Belum Cukup 5 Entri Affiliate tapi…

- 10 June 2013. Updated 29 August 2013Blogging

Assalamua’laikum.

Belum cukup 5 entri buat duit dengan affiliate yang ambe tulis, alhamdulillah dah mula nampak hasilnya. Tak banyak, tapi cukup untuk belanja my gwiyomi, kakak dan adik makan cendol Acu Sup Utara. Kalau terlajak ke Banting, boleh lagi belanja ketua cendol sedunia, semangkuk dua cendol, mangkuk ketiga bayar sendiri…hehehe. Serius,  untuk dapatkan hasilnya, bukan setakat tulis pagi tadi petang dah dapat duit. Tak semudah tu, tapi….

Rahsia mudah buat duit dengan blog?

Titan rasanya dah naik sengal jari-jemari dia yang tak terkalah tu duk cerita pasal cara nak buat duit dengan blog. Tak cukup dia tulis, dia merepek lagi di Seminar Buat Duit dengan Blog 2013 hari tu. Dia pesan kat hangpa dan kita semua, lebih kurang begini;

Buat 5 entri untuk 1 affiliate kalau nak merasa duit online

Kenapa 5? Malas ambe nak tulis balik. Gi baca kat sini (baca habis dulu entri ambe ni…hahaha) –> Kenapa mesti 5 artikel?

Ambe tak pasti tentang teknik lain, tapi kalau anda ada blog (tak kira pakai platform apa samada blogspot atau selfhosting wordpress atau platform lain) jalan untuk buat duit dengan affiliate memang kena tulis entri. Berapa banyak nak tulis, terpulang. Kalau guna platform selfhosting, memang peluangnya lebih cerah. Betul, tak tipu punya =)

buat duit online dengan affiliate

Kadang-kadang tak perlu sampai 5 entri untuk 1 affiliate kalau 1 entri tu cukup rempah, cukup garam cukup segala bagainya. Ingat tu, ambe tulis kadang-kadang, bukan selalu. Lagi bagus, kalau anda pandai bab-bab nak tackle pakcik google tu. Tahu sikit-sikit bab cara nak buat entri SEO. Kalau tahu banyak, lagilah bagus. Boleh dapat komisen berganda macam blogger INI dan INI. Ambe agak lomah bab-bab tu. Malas tak habis-habis.

Jadi, mulakan langkah anda sekarang. Cuba karang dulu 1 entri untuk 1 affiliate. Tak reti? Mustahil. Hentam sajalah. Kalau tak mula tulis 1 entri, macam mana nak dapat 2 entri dan mana nak dapat hasil dari affiliate, kan? Nak makan laksa Penang pun kena nganga dulu, baru masuk laksanya. Dok gitu?

@hafizmd – Belum Cukup 5 Entri Affiliate tapi… duit ni masuk masa ambe tengah bercuti kat kampung…bestnya kalau tiap-tiap hari masuk 4-5 sales camni….oh! indahnya……

{ 50 comments… read them below or add one }

Datin Tyka June 10, 2013 at 12:10 pm

waaaa.. ambe bolela belanja den nanti

Reply

suri June 10, 2013 at 1:08 pm

tahniah bro :)

nampaknya saya kena belanja diri sendirilah huhu..

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 9:11 pm

@suri, belanja en abang =)

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 9:11 pm

boleh2…inshaAllah

Reply

suri June 10, 2013 at 1:06 pm

wah cantik..den dapat gak nghee..tahniah

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 9:11 pm

tahniah utk suri

Reply

fyna June 10, 2013 at 1:25 pm

alhamdulillah. rezeki tue ^_^

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 9:09 pm

alhamdulillah..rezeki

Reply

Hafizul June 10, 2013 at 3:57 pm

Ehh dapat jugak ke?tahniah2…hehe..terima kasih selitkan link blog saya…nanti lama-lama hilanglah lomah tu…hahaha

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 9:08 pm

ada jugak…hehe
terima kasih kembali selalu singgah sini =)

lomah tu payah jugok nok hilang ni boh

Reply

Hafizul June 12, 2013 at 3:36 pm

Alah..mintak jer penawar dari cik kak tu..hahahaha..

Reply

hafizmd June 14, 2013 at 11:20 pm

@hafizul,hahahhaha..macam tau2 jer…keh3

Reply

akubiomed June 10, 2013 at 4:31 pm

Usaha tangga kejayaan. Rezeki dapat awal tetapi saranan 5 artikel perlu dilaksanakan nanti tak dapat belanja cendol oleh bro Titan. :-)

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 8:59 pm

Betul tu. Lagi byk artikel, lagi banyak umpan =)

Reply

hafiz June 10, 2013 at 4:55 pm

okaylah dah dapat tu, lama2 boleh dapat lagi..tq bro atas linknya.

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 8:58 pm

thanks bro kasi up semangat…inshaAllah =)

Reply

Juan June 10, 2013 at 5:15 pm

satu ebook untung RM25, kalau sehari sales dapat 4 sales, mahu sebulan RM3000, hehehhee

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 8:58 pm

fuh! mmg masyuk kalau camtu…sedang diusahakan…ameen

Reply

Hairul Hissam June 10, 2013 at 5:16 pm

tahniah bro… affiliate jahit baju tu byr mmg cepat giler… bagus la diaorg tu..

psst: kalau entri naik kat 1st page google..
mmg goyang kaki lah tgk duit komisen masuk bertubi tubi.. heee

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 5:28 pm

thanks bro…mmg cepat..antara yg paling cepat dan tak pernah terlepas

betul tu bro…tp nak kekal 1st page tu…aduhai =)

Reply

papa mifz June 10, 2013 at 6:07 pm

buat maso nih den tak join mano2 program affiliate lagi…huhu

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 8:57 pm

belum sampai soru lagi tuh =)

Reply

dja@sishaza June 10, 2013 at 8:47 pm

wah3x…. sana-sini dari ‘SALMAWATI’,huish tak leh jadi ni… ambe belum lagi.

Reply

hafizmd June 10, 2013 at 8:54 pm

antara yg makin panas, maklumlah dah nak dekat raya =)

jomlah dja

Reply

ahmadyani June 10, 2013 at 9:30 pm

Cukup untuk bayar domain dan hosting pun dah cukup berbaloi…

Reply

TehR June 10, 2013 at 11:31 pm

kata bro titan yang aku masih ingat dan ingat hari2
malas pun tak apa, asal saja buat kerja

tahniah dan syukur

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 10:10 am

alhamdulillah..terima kasih cikgu utk ingatan

Reply

cikgu naman June 10, 2013 at 11:48 pm

bagus..makin ramai kawan² yang berjaya

ambe tak start enjin lagi ni..adoiii

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 10:10 am

alhamdulillah..takpe cikgu, ada masa leh guna turbo =)

Reply

suziela June 11, 2013 at 9:26 am

Nak makan laksa Penang pun kena nganga dulu, baru masuk laksanya. Dok gitu?haha

Reply

titan June 11, 2013 at 12:03 pm

gua malas nak cakap banyak..tapi sorang pun tak pernah lagi belanja gua cendol. huh..

Reply

hafizmd June 11, 2013 at 3:08 pm

huh! nanti gua sampai banting, gua kasi belanja semangkuk…lu tunggu aaa

Reply

chii June 12, 2013 at 6:54 pm

elehh…time ada org nk blnja..kete rosak la..malas la..haha

Reply

hafizmd June 14, 2013 at 11:19 pm

@chii, mamat ni malu nak jumpe chii kot???

Reply

blackrosehunter June 11, 2013 at 12:23 pm

tahniah bro..trafik blog pun mempengaruhi sales ni.

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 10:08 am

terima kasih bro…mungkin juga…hehe

Reply

Joe June 11, 2013 at 12:48 pm

Nanti kalau dah lebih dari 5 entry mesti jumlah sales meningkat…

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 10:07 am

inshaAllah..sedang diusahakan

Reply

onlajer June 11, 2013 at 7:32 pm

nak cukupkan 5 jugak lah macam nih , baru boleh cukup perisanya haha

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 10:00 am

keh3…silakan bro…ambe baru ada 2-3 kot

Reply

kodinz June 11, 2013 at 10:01 pm

Tu kalau dah banyak entri tu, mesti masyukkk.

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 9:59 am

nak kena pandai pasang umpan gak bro..ambe tak power lagi bab2 ni..

pepun, ameen

Reply

Khairul Zamri June 11, 2013 at 10:48 pm

tahniah bro, sy pun dah nak start tekan jugak affiliate ni huhu :)

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 9:58 am

canteklah! moga berjaya bro

Reply

kakiblog June 12, 2013 at 5:30 am

sudah menambahkan hasilnya..tahniah

ps: saya nak puji dan komen sedikit pasal theme blog…blog cantik tapi benda yang timbul kat kiri bawah tu..kurang selesa sedikit..boleh tak taruh sebelah kanan…sorry komplen pulak.

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 9:44 am

terima kasih bro KB

terima kasih sbb sudi komen, suka bila ada yg tegur camni…

makhluk sosial sharing ke?

Reply

Ismail N June 12, 2013 at 8:39 am

Actually, kalau pakai plug-in Jom Niaga, semua entri jadi entri affiliate sbb keywords tertentu dalam entri itu plugin akan convert kepada affiliate links. Jadi tak perlu susah-susah hendak buat entri khas untuk program affiliate. Nampak pun lebih natural. :D
Cuma, berdasarkan pengalaman kawe, link affiliate ini cuma lebih berkesan di blog niaga atau blog niche sahaja. Di blog personal, kurang lah kesannya. My 5 cents jer. He he.. Maybe pakar-pakar buat duit online boleh jelaskan dengan lebih baik.

Reply

hafizmd June 12, 2013 at 9:49 am

Thanks bro kongsikan tips. Ada jugak nak try tp ada plak dgr masalah plugin ni tak compatible. jadi tak berapa nak pasang dan kena plak dgn keberkesanan macam yg bro cakap tu… =)

Penerangan bro ni pun kira macam dah pakar dah ni..thanks bro

Reply

auc June 12, 2013 at 10:29 am

Tahniah bro… rahsia makin tebongkar :)

Reply

hafizmd June 14, 2013 at 11:20 pm

terima kasih bro..

takde pe2 rahsiapun bro AUC :P

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }