Kahwin Muda – Antara Kebaikan dan Keburukan

- 8 February 2010. Updated 16 January 2013Keluarga

Umum sudah tahu, kahwin adalah satu fitrah kejadian semulajadi manusia. Kahwin juga satu sunnah Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. Maka bila mana kita berkahwin, alhamdulillah, kita sudahpun mengikut salah satu daripada sunnah Nabi. Persoalan bagaimana kita melaksanakan sunnah itu juga perlu diberi perhatian dan penelitian yang mendalam. Topik kali ni rasanya cukup relevan dengan suasana kita sekarang. Suasana musim cuti yang akan datang beberapa hari lagi.

Senario “asal cuti sekolah atau cuti umum saja, berderet-deret kad jemputan yang bertempek di meja kita” seakan sudah lali bila tiba musimnya. Tak keterlaluan saya katakan, asal cuti saja, ada majlis kahwin, asal kahwin saja, mesti tengah cuti (dah masa cuti saja yang ada masa, ‘time’ ni la nak kahwin pun kan?).

Kahwin muda iaitu berkahwin pada usia yang muda. Berapa lingkungan umur yang kita boleh katakan sebagai muda? Iyalah, takkan 50 tahun pun kita masih katakan muda melainkan berkahwin isteri muda. Itupun isteri dia yang muda, dia tetap jua sudah berumur. Namun, ada yang berkata, “ape ade pada umur?”. Muda itu subjektif. Kalau dah diri rasa muda walaupun kulit dah berkedut sejuta, muda tetap muda sebab ianya lahir dari dalam diri yang sentiasa terasa muda. Betul ke?

Apa kebaikan atau keburukan kahwin bini muda?

Apa kebaikannya berkahwin muda? Jadi, saya ada beberapa kebaikan kahwin muda yang saya boleh senaraikan,  antaranya ialah:

  1. Meramaikan manusia atas muka bumi atau spesifiknya membanyakkan zuriat umat Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya Nabi SAW bangga dengan umatnya yang ramai di hari akhirat nanti (sape tak nak jadi kebanggaan Nabi SAW kan?).
  2. Elak mendekati zina (ni memang tepat lagi jitu, yang halal dah ade, nape masih nak cari yang haram?)
  3. Mengurangkan dan menghapuskan gejala sosial (yela, sape nak marah kalau kite ‘berkepit-mepit’ ngn isteri sendiri, suke hati kami la..lalalalala)
  4. Membantu memberi ketenangan hidup yang maksima (iyela, dah ada yang tersayang di sisi, sejuk jer..)
  5. Ibadah yang berganda pahalanya dan lebih khusyu’ (tak perlu lagi risau awek akan dikebas orang..hikss)

Antara keburukan kahwin muda pula;

  1. Rumah tangga cepat bergoncang kerana kurang ilmu, kemahiran dan persediaan (lagi teruk kalau kes kahwin ‘terpakse’..adeh..).
  2. Rasa diri masih bujang (ini bahaye, sifat genetik gatalnya perlu dibendung perlahan-lahan..).
  3. ..

Itu saja antara senarai yang sempat saya titipkan. Mungkin anda punya pandangan dan pendapat, sebab anda mungkin:

  • sedang merancang nak kahwin lari
  • anda juga kahwin muda
  • anda seorang ayah@ibu, yang punya anak nak kahwin muda
  • anda merancang nak ‘tambah’ cawangan yang muda(kalau ade..)
  • anda dah punya si abang @ si buah hati, tapi…

Anda sedang merancang perkahwinan? Pening memikirkan mana nak tambah duit untuk beli segala macam? Saya cadangkan panduan ini, mungkin boleh memberi anda idea untuk tambah duit belanja kahwin.

Apa kata, jom sama-sama luahkan apa yang anda rasa.

Entri lain tentang KAHWIN yang saya coretkan. Klik saja tajuk untuk terus membacanya.

