulis kat blog percuma iaitu di platform BLOGSPOT.

4. Korang pun mesti ada banyak lagi blog blogspotkan? Daripada kita biarkan bersawang, baik kita tulislah apa-apa yang patut. Ada rezeki, adalah hasilnya dari blog tu. Kuncinya kena rajin. Jangan tiru aku, malas betullah! Tensen aku.

5. Takpun, korang guna facebook/twitter/instagram korang tu. Pepandailah up status. Jangan kasi semak sangat dengan up hampir setiap jam. Itu spam namanya. Belajarlah buat ayat yang meruntun jiwa untuk orang klik. Ada orang klik, mana tahu hati terbuka untuk daftarkan diri. Depa daftar, hang dapat RM2 setiap orang. Best tak?

PERCUMA: Belajar cara jana wang RM800 secara sambilan dari rumah

6. Tak yakin boleh buat duit cara ni? Takpe, korang gi baca apa yang pakar buat duit dengan blog tulis kat sini –> ” Awak, saya tak yakinlah

7. Buat blogger khasnya untuk aku, jom kita baca sekali lagi entri Denaihati tentang ‘Blogger adalah pemikir hebat.” Ada benda yang belum kita faham betul-betul agaknya.

Sekian entri motivasi untuk aku sendiri. Kalau korang rasa termotivasi, baguslah. Kalau tak rasa apa-apa, itu maknanya korang dah memang level lagi tinggi. Tahniah aku ucapkan. Terbaiklah!

Ada calon Penolong Pegawai Arkib tak? Kalau ada, boleh baca entri ini –> Contoh soalan peperiksaan bertulis S27 Penolong Arkib

@hafizmd – Hidup untuk memberi. Jomlah kita beramal dengan tagline ni.

2 Helai T-shirt Terbaik dari Blogging!

Assalamua’laikum. 2 helai baju t-shirt terbaik punya! Dah lama aku tertangguh nak tulis tentang 2 helai baju yang aku dapat daripada rakan blogger! Terbaiklah korang!

baju tshirt murah tempah online
yeay! korang jangan jeles yer…hehee

T-shirt teknik penjenamaan berkesan!

1. T-shirt kat atas tu aku dapat daripada blogger Bro Reez. Terang jelas baju ni milik reezluv.com. Thanks bro!

2. Baju ni aku dapat semasa majlis SBB2014 8 Mac 2014. Bro Reez ni duduk meja dekat dengan pintu masuk. Masuk-masuk jer pintu, aku dah nampak dah dia segak bergaya tengah sembang kat meja tu. Aku lepak-lepak jap, tanpa segan silu terus tegur dia dan akhirnya dapatlah sehelai baju ni. Sayangnya, aku tak sempat pulak nak korek banyak rahsia-rahsia projek yang dia buat kat blog dia. Harap dapat jumpa bro Reez lagi lepas ni.

3. Baju kedua yang aku dapat pada SBB2014 ialah baju daripada majlis tu sendiri. Semua yang datang hari tu, semuanya dapatkan? hehehe…

tempah baju tshirt online murah berkualiti
Branding blog cara berkesan!

4. Baju kat atas ni memang ngam-ngam dengan saiz badan aku yang tak berketak sangat ni…hahaa.

5. Terima kasih kepada bro Reez dan team Denaihati atas pemberian t-shirt ni. Aku dan t-shirt memang kawan rapat. Jadi, memang kena sangatlah bila aku dapat 2 helai t-shirt ni. Sana-sini pakai baju ni…hoho

Berjayakah membina jaringan alam maya melalui t-shirt sebegini?

1. Bagi aku ianya berjaya dengan syarat baju t-shirt ni dipakai. Kalau tak pakai dan tak keluar rumah memang kurang berjaya. Jadi, bagi seluruh rakan blogger yang dapat salah satu atau dua-dua baju ni, bolehlah kita sama-sama tolong promosikan nama yang ada kat blog ni.

2. Lagi mudah, gunakan media sosial korang. Tak perlu bercakap, tak perlu perabih air liur. Hanya tweet, share di FB dan insta korang.

3. Tengok kawan-kawan berjaya pun salah satu perkara yang menggembirakan hati aku.

@hafizmd – Kena usaha lebih kuat lagi lepas ni untuk capai sasaran!

