TAK GUNA punya orang ini!

“Sunyi? Anda dipilih untuk menikmati koleksi video peribadiku yang panas & hangat.

Sila balas YA jika anda jika anda tahan menikmatinya….”

Sebenarnya dah banyak kali juga saya terima SMS berupa kurang ajar begini. Kenapa saya rasa si tukang hantar ni kurang ajar, kurang adab, kurang asam, kurang kasih sayang? Sebabnya begini:

  1. Mana diorang dapat no handphone saya?
  2. Siapa yang jual no handphone saya?
  3. Seingat saya, hanya beberapa pihak saja yang tahu no phone saya iaitu bank, kawan-kawan dan juga program affiliate yang disertai. Siapa yang gatal-gatal nak kene penampar edarkan no phone?
  4. Kenapa masih ada orang kita yang buat kerja tak senonoh ni? Tak malu ke?
  5. Orang yang buat kerje ni memang bodoh kurang cerdik sebenarnya sebab no phone diorang boleh dikesan jika saya buat laporan, tapi kepada siapa harus saya laporkan?

Mungkin anda juga;

  • Pernah dapat SMS begini? atau lebih dahsyat?
  • Tahu bagaimana diorang dapatkan no handphone kita?
  • Ada tip dan cara untuk mengelak dari perkara sebegini?
  • Ada pandangan dan pendapat yang ingin dikongsi bersama.

® hafizmd – jangan kita lupa yang setiap perbuatan kita dicatit dan akan dihitung. Moge kita dilindungi dari bisikan setan yang direjam dan manusia yang zalim dan ..ameen

Mana lagi best, waktu belajar atau waktu bekerja

Semalam, waktu merayau-rayau dengan awek ke blog kawan-kawan atau istilah blogger sekarang ‘blogwalking’, saya begitu tertarik dengan satu kenyataan peribadi sahabat saya di blog ini. Begini katanya;

“Sesungguhnya , situasi bekerja dengan studi, sangat-sangatla tak sama”

zaman sekolah yang menyeronokkan

seronoknya ke sekolah..lalalala

Sedar atau tidak, semua dari kita berpeluang merasai alam persekolahan. Sudah tentu segala macam pengalaman indah, suka dan duka terpahat kukuh di dalam kotak memori kita (nak kene refresh sekali sekala..kalau tak boleh hilang..adeh..). Namun mungkin ada juga antara kita yang langsung tiada memori alam persekolahan. Samada kurang bernasib baik kerana tidak berpeluang atau banyak kenangan pahit yang mahu dilupakan.

Mungkin ada yang lebih bahagia dan gembira pada masa dia bekerja berbanding zaman sekolahnya dulu. Bagi saya

Continue reading “Mana lagi best, waktu belajar atau waktu bekerja”

Bagus sangat ke penyedia hosting tempatan?

Barangkali ramai yang masih tak tahu, untuk kita mempunyai ‘self hosted’ blog, macam blog Kak Jie @ blog Rohaizad @ macam blog isteri saya ni, kita perlu ada beberapa perkara seperti nama domain, hosting dan juga sistem wordpress. Kalau ada saja 3 perkara ni, kiranya boleh ‘on’la blog kita. Nampak mudah kan? Sebenarnya ada bahagian yang nampak mudah, tapi kalau tidak diteliti dengan baik dan tidak ada persediaan yang bagus, mungkin boleh menyebabkan kita pening kepala sepanjang hari atau rasa seperti “nak bakar” saja. Mungkin apa yang dikongsikan selepas ini mampu memberi sedikit ‘hint’ kepada mereka yang dah pasang niat untuk memiliki blog dot com sendiri. Bak kata pepatah “sediakan payung sebelum hujan”.

Apa anda rasa bila ada ‘statement’ macam ni kena atas batang hidung anda sendiri?

Continue reading “Bagus sangat ke penyedia hosting tempatan?”

Kamu ada blog? Kenapa kamu begitu sayang blog kamu?

blog Medium penyampaian melalui blog  sudah menjadi begitu berkuasa. Kuasa pena blogger pula semakin diperhati dan diamati. Isi penyampaian semakin diperhalusi dan diselidiki. Semuanya gara-gara aduka taruna kegilaan memiliki blog sendiri. Tak kisahlah blog percuma seperti blogspot dot com atau wordpress dot com mahupun blog berbayar. Boleh dikatakan, tak kira tua muda, tua, kecil atau besar, semuanya sudahpun ada blog syok sendiri. Buktinya, Maria Amelia Lopez adalah blogger tertua di dunia yang berumur 97 tahun (sudahpun meninggal dunia).

Persoalannya, kenapa dan mengapa kita suka sangat berblogging? ‘Best’ sangat ke bila ada blog? Sampai mungkin kita didatangi penyakit insomnia bila malam tiba? Jadi, mari kita sama-sama jawab, kenapa kita suka berblogging dan sayangkan blog kita. Mungkin ada yang menarik dan pelik untuk dikongsi bersama. Saya mulakan dulu dengan :

  1. Sebab saya suke baca blog orang lain. “Lain padang, lain belalang”.
  2. Kat tempat kerja, tak ramai pekerja. Jadi, cari kawan biar ramai sikit walaupun hanya di alam maya.
  3. Nak buat blog jadi harta. Mana tahu, boleh masukkan dalam wasiat nanti-nanti.
  4. ……
  5. ……
  6. …..