  1. Segmen talian hayat: Nak kahwin tapi…
  2. Nak kahwin ke tak nak?
  3. Senang ke susah pikat wanita?
  4. Kahwin oh!! Kahwin Ketahui kaedah TBTP untuk kahwin muda…
  5. Kahwin: Antara kemampuan dan Kempunan
  6. Malik Mirza tersenyum sambil…

® hafizmd – Kenapa di drama Melayu kita kerap menayangkan ibu bapa menentang keras bilamana anak-anak mahu kahwin muda? Adakah ini realitinya?

{ 79 comments… read them below or add one }

aini February 8, 2010 at 4:39 pm

bagus untuk elakkan maksiat @ perbuatan menghampiri zina.
.-= aini´s last blog ..Penawar Untuk Menghapuskan Kesan Entri Paling Geli Semalam =-.

Reply

hafizmd February 8, 2010 at 10:47 pm

Tepat sekali..memang boleh elakkan maksiat yg berpanjangan..thanks

Reply

wahdatul fikr October 18, 2010 at 6:13 pm

@hafizmd,sohih jiddan..

Reply

hafizmd October 19, 2010 at 1:08 pm

syukran…

Reply

Kujie February 8, 2010 at 4:45 pm

Kahwin muda, dapat anak awal2..bila usia persaraan, tanggungjawap untuk persekolahan anak-anak pun berakhir.

kak Jie kawen muda jugalah..umur 24 tahun, sekarang anak sulung pun dah lepas SPM.

Rasanya kebaikan lebih banyak dari keburukan… jadi fikir-fikirlah
.-= Kujie´s last blog ..Jangan Percaya Penapis Air =-.

Reply

hafizmd February 8, 2010 at 10:46 pm

haa..betul tu Kak Jie. Baru saye ingat, tula salah satu sebab saye kawen mude, umur 24 thun juge. Plannye begitula..nanti bile kite dah tua, anak2 pun dah besar panjang..

p/s – time tuh, bolehla pegi ‘honeymoon’ berdua saje..hikss

Reply

fiezaradzi February 10, 2010 at 12:33 pm

saya setuju…suker2..

Reply

eda July 21, 2011 at 6:39 pm

@fiezaradzi, saya setuju..

Reply

Cik Hanil February 8, 2010 at 5:34 pm

Kawen muda skrg kebanyakan tujuannya utk elak maksiat.
Yela dari kene tangkap basah free2 je kawen kan~
Mak ayah pun xboleh nk buat ape
Dari malu baik kawenkan aje
Mane taknye dh kehulu kehilir berdua
Orang nampak dok bercakap
Kan xelok..
Kalau terperasan la kan~
Dah balik ke zaman dulu kala
Time mama saya kawen umo 18
.-= Cik Hanil´s last blog ..Borang KPLI dah keluar =-.

Reply

hafizmd February 8, 2010 at 10:43 pm

Yeap..stuju sangat, tapi kalau yg bawak kehulu kehilir ni, awak fikir diorang de plan nak kawen awal ke? atau nak enjoy-enjoy dulu?ermm…

p/s – mama saye pun kawen mude, umur 17 tahun

Reply

Airina February 8, 2010 at 9:08 pm

ada kebaikan dan keburukan nya.Yang pasti jikalau jodoh tak kemana kan =)

Reply

hafizmd February 8, 2010 at 10:41 pm

Betul tuh..dan ianya juge perlukan usaha..:D

Reply

anis December 30, 2010 at 10:29 pm

kalau kahwin muda ingat tnggungjawab tak pe..ada tu, baru seminggu dua kahwin dah bercerai..
.-= anis´s last blog ..penantian cahayamata =-.

Reply

sally June 6, 2011 at 9:12 am

kawin cerai.. kawin cerai tak ape..cerai cuma Allah benci..tapi tak dosa… at least tak buat maksiat…daripada tak kawin buat maksiat.

Reply

hafizmd June 6, 2011 at 4:54 pm

kahwin mmg lebih baik…dan kena juga tahu kenapa sebabnya kita kahwin bukan semata2 utk menghalalkan yg haram….

Reply

azman February 9, 2010 at 10:54 am

Kirenyer aku dh terlepasla nk kawen muda nie?? alamak umur aku dikire xmuda lg ker???hehehee tp insyaAllah calon muda la kn…=)

Reply

hafizmd February 9, 2010 at 12:47 pm

Belum lagi Man, rasenye kalau lelaki, umur kite2 ni masih dalam kategori muda kot…hahaha…

p/s – calon isteri yg muda yer Man..bila ni?

Reply

fiezaradzi February 10, 2010 at 12:31 pm

aiyok.. muda.. bahaya nih…

Reply

hafizmd February 10, 2010 at 2:20 pm

abang dah tak bahaye dah..azman tuh yg still dalam zone bahaye..hakss

Reply

todin February 11, 2010 at 9:35 am

boleh ke komen kat sini plak? huhuuh tapi i like u statement …… kawen bini muda? tapi yg muda tuh ko potong kan.. huheuheue… nice….

hafizmd February 11, 2010 at 12:38 pm

todin..u like it?..ahahahaks..

p/s – boleh saje komen di mane2..janji yeppii..

Reply

azizan4444 February 9, 2010 at 5:58 pm

kawen muda satu nikmat,..ahaha..pendapat aku,klu pompuan kawen lewat usia nk melahirkn ank pon cm ssh kn..hehe..umo da tua br nk dpt anak…yg laki plk baik kawen umo lewat 20-an..br ad tanggungjwab skit…

Reply

hafizmd February 9, 2010 at 8:33 pm

Azizan, aku stuju tuh..sebab tu aku rase especially pompuan kene kawen awal utk elak sebarang masalah pada anak..sbb bukti saintifik kate kalau ibu berumur 35 tahun keatas berisiko utk melahirkan anak yg mungkin kurang sihat..

p/s – psttt..kawen tua takde nikmat ker?hikss:D
.-= hafizmd´s last blog ..Kahwin Muda – Antara Kebaikan dan Keburukan =-.

Reply

miss lolly February 10, 2010 at 2:36 am

terhingin gak nak kawen muda ni.

tapi banyak ag komitmen yg perlu dibereskan uhuk uhuk. ngeeee ^__^
.-= miss lolly´s last blog ..* EMAIL cinta dari abang sayang * =-.

Reply

hafizmd February 10, 2010 at 10:35 am

hiks..niat dah ade..bagus2..niat yg baik dah dapat pahale..bile ditunaikan..lg besar ganjarannye..

p/s – pasti komitmen yg lebih utama kan? :D gud luck..
.-= hafizmd´s last blog ..Kahwin Muda – Antara Kebaikan dan Keburukan =-.

Reply

mivida February 10, 2010 at 11:17 am

salam..erm..memang,bnyk kebaikan dari keburukan yang ada bila kawin muda..sekurang2nya mampu menjaga kesucian dalam perhubungan seperti yang telah disyariatkan islam..bukannya dengan berkapel, pegang sana sini tanpa ada ikatan halal..
.-= mivida´s last blog ..Kau Milikku.. =) =-.

Reply

hafizmd February 10, 2010 at 2:18 pm

Yes..tepat dan padat sekali..memang lagi banyak kebaikan dari keburukan, tapi nape still ramai yg tak kawen2 ek?ermm…

Reply

maza February 10, 2010 at 5:27 pm

Org dolu2 umur baru putus hingus, pandai menanak nasi dan berburu di hutan dah menikah!

paling tak pun dah pandai mimpi-mimpi mengingau-ingau.. terus wajib kahwin.. hehhee

tapi org sekarang.. aderkkk..
niat ada, duit tak der.. tak jadi juga kanzz..

hehehhehe

Reply

hafizmd February 11, 2010 at 12:14 pm

Hiks..Maza, mase dulu2 memang..asal habis jer sekolah, pandai tanak nasi, mak ayah dah sibuk cari pasangan utk anak masing-masing..agaknye ramai juge yg kawen mude zaman2 dolu..

Maza, budak2 zaman sekarang advance, kecik2 dah mimpi “pelik2″..advance..

Niat ade, dah bagus, tp duit xde..joli byk sgt kot..hehe

p/s – thanks sudi singgah..
.-= hafizmd´s last blog ..Bagus sangat ke penyedia hosting tempatan? =-.

Reply

maza February 11, 2010 at 1:22 pm

Bro!

Mana bro tau budak-budak sekarang ni mimpi advance?… lain macam aje bunyinyer.. erk! bro pernah alami ke?

wakakakka

(kakisakat from maza) ;)
.-= maza´s last blog ..Misteri: Mentera di Pemakaman Kubur Lama! =-.

Reply

hafizmd February 11, 2010 at 3:23 pm

oppss..kantoi sudaa..hahahaha

p/s – maunyer tak mimpi advance, macam2 fesyen tgk kt tv..hakss

Reply

Amir February 11, 2010 at 5:03 pm

bila kahwin awal biasanya lelaki tak puas hidup sbg org bujang sbb masa zaman bujang kurang tanggungjawab sket thdp keluarga. bila dah ada isteri n anak2, byk kena fikir.
.-= Amir´s last blog ..Hidup perlu sentiasa optimis =-.

Reply

hafizmd February 12, 2010 at 10:47 am

Ade point tu..sebab tu sape2 yg dah de niat nk kawen mude, kene pastikan diri dah cukup enjoy hidup bujang..hehe..satu lagi, kenela prepare ape2 yg patut..

p/s – dah kawen pun still bleh enjoy, tapi care org dah kawenla..lagi best..sbb ade isteri dah ade disisi..yeppi..

Reply

Nadri February 24, 2010 at 10:55 pm

kebaikkan kawin muda: blh dpt anak awal. jd bila pencen sok anak2 dah habis belajar.

keburukkan: mgkn belum puas enjoy masa bujang. ditakuti bila dah kawin asyik keluar mlm.

saya kawin umur 22 tahun. skrg nie anak sulung dah darjah 5..
.-= Nadri´s last blog ..Fuhh! Lega Rasanya =-.

Reply

hafizmd February 25, 2010 at 11:10 am

Ni mmg 1 plan yg sgt bgus..hehe..same macam yg Kak Jie ckp..bile kawen awal, dapat anak awal, bile kite dah pencen,anak2 seme dah besar..so, mmg byk baiknye kawin awal ni kan?

Reply

suri March 10, 2010 at 11:00 pm

menentang keras?mungkin sebab ibu bapa takut anak tersalah pilih pasagannya..

sb ibu ayh masih sayangkan ank-nya lebih-lebih lagi perempuan..gadis sunti..

Reply

hafizmd March 11, 2010 at 10:09 pm

Rasenye sbb ibu bapa yg lebih kenal anak mereka..kalau anak mereka terbukti dah pun bersedia nk kawen, takde masalah kot..tapi kalau makan pun masih lagi bersuap, tmpat tido mak yg kemas, pinggan pun tak reti2 nak tolong angkat..mane tak risau..huhu

Reply

AziQ April 12, 2010 at 5:06 pm

camne nk kawen mude ek..?mmg byk kbaikn..tp law parents dok sbot psl duit….?hu..nk jwb kang,kate m’jwb…hu..ssh ny….

Reply

hafizmd April 12, 2010 at 5:16 pm

@AziQ, ermm..maafla nak tnye..aziq tgh plan nak kawen ker? kalau aziq dah yakin mampu untuk menjalankan tanggungjawab seorang suami..insyaAllah jalan yg mudah pasti Allah akan tunjukkan..yakinkan parents yg kite benar2 sudah bersedia dari segenap segi..tapi kene ingat..jgn lwan cakap mereka..nanti lagi susah..slow talk dulu yer..

p/s – thanks sudi singgah sini..
.-= hafizmd´s last blog ..Lagi kes buang bayi!!! =-.

Reply

AziQ April 12, 2010 at 5:20 pm

@hafizmd, ha’ah..mmg da plan da..cdg ny taon dpn..taon ni tgk dlu cmne keadaan kat tmpt study..care idop..:p k2..sj singgah..salam…:p

Reply

AziQ April 12, 2010 at 5:32 pm

@AziQ, tp ni plan s’dri..antra sy dan bkl zaujah,insyAllah…fmly x lg…hu..

Reply

hafizmd April 12, 2010 at 10:25 pm

@AziQ, ooo…begitu..so maknenye masih lagi studi yer..ramai juge yg saye dengar kawen mse studi dan tiada masalah..

plan yg dirancang awal, mmg cukup bagus..moge dipermudahkan yer..insyaAllah..
.-= hafizmd´s last blog ..Lagi kes buang bayi!!! =-.

si penguin June 27, 2010 at 8:18 pm

salam..maaf baru nk singgah,baru terjumpa..tgh2 search…
klau saya la kan,elok kawen muda..sbnrnya,rmai j ank2 muda nk kawen awl,tp dpt tentangan dr mak bapak,nk suh ank kije dlu la,apa la..nk mkn jasa la..saya rse semua tu x kne..klau kita betol2 ikut islam,insyaAllah,byk mslh x timbul..
pemikiran rakyat malaysia ni sbnrnya mmg dh kne racun dgn mereka2 yg berniat utk jatuhkan islam…wallahu’alam…
mne taknya,klau kapel,xde nk marah lbh2..tp klau mintak kawen awl..mula la…abis la si pmpuan dikatakan gatal,si lelaki dikatakan dh buat bnde tak elok kt ank dara org..haih~ ntah la org zmn skrg
tp,bdk2 arab kt ipt tmpt sy belajar ni,kne kawen awl..diorg pulak xde calon..terbalik betul! saya suka dgn cara org arab,diorg lg nk ank diorg nikah awl2..
tu j la kot yg saya nk kongsi..sekian…wassalam..

Reply

hafizmd August 12, 2010 at 10:27 am

@si penguin, salam..ade benar juga tu..mmg ade member yg bgtau..kat uia kalau silap..mmg ramai juge yg kawin muda..dan mereka berjaya macam mmber2 lain..yg penting kalau dah ade niat, dan ade keperluan sampai wajib..eloklah disegerakan..insyaAllah ade keberkatan..terima kasih singgah dan beri pandangan :D

Reply

fadhil blex July 10, 2010 at 10:42 pm

knpalah nk kahwin awal sgt
relax2 lu
keje lu,dpt duit
xpyah la kahwin pkai duit mak ayah
xrok cetong

Reply

hafizmd July 12, 2010 at 3:04 am

kahwin awal byk faedahnye..cume kene byk bersedia dan jgn terburu2 buat keputusan..kalau dah jodohnya awal..tak kemana..

bab duit tu, begitulah yg terbaik..gune duit simpanan sendiri

Reply

sakini August 28, 2010 at 1:30 am

juz nk share..Sy ni seorang pelajar ipta yg akan bkahwin.
sy rasa ada kebaikan dan keburukan dan ia mengikut keadaan individu tu sendiri, atau style pasangannya…
mcm sy plak, tunang sy da bekerja n sume cukup da cma sy je yg da bkerja…mcm2 gak org ckp…yela blaja x abis lg xle nk balas jasa mak ayah lg…tp 2la family sy n tunang pon xde halangan dorg merestui lg ada…xkesahla apa org nk kata yg pasti byk2 bdoa n hanya ALLAH yg lebih mengetahui apa yg terbek utk hamba-Nya..Sbnrnya positif or negatifnya sesuatu pkara bergantung kpd persepsi kite…kesannya negatif lau kite memandangnya negatif..cuba lau kita pandangannya sbg suatu pkara yg positif,tentu ianya akan jd positif kan..^_^

