Seloka Petua Kurangkan Berat Badan

- 14 May 2013. Updated 24 September 2013Kesihatan

Assalamua’laikum.

Seloka Kurangkan Berat & Kuruskan Badan. Seloka kedua untuk minggu ni. Semalam sudah berseloka edisi lelaki, suami dan dot dot, hari ni seloka khas petua tradisional atasi masalah obesiti. Ingat, badan sihat memberikan kita kecergasan yang lebih baik. Jom baca seloka cara kurangkan berat badan dan kurangkan masalah obesiti.

Cara kuruskan badan secara tradisional

Bermula niat nak kuruskan badan

Demi kesihatan diri sendiri

Belum pun sampai bersenam seharian

Sudah pegang tali inci

Daun salam nama diberi

Khasiatnya buang kolesterol tinggi

Ditambah lagi kurangkan masalah obesiti

Ambil daun 5 helai pergilah cuci

Dah siap cuci masaklah lagi

Amalkan minum 2 kali sehari

Sebelum makan pagi dan dinner sekali

Petua kuruskan badan dikongsi bersama

Ambil 2 batang lobak merah dan sebatang timun diparut keduanya

Dah siap parut perah dapatkan jusnya

Nak lagi sedap tambah limau nipis penambah rasa

Minumlah dua kaii sehari sesedap rasa

InshaAllah berat badan dapat kurang sekilo dua

Masih tak cukup lagi petua kuruskan badan sendiri?

Minggu depan ada sesi fotografi

Jangan risau sampai sesakkan nafas sendiri

Ambil limau nipis potong empat segi

Perah jusnya dalam secawan teh pekat kaw-kaw lagi

Amalkan minum setiap malam sebelum tidurkan diri

Moga dapat kurangkan berat badan dua tiga kilo lagi

Itulah khasiat limau nipis vitamin C-nya tinggi sekali

Sekian dulu seloka ambe di pagi hari

Petua dan cara kuruskan badan sendiri

Nak kurus bukan boleh dapat dalam sehari

Kena jaga makan tambah buat aktiviti berlari

Satu ingatan untuk diri sendiri

Bila dah slim jangan lupa diri

Jangan mula nak tunjuk body yang dah mula seksi

Baik badan berisi daripada kita tambah dosa sendiri

Mahu kena ingatkan diri sendiri!

@hafizmd – Seloka Petua Kurangkan Berat Badan | Cara Kempiskan Perut Tradisional. Moga dapat kurangkan ukuran pinggang dalam seinci :P

{ 44 comments… read them below or add one }

Myra Jay May 14, 2013 at 2:57 pm

Seloka yg buatkan cheq tersenyum di petang hari :)

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:37 pm

hehe…suka ambe jika ada yg ceria =)

Reply

Irwan Alessa May 14, 2013 at 3:52 pm

seloka yang menarik, pengisian yang padat tentang tips kuruskan badan.. Terbaik bohh!!

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:36 pm

terima kasih. moga2 ada yg carik tips nak kuruskan badan ni…hehehe

Reply

nurmisnan May 14, 2013 at 4:12 pm

Ni pun tgh diet tau… kalau minum jus daun mint
Pun lg seger… tq brother…

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:36 pm

Jus daun mint ek? orait sis..leh cuba nanti

thanks sis

Reply

Melastik Bintang Yang Hensem May 14, 2013 at 4:50 pm

haha.. aku suka dengan seloka ni.. nice..=)

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:36 pm

thanks bro MB!

Reply

Hairul Azni May 14, 2013 at 4:51 pm

Bagus petua dan seloka ni..tapi saya memang dah slim.. :-)

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:35 pm

Kalau dah slim, mmg bagus sangatlah

Reply

Juan May 14, 2013 at 6:10 pm

seloka ingat mengingati nih

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:35 pm

Betul tu, kasi lain sikit

Reply

titan May 14, 2013 at 7:30 pm

rajin plak hang tulis seloka ekk..

Reply

Datin Tyka May 14, 2013 at 8:58 pm

ambe dia memang jenis seloka je..