® hafizmd – Anda-anda sekalian, tolong penuhkan senarai ini yer. Takkan tengok saja. 😀

Domain Percuma dan Hosting Percuma

Mempunyai blog berbayar rasanya berbeza ketika memiliki blog percuma. Deria rasa mana pula yang memberi rasa beza ni? Saya bukanlah blogger yang terbaik untuk menyatakan rasa beza pasal perkara ini. Sayapun baru dua tiga hari mengenal blog berbayar ini. Sebelum ini, sayapun pengguna tegar blogspot. Rezeki saya awal tahun 2010 sungguh murah. Mana tidaknya, semuanya saya dapat secara percuma. Ya, betul, memang 100% PERCUMA! Domain percuma dan hosting percuma. Nak juga? Siapa taknak kan? Benda percuma semua suka..yeppi..

Semuanya kerana saya sertai pertandingan yang Saudara Rohaizad anjurkan tahun lepas. Pertandingan ini senang sangat iaitu teka berapa jumlah komen yang ada dalam blognya. Memang sempoi habis pertandingan ini. Saya pula, bukanlah manusia yang suka masuk pertandingan. Kali terakhir masukpun, bukannya pertandingan melibatkan blog atau internet. Pertandingan zaman sekolah-sekolah dulu biasalah. Pertandingan lawan getah, ‘chop’ tiang, lawan kemuncup sudah menjadi rutin. Hadiah pula, mana ada hosting-mosting dan domain. Setakat dapat getah pemadam dah riuh satu sekolah.

Mungkin juga bantuan ‘insting’ yang kuat, saya sertai pertandingan ini. Tapi, saya bukan main hentam teka sahaja. Mesti ada perkiraan melibatkan hukum mantik dan matametik. Tolak, tambah, bahagi, darab, jumlah komen sehari berapa dan purata komen setiap bulan. Cukup mudah bukan? Dalam 10 minit , saya hantarkan tekaan jumlah komen saya. Ini ‘screenshot’ saya di blog Rohaizad.com:

Screenshot teka komen
Screenshot teka komen

Adat bertanding, ada menang dan ada yang tak menang. Menjadi rezeki saya pula untuk menang pertandingan kali ini. Memang sungguh terkejut. Sekali masuk, terus menang. Memang rezeki manusia, siapa yang tahu kan? Hadiah domain percuma dari Godaddy.com dan hosting percuma setahun tajaan JomHosting.net telahpun menjadi milik saya.

Moralnya;

  1. Berani untuk mencuba perkara baru dalam hidup kita (perkara baik-baik jer)
  2. Percaya rezeki Allah itu amatlah luas dan datang pada kita dalam pelbagai bentuk.
  3. Sentiasa bersyukur pada Allah dan berterima kasih sesama kita.
  4. Sentiasa memacu diri untuk menambah ilmu dalam apa jua bidang, walaupun hanya sepatah perkataan.
  5. Jangan cepat berputus asa dan harapan, sentiasa pandang kehadapan dan sesekali kebelakang takut ada hantu
  6. Bijak mengambil peluang yang datang. Jangan bertangguh nanti melepas.

p/s – Terima kasih Rohaizad.com dan Jomhosting.net

p/s lagi – Maaf sebab tiada perenggan yang nyata. Sedang diperbaiki. 😀

®Hafizmd – Peluang tetap akan datang, pokok pangkalnya bagaimana kita menguruskannya.

Salam untuk Rumah Baru

Alhamdulillah.

Sejarah Tercipta : Akhirnya, ‘rumah baru’ saya dah siap. Permulaan tahun 2010 nampaknya begitu mengujakan saya. Anda tanya kenapa?  Semuanya bermula 2 atau 3 tahun yang lalu. Rasanya, tiada pula rasa ingin berblogging guna ‘rumah sendiri’. Ber’blogspot’pun sudah cukup memuaskan hati. Biasalakan, hati manusia mana pernah puas, ada saja nak ditambah. Saya masih ingat, antara blog terawal yang saya selalu lawati ialah blog kepunyaan Saudara SmartZul. Rasanya tak perlu saya huraikan panjang lebar berkenaan beliau, tapi kalau nak juga boleh ke blog beliau di sini. Rasanya, boleh saya katakan setiap artikel beliau cukup bermotivasi dan mantap isinya.

Laluan berliku: Membina blog sendiri pada saya bukannya suatu perkara yang mudah. Saya bukannya superman graduan bidang IT, jauh sekali ada kepakaran ilmu komputer yang mendalam. Masa zaman muda-muda dulu, jadi AJK bilik komputer pun tidak. Tapi, pada saya itu semua bukan masalah utama. Bill Gates pun bukannya pandai sangat tapi ada kemahuan yang kuat. Dari situ, saya tanam diam-diam dalam hati, “InsyaAllah, aku mesti ada blog sendiri nanti”. Dan ada tapi lagi, manusia memang mudah lupa apatah lagi saya ni memang Melayu. Melayu memang mudah lupa bak kata Tun Mahathir. Masa dua tahun, saya habiskan dengan merewang ke blog-blog orang sambil ambil apa-apa pengajaran. Saya lebih suka menjadi ‘silent reader’. Akhirnya, hampir dua tahun berlalu dan saya masih lagi belum ada blog sendiri. Yang ada hanyalah blog percuma. Tapi kenapa saya sibuk sangat nak ada blog sendiri? Ada faedah ke? Atau saja ikut-ikut orang lain? Atau dah banyak sangat duit sampai tak tahu nak buat apa? Sudah tentu, setiap yang berlaku ada sebabnya.

p/s – Dah pukul 1.45 pagi, esok mahu kerja. Nanti tertidur esok, siapa mahu tolong? Tak siapa sudi tolong?