Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging

Assalamua’laikum.

“Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging.” Ada 3 perkataan utama yang begitu menarik minat saya dalam ayat ni iaitu ‘belajar’, ‘buat duit’, dan ‘blogging.’ Ini 3 perkataan yang jika saya hadap dan hadam betul-betul, tak mustahil perkataan terakhir iaitu blogging mampu menjadi mata pencarian utama saya satu hari nanti. Pendek kata, blogger sepenuh masa. Ini satu impian ramai blogger suku masa mahupun separuh masa di luar sana. Betul tak? Jadi, apa saya saya belajar tentang buat duit dengan blogging? Saya bebelkan di bawah.

Kena ‘belajar’

Nak pandai apa sekali pun, belajar menjadi teras utama. Ilmu hanya boleh diperolehi dengan teknik belajar.

1. Belajar teknik menulis. Menulis untuk buat duit dengan aktiviti  blogging ada tekniknya. Saya percaya, semua yang menjadi blogger punyai kemahiran menulis, tapi tidak semua yang memiliki kemahiran menulis yang mampu menjana duit sampingan. Saya sendiri masih belum lagi mahir dalam teknik yang mampu menjadikan saya seorang penulis/blogger yang menjana 3 angka mahupun 5 angka hanya dengan menulis. Tapi, ianya bukan halangan. Contohnya, Saudara Aqif Azizan. Beliau berjaya terbitkan satu buku fizikal yang bertajuk “Buat Duit dengan Freelance Blogging,” yang cukup menarik. Saya sendiri sudah membeli beberapa ebook affiliate dalam usaha belajar ilmu affiliate.

2. Belajar teknik pasang ‘umpan’  yang menggoda. Sekali lagi, ia ada kiatan dengan cara kita menulis. Contohnya, ayat yang diguna dan gambar yang ditampal mampu menjadi umpan untuk membeli apa saja Pastinya, ebook Encik Titan iaitu “Teknik Seo Merah Jambu”nya antara yang menjadi pilihan. Belajar buat duit dengan blogging ini menjadikan saya kena ada sasaran tertentu. Kalau setakat blogging tanpa hasil, rugi besar rasanya! Kena ada pelan perancangan jangka pendek dan panjang bak kata Encik Titan di entri ‘Bro, macam mana nak dapat duit hari-hari.’ Ini yang sedang saya usahakan dan akan diusahakan. Bukan senang, tapi tak mustahil sebab ramai blogger yang dah berjaya dengan blogging.

‘Buat duit & blogging’

3. Seni buka minda. Dulu-dulu, saya hanya tahu tentang pengiklan N dan paling awal, adsense. Nak dapat duit dengan adsense bukannya senang. Sampai sekarang, akuan adsense saya belum cukup untuk di’cash-out’kan. Sedih? Adalah sikit tapi itu bukan penamat bagi saya. Sekarang, macam-macam cara ada. Sekarang saya lebih fokus kepada affiliate. Saya belum mampu fokus sepenuhnya dengan macam-macam jenis cara buat duit dengan blogging. Sebab tu, saya memasang hajat untuk menyertai Kelas WordPress anjuran denaihati untuk kembangkan potensi diri dalam blogging.

4. Seni sabar. Ibarat si pemancing ikan yang sebenar, buat duit dengan blogging juga bukannya semudah yang disangka. Seni sabar memang penting. Ada yang  bertahun mencuba, baru mendapat hasil pertama. Saya bermula dengan blog berniche Bahasa Inggeris dan hasil pertama juga adalah dalam Dollar. Cukup mengujakan. Malangnya, kegagalan mengekalkan fokus merosakkan usaha itu. Kini, saya kembali tetapi dengan blog ini. Ada yang kali pertama mencuba, terus mengena. Sekali lagi, ianya ada kaitan dengan ilmu menulis dan memasang umpan yang menggoda. Ini yang baru saya belajar. Masih teramat jauh perjalanannya!

kredit gambar: google images

5. Mentor yang betul. Antara sifu terawal saya ialah Saudara Zulfadli (Smartusaha.com) dan Bro Rohaizad. Dua blogger ini menjadi asbab musabab saya terjerumus ke lembah blogging. Jadi memang untuk buat duit dengan blogging perlukan mentor yang betul. InsyaAllah, ada hasilnya. Janji mahu belajar dan rajin buat kerja dan sabar.

“Kekadang kita jadi Blogger yang tak sanggup menghadapi ujian .. maksudnya bila kita bertukar platform baru tetiba ada masalah, kita give up dan pindah balik platform lama. Mana ada kejayaan tanpa masalah dan setiap masalah yg dapat diselesaikan pasti ada ilmu baru.” ~ Denaihati Ilhamku (Fb)

Inilah antara perkara yang dapat saya bebelkan meraikan satu mini contest anjuran blog sabreehussin.com . Mini contest ini ditaja hebat oleh Titan, Juan dan Suri.

Jomlah meriahkan Mini Contest ni. Banyak lagi yang anda boleh kongsikan!

@hafizmd -Blogging dah jadi hobi yang seronok!

Oh! Syoknya Blogging Walaupun Bercuti…

Assalamua’laikum.

Blogging. Memang syok woo! Tengok Alexa naik turun satu nikmat. Tapi antara perkara paling syok bila blogging ni bila masa yang kita laburkan untuk blogging “terbayar” bila menang 1-2 kontest. Nak menang semua tak logik walaupun ada blogger yang memang pantang masuk kontest, mesti lekat juga walaupun nombor akhir. Rezeki. Menang kira bonus, masuk kontest untuk penjenamaan.

Hadiah kontest Tanah Arab dah sampai!

Yeahaaa! Balik saja dari bercuti, terus dapat 2 keping ‘surat cinta’ Pos Laju. Dah dapat agak sekeping darinya mesti hadiah dari Blogger Asyrof Asri. Sekeping lagi tak pasti. Punya tak sabar, petang semalam juga pergi angkut hadiah di Pejabat Pos Batu Caves. Hasilnya seperti gambar di bawah. Terbaik!

hadiah kontest terbaik 2013

Sehelai jubah, sehelai t-shirt ‘I Love Egypt’, perisa oren (agaknya), ‘keychain’ Egypt, teh Mesir, buku Insan Agung. Memang terbaik!

Dan hadiah kejutan dari penaja kontest iaitu Blogger Ladfe Amir sebuah buku yang memang cukup terbaik iaitu buku Mudahnya Menjemput Rezeki.

Kemenangan dalam kontest ni antara yang terbesar tahun ni. Alhamdulillah. Memang tak syak lagi, kalau blogger sungguh-sungguh buat kerja….tak mustahil untuk menjadikan blogger sebagai kerjaya. Terima kasih bro Asyrof Asri dan semua penaja kontest Tanah Arab.

Apa lagi, kuatkan semangat dan kenalah rajin masuk mana-mana kontest untuk menjenamakan blog. Kalah menang belakang kira. (ambe pun kena kuatkan semangat juga….encik malas tebal sungguh…hohoho)

@hafizmd – Syoknya Blogging! Hanya blogger tahu syoknya….betul tak?

Komisen Pertama JomNiaga

Assalamua’laikum.

Komisen Pertama Affiliate JomNiaga. Di waktu pagi yang anginnya memang tak sejuk, maklumlah ambe bukan kat Cameron Highland. Ambe kat Gombak. Dah siap keluarkan duit untuk beli kasut sukan, macam biasa kena tengok baki kat resit. Sama juga lepas beli barang kat mana sekalipun. Tengok resit. Rasanya macam ada bertambah pulak bakinya. Taklah banyak, tapi bolehlah tampung beli kasut sukan baru…hehehe Continue reading “Komisen Pertama JomNiaga”

Wordless Wednesday #35 Buat Duit Online Dengan Klikjer!

Assalamua’laikum.

Wordless Wednesday #35 Buat Duit Online Dengan Klikjer! Entri tanpa penjelasan menuntut pembaca bertindak segera! Continue reading “Wordless Wednesday #35 Buat Duit Online Dengan Klikjer!”

Oh! Persepsi

 Assalamua’laikum.

Oh! Persepsi. Persepsi bermaksud gambaran atau bayangan dlm hati atau fikiran (ttg sesuatu). Maka ramai antara kita yang terlampau ‘bijak’ memberi persepsi negatif pada orang lain. Jika dilihat seseorang itu selekeh, disangkanya orang itu akan menyusahkan kita. Jika dilihat orang itu begini, kita berpersepsi orang itu pasti begini dan begitu. Ramai yang terlalu ‘bijak’ dalam memberi persepsi kepada orang lain. Apa dah jadi dengan kita? Continue reading “Oh! Persepsi”

3 Sebab Kenapa Jangan Download Themes Percuma!

 Assalamua’laikum.

Jangan Download Themes Percuma! Dalam komputer lama ambe, rasanya ada 100 wordpress themes percuma yang ambe download dari Google. Ambe download themes percuma ni daripada pelbagai laman termasuk forum. Itu cerita masa mula-mula kenal wordpress. Gelojoh sangat nak guna themes yang elegant, ringkas dan sodap mata memandang. Ambe suka cuba sendiri. Kadang-kadang sampai serabut blog dan adakalanya sampai rosak jadinya. Mungkin korang juga tergolong dalam spesis blogger yang suka “menyerabutkan dan menggodek” themes masing-masing. Kenapa jangan download wordpress themes percuma? Ada sebabnya… Continue reading “3 Sebab Kenapa Jangan Download Themes Percuma!”

10 Blog Pilihan Terbaik

Assalamua’laikum.
Genap sebulan sudah. Ambe yang kononnya sibuk terlambat pula membentang 10 Blog Pilihan Terbaik bagi bulan November. Rata-rata ramai blogger yang demam kontest! Ambe memang tak mampu nak ikut semua sekali. Mana yang sempat, ambe jalan. Mana yang tak sempat, sokong jauh-jauh saja. Jom kita tengok 10 Blog Pilihan Terbaik November. Mana tau blog korang ada, ambe kali ni nak letak sekali entri terkini blog korang. Nak tempek kasi backlink percuma di blog ambe yang suam-suam kuku ni…

Continue reading “10 Blog Pilihan Terbaik”

Aktiviti Masa ‘Bujang’…

Assalamua’laikum.

Bujang. Semua orang pernah bujang. Malah ada yang masih membujang sampai sekarang. Apa nak buat, jodoh belum ada katanya. Ada yang sudah ada pasangan, namun masih berkira-kira bila tarikh keramatnya. Almaklumlah, sekarang kos perkahwinan bukannya kecil jika tidak kena caranya. Ambe dah lama tamatkan zaman bujang. Diri dah sebati dengan kehidupan sebagai seorang suami dan bapa. Bila tiba-tiba ‘terbujang’, memang boleh mati akal juga!

Continue reading “Aktiviti Masa ‘Bujang’…”

Vandalisme Blogging?

Assalamua’laikum.

Vandalisme. Mengikut Pusat Rujukan Bahasa Melayu, vandalisme bermaksud perbuatan membinasakan atau merosakkan harta benda awam atau persen­dirian. Tipu kalau kita tak pernah jumpa vandalisme. Tengok saja pondok telefon (kalau masih ada), hentian bas, dinding tandas, kerusi bas, kadang-kadang kereta kita sendiri (ni lagi pedih). Semuanya adalah mangsa vandalisme. Ada mangsa, dah tentu sahih ada pemangsa! Siapa?

Continue reading “Vandalisme Blogging?”