10 Carian Terhangat Bulan Mac Doa untuk MH370!

10 carian terhangat Google Malaysia sepanjang bulan Mac. Pastinya kehilangan MH370 menjadi perhatian kita semua. Google Zeitgeist.

terkini kehilangan malaysia mh370
Doa untuk MH370

Kehilangan MH370 antara carian terhangat bulan Mac!

1. Astro Awani. Laman berita paling pantas yang melaporkan sebarang berita terkini tentang kehilangan pesawat MH370. Boleh ikuti juga di twitter @501Awani atau di laman Astro Awani.

2. MH370 latest news/MH370 Australia/Malaysia Airlines Missing. Ini antara 3 katakunci paling paling banyak dicari oleh pengguna enjin carian Google. Kehilangan MH370 sejak 8 Mac menjadikan media sosial antara laman paling panas sepanjang Mac. Cuma yang sedihnya, ada juga manusia yang tak guna akal sebaliknya hanya guna jari untuk sebarkan kontroversi dan saling maki hamun menyalahkan pihak tertentu. Apa maknanya?

3. Hanez Suraya. Kontroversi panas. Aku takde nak cerita panjang tentang isu artis. Paling utama, sama-sama kita sentiasa berdoa semoga Allah kurniakan kebahagiaan dalam rumahtangga yang kita bina. Ameen.

4. Bermuda Triangle/Pulau Perak/Segitiga Bermuda/Hijack. Sah inilah antara katakunci teori kehilangan MH370 termasuklah teori konspirasi yang bertebaran di banyak blog dan media sosial lain. Blogger pun tak terlepas terima tempiasnya!

5. Kajang election. Politik mana boleh ditinggalkan! Pilihanraya kecil Kajang menyaksikan Datin Dr. Wan Azizah yang menggantikan suaminya, DSAI menang dan kekalkan kerusi DUN Kajang

6. Raja Bomoh. Paling mencuri perhatian dengan teknik tersendiri mencari MH370 dengan bubu, tikar terbang dan buah kelapa serta tamparan buaya Raja Bomoh.

PU Ustaz Shahul Hamid dalam khutbah Jumaat tengahari tadi jelas menyatakan bahawa tiada upacara sebegitu pernah diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Jelas bertentangan dengan ajaran Islam.

7. Lautan Hindi. Di sinilah perjalanan MH370 dikatakan berakhir. “Berakhir” yang subjektif. Mungkin juga pelayar enjin carian bakal ‘terkejut’ dengan ‘rahsia Diego Garcia!’

Terkini kehilangan MH370, kapal kapal peronda China, Haixun mengesan isyarat getaran dengan frekuensi 37.5 kHz di kawasan carian pesawat penerbangan MH370 di selatan Lautan Hindi, lapor agensi berita Xinhua.

8. FlightRadar24. Syarikat dari Sweden turut turun padang menawarkan khidmat mengesan waktu sebenar waktu penerbangan melalui laman web dan aplikasi mereka.

9. Indeks pencemaran udara/API Malaysia. Awal tahun 2013, terutama sekitar bulan Februari hinggalah sekarang, Malaysia yang kita cintai masih lagi dilanda jerebu. Alhamdulillah, disebalik catuan air Allah masih sayangkan kita dengan rahmat hujan seminggu dua ni. Ngaji tentang jerebu di sini, “Punca & kesan jerebu kepada kesihatan kita

10. All England 2014. Takde manusia lain selain Datuk Lee Chong Wei yang berjaya rangkul kejuaraan ni buat kali ke-3. Tahniah DLCW! Memang lejen!

Inilah 10 carian tertinggi sepanjang bulan Mac 2014. Ramai blogger yang menulis hampir separuh darinya. Tak salah, janji kita tahu apa yang kita tulis tu biarlah ada kredibiliti. Kalau tak, ada yang cakap bukan-bukan tentang blogger. Sorang blogger buat hal, habis semua blogger dipalit arang yang sama!

“Jawatan baru blogger: penulis teori konspirasi (selepas copy paste). Mereka terlalu yakin pada jari mereka hingga mempercayainya” (Tweet oleh @Hazrey)

@hafizmd – Nampaknya, aku pun perlu lebih kreatif dalam menjadi blogger dan dalam masa yang sama, lebih bijak menulis secara santai tetapi berkait dengan isu terkini yang bermanfaat!