Reply

hafizmd August 29, 2010 at 1:34 am

terima kasih berkongsi pengalaman yg saye rase cukup berharga ni..:D

saye setuju sgt ngn sakini…ape jua yg kite pandang..ia akan jadi bagaimana kite lihat sesuatu itu..kalau +ve..insyaAllah +velah kesannye..kalau tak..sebaliknyelah…yg penting restu dan perbanyakkan doa padaNYA..insyaAllah moge dipermudahkan urusan ni yer…ameen

Reply

shu October 30, 2010 at 8:58 am

kebetulan saya terjumpa blog ini,banyak informasi yg blh diperolehi dlm blog neh. tahniah kpd tuan punya blog .Saya sedang mencari info2 tentang kawin muda , dan kebanyakan daripada informasi secara langsung atau pun tidak langsung, kahwin muda lebih positifnya berbanding negatif.
pada hemat saya, untuk student yg ingin berkahwin tidak perlu boros. cukup sekadar buat yang termampu dan wajib. Mudah2han dengan perkahwinan serta niat suci kita akan mendapat keberkatan dariNya.

Reply

hafizmd November 1, 2010 at 11:24 am

Terima kasih Shu.
Kahwin muda pada saye tetap cara yg terbaik utk menjadikan kita lebih fokus, khusyuk dan terhalang dari benda2 yg mungkar…bagi student yg berhasrat utk kahin muda, terlebih dulu, siapkan diri dari segi mental dan fizikal….buktikan pada parents yg kite benar2 faham maksud sebuah perkahwinan..insyaAllah..parents akan setuju dan beri semangat…
Utk majlis, buat sekadar yg termampu, yg penting bersederhana..kalau boleh, jgn buat pinjaman utk majlis kahwin…agak sukar dikemudian hari nanti…
InsyaAllah, benda baik dipermudahkan Allah..
Terima kasih singgah sini :D

Reply

adele December 16, 2010 at 1:29 pm

mentaliti ibubapa skrg kebanyakannya nakkan anak habis blaja dulu..kunci kpd pernikahan dgn habis blaja dlu..huhu. tapi kalo student dgn student nak kawin, lbih baiklah bertahan smpai hbis blaja sbb isu kewangan mungkin jd pnyebab menggugat rumahtangga melainkan mereka adalah dari keluarga yg berada..wallahua’lam..
.-= adele´s last blog ..Hentikan Fashion Lucah Ini!!! TudungLeggings =-.

Reply

hafizmd December 16, 2010 at 2:03 pm

pemikiran seiring zaman…dulu2..memang ramai yg kahwinkan anak mereka muda2..sesuai dgn suasana dulu2…sekarang ade jugak bagusnya kahwin awal, cuma itulah, kewangan dan kematangan mengurus rumahtangga yg perlu diambil perhatian…

Reply

atiey94 December 22, 2010 at 4:26 pm

umur brapakah pling muda untuk berkahwin?
16 ?

Reply

hafizmd December 23, 2010 at 11:04 am

paling muda? utk generasi zaman sekarang, saya sarankan lepas belajar paling terbaik…utk perempuan dalam linkungan umur 23 dan ke atas…untuk lelaki pula dalam umur 28 ke atas..

tapi kalau semuanya dah bersedia dari segi mental dan fizikal…lagi awalpun ok juga :D

16? utk zaman sekarang…mungkin terlalu muda

Reply

xhu February 24, 2011 at 1:00 pm

nak kahwin tapi banyak kekangan……
nak elak dari benda x baik tp ibubapa mcm x setuju jer

Reply

hafizmd February 28, 2011 at 4:25 pm

Mungkin boleh buktikan kesungguhan utk kahwin yg kita sudah benar2 bersedia…

Reply

Farahdina March 24, 2011 at 11:33 pm

Saya kahwin muda, juga, 19 tahun, sekarang dah jadi ibu dan masih belajar…Jumpa blog ni pun masa google pasal kahwin muda sebab nak tulis entry kahwin muda ni. Saya suka idea tuan.
Baca entri terkini Blogger Farahdina´s: Kahwin muda-my version of experience

Reply

hafizmd March 28, 2011 at 12:45 pm

Terima kasih farah singgah sini…insyaAllah akan singgah blog Puan…

Reply

esharhalim June 15, 2011 at 11:00 am

suker glerr…. xdela wat zina

Reply

hafizmd June 15, 2011 at 4:14 pm

betul tuh…jadi kenalah persiapkan juga diri utk alam rumahtangga :D

Reply

ice_cream91 June 20, 2011 at 3:09 am

sy maseh blaja…x pasti nk pilih blaja atau kawen..pasangan tu da der sume…tapi saya jer yg masih confuse…patut ke sy kawen?
Baca entri terkini Blogger ice_cream91´s: hospital maner

Reply

hafizmd June 22, 2011 at 2:12 pm

erm…utk tahu kita benar dah sedia atau tak…kita kena duduk, dan cuba fikir masak2…jgn lupa tanya diri sendri..apakah kita sudah sampai “seru” utk kahwin, atau kita kahwin sebab tgk org lain kahwin…jgn lupa kena jugak tanya pendapat parents dan solat istikharah…insyaAllah, niat yg baik…Allah akan permudahkan jika sudah sampai waktunya :D

Reply

Micheal July 3, 2011 at 2:39 pm

mohon di sahre:)

Reply

dyana December 5, 2011 at 9:19 pm

kalu berkahwin pada usia 19 tahun, masih dlm pengajian peringkat diploma,,,,sem 4..ape pendapat kalian?

Reply

hafizmd December 7, 2011 at 3:22 am

19 tahun, kalau saye..saye akan tanya balik pada dyana…
1. apakah dyana sudah sedia utk punya status seorang isteri?
2. juga bakal status seorang ibu?
3. berkongsi apa jua suka duka?
4. apa pandangan ibubapa dyana?

Jika jawapannya +ve, teruskan niat dyana…insyaAllah dipermudah. tp jika ada yg -ve, ada mase lagi utk di+vekan. Yg penting, jgn terburu-buru dan restu ibubapa amatlah penting.

Hanya pendapat saye saje =) Good luck yer

Reply

farid sahak January 13, 2012 at 10:10 pm

assalamualikum…..kahwin muda ini sangat bagus,tetapi kenapa?orang zaman sekarang sebut pasal kahwin je marah.nak kahwin muda salah tak kahwin muda pun salah,kalau cakap pasal kahwin muda dia orang cakap”dah beragan,dah gatal dan sebagainya jadi tak salah kalau kahwin muda.kahwin muda pun telah beri tau kelebihannya yang telah sebut diatas tadi memang tepat kelebihan itu tetapi ramai orang yang tidak faham…

Reply

hafizmd January 14, 2012 at 10:05 am

Wa’laikumussalam

Mungkin bukan marah, tp lebih kepada peringatan kot. Tp dalam nada yg sinis dan tegas, kita boleh salah tafsir, kata mereka marah kita nak kahwin muda. Mungkin mereka rase kita belum sedia utk berumahtangga. Lebih2 lagi kalau kita sendiri tak tunjukkan usaha dan ‘gaya’ seorang yg benar2 sedia utk pikul tanggungjawab seorang suami/isteri.

Bg mereka yg tak faham, nak kena jugak slow talk..insyaAllah mesti lepas punye =)

Reply

fatin March 8, 2012 at 9:31 am

xlma agi nk rncg khawin dah nih..hihi..

