Cerita balik kampung dan makan-makan..

Salam sejahtera pada kawan-kawan semua.

Alhamdulillah..akhirnya ‘mood’ untuk menulis di blog usang ni kembali muncul selepas beberapa hari bertapa dengan jayanya sebab tuan punya blog balik kampung di Penang. Jadi post kali ni memang ringkas, macam orang kata (bukan saya kata..hehe) “ambil mood dulu, test jari -jemari dulu”.

Di post sebelumnya, saya ada cerita sedikit pasal tempat @ makanan yang menarik seperti bihun ‘ganja’ dan teluk tempoyak. Namun, yang sempat kami sekeluarga singgah mengisi perut berketak enam saya ialah hanya teluk tempoyak dan bihun Machang Bubuk.

Kalau kami ke Teluk Tempoyak, menu biasa yang kami order hanyalah ikan merah atau ikan siakap bakar hangus dan nasi putih serta air asam. Tambah pula air ‘coconut shake’. Memang cukup layan dan melayang saja jari-jemari kami merobek ikan yang segar. Kalau ke bihun Machang Bubuk pula (kedainya betul-betul depan Sekolah Kebangsaan Machang Bubuk), menunya mee kuah dan air batu campur (abc laa..hehe). Yang sedapnya pasti sup dia. Saya pun baru kali pertama ke situ dan rasanya memang cukup enak. Sempat juga merasa sedikit bihun sup (pau anak saya punya..hehe), rasanya juga cukup sedap dan enak. Kalau lambat, memang tak sempat sebab ramai betul manusia yang gemarkan mee kuah Machang Bubuk ni.

Mana gambarnya? Iya tak ya, tapi gambar makanan tu tak sempat saya ambil sebab dah geram sangat tengok ikan duyung bakar..hehe..kalau nak juga tengok gambar, bolehla tengok gambar ini yer..

Ikan duyung kering..hehe
Ikan duyung kering..hehe

p/s – gambar tiada kaitan dengan yang hidup atau yang sudah mati..jangan marah yer..

p/s lagi – bihun ‘ganja’ dapat nama sebab orang dah jadi asyik nak makan lagi dan lagi..sedap sangatlah tuh..mungkin letak pak ajinomoto yang banyak sebagai perasa tambahan..hehe

® hafizmd – terima kasih pada kawan-kawan yang sentiasa sudi singgah dan tinggal komen mahupun jejak di “shoutbox”..

30 comments

  1. bukan bihun machang bubuk la.. mee machang bubuk.. try la..best, dari sek rendah sampai dah beranak satu ni, mee kuah die tetap rasa sama dan best..
    gmbar lupa nak amek sbb syok sgt tgk makanan.. hahaha..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Seksa Jadi Guru =-.

      1. @hafizmd, haha… mee kuah Machang Bubuk.. 1st time saya dengar. sebelum ni xpnah tau lagi.. kat penang ke je ada?
        .-= Amir´s last blog ..Din Beramboi Meninggal Dunia =-.

  2. bro hafiz org penang noo, hebat nama bihun ‘ganja’ tu…hahaha 😀
    .-= etomyam´s last blog ..April’s Sales, Discounts, Dining Promotions and Warehouse Sales =-.

  3. bihun ganja tu x pernah dgr lg stakat ni..klu ganja pernah la..hhee..mungkin bihun tu boleh membuatkn org ketagih sehggakn dgelar bihun ganja …hehe..

    x updte blog xpe klu ad komitmen lain..tp klu mls mcm aku ni xley wtpe bro..haha

    1. @azizan4444, haha..kalau ganja tuh, memang glamer bro..ni bihun ‘ganja’..macam bro cakapla..sbb rase ketagih kot..haha..

      akupun takla rajin sgt..ade masedan idea.lehla tulis2..lau tak..kematu tangan ni..hehe

  4. duh?? teluk tempoyak? ade gak nama tempat mcm tu.. hehehe maklumlah saya x pernah ke sana.. ke tanah semenanjung.. 1st time pergi pun masa kecik. tapi kakak tinggal kt sana. Pulau Pinang, ikut suami dan kerja disana.
    .-= Hafiz Mohd´s last blog ..Chinese, Indian, Dont Talk Shit!! Said -Ibrahim Katak- ?? =-.

  5. pernah ke teluk tempoyak sekali, tu pun ade tourist guide (member org penang)…
    ade gak rasa nak gi lagi tapi tak ingat jalan dah…
    ikan duyung kering tu sedap masak ape..hehe

  6. Salam,

    Gambar ikan apa tu? Macam raksasa ja. 🙂
    .-= Faridrashidi´s last blog ..Jelajah Sinai: Di perlembahan Wadi Arba’ien =-.

  7. salam..
    barulah hari ni free skit..tupun curi2 guna laptop..bby slu mrgam..

    la.ingat ada pic bihun ganja tu..den ni tertunggulah ha..huhu..

    p/s : baik suri tak hamil dlm waktu terdekat ni, dibuantnya suri mengandung mau terkejut suri tgok pic kat atas tu.
    mohon en hafiz tukarlah pic yang lain.jgnlah pic begitu..huhu

  8. salam,
    itulah..kalau baby meragam..kurangla sikit peluang nak mengadap laptop ni..huhu..

    sori yer semua..gambar memang takde..tak sempat nak ke sana..insyaAllah, kalau sempat nanti2..akan dipaparkan..

    p/s- maaf yer suri, nanti saye tukarkan..:D

  9. bro, berhati2 ketika menikmati mee hoon ganja..ditakuti nanti dicekup oleh mata-mata..hehehe..
    .-= Nadri´s last blog ..Perginya Seorang Pelawak & Penghibur =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *