Cara Buang 404 Error!

Assalamua’laikum.

Cara Buang 404 Error. Aku pernah gatal tangan tukarkan kategori entri-entri di blog hafizmohd.com. Hasilnya, banyak error 404 yang muncul di paparan Google Webmaster Tools!

cara buang 404 error di blog
Dulu lagi banyak 404 error. Beratus nak buang! hohoho…

Buang 404 error!

Semalam, aku sempat uji kerampingan dan keringanan blog ni selepas baca 1 perkongsian terbaik oleh Kak Jie. Ianya tentang Gzip compression. Sila baca di sini: Compress Blog Supaya Ramping dan Ringan!

Kalau serius sayangkan blog, silakanlah buat semakan yer. Sebabnya, kalau blog tu perlahan sangat nak muncul, aku berani kata lebih 80% pelawat akan terus tekan butang pangkah. Rugikan?

Ok. Berbalik cerita operasi membuang 404 error ni. Oleh sebab kesilapan dan kegatalan aku yang suka-suka main tukar kategori entri, akhirnya membuahkan penyeksaan untuk buang error 404 ni. Bukan 1, bukan 2. Tapi makan beratus-ratus woo.

“Salah atau kalah, bukan penamat segalanya. Kena bangkit semula dan terus belajar!”

Cara nak buang 4040 error ni mudah sangat pun. Tengok gambar kat atas tu.

  1. Login Google Webmaster Tools korang dulu.
  2. Kalau belum daftar, boleh baca entri ini dulu (baca: Optimasi blog dengan Google Webmaster Tools).
  3. Seterusnya, klik butang ‘Crawl Errors’
  4. Semak status error yang keluar. Cari yang ‘response code 404’
  5. Copy URLs yang 404 error tadi (UJI dulu link yang error tadi. Klik dan tengok betul-betul. Pastikan memang keluar 404 error).
  6. Sekarang open ‘Remove URLs’ (nak senang, buka di new tab).
  7. Paste URLs yang error 404 tadi di ruangan ‘create a new removal request – continue – submit’
  8. Siap

Mungkin ada cara lain dan mungkin juga cara ni kurang tepat. Kalau ada sesiapa yang nak tambah, mohon tolong komen di bawah yer.

@hafizmd – Katanya, kalau nak naikkan page rank blog, 404 error ni nak kena dibersihkan betul-betul. Baru pokcik Google sayang.

50 comments

  1. Actually bagi kawe sayang buang error page 404 tu. Hilang trafik bro. Better kalau page 404 tu kalau di customize kan agar menjadi lebih menarik dan buat pelanggan stay dan search blog kita di page tersebut. Google utk dapatkan contoh2 page 404 yg menarik. Tiru sikit ehhh πŸ˜€ My 5 cents jer.

        1. @bro Ismail: oo…sonang tu..hehe..thanks bro

          tp kan bro..dr mata google..bro rasa camne..customize yg bagus atau remove atau redirect?

          p.s-lelaju p tgk sample ni…hehehe

          1. Last kawe jawap sebelum ambik anak kat sekolah πŸ˜€ . Kalau ikut statement oleh Google Webmaster punya site. Ia tidak ada kesan sama ranking atau kena penalti. Baca kat sini: https://support.google.com/webmasters/answer/2409439?hl=en

            Quote:

            “Generally, 404 errors don’t impact your site’s ranking in Google, and you can safely ignore them. Typically, they are caused by typos, misconfigurations (for example, for links that are automatically generated by a content management system) or by Google’s increased efforts to recognize and crawl links in embedded content such as JavaScript.”

            Ok. all the best. πŸ˜€

          2. wah..thanks bro..ambe terjah link tu utk baca lebih dalam =)

            makanya, pilihlah ikut sesedap rasa sendiri..hohoho…thanks bro..dan selamat mengambil anakmu di sekolah.

    1. kalau mark as fixed…kalau masalah tu still tak settle, akan keluar balik sehinggalah kita redirect atau remove atau customizekan page 404 tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *