Kahwin Muda – Antara Kebaikan dan Keburukan

Umum sudah tahu, kahwin adalah satu fitrah kejadian semulajadi manusia. Kahwin juga satu sunnah Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. Maka bila mana kita berkahwin, alhamdulillah, kita sudahpun mengikut salah satu daripada sunnah Nabi. Persoalan bagaimana kita melaksanakan sunnah itu juga perlu diberi perhatian dan penelitian yang mendalam. Topik kali ni rasanya cukup relevan dengan suasana kita sekarang. Suasana musim cuti yang akan datang beberapa hari lagi.

Senario “asal cuti sekolah atau cuti umum saja, berderet-deret kad jemputan yang bertempek di meja kita” seakan sudah lali bila tiba musimnya. Tak keterlaluan saya katakan, asal cuti saja, ada majlis kahwin, asal kahwin saja, mesti tengah cuti (dah masa cuti saja yang ada masa, ‘time’ ni la nak kahwin pun kan?).

Kahwin muda iaitu berkahwin pada usia yang muda. Berapa lingkungan umur yang kita boleh katakan sebagai muda? Iyalah, takkan 50 tahun pun kita masih katakan muda melainkan berkahwin isteri muda. Itupun isteri dia yang muda, dia tetap jua sudah berumur. Namun, ada yang berkata, “ape ade pada umur?”. Muda itu subjektif. Kalau dah diri rasa muda walaupun kulit dah berkedut sejuta, muda tetap muda sebab ianya lahir dari dalam diri yang sentiasa terasa muda. Betul ke?

Apa kebaikan atau keburukan kahwin bini muda?

Apa kebaikannya berkahwin muda? Jadi, saya ada beberapa kebaikan kahwin muda yang saya boleh senaraikan,  antaranya ialah:

 1. Meramaikan manusia atas muka bumi atau spesifiknya membanyakkan zuriat umat Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya Nabi SAW bangga dengan umatnya yang ramai di hari akhirat nanti (sape tak nak jadi kebanggaan Nabi SAW kan?).
 2. Elak mendekati zina (ni memang tepat lagi jitu, yang halal dah ade, nape masih nak cari yang haram?)
 3. Mengurangkan dan menghapuskan gejala sosial (yela, sape nak marah kalau kite ‘berkepit-mepit’ ngn isteri sendiri, suke hati kami la..lalalalala)
 4. Membantu memberi ketenangan hidup yang maksima (iyela, dah ada yang tersayang di sisi, sejuk jer..)
 5. Ibadah yang berganda pahalanya dan lebih khusyu’ (tak perlu lagi risau awek akan dikebas orang..hikss)

Antara keburukan kahwin muda pula;

 1. Rumah tangga cepat bergoncang kerana kurang ilmu, kemahiran dan persediaan (lagi teruk kalau kes kahwin ‘terpakse’..adeh..).
 2. Rasa diri masih bujang (ini bahaye, sifat genetik gatalnya perlu dibendung perlahan-lahan..).
 3. ..

Itu saja antara senarai yang sempat saya titipkan. Mungkin anda punya pandangan dan pendapat, sebab anda mungkin:

 • sedang merancang nak kahwin lari
 • anda juga kahwin muda
 • anda seorang ayah@ibu, yang punya anak nak kahwin muda
 • anda merancang nak ‘tambah’ cawangan yang muda(kalau ade..)
 • anda dah punya si abang @ si buah hati, tapi…

Anda sedang merancang perkahwinan? Pening memikirkan mana nak tambah duit untuk beli segala macam? Saya cadangkan panduan ini, mungkin boleh memberi anda idea untuk tambah duit belanja kahwin.

Apa kata, jom sama-sama luahkan apa yang anda rasa.

Entri lain tentang KAHWIN yang saya coretkan. Klik saja tajuk untuk terus membacanya.

 1. Segmen talian hayat: Nak kahwin tapi…
 2. Nak kahwin ke tak nak?
 3. Senang ke susah pikat wanita?
 4. Kahwin oh!! Kahwin Ketahui kaedah TBTP untuk kahwin muda…
 5. Kahwin: Antara kemampuan dan Kempunan
 6. Malik Mirza tersenyum sambil…

® hafizmd – Kenapa di drama Melayu kita kerap menayangkan ibu bapa menentang keras bilamana anak-anak mahu kahwin muda? Adakah ini realitinya?