Faktor Tak Terkalah Cara Buat Duit Dengan Blog?

- 17 September 2013Blogging

Assalamua’laikum.

Alhamdulillah. “Kalau malas nak pecahkan ruyung, mana nak makan sagunya.” Kalau blogger malas nak menulis, mana nak datang duitnya. Betul tak? Ambe masih lagi kategori amatur dalam bab-bab buat duit dengan blog ni. Rasanya ramai yang hampir nak bengkak gegendang telinga masing-masing didendang dengan lagu bertajuk ‘buat duit dengan blog,’ tapi ada juga yang masih belum berjaya (gunakan perkataan positif) merasai nikmat menerima email komisen. Senyum sampai ke malam!

Cara buat duit dengan blog?

Banyak sangat caranya. Ambe hanya tahu sikit pasal affiliate dan adalah jugak sekupang dua hasilnya. Masih belum boleh dibuat bayar hutang rumah ambe tu, tapi alhamdulillah dapatlah tampung mana-mana keperluan & kehendak yang mendesak.

cara mudah buat duit dengan blog

Satu lagi cara buat duit ni dengan masuk kontest anjuran blogger. Tinggal korang rajin atau malas jer. Kalau malas macam ambe ni, memang payahlah nak ada peluang menang. Korang kena ambil Encik Titan sebagai idola korang. Dalam ‘malas-malas’ dia pun, berderet duit masuk. Kalah tu cerita nombor dua, masuk dulu dan asah kemahiran menulis. Orang tua-tua kata, “belakang parah diasah lagi tajam.” Dah menulis setahun dua, mesti makin mengancam dan cun ayat-ayat korang nanti.

Aku tak sangka sebenarnya menang contest review ni. Menang pulak dapat nombor dua. Memang gembira sangat hati aku ni – Blogger Hafizul

Nampak tak? Blogger Hafizul sendiri tak sangka boleh menang, tapi di mata penganjur entrinya dah cukup cun untuk menang tempat kedua. Sama juga halnya dengan pengiklan, ada yang pandang trafik dan PR tapi tak semua. Ada yang suka dengan cara kita menulis. Jadi, jangan kita rasa terlampau rendah diri dengan blog sendiri. Kalau bukan kita yang bangga dengan blog sendiri, sape lagi, kan?

Kalau ada masa, sertailah contest-contest tersebut. Kalau tak ada masa, pepandailah curi masa – Encik Titan

Kalau nak, kenalah usaha sikit. Kalau nak banyak, kenalah usaha lebih banyak. InsyaAllah, rezeki Allah untuk kita tetap ada. Mana tahu, impian nak jadikan Blogger sebagai kerjaya akan dicapai satu hari nanti. InsyaAllah.

@hafizmd – Ambe menulis apa yang ambe buat. Ada banyak lagi caranya nak buat duit dengan blog atau media sosial lain. Pepandailah korang korek ‘hidung’ blog lain =)

{ 31 comments… read them below or add one }

blogger lelaki September 17, 2013 at 9:41 am

betul tu rezeki yg tak disangka2

Reply

kakiblog September 17, 2013 at 11:01 am

saya dah cuba cuma rezeki belum lagi berpihak kepada saya

Reply

sabree hussin September 21, 2013 at 4:45 pm

Cuba lagi, perbaiki mana yang kurang, tingkatkan kualiti diri :-)

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:44 pm

@Bro sabree, setuju tu…insyaAllah akan sampai ganjarannya =)

Reply

Ismail N September 17, 2013 at 11:30 am

Psttt.. cara jana duit la bro.. Buat duit tu bunyinya mcm cetak duit jer :D Kena report sama Bank Negara nanti he he..

Reply

hafizmd September 17, 2013 at 11:53 am

hahaha…betul jugak tu…thanks bro…

jana wang…ni lebih sesuai…keh3

Reply

titan September 17, 2013 at 12:32 pm

hoho..tahniah pada yang menang.

