Nyatakan Pasukan Pilihan Juara Piala Dunia dan Menangi RM250

"gambar poster wallpaper piala dunia afrika selatan 2010" Malam tadi, antara perlawanan yang memang aku tunggu-tunggu. Portugal lawan Ivory Coast. Salah satu pasukan yang aku minat pastinya Portugal. Maka sudah pasti, aku kalau boleh mahukan Portugal jadi juara Piala Dunia tahun ni.

Bila dah habis saja game, Portugal hanya mampu seri. Pada mata aku yang tak pandai sangat main bola ni, akhirnya aku rasa kurang yakin untuk Portugal jadi juara tahun ni. Dengan pertahanan yang aku rasa tak berapa kuat, jentera tengah yang semacam buntu untuk merangka pergerakan menarik malahan kelibat C. Ronaldo agak terbatas dek kawalan kental lawan mencuakkan aku untuk meletakkan pasukan ini menjadi juara Piala Dunia tahun ni.

Jadi, aku terpaksa pilih pasukan lain sebagai calon juara tahun ni. Demi menyahut cabaran Teka dan Menang Fifa World Cup 2010 anjuran Denaihati, aku dahpun buat keputusan yang pasukan GERMANY bakal jadi Juara Piala Dunia Afrika Selatan 2010. Keputusan ini adalah muktamad..hohoho..

Kenapa Germany?

Continue reading “Nyatakan Pasukan Pilihan Juara Piala Dunia dan Menangi RM250”

Selamat Hari Lahir Sayang

Sebelum apa-apa, maaflah ya. Entri kali ini sedikit personal. Kenapa?

Sebab hari ini bertarikh 6 April. Maka, Selamat Hari Lahir buat isteri tercinta a.k.a fiezaradzi. Sepatutnya kalau mahu meraikannya, hari ini yang paling cantik dan kena, tapi hari ini saya pula ‘outstation’ dan mungkin tak sempat untuk berbuat apa-apa. Jadi, semuanya sudah selamat dengan jayanya  semalam. Semuanya kami raikan bersama puteri comel kami walaupun dia masih tak tahu apa-apa..hehe..

Hadiah yang saya bagipun taklah seberapa, tapi bukan itu ukurannya. Hanya sebagai tanda kasih dan cinta saya padanya.

Buat isteri tercinta, moga sentiasa sihat dan ceria, hendaknya segala doa impian dan cita-cita akan dimakbulkan oleh Yang Maha Esa.

Selamat Hari Lahir
Selamat Hari Lahir

Selamat malam Hari Lahir Buat Isteri Tersayang

love ® hafizmd – kalau dulu-dulu, hanya sms dan kad ucapan, tapi kini tambah lagi satu, hamparan blog untuk buat ucapan..sempoi sungguhkan?

7 cerita menarik hari ini…

Hari Isnin, 5 April 2010

Blogging itu sempoilah!
Blogging itu sempoilah!

Saya sangkakan produktiviti menulis saya sudahpun pulih selepas terbitnya post sebelum ini, rupa-rupanya momentum yang dijana belum cukup bagus. Hasilnya, saya berjaya tidak meng’update’ blog ini..adakah ini suatu kejayaan?oh! tidak..hehehe..

Akhirnya saya gagahkan jua jari-jemari ni untuk menulis sesuatu. Akhirnya terpancullah post ini. Hanyalah snippet berita dan cerita menarik dari rakan-rakan blogger yang sempat saya ambil dan sama-sama kongsikan, tapi saya cuba sampaikan dalam versi peribahasa. Mana tahu, ada peribahasa yang belum pernah kita tahu, mungkin juga belum sempat ke blog rakan-rakan, atau juga  belum baca suratkhabar lagi atau memang tak baca akhbar perdana, almaklumlah..hehe..jom layan, moga ada manfaat darinya.

Continue reading “7 cerita menarik hari ini…”

Cerita balik kampung dan makan-makan..

Salam sejahtera pada kawan-kawan semua.

Alhamdulillah..akhirnya ‘mood’ untuk menulis di blog usang ni kembali muncul selepas beberapa hari bertapa dengan jayanya sebab tuan punya blog balik kampung di Penang. Jadi post kali ni memang ringkas, macam orang kata (bukan saya kata..hehe) “ambil mood dulu, test jari -jemari dulu”.

Di post sebelumnya, saya ada cerita sedikit pasal tempat @ makanan yang menarik seperti bihun ‘ganja’ dan teluk tempoyak. Namun, yang sempat kami sekeluarga singgah mengisi perut berketak enam saya ialah hanya teluk tempoyak dan bihun Machang Bubuk.

Kalau kami ke Teluk Tempoyak, menu biasa yang kami order hanyalah ikan merah atau ikan siakap bakar hangus dan nasi putih serta air asam. Tambah pula air ‘coconut shake’. Memang cukup layan dan melayang saja jari-jemari kami merobek ikan yang segar. Kalau ke bihun Machang Bubuk pula (kedainya betul-betul depan Sekolah Kebangsaan Machang Bubuk), menunya mee kuah dan air batu campur (abc laa..hehe). Yang sedapnya pasti sup dia. Saya pun baru kali pertama ke situ dan rasanya memang cukup enak. Sempat juga merasa sedikit bihun sup (pau anak saya punya..hehe), rasanya juga cukup sedap dan enak. Kalau lambat, memang tak sempat sebab ramai betul manusia yang gemarkan mee kuah Machang Bubuk ni.

Mana gambarnya? Iya tak ya, tapi gambar makanan tu tak sempat saya ambil sebab dah geram sangat tengok ikan duyung bakar..hehe..kalau nak juga tengok gambar, bolehla tengok gambar ini yer..

Continue reading “Cerita balik kampung dan makan-makan..”

Blog ini berehat sebentar..

Cewah..semacam saja bunyinya. Apa yang saya maksudkan ialah blog ini saya tiada lagi update mahupun balasan komen, tapi hanya bermula selepas post ini dan sehingga hari ahad ini saja.

Agaknya, kalau ada yang nakal akan berkata “ada aku kisah?”..hehe..sebenarnya saya akan bercuti, balik kampung sebelah isteri saya di Pulau Pinang. Saya cuti dua hari, esok dan lusa. Lama rasa tak balik ke Permatang Pauh sana. Biasanya, kalau balik Penang, kami gemar keluar bersantai sambil makan angin dan mengisi perut di beberapa tempat yang saya rasakan cukup menarik. Antaranya ialah Teluk Tempoyak, char kuew tiew Penang, pasemboq, bihun ‘ganja’. Ini antara menu yang cukup menarik untuk dicuba dan dicuba lagi setiap kali kami pulang ke kampung

Dengan itu juga, maafkan jika tiada sebarang aktiviti ‘blogwalking’ dan beramah mesra (tinggal komen..hehe) di blog kawan-kawan sekalian. InsyaAllah, pasti saya terjah bila saya dah kembali ke sini nanti.

p/s – terima kasih pada semua yang sudi ‘blogwalking’ dan tinggal jejak di blog usang dan ‘hampes’ ini…anda semua memang memotivasikan saya..thanks

Gali-Gali Contest

Sedang asyik merayau-rayau ke blog kawan-kawan, saya tertarik pada satu contest ini anjuran blog kasehabadi. Sebenarnya, saya bukanlah suka sangat ber”contest-montest” ni, tapi mood contest tiba-tiba saja melanda diri. Kalau jadi, ini adalah contest kedua yang saya sertai selepas contest teka komen di blog Rohaizad.com. Kalau kita perasan, banyak sungguh contest yang ada di luar sana. Kalau kita ada masa mahu ingin mencuba, apa salahnya kita memeriahkan contest yang dianjurkan oleh sahabat-sahabat kita. Dalam banyak-banyak contest, saya tertarik pada yang ini, tapi kenapa ya? Mungkin kerana tiada syarat yang susah sangat. Kalau tak percaya, jom kita tengok syarat-syarat contest ini:

  1. Terbuka kepada semua blogger lelaki/perempuan.
  2. Mestilah mempunyai blog sendiri dan blog mestilah melebihi usia 1minggu.
  3. Setiap Komen mestilah tidak kurang dari 30 patah perkataan.
  4. Hanya 1 komen pada setiap Entry(pada yg pernah komen di entry sebelum ni,masih boleh komen kali ke-2)
  5. Contest ini bermula dari 03/03/10 dan berakhir pada 31/03/10 pukul 11.59pm.
  6. Hadiah akan diberikan kepada 3 Pengkomen paling banyak dan jika penyertaan mendapat sambutan hadiah akan ditambah.

(Updated)

Hadiah bagi 5 Top komentar ialah;

  • 1 x 1 Voucher dari AIRASIA
  • 2 x 1 Telekung Cotton Paris
  • 1 x 2 Tiket All Day Park di Taman Tema Genting
  • 1 x 1 Set Minyak Wangi PURE lelaki/perempuan

5 Top Komenter berikutnya berpeluang memiliki Watermark Istimewa dari Littlecolourshop. Keseluruhan pemenang yang dicari ialah seramai sepuluh orang.

Satu lagi yang penting, kita perlu buat satu post menggunakan tajuk Gali-Gali Contest dan letakkan banner di atas beserta dengan link contest ini sekali. Rasanya macam cukup mudah, apa yang perlu ialah pergi ke blog Kasehabadi ini, dan cuba tinggalkan seberapa banyak komen. Mana tahu, ada rezeki. Mungkin aktiviti ini mampu menghilangkan kebosanan yang sedang kita alami.

® hafizmd – aktiviti sampingan kadang-kadang boleh memberi sesuatu yang sangat berharga..

Nak tahu 13 fakta menarik lagi benar tak?

Cuba kita sama-sama fikirkan, kita ini jenis manusia yang macam mana, samada:

  1. Manusia yang suka ambil tahu
  2. Manusia yang malas ambil tahu
  3. Manusia yang tahu, tapi buat-buat tak tahu
  4. Manusia yang tak tahu dan malas ambil tahu
  5. Manusia yang tak tahu, tapi buat-buat tahu

Agak-agaknya yang mana satu adalah kita? Sambil-sambil kita fikirkannya, apa kata kita teliti 13 fakta menarik lagi benar ini. Mungkin ianya sedikit sebanyak menyedarkan kita tentang hakikat yang kita sebenarnya dalam golongan yang sedikit sahaja tahunya (baca: ilmu Allah sangatlah luas).

  1. Secara puratanya, kita berkelip sebanyak tujuh kali seminit bila kita mengadap komputer ni..tak percaya? cuba test tengok..hehe
  2. Tahukah kita yang lalat tu secara puratanya hanya hidup selama sebulan? Bayangkan kalau kita hanya ada sebulan..camne?
  3. Pukul ratanya, kita berjalan sejauh 160 billion milimeter sepanjang hayat kita..berapa kilometer tuh?cepat amik kalkulator..
  4. Berapa berat kepala kita? Purata beratnya ialah 3.6 kg..isk..isk..berat juga, ada apa dalam kepala kita nie?
  5. 100 billion sel saraf. Ini jumlahlah dalam kepala otak kita..ooo..patutla berat jer kepala kita.hehe
  6. Agak-agaklah kan, berapa helai rambut kat kepala kita ni? Berapa? sikit sangat tuh..puratanya ialah 100,000 helai..ermm..itu baru di kepala..
  7. Purata umur penduduk di Sierra Leone, Afrika ialah 41 tahun..
  8. Mata kita sentiasa berkelip, tapi berapa kali sehari? 14,400 kali sehari jumlahnya..Subhanallah..
  9. Kalau kita suka manis, mungkin kita memakan 60 kilogram gula setahun..patutlah gula habis kat kedai..hihi
  10. Berapa banyak kita minum sepanjang hayat kita? Jumlahnya, 800 gelen air..banyaknya kita minum..
  11. Kita akan mengantuk selama tujuh minit sebelum tidur..tak percaya, cuba cuba bila mengantuk, tapi mungkin kita tak sedar, sebab kita dah tidur dulu..hehehe
  12. Kita suka sangat bila dapat patah-patahkan jari-jemari..lega rasa, tapi kalau dihitung, secara puratanya dahpun mematah-matahkan jari kira-kira 24 juta kali..ni termasuk jari kaki yang busuk tau..
  13. kumpulan Hujan yang turun adalah berkelajuan 35 kilometer sejam..laju juga tu..

Rupa-rupanya, banyak lagi perkara yang kita tak tahu. Apa yang penting, kita perlu sentiasa peka, rajin dan berusaha untuk tambahkan ilmu di dada.

® hafizmd – anda rasa anda tahu sesuatu yang orang lain tak tahu? Jomla kongsikan bersama yer..

Sumber artikel : Mastika