Reply

hafizmd March 9, 2012 at 12:35 pm

bagus2….moga mudah semuanya…ameen

Reply

siti fazilah March 28, 2012 at 10:56 am

saya berumur 21 tahun dalam semester akhir diploma… saya dilamar seorang lelaki berumur 27 tahun dan sudah bekerja… tetapi saya belum memberitahu ibubapa saya lagi…

selepas habis diploma saya berkeinginan untuk menyambung pelajaran di peringkat ijazah pula… saya berasa keliru samada hendak kawin awal ataupun tidak…saya tidak pasti samada ibubapa saya bersetuju ataupun tidak dan saya xpasti samada saya boleh membahagikan masa untuk pelajaran dan suami kelak apabila sudah berumah tangga…

boleh minta pendapat?
Baca entri terkini Blogger siti fazilah´s: kenangan hidupku…

Reply

hafizmd March 30, 2012 at 12:35 pm

Siti Fazilah. Nampaknya Siti fazilah sendiri masih belum yakin dan pasti. Jadi, nasihat saye, awak ambil masa dan cuba fikir masak-masak. Bertenang dan jgn terburu-buru membuat keputusan. Paling baik, selepas awak sendiri pasti, cuba bawa berbincang dgn ibubapa pulak. InsyaAllah mereka akan memberi pendapat yg terbaik.

Saya juga ada kumpulkan pendapat kawan2 lain di entri ini. Mungkin awak bolehlah tengok2, kot2 ada yg boleh diambil sebagai pedoman. Terima kasih =)

Entri ini: http://www.hafizmohd.com/keluarga/kahwin-bantahan-tak-pasti-apa-nak-buat/

Reply

butik pengantin May 10, 2012 at 3:48 pm

Zaman dulu-dulu pun ramai yang kahwin muda.apa yang saya nampak,dulu mereka lebih bertanggungjawab dan sudah pandai cari rezeki.
Baca entri terkini Blogger butik pengantin´s: Hubungan Intim Suami Isteri Dan Cara Puaskan Suami isteri

Reply

hafizmd May 15, 2012 at 4:04 pm

Itu yg kita usahakan utk lebih bertanggungjawab.

Reply

Pahlawan Mat Kilau May 20, 2012 at 2:50 pm

Saya setuju kawin awal banyak kebaikan dari keburukan kita dapat…

Reply

hafizmd May 21, 2012 at 2:36 pm

Alhamdulillah. InsyaAllah lebih banyak kebaikan kahwin awal dari keburukannya

Reply

Najihah Khalid December 6, 2012 at 9:41 am

Sekarang sye lihat sudah semakin bnyak budak2 yang berumur .. 14-15 kawin .. so,sekarang ape yg sye pendamkan .. saye tringin nak .. kawin .. tpi, takot nak bgytahu ahli kluarga .. kerana ini mngkin akn mengaibkan dorang .. apa yang pelik nya .. sebelom ni .. sye berpacaran dngn org xpernah pulak .. rse sebegini .. tapi, kali ini saye rse betul2 series dngn dye.. adakah dye jodoh sye.. harap, encik dpat mmbantu msalah sye ini .. klau bole tlong nsihat kan ape yg patot…

Reply

hafizmd December 10, 2012 at 3:54 pm

As salam Adik Najihah,
1.Mmg benar dik, kahwin mmg suatu yg cukup bagus dan banyak kebaikannya. Apa yg penting ialah persediaan mental dan fizikal. Setakat kita rasa2, mmg tak boleh. Ditakuti akan merosakkan erti sebenar sebuah perkahwinan.
2.Semua ibubapa nak yg terbaik utk anak2. Percayalah, kalau sudah sampai saat dan tikanya, pasti ibubapa akan memberi izin, malah akan menyokong niat murni adik.
3.Moga adik terus ceria dan sentiasalah meminta dan berbincang dengan ibubapa dalam apa jua perkara.
4. Ingat yer, jgn lupa solat istikharah mintak petunjuk =)

Reply

yusri February 15, 2013 at 9:51 am

ambe kahwin pada umur 25 tahun…kira muda jugoklah tu…huhu
Baca entri terkini Blogger yusri´s: Peluang Buat Duit Di Blog Hati Putera

Reply

hafizmd February 17, 2013 at 1:42 pm

Canteklah tu…umur Nabi kahwin

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 8 trackbacks }