10 Carian Terhangat Bulan Mac Doa untuk MH370!

- 5 April 2014Blogging

10 carian terhangat Google Malaysia sepanjang bulan Mac. Pastinya kehilangan MH370 menjadi perhatian kita semua. Google Zeitgeist.

terkini kehilangan malaysia mh370

Doa untuk MH370

Kehilangan MH370 antara carian terhangat bulan Mac!

1. Astro Awani. Laman berita paling pantas yang melaporkan sebarang berita terkini tentang kehilangan pesawat MH370. Boleh ikuti juga di twitter @501Awani atau di laman Astro Awani.

2. MH370 latest news/MH370 Australia/Malaysia Airlines Missing. Ini antara 3 katakunci paling paling banyak dicari oleh pengguna enjin carian Google. Kehilangan MH370 sejak 8 Mac menjadikan media sosial antara laman paling panas sepanjang Mac. Cuma yang sedihnya, ada juga manusia yang tak guna akal sebaliknya hanya guna jari untuk sebarkan kontroversi dan saling maki hamun menyalahkan pihak tertentu. Apa maknanya?

3. Hanez Suraya. Kontroversi panas. Aku takde nak cerita panjang tentang isu artis. Paling utama, sama-sama kita sentiasa berdoa semoga Allah kurniakan kebahagiaan dalam rumahtangga yang kita bina. Ameen.

4. Bermuda Triangle/Pulau Perak/Segitiga Bermuda/Hijack. Sah inilah antara katakunci teori kehilangan MH370 termasuklah teori konspirasi yang bertebaran di banyak blog dan media sosial lain. Blogger pun tak terlepas terima tempiasnya!

5. Kajang election. Politik mana boleh ditinggalkan! Pilihanraya kecil Kajang menyaksikan Datin Dr. Wan Azizah yang menggantikan suaminya, DSAI menang dan kekalkan kerusi DUN Kajang

6. Raja Bomoh. Paling mencuri perhatian dengan teknik tersendiri mencari MH370 dengan bubu, tikar terbang dan buah kelapa serta tamparan buaya Raja Bomoh.

PU Ustaz Shahul Hamid dalam khutbah Jumaat tengahari tadi jelas menyatakan bahawa tiada upacara sebegitu pernah diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Jelas bertentangan dengan ajaran Islam.

7. Lautan Hindi. Di sinilah perjalanan MH370 dikatakan berakhir. “Berakhir” yang subjektif. Mungkin juga pelayar enjin carian bakal ‘terkejut’ dengan ‘rahsia Diego Garcia!’

Terkini kehilangan MH370, kapal kapal peronda China, Haixun mengesan isyarat getaran dengan frekuensi 37.5 kHz di kawasan carian pesawat penerbangan MH370 di selatan Lautan Hindi, lapor agensi berita Xinhua.

8. FlightRadar24. Syarikat dari Sweden turut turun padang menawarkan khidmat mengesan waktu sebenar waktu penerbangan melalui laman web dan aplikasi mereka.

9. Indeks pencemaran udara/API Malaysia. Awal tahun 2013, terutama sekitar bulan Februari hinggalah sekarang, Malaysia yang kita cintai masih lagi dilanda jerebu. Alhamdulillah, disebalik catuan air Allah masih sayangkan kita dengan rahmat hujan seminggu dua ni. Ngaji tentang jerebu di sini, “Punca & kesan jerebu kepada kesihatan kita

10. All England 2014. Takde manusia lain selain Datuk Lee Chong Wei yang berjaya rangkul kejuaraan ni buat kali ke-3. Tahniah DLCW! Memang lejen!

Inilah 10 carian tertinggi sepanjang bulan Mac 2014. Ramai blogger yang menulis hampir separuh darinya. Tak salah, janji kita tahu apa yang kita tulis tu biarlah ada kredibiliti. Kalau tak, ada yang cakap bukan-bukan tentang blogger. Sorang blogger buat hal, habis semua blogger dipalit arang yang sama!

“Jawatan baru blogger: penulis teori konspirasi (selepas copy paste). Mereka terlalu yakin pada jari mereka hingga mempercayainya” (Tweet oleh @Hazrey)

@hafizmd – Nampaknya, aku pun perlu lebih kreatif dalam menjadi blogger dan dalam masa yang sama, lebih bijak menulis secara santai tetapi berkait dengan isu terkini yang bermanfaat!

{ 38 comments… read them below or add one }

akubiomed April 5, 2014 at 10:45 pm

Misteri kehilangan MH370 ini belum berjaya dirungkai.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:01 am

InsyaAllah akan Allah tunjukkan jalannya..ameen

Reply

Farisya Anastasyia April 5, 2014 at 11:29 pm

rajin abg hafiz.bagus betul :)

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:00 am

Kebetulan jumpa data ni..kongsikan utk panduan bersama =) thanks FA

Reply

titan April 6, 2014 at 12:55 am

macam-macam eh diorang cari..

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:59 am

Itulah. macam2 juga blogger tulis…hoho

Reply

Denaihati April 6, 2014 at 10:56 am

Dari sepuluh blog DH cover 3 tajuk je. Kalau rajin buat study macam ni memang mudah dapat trafik organik.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:58 am

Itu yg saya nak kena byk belajar dan selongkar entri tuan DH. =)

Reply

zik April 6, 2014 at 1:52 pm

tak dapat nak pastikan dimana sebenarnya kapal mh 370??? misteri nusantara betul

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:58 am

mmg misteri dan cukup memeningkan usaha SAR namun Allah pasti akan tunjukkan jalannya nanti..ameen

Reply

Hairul Azni April 6, 2014 at 2:23 pm

Bagus buat macam ni..kalau rajin buat kajian, boleh jadikan faktor trafik blog meningkat..

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:57 am

kalau rajin..mmg boleh buat apa jer..hehe

Reply

anif April 6, 2014 at 2:48 pm

Topik semasa biarlah dikupas dengan berhati-hati agar penulisan tersebut tidak menjadi kontroversi.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:56 am

Betul tu bro. sebab tu ambe tak berani sangat nak tulis isu ni..

Reply

Ismail N April 6, 2014 at 10:57 pm

Mak ooi.. tak de satu pun yg kawe tulis. Jelas kawe tak ikut apa yg trending. Tulis main ikut syok sendiri jer :D

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:56 am

Ambe pun takde tulis juge..baru semalam tulis 1 entri berkaitan =)

mana ada syok sendiri bang..best apa?

Reply

Khir Khalid April 7, 2014 at 12:11 am

Mmg carian yg terhangat masa kini… satu pun saya tak de tulis.. :D :D

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:55 am

saye pun tak tulis sebelum ni..tak berani dan tak reti nak olah cerita2 camni..takut ada yg salah dant terguris..

Reply

Ammar April 7, 2014 at 12:47 am

Astro Awani semakin power sekarang ni. Bukan sahaja di TV tapi di alam maya.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:54 am

Leading dalam berita terkini..

Reply

Azri Johan April 7, 2014 at 1:06 am

GOogle Zeitgeist tu nak check mana eh?

Reply

Hafizmd April 7, 2014 at 8:56 am

Aku pun tak dpt cari mana nak check..

yg ni..data yg mmg baru google keluarkan..jadi aku rasa mmg awal setiap bulan, baru boleh tgk GZ..

kalau yg ‘selalu on’ ialah google trends =)

Reply

Hafiz Rahim April 7, 2014 at 7:48 am

banyak cerita pasal MH370 je kan kalau yang top2 tu.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:53 am

Satu berita yg cukup besar tahun ni. Pengajaran terbesar juga buat kita semua

Reply

Hafizul April 7, 2014 at 12:43 pm

Selagi tragedi MH370 ni belum ada jawapan yang pasti, selagi tu lah orang duk cari dan nak tahu kisah kisah terkini…syabas beteh..haha

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:50 am

Itulah. moga dirungkai kehilangan mh370 ni…ameen

Reply

Myra Jay April 7, 2014 at 2:29 pm

Semua nak tau apa sebab yang terjadi dengan mh370 tu.

MJ pun dari kes ni baru kenal Diego Garcia tu :)

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:44 am

Samalah. baru tau rupanya US ada pangkalan dekat2 jer ngn asia ni..patutlah senang diorang “tolong” iraq hari tu

Reply

hafiz April 7, 2014 at 3:54 pm

memang bila di lautan hindi tu, terus timbul cerita deigo garcia

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:43 am

Confirm. Sebab di situ ada diego garcia

Reply

Anak Askar Pencen April 7, 2014 at 6:24 pm

Dah dekat sebulan cari MH370 ni tak jumpa-jumpa lagi. Boleh dikatakan, misi pencarian MH ni boleh jadi yang paling mahal dalam sejarah penerbangan dunia.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:43 am

paling mahal, paling misteri..moga terungrai jua…ameen

Reply

Ummi Hanie April 8, 2014 at 4:35 pm

rrajin buat kajian dan huraian :)

menarik~

Reply

yusri April 11, 2014 at 11:38 pm

Tragedi di Malaysia lepas satu satu. Cara terbaik adalah sentiasa dekatkan diri kepada Allah SWT.

Reply

myrujukan April 13, 2014 at 12:19 am

wow, semua top carian tuh, kalau kena gaya memang trafik menggunung lah

Reply

Hafizmd April 16, 2014 at 9:40 pm

Betul tu bro..nak kena lebih kreatif lepas ni

Reply

suri April 13, 2014 at 2:22 am

masih sedih ada buat entri pasal mh370 tapi tak ada main seo gila heee..hanya untuk luahan entri sahaja nak tulis apa dah jadi tak pandai uh…

harap ke temu hendaknya

Reply

Hafizmd April 13, 2014 at 10:54 am

Smpai sekarang masih lg tunggu berita terkini mh370.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }