Kontest Review Klinik Cinta

Assalamua’laikum.

Kontest Review Klinik Cinta. Klinik Cinta. Jujur-sejujurnya, jarang benar saya singgah di laman ini. Mungkin atas sebab rasa tiada masalah cinta yang melanda diri. Maka, secara logiknya hanya ‘pesakit cinta’ yang akan singgah di “Klinik Cinta”. Saya umpamakan sama seperti seorang yang demam, antara jalan usaha untuk sembuh pastinya ke klinik bertemu seseorang yang bernama Doktor. Setuju?

kontest review klinik cinta

Kontest Review Klinik Cinta

1. Kaunter Pertanyaan Klinik Cinta

Apa yang saya maksudkan ialah deretan cara untuk berhubung dengan admin. Tahniah. Semuanya nampak kontest review klinik cinta mudah di sudut paling atas. Memang menarik dan cukup tersusun. Mudah kira, bila dah sampai klinikcinta.com, senang nak berhubung. Takdelah terkial-kial nak cari butang mana yang perlu ‘ditekan’ untuk apa jua urusan.

2. Pilihan Kategori Klinik Cinta

Rasanya semua dah ngam, cukup perasinya. Kategori yang paling menarik perhatian ialah “Resepi” yang nampak semacam tak patut pun ada dalam senarai kategori blog Klinik Cinta. Saya fikir sebaliknya.

Kategori ni bagus sebab jika seseorang yang datang ke sini adalah seorang isteri yang ada masalah dengan suaminya, bila dah dapat pencerahan dalam entri berkaitan….alangkah indahnya bila admin blog di akhir entri mencadangkan beberapa ‘resepi cinta’ untuk si isteri hidangkan buat suami. Percayalah, benda-benda macam ni memang menjadi dalam hal pujuk memujuk.  Ada seseorang cakap (lupa namanya)…

Untuk gembirakan suami, antara perkara yang perlu dijaga ada dua. Pertama, perutnya (makan minumnya). Kedua, bahagian ‘di bawah’ perutnya. ~ wallahua’lam

3. Logo Blog Klinik Cinta

kontest review klinik cinta Pandangan pertama pastinya logo blog klinikcinta.com. Perlu tukar ke? Kalau saya, mungkin akan saya tukar kepada logo yang lebih bersifat positif. “Hati terbelah” cukup menyakitkan bagi seseorang yang ada masalah cinta. Pandangan pertama logo ni, bagi saya sudah mampu menambah rasa pedih kepada kontest review klinik cinta pengunjung yang singgah mencari penawar.

Nak ganti dengan logo apa? Mungkin boleh diganti dengan logo ‘Keluarga Bahagia’ atau logo seperti ini?  Lebih besar lebih bagus. Impak permulaan tu mungkin mampu memberi aura positif kepada pengunjung blog Klinik Cinta.

4. Themes Blog – Semuanya nampak kemas tersusun. Cukup senang dan tenang. Tahniah team Klinik Cinta! Web analytic belum dipasang. Itu aje yang tertinggal.

kontest review klinik cinta

5. Pengisian – Semuanya nampak mantap. Ahli pasukan Klinik Cinta bukan sebarang penulis. Teruskan menulis dengan niat untuk membantu masyarakat yang memerlukan bimbingan. Yang penting, biarlah apa yang ditulis itu adalah ‘Patuh Syariah.’ Terbaik!

Kontes Review Klinik Cinta ini dianjurkan oleh Klinik Cinta dan di taja oleh Sweetkurma, Beautiful Places to Visit, KongsiBersamaNora, Blogger Lelaki, Fuh.My, Khairul Zamri, Pondok Kecil, HasrulHassan, Aku Penghibur, Nurmujahidah, Nabila Biela, Sheda-ucu, Irwan Alessa, Shida Radzuan, Asyrof Asri, Eyma Lydia, Jejari Comel dan Mohd Ridzwan dot com.

@hafizmd – Belum turut serta? Jom terjah Klinik Cinta sekarang =)

Wordless Wednesday #46 Jangan Seksa Orang Lain!

Assalamua’laikum.

Entri hari Rabu tanpa perlu membebebel panjang-panjang. Cukuplah sekeping gambar. Sama-sama kita tengok, baca dan hadam. Jangan buat tak faham. Sekian, terima kasih.

kenapa fatwa haram merokok @hafizmd – Perokok yang merokok di tempat yang ramai manusia antara manusia yang pentingkan diri sendiri. Berusahalah untuk berhenti. Mudah-mudahan diperkuatkan azam!

Komisen Pertama Pakej Putu Bambu Homemade!

Assalamua’laikum.

Alhamdulillah. Menjelma juga komisen pertama untuk Pakej Lengkap Rahsia Putu yang ditulis sendiri oleh rakan blogger kita, Bro Hairul Hissam (bekas Chef Hotel). Sambil-sambil buat putu bambu kat rumah, boleh juga buat duit sampingan dengan promosi pakej bervideo ni. Kalau ada yang memang suka kuih putu ni, saya memang rekomen 100% untuk buat sendiri. Memang puas hati!

cara jana duit sampingan di rumah

Cara buat putu homemade

Saya dan isteri memang bukannya pandai sangat bab buat kuih ni. Tapi, dengan hanya tengok video langkah demi langkah, tak sangka memang menjadi. Bukan setakat menjadi, putu homemade yang kami buat memang sodap, gebu dan lembut. Mana taknya, kami gunakan pengayak tepung yang super halus…hehe. Tengok dulu gambar yang pernah saya kongsikan dulu.

Nampak tak gula merah kat tengah-tengah tu. Kalau beli kat pasar malam, kadang-kadang tak terasa pun gula merahnya. Tak puas hati. Tapi, kalau buat sendiri, suka hatilah nak letak banyak mana pun. Ikut suka mulut anda. Memang puas hati.

Nampaknya, lepas ni nak kena ulang buat. Walaupun ada 1 tragedi trajis yang berlaku masa kami buat kali kedua (baca di entri ini, “Tragedi malam Jumaat“). Kami tetap tak putus asa untuk memenuhi permintaan lidah kami. Senang sangat, ikut jer langkah demi langkah. Boleh pause and play lagi.

Kalau anda nak juga merasai sendiri kesedapan putu bambu, putu piring dan macam-macam lagi jenis putu. Boleh buat sendiri, tu pun kalau rajin. Kalau tak rajin, apa pun tak jalan. =)

Dapatkan Video Resepi Putu Piring, Putu Bambu & Aneka Jenis Putu

Ini antara teknik-teknik rahsia yang bakal dipelajari dalam VIDEO cara nak buat putu bambu ni;

  1. Teknik menimbang dan mengaul bahan-bahan putu – Memang senang. Lebih kurang jer timbangnya pun.
  2. Teknik melubangkan dan mengukus serbuk putu – Ini memang perlu tengok. Kalau tak, tak jadi buat putu.
  3. Teknik mengesek dan menghaluskan serbuk putu – Gesek pun ada teknik yer.
  4. Teknik memasukkan serbuk putu ke dalam acuan – Kena tahu teknik betul, kalau tak, tak jadi.
  5. Teknik memasukkan gula melaka ke dalam putu
  6. Teknik mengeluarkan putu dari acuan –  Nak kena tahu caranya, kalau tak hancurlah putu bambu homemade tu.
  7. Teknik penyediaan gula melaka parut – Ada cara mudah nak sediakan gula Melaka parut.
  8. Teknik penyediaan kelapa parut – Kelapa menu utama. Ada caranya nak jadikan rasa kelapa parut tu, bertambah lemak dan sedap!

Itu baru modul 1. Ada 5 modul! Kalau minat, boleh beli video ni. Terbukti mudah, sedap dan boleh jual.

Resepi Video Cara Buat Putu Bambu & Putu Piring

@hafizmd – Semangat tu tetap ada untuk terus belajar cara tingkatkan prestasi blog & buat duit dengan blog. Terima kasih pada semua yang sudi tegur saya dalam “Segmen – Saya Mahu Ditegur.”

Seloka 20 Sen!

Assalamua’laikum.

Seloka 20 sen dibuka bicara

Kerana 20 sen riuh dunia

20 sen bukan kecil nilainya

Takde 20 sen tak cukup sejuta

        Ramai mengeluh kerana 20 sen “saja”

        Takut harga barang di kedai Ah Peng naik esoknya

        Lupakah kita pepatah Melayu dahulu kala

        Besar periuk besarlah keraknya

        Pandai-pandailah kita

Kerana 20 sen sanggup hina cerca

Orang lain dikata bodoh lagi gila

Kita memang tak serupa

Tapi kenapa kerana 20 sen saja

Kawan jadi lawan sekelip mata?

20 sen jer nilai ukhwah kita semua?

        20 sen minyak besar bezanya

        37 liter dulunya RM70.30 saja

        Kini terpaksa bayar RM77.70 pula

        Bezanya RM7.40 sekali isi penuh kereta

        Ini sebab ramai yang mula panas tak kira masa!

Akhirnya ingatlah untuk sentiasa bersederhana

Kalau dulu asyik minum teh ais tak kira masa

Apa kata sesekali minum air masak pula

Kenalah korban kebiasaan kita

Jimat duit seringgit dua tekak dah lega

        Seloka 20 sen dah nak tutup cerita

        Kepada pemimpin tak kira pihak mana

        Jangan lupa kesusahan rakyat jelata

        Turunlah kampung tengok rakyat mana yang derita

Jangan turun tangan kosong saja

Buatlah apa yang patut untuk kesenangan mereka

Tanpa mereka, hangpa bukan sesiapa

Jangan lupa janji sebelum pilihanraya

Kerana 20 sen jangan kita mengeluh sepanjang masa

Rezeki kita untuk anak isteri keluarga tercinta

Bukan manusia yang tentukan untuk kita

Itu semua kerja Allah Yang Maha Berkuasa

Kenapa nak mengeluh lagi sebelum berusaha

InsyaAllah rezeki ada untuk kita

Janji Allah tak pernah lupa ketika dan bila

Sentiasa tepat menemui tuannya

Janji kita usaha usaha usaha usaha!

Penutup kata seloka 20 sen kita

Maaf ambe pinta

Jika ada salah silap bicara

@hafizmd – Seloka 20 sen sekadar bicara santai menyejukkan suasana di petang hari =)

Diari Seorang Blogger Selepas Ramadan?

Assalamua’laikum.

Saya pasti, masih ramai lagi yang berada dalam ‘mood’ raya. Ada yang kata, puasa sebulan, raya pun kena sebulan. Blog pun kadang-kadang cuti sebulan. Ada rasa bagus tak bila kita langsung tak jenguk blog? Ada rasa lapang tak? Ke rasa kurang dan tak tentu arah selagi tak update blog? Jawapannya mesti pelbagai. Ada yang tak keruan bila tak jenguk blog sendiri. Ada yang tak kisah sangat. Apa nak kisah, kalau blog kita tu banyak membawa beban berat di bahu kiri berbanding kanan. Kalau macam ni kisahnya, inilah saat dan tikanya….kita para blogger berubah menjadi lebih baik.

diari seorang blogger jom audit diri

Jomlah kita pakat tengok soalan ujian seorang blogger yang jawapannya ada dalam diri masing-masing. Jujurlah dengan diri kita sendiri. Tak perlu kita bising-bising, cukup KITA pasang niat untuk berubah dan berusaha untuk berubah.

1. Masih suka kejar traffik ‘yang tak patut’?

Maaf jika ada yang terasa, tapi inilah realitinya. Saya tahu masing-masing ada prinsip blogging tersendiri. Cuma apa salahnya kita kurangkan (lagi bagus, berhenti terus) mengejar traffik yang kurang ‘membantu kita di sana’ nanti. Gunakan kepakaran menulis kita ke arah kebaikan. Jangan takut untuk berubah, sebab yang menanggung dosa pahala diri kita ialah kita sendiri.

Jangan takut traffik kurang sebab ramai blogger yang berjaya dengan niche yang baik-baik seperti blogger INI dan INI Mereka tak perlu tayang muka lawa, letak muka gadis-gadis cun di entri mereka sebagai bahan penarik tapi mereka antara blogger yang boleh dijadikan model dan contoh.

2. Masih bertangguh? Ada benda yang wajib kita tangguh contohnya bila mendapat tawaran advertorial yang tak patuh syariah. Tolak terus lagi bagus. Tapi jangan kita bertangguh dalam soal buat kebaikan.

3. Mulut dan tangan masih ligat menulis menyebar fitnah? Hentikanlah style lama kita berblogging. Pantang keluar cerita panas, cepat-cepat kita update untuk menjadi yang pertama dan dengan harapan entri muncul di muka depan enjin carian. Kita lupa nak periksa kebenaran sesuatu cerita. Fitnah tu bahaya wooo! Biar kita lambat menyebar berita, tapi kita tahu apa yang kita tulis dan sebarkan. Itu lebih berharga berbanding ranking di muka depan enjin carian.

4. Hadap blog lama-lama boleh, tapi apa salahnya KITA….

  • Ringankan tangan dan mulut bertanya khabar ibubapa (Wall geng-geng Fb setiap minit kita boleh balas, kan?)
  • Periksa buku sekolah anak-anak (Periksa akaun FB setiap sejam pun boleh)
  • Tolong isteri tanpa diminta (Tolong isteri orang lain senang, takkan dengan anak isteri sendiri liat?).
  • Paling utama, kita jangan tangguh solat semata-mata nak siapkan entri. Solat dulu, lepas tu nak pulun entri seratus sehari pun hentamlah.

Itulah serba sedikit peringatan khas untuk diri saya sendiri. Jika ada baiknya, bolehlah ambil iktibar, jika ada salah silapnya harap dimaafkan.

Entri ini adalah refleksi serba ringkas berdasarkan entri Blogger Denaihati.com iaitu entri  ‘Tanda diterimanya amalan di bulan Ramadan. ‘ Ada diceritakan 9 tanda amalan kita di bulan Ramadan di terima oleh Allah. Cukup memberi sesuatu!

Akhirnya, sejauh mana Ramadhan yang kita lalui tahun ni berjaya mendidik nafsu kita menjadi lebih jinak? Bulan Syawal memang benar-benar semacam masuk dewan periksa. Latih tubi selama sebulan di bulan Ramadhan akan diuji sepanjang bulan Syawal dan bulan berikutnya. Apakah kita tergolong dalam manusia yang berjaya, kurang berjaya atau gagal sepenuhnya?

@hafizmd – Diari Seorang Blogger Selepas Ramadan. Tepuk dahi, tepuk perut dan tepuklah diri sendiri selagi masih ada peluang untuk berubah. Moga diberi kekuatan untuk berubah menjadi lebih baik. ameen.

Izinkan Tangan Aku Kotor…

Assalamua’laikum.

“Biarlah tangan kita kotor…” Itulah lebih kurang nasihat Cikgu Rohani, cikgu kelas masa kami darjah 2. Ingat lagi, setiap pagi sebelum masuk kelas, ada aktiviti kutip sampah. Setiap kelas diberi kawasan jajahan sementara masing-masing setiap minggu. Gilir-gilir bersih kawasan depan pintu pagar besar, padang, kawasan parkir kereka cikgu, koridor bilik guru, bilik guru. Semuanya patuh. Mana yang datang lambat, kena buat kerja berganda. Mana nak lawan, dengar jer cakap cikgu untuk kotorkan tangan masing-masing sebelum masuk kelas.

Disebalik Tangan Yang Kotor

Masa dulu-dulu, apa yang kami tahu, kutip sampah sebab nak bersihkan kawasan sekolah dan sebab cikgu-cikgu nak didik kami jadi pembersih. Ayat popular yang selalu didendangkan ialah “Kebersihan sebahagian daripada Iman.” Kami siap tulis cantik di dinding kelas. Cikgu siap tambah lagi pesanan penaja. Kata cikgu, “sampah jangan buang merata, sape cikgu nampak, cikgu denda 50 sen.” Banyak tu 50 sen! Habis duit saku kalau kena denda…wooohaa…

Itu cerita 22 tahun dulu tapi kesannya ada berbekas sampai sekarang. Alhamdulillah. Memang tak buang sampah merata-rata, sampah tak buang keluar dari kereta, dan insyaAllah akan cuba kutip sampah-sampah yang boleh dicapai tangan. Rupa-rupanya ada kesan hasil tarbiyah cikgu-cikgu kita dulu.

Dalam tazkirah pendek , Ustaz cakap lebih kurang macam ni.

Tiap kali kita kutip sampah, tangan kita akan kotor tapi ada sesuatu yang akan bersih selain tempat yang kita kutip sampah iaitu HATI kita.

Patutlah. Ustaz ada juga sebut yang iman ni ada lebih 70 cabang. Cabang paling power tak terkalah ialah perkataan “La ilaha illallah” dan cabang paling rendah ialah buang gangguan dari jalan. Memang kena dengan riwayat Abu Hurairah dari Nabi Muhammad SAW;

Sungguh, aku telah melihat seorang lelaki yang tengah menikmati kenikmatan di syurga disebabkan ia memotong duri yang berada di tengah jalan, yang duri itu mengganggu kaum muslimin.”

Inilah salah satu cara kita bersihkan hati kita yang sentiasa bergelumang dengan dosa. Astaghfirullahal’azim.

Tangan kotor boleh basuh guna sabun antibakteria. Macam-macam jenama ada. Tapi kalau hati kita kotor, bagaimana? Allahukbar…

@hafizmd –  Entri untuk ingatan diri sendiri. Mana yang baik, pepandailah ambil pengajaran. Mana yang buruk, sila report pada saya kerana yang kurang tu memang kelemahan diri ni. Jadi, kena ada yang tunjuk kalau salah. Ok?

Dengarlah Rintihan Si Berongga

Assalamua’laikum.

Sudah puas Si Berongga mengadu. Adakalanya Si Berongga mogok menolak sebarang kerja. Kadang-kadang Si Berongga tendang semula kerja yang diberi tuannya. Apa salah Si Berongga diperlaku sedemikian rupa. Apakah tuannya tidak berhati perut? Mustahil. Tuannya cukup sempurna sifatnya. Cuma 5 tahun kebelakangan ini saja, kurang sikit kacaknya akibat selalu tewas di medan perjuangan. Adakalanya, Si Berongga ditampar bertubi-tubi di depan cermin oleh tuannya. Oh! Kesian Si Berongga…. Continue reading “Dengarlah Rintihan Si Berongga”

“Abang, Sayang nak buat Wall MakeOver by Na….”

Assalamua’laikum.

Di suatu petang yang indah lagi nyaman. Sementara tunggu waktu nak berbuka puasa, entah macam mana tergatal pulak tunjukkan beberapa keping gambar ruang tamu yang dah siap di makeover by Na pada isteri tersayang. Isteri ambe ni memang suka tengok benda-benda cantik comel macam ni. Isteri orang lain, ambe tak tahulah…hehehe. Belek punya belek, isteri dah berkenan sangat pada satu design ni. Mulalah dalam diam-diam ubi berisi, ambe pasang niat untuk mula menabung untuk penuhi hajat isteri terchenta.  Continue reading ““Abang, Sayang nak buat Wall MakeOver by Na….””