Terkini Top 7 Best Personal Blog Malaysia & Blogger Mantap 2014!

Assalamua’laikum.

Top 7 Best Personal Blog Malaysia dan bonus senarai blog yang wajar kita jadikan pemangkin semangat. Jom terjah top 7 best personal blog Malaysia!

buku denaihati
Muka depan buku Denaihati. Mengancam!

7 blog ni adalah senarai yang aku baca dalam buku Denaihati. Buku Denaihati? Takde lagi buku ni? Nak juga? Ok. Boleh baca entri ni (baca: Dah Baca Buku Denaihati?) dan dapatkan segera di kedai online di sini: Beli buku Denaihati. Perkongsian kali ni lebih kepada laman blog pilihan yang meniti di dalam buku Denaihati.

Bila blog itu atau ini sentiasa disebut-sebut, pasti banyak benda yang boleh kita belajar dari blog tersebut!

7 blog personal terbaik Malaysia:Kedudukan terkini Alexa & page rank

  1. Blog Mia Liana – 31,248 | PR3
  2. Blog Hasrul Hassan – 34,328 | PR 3
  3. Blog Denaihati – 37,932 | PR3
  4. Blog Kak Jie – 52,606 | PR 2
  5. Blog Ahmad Faizal – 58,158 | PR1
  6. Blog ErazFadli – 62,563 | PR 1
  7. Blog Ben Ashaari – 83,577 | PR 3

Apa kita nak buat dengan senarai blog sepower ini?

Aku petik jer status Tuan Hj. Amir Hassan dalam satu perkongsian di facebook beliau iaitu salah satu caranya untuk kita naikkan page rank blog kita ialah dengan kita buat entri yang ada kaitan dengan entri top blog ni. Kalau top blog tu cerita pasal info terkini kehilangan MH370, kita tulislah tentang doa menghadapi ujian seperti kehilangan MH370! Jangan lupa untuk berikan backlink dengan anchor text yang tepat.

Blogger yang bakal menggegarkan gelangggang blogging Malaysia 2014!

Mereka tak asing lagi. Semuanya cukup komited dan selayaknya kita jadikan sumber motivasi untuk kekalkan momentum berblogging. Cara mereka menulis, kemaskini blog dan semangat berpasukan sememangnya terbaik. Nampak cukup santai, tapi usaha dibelakang blog yang mereka buat, itu yang membuatkan mereka berada di mana mereka sekarang!

  1. Blog Abg Ensem – PR 2 | 188,125
  2. Blog Kak Siti Rokiah – PR 2 | 394,027
  3. Blog Eizil – PR 2 | 192,253
  4. Blog Eyriqazz – PR 2 |114,504
  5. Blog Shakiddo – PR 2 | 110, 669
  6. Blog Anarm – PR 2 | 220,725
  7. Blog Melastik Bintang – PR 2 | 236,444
  8. Blog AzmanIshak – PR 2 | 308,216
#SBB2014 #SBBYEOS2014
Blogger Eizil dan Uncle

@ hafizmd – Sungguh terharu bila blog hafizmohd.com juga turut diabadikan di dalam buku Denaihati. Terima kasih Denaihati Network!

Cara Buang 404 Error!

Assalamua’laikum.

Cara Buang 404 Error. Aku pernah gatal tangan tukarkan kategori entri-entri di blog hafizmohd.com. Hasilnya, banyak error 404 yang muncul di paparan Google Webmaster Tools!

cara buang 404 error di blog
Dulu lagi banyak 404 error. Beratus nak buang! hohoho…

Buang 404 error!

Semalam, aku sempat uji kerampingan dan keringanan blog ni selepas baca 1 perkongsian terbaik oleh Kak Jie. Ianya tentang Gzip compression. Sila baca di sini: Compress Blog Supaya Ramping dan Ringan!

Kalau serius sayangkan blog, silakanlah buat semakan yer. Sebabnya, kalau blog tu perlahan sangat nak muncul, aku berani kata lebih 80% pelawat akan terus tekan butang pangkah. Rugikan?

