Berjaya Juga Buat Putu Homemade Gebu!

Assalamua’laikum. Putu homemade gebu lagi sedap mengancam! Serius, tak pernah terfikir untuk buat putu homemade ni di rumah. Biasanya, ambe beli jer kat pasar. Senang. Bayar RM2 dapat 5 putu bambu. Apa jua jenis putu samada putu bambu atau putu piring memang dah jadi feveret ambe sejak kecik lagi. Ambe ingat lagi, selalu jugaklah beli […]

Seloka Selamat Berpuasa Ramadan

Assalamua’laikum. Seloka Selamat Berpuasa Ramadan. Alhamdulillah kita panjatkan, dipanjang usia bersua Ramadan. Ramadan hadir penuh barakah, apakah kita bersedia sudah? Bermula Ramadan bersolat taraweh, jangan dilupa bangun bersahur, jangan dikejar kuih moreh, payah nak khusyuk terbayang kuih makmur!

Lelaki Kacak Lagi Super Melayu Boleh Mesti Sanggup Korban Masa Tidur!

Assalamua’laikum. Lelaki super kacak tak terkalah mesti sanggup korban masa tidur. Ok. Ini tajuk paling panjang pernah ambe tulis. Kira dah boleh masuk calon dalam World Book of Record. Ambe tau, ramai lelaki kacak yang sedang sengkang mata sekarang ni. Ambe boleh agak apa yang korang buat. Jangan risau, ambe takde pasang CCTV mahupun kamera […]

Nak Menang Kereta Tak?

Assalamua’laikum. PROTON – Peraduan nama siapa hebat? Inilah saatnya untuk menang sebuah kereta kompak. Takpun MacBook Air, ipad Mini, Samsung Galaxy S4 dan banyak lagi. Serius, tengok hadiah saje dah meleleh! hehehe…tapi kenalah fikirkan dulu satu nama hebat dan super power untuk kereta kompak Proton yang dengar khabarnya akan dilancarkan pada tahun depan, 2014. Ikutlah nama […]

Apa Ubat Pencegahan Terbaik?

Assalamua’alaikum. Apa Ubat Pencegahan Terbaik? Apa jawapan anda kalau ditanya soalan ni? Kita biasa dengar tentang pepatah glamer sepanjang zaman, “mencegah lebih baik dari merawat.” Pepatah ni untuk elak kita menjadi seperti pepatah ini, “sudah terhantuk baru terngadah.” Betul tak? Jadi, apa ubat pencegahan yang paling super best? Jomlah layan entri pendek ambe ni sambil sama-sama […]

Oh! Laksa Penang Style dan Teh Ais Kak Pah

Assalamua’laikum. Oh! Laksa Penang Style dan Teh Ais Kak Pah. Bersiaran dari kampung my gwiyomi kali ni. Ambe sefamili baru sampai kampung. Nama kampung my gwiyomi ni, Kg. Sg.Sintok dalam Parlimen Permatang Pauh. Sapa-sapa yang biasa mai pekena mee udang Sungai Dua, mungkin ada nampak papan tanda Kampung Sg. Sintok.  Aman, tenang, menghijau dengan sawah […]

Oh! Cermin Mata:Kedai Cermin Mata Terkini Berkualiti

Assalamua’laikum. Oh! Cermin Mata:Kedai Cermin Mata Terkini Berkualiti. Bagi seseorang yang rabun jauh mahupun dekat, cermin mata boleh diibaratkan seperti pepatah ‘aur dengan tebing’ dan ‘isi dan kuku.’ Berpisah tiada. Ada yang pakai cermin mata hampir 24 jam. Hanya yang memakai cermin mata tahu betapa ‘tertekan’ dan terasa ‘kekurangan’ bila cermin mata rosak atau patah. Kedai […]

Riang Ria Cuti Sekolah di Planet Bumi!

Assalamua’laikum. *Awas, entri ni memang entri merepek santai* Riang Ria Cuti Sekolah di Planet Bumi. Esok, 24 Mei sekolah dah mula bercuti (Hari Wesak) sampailah 9 Jun. Lama jugak tu. Sebut jer cuti sekolah, manusia yang paling gembira atas muka bumi ni ialah budak-budak sekolah. Kalau ada cuti sekolah kat planet Nameks  sekali pun, budak-budak […]