Reply

azwan September 17, 2013 at 2:41 pm

rezeki ada di mana-mana. kena usaha. kalau tak usaha mana nak datang rezeki tu kan bro.

tahniah !

Reply

hafizmd September 17, 2013 at 4:19 pm

terima kasih bro

usaha mmg kena…kalau tak, mmg payah..

Reply

Fakarepain September 17, 2013 at 3:46 pm

Waahh.. 50 hengget tu..lepas dah nak bayar bil tepon..hehe

Reply

hafizmd September 17, 2013 at 4:19 pm

Alhamdulillah…mmg lepas nak bayar bil bulan ni =)

Reply

Mohd Shubhi September 17, 2013 at 3:51 pm

Tengah berusaha ler ni…tak jadi-jadi lagi !!!

Reply

hafizmd September 17, 2013 at 4:18 pm

insyaAllah…lepas ni menjadi…ameen

Reply

encikarman September 17, 2013 at 6:24 pm

usahajaya sampai jati kali nih.. erghhhh

Reply

eyriqazz September 17, 2013 at 6:46 pm

Rezeki..tahniah..yup, usaha tangga kejayaan..

Reply

hafizmd September 17, 2013 at 8:43 pm

terimakasih bro…

p/s-bangga ambe bro singgah sini =)

Reply

Irwan Alessa September 17, 2013 at 7:55 pm

Aku sokong ape yang titan cakap.. kalau takde masa, cari la masa.. tak rugi nak join contest pun , menang kalah itu belakang cerita.. bagaimana bagusnya kalau kita sertai kontes.. dapat cash sebagai habuan.. tahniah..

Reply

hafizmd September 18, 2013 at 9:29 am

Betul tu.
Kalah menang biasalah, tapi apa yg kita dapat…tu yg penting

thanks bro IA

Reply

Hazmin Hamudin September 17, 2013 at 9:07 pm

Rajin dengan tak rajin je. Kalau ada usaha, adalah hasil dia tu nanti.

Reply

hafizmd September 18, 2013 at 9:28 am

betul tu..moga pakat2 lebih rajin

Reply

zuan September 17, 2013 at 11:11 pm

hoho tahniah..den dah kurang join contest.. melainkan kontest tu berkait dengan dapat tiket percuma hehe..

Reply

hafizmd September 18, 2013 at 9:27 am

hoho….tiket percuma best juge tu uncle =)

thanks bro

Reply

TehR September 18, 2013 at 1:07 am

duit dari blog ni khas untuk mereka yang rajin
dan mahu terus belajar saja
yang malas, boleh duduk diam2 makan asap

Reply

hafizmd September 18, 2013 at 9:25 am

hoho…makan asap..tajam menikam ayat cikgu ni

Reply

Datin Tyka September 18, 2013 at 8:41 am

dah lama tak join contest dari blogger.. kalau tak mesti bole menang.. huhu

Reply

hafizmd September 18, 2013 at 9:23 am

betul tu DT…harap dah kembali ada mood berblogging

Reply

akubiomed September 18, 2013 at 1:06 pm

Peluang hendak menjana pendapatan sudah terhidang. Paling tidak tinggal komen terbanyak pun boleh dapat duit. :-)

Reply

Denaihati September 18, 2013 at 10:34 pm

tahniah bro. berbaloi usahanya, semoga semakin mantap akan datang, insyaAllah

Reply

munir ardi September 19, 2013 at 5:21 am

Tahniah Bro memang rezeki terbuka luas di dunia internet ini untuk menjana Duit

Reply

Rina September 19, 2013 at 11:07 am

Selamat ya, akhirnya usaha anda membuahkan hasil yang manis yaitu menang contest ini..
Teruslah sukses :)

Reply

Lizz September 19, 2013 at 11:12 am

kalau ada masa, memang seronok join contest2 kawan2 blogger ni sebab boleh kembangka network jugak :)

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }