Nak tahu 13 fakta menarik lagi benar tak?

Cuba kita sama-sama fikirkan, kita ini jenis manusia yang macam mana, samada:

  1. Manusia yang suka ambil tahu
  2. Manusia yang malas ambil tahu
  3. Manusia yang tahu, tapi buat-buat tak tahu
  4. Manusia yang tak tahu dan malas ambil tahu
  5. Manusia yang tak tahu, tapi buat-buat tahu

Agak-agaknya yang mana satu adalah kita? Sambil-sambil kita fikirkannya, apa kata kita teliti 13 fakta menarik lagi benar ini. Mungkin ianya sedikit sebanyak menyedarkan kita tentang hakikat yang kita sebenarnya dalam golongan yang sedikit sahaja tahunya (baca: ilmu Allah sangatlah luas).

  1. Secara puratanya, kita berkelip sebanyak tujuh kali seminit bila kita mengadap komputer ni..tak percaya? cuba test tengok..hehe
  2. Tahukah kita yang lalat tu secara puratanya hanya hidup selama sebulan? Bayangkan kalau kita hanya ada sebulan..camne?
  3. Pukul ratanya, kita berjalan sejauh 160 billion milimeter sepanjang hayat kita..berapa kilometer tuh?cepat amik kalkulator..
  4. Berapa berat kepala kita? Purata beratnya ialah 3.6 kg..isk..isk..berat juga, ada apa dalam kepala kita nie?
  5. 100 billion sel saraf. Ini jumlahlah dalam kepala otak kita..ooo..patutla berat jer kepala kita.hehe
  6. Agak-agaklah kan, berapa helai rambut kat kepala kita ni? Berapa? sikit sangat tuh..puratanya ialah 100,000 helai..ermm..itu baru di kepala..
  7. Purata umur penduduk di Sierra Leone, Afrika ialah 41 tahun..
  8. Mata kita sentiasa berkelip, tapi berapa kali sehari? 14,400 kali sehari jumlahnya..Subhanallah..
  9. Kalau kita suka manis, mungkin kita memakan 60 kilogram gula setahun..patutlah gula habis kat kedai..hihi
  10. Berapa banyak kita minum sepanjang hayat kita? Jumlahnya, 800 gelen air..banyaknya kita minum..
  11. Kita akan mengantuk selama tujuh minit sebelum tidur..tak percaya, cuba cuba bila mengantuk, tapi mungkin kita tak sedar, sebab kita dah tidur dulu..hehehe
  12. Kita suka sangat bila dapat patah-patahkan jari-jemari..lega rasa, tapi kalau dihitung, secara puratanya dahpun mematah-matahkan jari kira-kira 24 juta kali..ni termasuk jari kaki yang busuk tau..
  13. kumpulan Hujan yang turun adalah berkelajuan 35 kilometer sejam..laju juga tu..

Rupa-rupanya, banyak lagi perkara yang kita tak tahu. Apa yang penting, kita perlu sentiasa peka, rajin dan berusaha untuk tambahkan ilmu di dada.

® hafizmd – anda rasa anda tahu sesuatu yang orang lain tak tahu? Jomla kongsikan bersama yer..

Sumber artikel : Mastika

Apa kita buat bila kita ‘tension’?

Umum rasanya tahu yang warga kota khasnya yang tinggal di Kuala Lumpur, Selangor dan Johor Bahru, hidupnya lebih tertekan berbanding dengan mereka yang tinggal di bandar-bandar kecil, pekan-pekan mahupun kampung-kampung (ataupun tahap tekanannya sama sahaja?). Beberapa faktor yang sering menyebabkan kita sentiasa tertekan (‘under pressure’) ialah:

  1. Tekanan di tempat kerja/kuliah– asyik kena marah dengan bos/pensyarah saja. Asal kena marah, itulah kita..
  2. Tekanan di jalanan – keluar kerja jam 7 pagi, balik kerja jam 7 petang. Mungkin hampir 3 hingga 4 jam dihabiskan duduk dalam kenderaan, sebab jalan yang sangat sesak semasa pergi dan balik kerja. Kalau hari-hari, mungkin tekanan akan bertambah. Satu hari, mungkin juga ada tekanan darah tinggi. Pergilah buat ‘medical check-up’..
  3. Tekanan bila pulang ke rumah – bila pulang ke rumah/asrama/bilik tempat tinggal, asalnya mahu berehat tapi baru saja nak berehat, sudah ada suara-suara bising mungkin dari jiran, rakan serumah atau sesiapa saja. Macam mana nak rehat kan?
  4. Tekanan dengan jiran – mungkin ada yang ‘tension’ dengan karenah jiran yang jenis; ‘asal weekend, diorang melalak karaoke bagai nak rak, malam-malam pula bising-bising lagi’. Kita juga yang tertekan..
  5. Tekanan dengan pasangan – dah satu hari tak jumpa, mungkin bila berjumpa mampu meredakan tekanan, tapi mungkin juga berlaku sebaliknya. Tertekan lagi..

Ini hanyalah serumpun kisah yang menyebabkan kita berada dalam situasi yang tertekan. Tidak dinafikan, bukan kehidupan namanya kalau tiada cubaan dan cabaran. Malah, apa yang lebih penting ialah bagaimana kita menghadapi sebarang tekanan dan cubaan, bukan membiarkannya mempengaruhi kehidupan kita menjadi lebih teruk dan tertekan. Ada beberapa cara untuk kita menghadapi sebarang tekanan dengan jayanya iaitu:

  • Yakin sebarang dugaan dan cubaan adalah sebahagian dari rencah kehidupan yang perlu kita lalui
  • Sentiasa kembali dan ingat kepada Yang Maha Pencipta bila senang mahupun susah (janganlah bila susah saja baru kita jumpa sejadah berdiri)
  • Keluar makan angin bersama keluarga
  • Mungkin juga ‘window shopping’ mampu melegakan tekanan (jangan makin tertekan sudahlah, hehehe….)
  • Makan dipercayai boleh meredakan tekanan. Betul ke?
  • Tidur setidurnya?
  • Berjumpa kaunselor yang cantik untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan
  • Berkongsi masalah dengan rakan/pasangan

Apa yang saya senaraikan mungkin sedikit sebanyak boleh dijadikan panduan (jika sesuai) bila kita sedang menghadapi tekanan atau sebarang masalah. Anda juga, saya yakin ada teknik-teknik tertentu untuk meredakan ketegangan. Apa kata, kongsikannya di sini untuk kebaikan kita bersama sebagai satu khidmat sosial secara percuma. Boleh?

® hafizmd – saya kalau ‘tension’, biasanya suka keluar makan-makan..

TAK GUNA punya orang ini!

“Sunyi? Anda dipilih untuk menikmati koleksi video peribadiku yang panas & hangat.

Sila balas YA jika anda jika anda tahan menikmatinya….”

Sebenarnya dah banyak kali juga saya terima SMS berupa kurang ajar begini. Kenapa saya rasa si tukang hantar ni kurang ajar, kurang adab, kurang asam, kurang kasih sayang? Sebabnya begini:

  1. Mana diorang dapat no handphone saya?
  2. Siapa yang jual no handphone saya?
  3. Seingat saya, hanya beberapa pihak saja yang tahu no phone saya iaitu bank, kawan-kawan dan juga program affiliate yang disertai. Siapa yang gatal-gatal nak kene penampar edarkan no phone?
  4. Kenapa masih ada orang kita yang buat kerja tak senonoh ni? Tak malu ke?
  5. Orang yang buat kerje ni memang bodoh kurang cerdik sebenarnya sebab no phone diorang boleh dikesan jika saya buat laporan, tapi kepada siapa harus saya laporkan?

Mungkin anda juga;

  • Pernah dapat SMS begini? atau lebih dahsyat?
  • Tahu bagaimana diorang dapatkan no handphone kita?
  • Ada tip dan cara untuk mengelak dari perkara sebegini?
  • Ada pandangan dan pendapat yang ingin dikongsi bersama.

® hafizmd – jangan kita lupa yang setiap perbuatan kita dicatit dan akan dihitung. Moge kita dilindungi dari bisikan setan yang direjam dan manusia yang zalim dan ..ameen

Bila nikmat sihat diambil seketika

“Abang, jomla pegi klinik, petang esok kita pegi ek..”.Desakan manja si isteri kepada saya bila melihat tangan mulus ni asyik ‘mengurut-urut’ sekitar mata. Saya dengan senang hati membalas ala malu-malu ayam “isk..sikit jer ni, esok pagi okeyla ni”..Mencebik bibirlah isteri saya..sayang betul isteri pada saya, bertuahnya badan.

Dua tiga hari ni, mata kanan saya entah mengapa dan kenapa, tiba-tiba sahaja sedikit bengkak di bahagian bawah kelopak mata ku yang seksi . Semacam ketumbitpun ada. Teringat saya pada kiasan orang tua-tua bila ketumbit menyerang mata “haa..skodeng sape ni?”. Alamak, saya berfikir juga, anak dara siapa yang telah saya ”terskodeng”?

Continue reading “Bila nikmat sihat diambil seketika”

5 sebab hubungan cinta terjejas

Seringkali kita dengar perihal putus cinta, putus kasih, patah hati dan sebagainya yang berkaitan dengan hati dan perasaan. Hati dan perasaan memang sukar diduga persis gelora ombak dilautan. Apa yang saya cuba kongsikan diharap sedikit sebanyak membantu kawan-kawan di luar sana mahupun diri saya sendiri untuk mengenal kekurangan dan kelebihan diri dan pasangan. Yang lebih utama akhirnya ialah kesediaan kita menerima pasangan kita seadanya.

Samada kita sudah pun berumah tangga, sedang merancang berumah tangga, sudahpun bertunang, esok nak kahwin atau sedang didesak mencari pasangan, diharap perkongsian tentang 5 sebab mengapa kita sering gagal dalam perhubungan dapat menyedarkan kita tentang apa yang sedang atau bakal kita hadapi. Mana tahu, mungkin kita sedang alaminya tapi tidak sedar. Yang nyata, perkara-perkara kecil juga mampu menggugat hubungan cinta kita.  Senang cerita, kalau kita selalu putus cinta atau selalu gaduh dengan pasangan, mari kita sama-sama muhasabah diri, “mana tau kene batang hidung sendiri”.

Mana lagi best, waktu belajar atau waktu bekerja

Semalam, waktu merayau-rayau dengan awek ke blog kawan-kawan atau istilah blogger sekarang ‘blogwalking’, saya begitu tertarik dengan satu kenyataan peribadi sahabat saya di blog ini. Begini katanya;

“Sesungguhnya , situasi bekerja dengan studi, sangat-sangatla tak sama”

zaman sekolah yang menyeronokkan

seronoknya ke sekolah..lalalala

Sedar atau tidak, semua dari kita berpeluang merasai alam persekolahan. Sudah tentu segala macam pengalaman indah, suka dan duka terpahat kukuh di dalam kotak memori kita (nak kene refresh sekali sekala..kalau tak boleh hilang..adeh..). Namun mungkin ada juga antara kita yang langsung tiada memori alam persekolahan. Samada kurang bernasib baik kerana tidak berpeluang atau banyak kenangan pahit yang mahu dilupakan.

Mungkin ada yang lebih bahagia dan gembira pada masa dia bekerja berbanding zaman sekolahnya dulu. Bagi saya

Continue reading “Mana lagi best, waktu belajar atau waktu bekerja”

Bagus sangat ke penyedia hosting tempatan?

Barangkali ramai yang masih tak tahu, untuk kita mempunyai ‘self hosted’ blog, macam blog Kak Jie @ blog Rohaizad @ macam blog isteri saya ni, kita perlu ada beberapa perkara seperti nama domain, hosting dan juga sistem wordpress. Kalau ada saja 3 perkara ni, kiranya boleh ‘on’la blog kita. Nampak mudah kan? Sebenarnya ada bahagian yang nampak mudah, tapi kalau tidak diteliti dengan baik dan tidak ada persediaan yang bagus, mungkin boleh menyebabkan kita pening kepala sepanjang hari atau rasa seperti “nak bakar” saja. Mungkin apa yang dikongsikan selepas ini mampu memberi sedikit ‘hint’ kepada mereka yang dah pasang niat untuk memiliki blog dot com sendiri. Bak kata pepatah “sediakan payung sebelum hujan”.

Apa anda rasa bila ada ‘statement’ macam ni kena atas batang hidung anda sendiri?

Continue reading “Bagus sangat ke penyedia hosting tempatan?”

Kahwin Muda – Antara Kebaikan dan Keburukan

Umum sudah tahu, kahwin adalah satu fitrah kejadian semulajadi manusia. Kahwin juga satu sunnah Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. Maka bila mana kita berkahwin, alhamdulillah, kita sudahpun mengikut salah satu daripada sunnah Nabi. Persoalan bagaimana kita melaksanakan sunnah itu juga perlu diberi perhatian dan penelitian yang mendalam. Topik kali ni rasanya cukup relevan dengan suasana kita sekarang. Suasana musim cuti yang akan datang beberapa hari lagi.

Senario “asal cuti sekolah atau cuti umum saja, berderet-deret kad jemputan yang bertempek di meja kita” seakan sudah lali bila tiba musimnya. Tak keterlaluan saya katakan, asal cuti saja, ada majlis kahwin, asal kahwin saja, mesti tengah cuti (dah masa cuti saja yang ada masa, ‘time’ ni la nak kahwin pun kan?).

Kahwin muda iaitu berkahwin pada usia yang muda. Berapa lingkungan umur yang kita boleh katakan sebagai muda? Iyalah, takkan 50 tahun pun kita masih katakan muda melainkan berkahwin isteri muda. Itupun isteri dia yang muda, dia tetap jua sudah berumur. Namun, ada yang berkata, “ape ade pada umur?”. Muda itu subjektif. Kalau dah diri rasa muda walaupun kulit dah berkedut sejuta, muda tetap muda sebab ianya lahir dari dalam diri yang sentiasa terasa muda. Betul ke?

Apa kebaikan atau keburukan kahwin bini muda?

Continue reading “Kahwin Muda – Antara Kebaikan dan Keburukan”

Kamu ada blog? Kenapa kamu begitu sayang blog kamu?

blogMedium penyampaian melalui blog  sudah menjadi begitu berkuasa. Kuasa pena blogger pula semakin diperhati dan diamati. Isi penyampaian semakin diperhalusi dan diselidiki. Semuanya gara-gara aduka taruna kegilaan memiliki blog sendiri. Tak kisahlah blog percuma seperti blogspot dot com atau wordpress dot com mahupun blog berbayar. Boleh dikatakan, tak kira tua muda, tua, kecil atau besar, semuanya sudahpun ada blog syok sendiri. Buktinya, Maria Amelia Lopez adalah blogger tertua di dunia yang berumur 97 tahun (sudahpun meninggal dunia).

Persoalannya, kenapa dan mengapa kita suka sangat berblogging? ‘Best’ sangat ke bila ada blog? Sampai mungkin kita didatangi penyakit insomnia bila malam tiba? Jadi, mari kita sama-sama jawab, kenapa kita suka berblogging dan sayangkan blog kita. Mungkin ada yang menarik dan pelik untuk dikongsi bersama. Saya mulakan dulu dengan :

  1. Sebab saya suke baca blog orang lain. “Lain padang, lain belalang”.
  2. Kat tempat kerja, tak ramai pekerja. Jadi, cari kawan biar ramai sikit walaupun hanya di alam maya.
  3. Nak buat blog jadi harta. Mana tahu, boleh masukkan dalam wasiat nanti-nanti.
  4. ……
  5. ……
  6. …..

® hafizmd – Anda-anda sekalian, tolong penuhkan senarai ini yer. Takkan tengok saja. 😀

15 Fakta Menarik Tentang Nyamuk

Tampar nyamuk nie

Bunyi nyamuk ‘nyyeeeng,..nyeng..nyengg’ menyebabkan tidur kita sering terganggu. Tidak kiralah apa spesis nyamuk samada nyamuk aedes, nyamuk terjun tiruk, nyamuk tonggeng, semuanya mempunyai bunyi yang senada dan menyakitkan telinga. Sudah segala bagai jenis ubat nyamuk sudah kita beli dan praktikkan, namun nyamuk si kecil tetap juga mengganggu tidur kita. Kalau ianya berlarutan, mungkin kelambu boleh menyelesaikan masalah ini. Ada lagi ke antara kita yang tidur berkelambu?

Biasanya, untuk menyelesaikan sesuatu masalah, kita perlu tahu apa akar masalahnya. Saya terfikir, perkongsian  15 fakta menarik tentang nyamuk mungkin mampu memberi kita idea bagaimana menyelesaikan masalah nyamuk. Mari kita sama-sama telusuri misteri disebalik seekor nyamuk.

Continue reading “15 Fakta Menarik Tentang Nyamuk”