TAK GUNA punya orang ini!

“Sunyi? Anda dipilih untuk menikmati koleksi video peribadiku yang panas & hangat. Sila balas YA jika anda jika anda tahan menikmatinya….” Sebenarnya dah banyak kali juga saya terima SMS berupa kurang ajar begini. Kenapa saya rasa si tukang hantar ni kurang ajar, kurang adab, kurang asam, kurang kasih sayang? Sebabnya begini: Mana diorang dapat no […]

Mana lagi best, waktu belajar atau waktu bekerja

Semalam, waktu merayau-rayau dengan awek ke blog kawan-kawan atau istilah blogger sekarang ‘blogwalking’, saya begitu tertarik dengan satu kenyataan peribadi sahabat saya di blog ini. Begini katanya; “Sesungguhnya , situasi bekerja dengan studi, sangat-sangatla tak sama” seronoknya ke sekolah..lalalala Sedar atau tidak, semua dari kita berpeluang merasai alam persekolahan. Sudah tentu segala macam pengalaman indah, […]

Bagus sangat ke penyedia hosting tempatan?

Barangkali ramai yang masih tak tahu, untuk kita mempunyai ‘self hosted’ blog, macam blog Kak Jie @ blog Rohaizad @ macam blog isteri saya ni, kita perlu ada beberapa perkara seperti nama domain, hosting dan juga sistem wordpress. Kalau ada saja 3 perkara ni, kiranya boleh ‘on’la blog kita. Nampak mudah kan? Sebenarnya ada bahagian […]

Kamu ada blog? Kenapa kamu begitu sayang blog kamu?

Medium penyampaian melalui blog¬† sudah menjadi begitu berkuasa. Kuasa pena blogger pula semakin diperhati dan diamati. Isi penyampaian semakin diperhalusi dan diselidiki. Semuanya gara-gara aduka taruna kegilaan memiliki blog sendiri. Tak kisahlah blog percuma seperti blogspot dot com atau wordpress dot com mahupun blog berbayar. Boleh dikatakan, tak kira tua muda, tua, kecil atau besar, […]

Domain Percuma dan Hosting Percuma

Mempunyai blog berbayar rasanya berbeza ketika memiliki blog percuma. Deria rasa mana pula yang memberi rasa beza ni? Saya bukanlah blogger yang terbaik untuk menyatakan rasa beza pasal perkara ini. Sayapun baru dua tiga hari mengenal blog berbayar ini. Sebelum ini, sayapun pengguna tegar blogspot. Rezeki saya awal tahun 2010 sungguh murah. Mana tidaknya, semuanya […]

Salam untuk Rumah Baru

Alhamdulillah. Sejarah Tercipta : Akhirnya, ‘rumah baru’ saya dah siap. Permulaan tahun 2010 nampaknya begitu mengujakan saya. Anda tanya kenapa?¬† Semuanya bermula 2 atau 3 tahun yang lalu. Rasanya, tiada pula rasa ingin berblogging guna ‘rumah sendiri’. Ber’blogspot’pun sudah cukup memuaskan hati. Biasalakan, hati manusia mana pernah puas, ada saja nak ditambah. Saya masih ingat, […]