Nak Kuruskan Badan 1 Kilogram 1 Minggu? Meh Baca Bab Metabolisma…

Senaman mudah bakar lemak di perut peha di rumah

Assalamua’laikum.

Nak kuruskan badan, salah satu benda penting yang kita nak kena tahu ialah metabolisma badan. Apa bendanya metabolisma ni? Lelaki dan perempuan, sama ke tak sama kadar metabolisma badannya? Umur ada kaitan tak? Berat badan pulak macam mana? Bukan payah sangat pun nak kurangkan berat badan sekilo seminggu, tapi dengan syarat kena tahu cara yang betul dan buat betul-betul.

Apa itu metabolisma?

Senang cerita, metabolisma ni proses yang tentukan kadar ke’power’an kita untuk bakar kalori. Jadi automatik ia akan tentukan berapa cepat kita boleh turunkan berat badan yakni kuruskan badan korang dan juga berapa cepat berat badan kita bertambah. Ok. Senang nak fahamkan?

4 faktor yang mempengaruhi kadar metabolisma?

1. Umur – Orang muda remaja macam ambe ni biasanya lebih tinggi kadar metabolismanya. Kalau ikut umur, bila umur dah cecah 40 tahun, kadar metabolisma menurun sebanyak 5%. Walaupun turun, bukan bermaksud terus tak boleh nak kurus, ramai yang masih punya badan sasa, perut tak boroi walaupun umur dah cecah 50 tahun!

2. Jantina – Takleh nak lawan yang lelaki ni memang Allah kasi anugerah tak terkalah dalam bab metabolisma. Lelaki ni dalam duduk saje-saje pun (tak buat apa-apa) pun lebih power dalam bab bakar kalori. Itu belum lagi buat apa-apa kerja! Jadi, wahai lelaki-lelaki sekalian, ambillah peluang ni untuk kuruskan badan dan kempiskan perut serba sedikit. Tak susah pun, tolong isteri basuh pinggan sambil goyangkan badan….hohohoho

3. Nisbah jisim badan – Faktanya mudah. Lagi banyak korang ada otot-otot sasa, lagi baguih kadar metabolismanya. Jadi, cara paling mudah nak tingkatkan kadar metabolisma ialah dengan bakar lemak dan lahirkan otot-otot sasa di badan korang.

4. Keturunan – Ada jugak kes tapi jarang-jarang berlaku. Contohnya sebab mewarisi kalenjar tyroid yang kurang efektif menyebabkan kadar metabolisma kita agak perlahan. Faham di sini, agak perlahan bukannya tak boleh guna langsung. Peluang untuk kuruskan badan tu tetap ada. Jangan nak buat alasan yer…

DOWNLOAD! Panduan Cara Bakar Lemak di Perut & Kuruskan Badan dengan Berkesan!

Orang obes lebih senang kuruskan badan?

Senaman mudah bakar lemak di perut peha di rumah
Otot-otot sasa (Ini bukan gambar aku….hahaha)

Betul tu. Korang pernah tengok program realiti “The Biggest Loser” tu. Mereka semua tu dalam kategori super ‘overweight’kan? Tengok pada gaya diorang bersenam dan cara diet seimbangnya, memang ngeri woo. Tapi bila tiba time timbang berat badan, sorang-sorang turun dalam 3 hingga 9 kilogram seminggu. Sebab apa?

Sebabnya proses dalam badan mereka ni dah biasa kekalkan kadar metabolisma yang tinggi. Jadi bila mereka dah mula bersenam dengan betul, makan pun dah makan diet seimbang serta jumlah pengambilan kalori pun dah makin kurang. Automatik berat badan akan turun walaupun baru sikit potong jumlah kalorinya.

Jadi, kalau korang memang ada masalah berat badan yang berlebihan, jangan putus asa sebab korang ada peluang yang besar untuk kuruskan badan korang dengan baik. 1kg 1minggu memang tak mustahil. Tinggal korang nak kena usaha cari CARA BETUL, BERKESAN & SELAMAT untuk kuruskan berat badan dan dapatkan berat yang ideal.

Selagi kita malas dan tak jaga makan, memang payah nak turun walaupun sekilo. Naik memang cepat. Betul tak?

@hafizmd – Takde benda dalam dunia ni serba mudah. Nak kena usaha, usaha dan usaha….