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:34 pm

@DT, ambe takde idea daa…hahaha

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:35 pm

@titan, ambe takde benda nak tulis, merepek dulu

Reply

Datin Tyka May 14, 2013 at 8:57 pm

daun salam memang bagus..
mak sampai tanam pokok nya.. alhamdulillah sedang menaik pokok daun salam

Reply

hafizmd May 14, 2013 at 9:34 pm

Nak sikit boleh? hehe

Reply

akubiomed May 14, 2013 at 11:16 pm

Kalau berseloka sambil bersenam pun ada baik juganya. :-)

Reply

hafizmd May 15, 2013 at 3:36 pm

mmg cepat penat kalau bersenam kaki dan mulut..hehe

Reply

papa mifz May 14, 2013 at 11:26 pm

den dalam usaha diet nih, harap berjaya lah…hehe

Reply

hafizmd May 15, 2013 at 3:37 pm

moga berjaya! chaiyok

Reply

TehR May 15, 2013 at 12:31 am

yups, jaga kesihatan dan keterampilan
dah dapat badan cantik nanti usah pula ditunjuk2an
hehe

Reply

hafizmd May 15, 2013 at 3:37 pm

sayangnya, byk pulak yg sanggup jadi model ubat langsing bila dah kurus…

Reply

hafiz May 15, 2013 at 12:52 am

rangkap terakhir tu memang bestlah..

Reply

hafizmd May 15, 2013 at 3:38 pm

rangkap ingatan utk yg dah kurus

Reply

cikgu naman May 15, 2013 at 1:26 am

nanti nak dengar bro hafiz berseloka live..hehe

pssst..tengah usaha kuruskan badan ni..hehe

Reply

hafizmd May 15, 2013 at 3:35 pm

live? hohoho

itu yg baca kt blog mrs fiza, ada beskal dalam rumah….jeles jeles =)

Reply

boni Ultra kacak May 15, 2013 at 5:27 am

Jangan mula nak tunjuk body yang dah mula seksi <– hahahaha. betul tu bro. niat untuk kurangkan berat badan adalah untuk sihat, bukan untuk tunjuk body tu kat lelaki2 lain kecuali suami :)

Reply

hafizmd May 15, 2013 at 3:41 pm

bukan ape bro….byk sgt model2 org kita yg tayang body sana sini lepas kurus…tak baguih tuh…dah kurus, senyap2 sudahlah

Reply

fiza May 15, 2013 at 3:37 pm

eh jap! berkesan ke makan air limau tu utk kurus cepat? kalo btul nk try ni..haha nk kurus cepat sblm pegi bercuti..kalo tidak nti tk muat bergambar ngn suami dan anak2.. :p

Reply

hafizmd May 15, 2013 at 3:40 pm

cubalah…setakat yg ambe cuba dulu2, mmg turun..nak lagi bagus, jgn minum langsung air manis..

kalau nak minum air sejuk, minum teh o limau kosong (tkda gula)

*samalah kita* hehe

Reply

wazy May 15, 2013 at 4:24 pm

boleh tahan seloka ni,hehe terbaik la

Reply

Hafizul May 16, 2013 at 12:46 pm

daun salam..ni kali pertama dgr nih..hehe..pegang tali inci tu nak ukur baju la bro..hehe

Reply

hafizmd May 17, 2013 at 12:50 pm

hehe..

boleh jugak tu bro..baru senam sehari, dah fikir nak buat baju kecik…hehe

Reply

Hafizul May 18, 2013 at 12:34 am

Emm ni kiranya pembakar semangat lah..hehe

Reply

hafizmd May 18, 2013 at 6:12 pm

@pk, lebih kurang gitulah boh…nok kurus bukan senang, tp nok gemuk kejap jer…hehe

Reply

fiezaradzi May 21, 2013 at 10:58 am

yg rangkap last tu best.. hehe

Reply

munir ardi May 23, 2013 at 2:27 am

entry sepertinya sangat mengena buat saya bro he he

Reply

hafizmd May 23, 2013 at 10:22 pm

Mengena juga pada diri saya sendiri =)

Reply

garajku May 28, 2013 at 11:51 pm

boleh cuba nih hehe ;)

Reply

hafizmd May 29, 2013 at 11:28 am

silakan =)

Reply

cik tom May 29, 2013 at 7:01 am

tak sangka rupanya bro pndi seloka..best2 selokanya…cik tom mmg mood kuruskan badan..hihi

Reply

hafizmd May 29, 2013 at 11:16 am

hehe..main hentam jer ni cik tom..hehe

seloka petua kuruskan bandan dengan mudah =)

Reply

Leave a Comment