Ok. Berbalik cerita operasi membuang 404 error ni. Oleh sebab kesilapan dan kegatalan aku yang suka-suka main tukar kategori entri, akhirnya membuahkan penyeksaan untuk buang error 404 ni. Bukan 1, bukan 2. Tapi makan beratus-ratus woo.

“Salah atau kalah, bukan penamat segalanya. Kena bangkit semula dan terus belajar!”

Cara nak buang 4040 error ni mudah sangat pun. Tengok gambar kat atas tu.

  1. Login Google Webmaster Tools korang dulu.
  2. Kalau belum daftar, boleh baca entri ini dulu (baca: Optimasi blog dengan Google Webmaster Tools).
  3. Seterusnya, klik butang ‘Crawl Errors’
  4. Semak status error yang keluar. Cari yang ‘response code 404’
  5. Copy URLs yang 404 error tadi (UJI dulu link yang error tadi. Klik dan tengok betul-betul. Pastikan memang keluar 404 error).
  6. Sekarang open ‘Remove URLs’ (nak senang, buka di new tab).
  7. Paste URLs yang error 404 tadi di ruangan ‘create a new removal request – continue – submit’
  8. Siap

Mungkin ada cara lain dan mungkin juga cara ni kurang tepat. Kalau ada sesiapa yang nak tambah, mohon tolong komen di bawah yer.

@hafizmd – Katanya, kalau nak naikkan page rank blog, 404 error ni nak kena dibersihkan betul-betul. Baru pokcik Google sayang.

Aku & Samsung Note 3!

Assalamua’laikum.

Aku & Samsung Note 3. Alhamdulillah. Dapat juga merasa guna telefon pintar Samsung Note 3. Tak pernah boleh mimpi menang hadiah segempak Samgsung Note 3!

Ulasan samsung note 3
1st time buka kotak Samsung Note 3!

Puas hati guna Samsung Note 3?

Hampir nak masuk sebulan dah aku guna Note 3 ni. Secara kasarnya, aku boleh cakap memang cukup puas hati. Puas hati tang mana tu? Oklah. Aku ni bukannya seorang tukang review gajet yang celik gajet sangat. Maka, aku sekadar mampu menulis review seringkas di bawah ini untuk tatapan korang yang kot-kot tengah pening kepala nak pilih telefon pintar.

1. Ciri fizikal Note 3. Nipis, ringan dan cukup seksi! Note 3 aku ni warna putih suci yer. Butang-butangnya semuanya ngam mesra pengguna. Saiznya 5.7 inci ni, kiranya muat-muat masuk poket seluar aku ni. Taklah gedabak besar mana pun. Lagipun, aku boleh tumpangkan dalam beg isteri aku jer…hehe =)

apps pilihan untuk samsung note 3
Antara aplikasi best yang dipasang ialah aplikasi WordPress!

Kalau rasa payah nak guna 2 tangan untuk operasikan Note 3 ni, ada tetapan one-handed operation!

2. Kualiti gambar Samsung Note 3 yang cantik! Bab gambar memang cukup puas hati. Korang boleh tengok sendiri mutu gambar di bawah. Kalau tak cantik, tu mungkin sebab aku tak reti buat tetapan fungsi kamera Note 3 ni. Ada gambar yang aku kongsikan di Instagram (jomlah follow insta aku: @hafizmd83).

gambar cantik dari samsung note 3
Pecut laju-laju!
gambar matahari dari samsung note 3
Petang yang damai di kampung Permatang Pasir!

3. Blogging & Note 3. Ini antara yang paling best sebab aku dah mula boleh terbang ke blog korang semua tanpa perlu aku bukak pc mahupun laptop. Aku siap pasang aplikasi WordPress lagi setelah mendapat nasihat Bro Eizil hari tu (thanks bro!).  Maka, blog yang guna themes responsive memang lebih kerap aku terjah sebab lebih mesra dan senang aturannya. Boleh tengok contoh blog responsive di bawah yer.

blogger guna themes genesis
Blog shakiddo.com dengan tema Genesis!

4. Tetapan Easy Mode! Best juga tetapan ni. Kalau rasa serabut sangat dengan tetapan sekarang, boleh cuba tetapan ni. Ringkas dan just nice!

ulasan easy mode samsung note 3
Easy mode Samsung Note 3. Simplekan?

Sekadar itu review ringkas aku & Samsung Note 3. Banyak lagi fungsi menarik seperti S-Pen Note 3. Banyak lagi yang nak kena godek dan explore!

Terima kasih sekali lagi kepada team Denaihati Network (sertai mereka di sini: Denaihati Network) dan penaja utama kontest ‘Gaya Hidup Sihat Bersama Yeo’s iaitu Yeo’s Malaysia!

Sebelum aku lupa, Yeo’s Malaysia sedang rancak dengan 1 kontest super gempak dengan tawaran hadiah wang tunai yang beribu-ribu! Nak cuba? Terus baca entri ini: Yeo’s 80 Days Drink to Cash Contest.

@hafizmd – Manisnya ada blog. Jom terus berusaha!

Jangan Baca Blog AhmadFaizal.com!

Assalamua’laikum.

Jangan Baca Blog AhmadFaizal.com! Iya. Jangan baca! Ingat aku main-main ke? Bukan aku yang suruh jangan baca, tuan tanah sendiri yang buat permohonan tak rasmi. Tak caya? Nah tengok sendiri….

lifestyle blog terbaik 2014
Nampak tak permainan ayat power Encik Titan?

‘Cinta pandang pertama’

Seingat aku, aku mula kenal nama Titan ni dengan blog earncent.com tu. Blog tu memang sempoi habis. Banyak ilmu dan eksperimen cara buat duit dengan blog yang dia kongsi kat blog tu. Aku dulu-dulu, macam korang jugaklah….rasa macam nak ketuk-ketuk jer kepala sendiri tiap kali Titan tayang bukti duit online dah masuk.

Itu dulu. Berkat aku baca dan fahamkan apa yang dia tulis di blog tu dan terkini di blog ahmadfaizal.com, Alhamdulillah dapatlah jugak aku merasa sekupang dua hasil menulis di blog ni. Memang masih jauh yang amat nak bandingkan pencapaian aku dengan Encik Titan ni…tapi..

Tapi ingat….nak dapat hasil macam Titan dapat tu, berapa banyak duit dia dah lebur dan labur. Berapa banyak masa dia dah korbankan. Masa yang sepatutnya dia layan gadis-gadis comel yang sentiasa mengekori dia (entah betul ke tak..aku tak tau…hahhaha), dia buat kerja betul-betul. Antara hasil yang menakjubkan bagi aku ialah bila dia dapat settlekan hutang PTPTN dia. Korang boleh baca kat sini (baca: Macam mana Titan boleh terhabis bayar hutang PTPTN?) untuk kasi naik semangat masing-masing.

Aku juga pernah jumpa face to face dengan Titan ni. Senang citer, dia ni memang peramah orangnya. Tak lokek ilmu, janji korang belanja dia cendol…hahaha. Korang boleh baca entri khas yang aku tulis, saat manis kami membaham cendol di Banting! (baca: Bila 2 jejaka kacak lagi hensem makan cendol!).

Habis tu, kenapa jangan baca blog Titan???

Takde sebab selain jangan baca sekadar baca yang biasa-biasa jer, baca dengan mata hati dan sungguh-sungguh. Titan pun makan nasi, kita pun makan nasi. Cuma mungkin dia makan cendol lebih sikit. Tu bukan alasan untuk kita tak boleh capai paling kurang 10% kejayaan dia dalam arena blogging!

Kalau kita jenis baca blog Titan, tapi masih cari sejuta alasan dan tanya macam-macam cara nak buat duit dengan blog, sedangkan dalam blog Titan tu, aku kira boleh tahan banyak dia cerita segala benda yang dia buat.

Kalau entri dalam blog Titan tu dibuat buku fizikal, mahu boleh jual ratus ribu salinan!

Jadi, jomlah kita baca blog Encik Titan ramai-ramai. Lagi ramai, lagi bagus!

@hafizmd – Entri ini khas buat TOP 10 Blogger 2013. Baru siap cover 3 blogger. Ada lagi 7 orang!

Dah Baca Buku Denaihati?

Dah baca buku denaihati.com? Ibarat manuskrip kehidupan & perkongsian tips blogging dalam buku denaihati. Tak baca buku ni, rugi!

buku denaihati
Ada dijual ke?

Sepintas lalu, buku denaihati ini dibahagikan kepada 3 bahagian isi utama iaitu;

  1. Gaya Hidup Sihat Bersama Yeo’s (Contest)
  2. Hidup Untuk Memberi
  3. Blogging
  4. Kisah Keluarga
  5. Kembara Dunia
  6. Berani Gagal
  7. Aktiviti

Buku ini adalah cetakan kompilasi entri yang ada di dalam blog denaihati.com. Walaupun aku dah baca, tak semestinya aku ingat dan aku hayati isi kandungannya. Membaca dan menghayati adalah 2 perkara yang berbeza! Untuk itu, aku memberikan kredit yang amat besar untuk Denaihati Network yang bersungguh-sungguh menerbitkan Buku Denaihati.com versi cetakan ini.

Buku Denaihati Wajar Dimiliki oleh Setiap Blogger!

1. Memang kemasan fizikal buku cukup bagus. Siap gambar berwarna lagi. Paling menarik pastinya segmen Kembara Dunia. Gembira dapat melihat ‘sendiri’ suasana negara orang. Nak sampai ke sana, belum ada rezeki. Terima kasih Tuan Amir sudi berkongsi cerita. Ni kalau dijual di kedai buku, senang-senang jer boleh cecah RM20 ke atas, TETAPI….

2. Buat peserta SBB2014 hari tu, semuanya diberikan percuma! Apakah barang percuma wajar dipandang mudah? SAHIH, tidak bagi buku denaihati.com ni.

3. Bagi aku, ianya ibarat manuskrip sebuah perjalanan berliku yang Tuan Amir persembahkan untuk kita sama-sama hayati dan pelajari. Aku dapat rasa, tujuan Tuan Amir dan team Denaihati Network membukukan entri-entri ni tak lain tak bukan adalah untuk MELAHIRKAN LEBIH RAMAI BLOGGER yang benar-benar BERJAYA!

4. Baca entri di buku dan di komputer, tablet mahupun telefon pintar…bagi aku lain ‘feel’nya. Kalau di tablet, ada masanya aku terkejar-kejar untuk blogwalking ke blog-blog lain. Nak kena fikir untuk tulis komen lagi. FOKUS mudah hilang, tetapi jarang berlaku bila baca buku sebegini.

5. FOKUSnya hanya pada isi buku yang ada di tangan. Apa yang cuba disampaikan dalam setiap tajuk? Ianya lebih rasa santai dan mudah dihadam. Memang kenalah sangat dengan teknik yang diajar dalam buku “Makan Katak Itu.”

Tajuk Pilihan dalam Buku Denaihati?

Aku belum habis baca semuanya lagi, tapi antara perkara yang menarik perhatian ialah;

1. Pengurusan Laman Blog

webmaster tools pengurusan laman web buku denaihati.com
Pengurusan laman blog. Apa yang nak diuruskan???
  • Ditekankan keperluan ilmu blogging yang lebih mendalam tentang keselamatan dan pengurusan blog. Antara yang wajar diberi perhatian ialah akaun Google Webmaster Tools blog kita.
teknik google webmaster tools
Google webmaster tools. Baru belajar buka…

2. Tenang walaupun Ditahan Polis

pengalaman kena tahan polis luar negara
Tenang kunci utama menghadapi situasi mendebarkan!
  • Antara yang aku suka bila berkunjung ke blog denaihati ialah perkongsian pengalaman kembara mereka. Macam pengalaman kena tahan dengan polis ni, memang kena bertenang dan jangan gabra. Kalau tak, lagi panjang kes kita nanti dibuatnya. Betul-betul entrinya rasa dekat dengan diri.

3. Cerita Berani Gagal?

berani untuk gagal
BERANI GAGAL?
  • Nak tahu apa yang ada dalam koleksi ni, kenalah dapatkan buku denaihati ni. Banyak perkongsian menarik untuk kita. Kalau nak berjaya, kita kena ikut jalan mereka yang berjaya! Betul tak?

Akhirnya, soal salah ejaan, gambar mungkin ada yang kabur dan kurang jelas. Kekurangan ni boleh diperbaiki kemudian. Bagi aku apa yang lebih penting ialah ISI yang cuba disampaikan. Itu lebih wajar untuk aku berikan perhatian. Banyak yang perlu aku belajar dalam dunia blogging ni.

Sungguh aku rasa beruntung kerana ditemukan dengan komuniti Denaihati Network yang aktif berkongsi tips blogging dan cara meningkatkan skil blogging dengan betul. Tinggalnya, aku nak atau tak? Itu sahaja.

Tahniah Denaihati.com dan pasukan Denaihati Network! Jika anda seorang blogger, dan masih belum turut serta dalam komuniti ini, jom terjah mereka di bawah;

@hafizmd – Ini sekadar review ringkas khas untuk buku denaihati.com. Setiap kita ada pandangan berbeza. Tunggu apa lagi, korang pun tulislah satu entri =)

Menang Contest Gaya Hidup Sihat Bersama Yeo’s

Assalamua’laikum. Alhamdulillah. Rezeki Allah pastinya ada di mana-mana. Tanpa diduga tanpa dijangka. Sepetang Bersama Blogger & Yeo’s 2014 sungguh bermakna!

pemenang contest gaya hidup sihat bersama yeo's
Terima kasih Denaihati Network & Yeo’s. Tahniah semua pemenang!

Rezeki di SBB2014 bersama Yeo’s

Entri ini, “Yeo’s Lovemark!” telah dipilih oleh para juri untuk menjadi pemenang utama contest Gaya Hidup Sihat bersama Yeo’s anjuran Denaihati.com. Terima kasih!

denaihati network dan yeo's malaysia gaya hidup sihat
Entri diterbitkan di dalam buku Sepetang Bersama Blogger & Yeo’s 2014 cukup menggembirakan!

Alhamdulillah. Ini adalah antara rezeki terbesar yang pernah saya menangi. Tak pernah mimpi boleh menang gajet hanya dengan menulis di blog. Memang tak pernah mimpi tapi yang pasti, saya ada misi dan impian tertentu setiap kali masuk apa-apa contest.

Alhamdulillah. Nak dijadikan cerita, saya kira ini bukan kemenangan saya seorang tetapi kemenangan/rezeki bersama keluarga dan rakan-rakan juga.

Isteri selalu sangat doakan saya untuk menang apa jua contest yang saya masuk. Saya ni memang jenis suka cerita, apa benda contest yang saya masuk, saya cerita pada isteri. Alhamdulillah, dia sentiasa menyokong aktiviti saya ni selagi tak menyimpang menyerong…hehehe

Pagi sebelum saya bertolak ke Saloma Bistro, anak sulung saya spontan berdoa untuk saya. Doa kakak pagi 8 Mac 2014, “Ya Allah, murahkanlah rezeki Abah dan Mama…ameen.” Doa yang pasti saya ingat sampai bila-bila.

Alhamdulillah. Pastinya kemurahan rezeki ini datangnya dari doa seorang manusia yang sangat saya sayang iaitu Ibu saya. Saya yakin dan pasti, dalam setiap doanya pasti ada bahagian untuk anak-anak. Terima kasih Ma!

Terima kasih untuk korang semua yang beri sokongan dan ucapan tahniah. Terima kasih banyak-banyak!

Akhirnya, terima kasih kepada penaja utama Yeo’s dan team Denaihati Network menghadiahkan kemenangan bermakna ni. Alhamdulillah. Jika korang belum lagi menyertai group DH yang mampu memberikan sesuatu impak positif, terus ke sini untuk turut serta —> FB Group Denaihati Network.

apps blog denaihati.com
Antara apps pertama yang dipasang iaitu Apps Denaihati.com!
menang contest gaya hidup sihat bersama yeo's anjuran denaihati.com
Alhamdulillah. Samsung Note 3.  Rezeki Allah =)

Doa untuk MH370

Ah..tiba-tiba entri jadi sayu pulak. Tetiba teringat pada nasib penumpang MH370 yang masih belum diketahui situasinya. Terbayang rengekan dan tangisan anak kecil dan ahli keluarga menanti penuh harapan kepulangan mereka. Oh! Sampai hati ada juga manusia yang bermulut durjana mempermainkan hati dan perasaan mereka! Sama-sama kita doakan keselamatan penumpang MH370 dan seluruh ahli keluarga yang terlibat.

@hafizmd – Teruskan berblogging dengan sebaiknya. InsyaAllah, moga-moga ada kebaikannya. Ameen.