Contest SEO Eridy | Syok Main SEO?

- 5 December 2013Blogging

Assalamua’laikum.

Contest SEO Eridy. Dah lama sangat dah tak turut serta dalam mana-mana contest SEO. Paling akhir, kalau tak salah, contest SEO anjuran Klinik Cinta. Oleh sebab SEO dan blogging ni dah macam ibarat kambing golek yang menari ronggeng menggoda, akhirnya kena juga cari peluang dan ruang untuk tingkatkan kemahiran berSEO. SEO ni bagi ambe, memang masih masih benda misteri. Makin dibaca, makin keliru dan mengelirukan. Enjin carian makin banyak songehnya bagi pemain blogger amatur macam ambe.

Contest SEO Eridy | Ada Apa Dengan SEO?

1. Blog Eridy.com. Kalau tengok sekarang, memang ringkas seringkasnya blog Eridy ni. Nampak macam blog baru. Kalau tengok angka Alexa pun, memang masih baru. Tapi itu sekarang. Dah habis contest SEO Eridy ni, siaplah angka Alexa tu. Meme akan berdesup mengecil dan semakin comel!

2. Contest SEO Eridy ni memang pastinya menarik ramai blogger yang sukakan cabaran. Nak semua menang, mana boleh. Ada yang menang, ada yang kalah. Biasalah. Yang dah tau selok-belok bab SEO memang senang nak tempatkan apa jua katakunci di muka pertama enjin carian. Bagi yang masih tak mahir bab cilok-mencilok SEO ni macam ambe, memang akan terus cuba teknik-teknik yang tahu dan kurang tahu serta samar-samar. Backlink  untuk blog Eridy mahunya mencanak-canak lepas ni. Memang taktik yang baguskan?

3. Meriah. Meme meriah. Takat ni, dah ramai blogger yang turun padang untuk uji kemahiran SEO masing-masing. Ambe tengok keputusan di muka pertama Google.com pun saling pintas memintas. Memang terbaiklah! Ambe mungkin mampu tengok jer manusia power SEO berlumba di muka pertama. Ambe kalau dapat jejak mukasurat 3 pun dah kira bagus. Jadi, ini satu cabaran untuk blog ni dalam contest SEO Eridy. Bukan senang wooo nak pintas jejaka kacak dan anak dara, makcik pakcik ni semua!

Contest SEO Eridy

Contest SEO Eridy. Sekarang dah makin panas!

4. Ada yang cakap, kalau themes mesra SEO macam themes Thesis dan Genesis tu senang nak ranking bagus di enjin carian. Ambe tak berapa nak pasti, tapi ambe yakin ianya memang ada kaitan jugak serba sikit. Jadi, kalau themes yang mesra SEO, mungkin ada peluang lebih besar nak menang contest SEO Eridy kali ni. Itu ramalan amatur jer. Sama jugak yang guna platform blogspot, ada kemungkinan tinggi jugak boleh kaut duit dalam contest blog Eridy ni.

5. Ada apa lagi dengan SEO? Mana boleh lupa bab duitkan? Mana-mana blogger yang terer main SEO ni, ambe yakin benar yang sumber jualan mereka datangnya hasil mainan SEO. Bab pasang umpan tu satu hal jugak. Tapi yang penting, macam mana nak letakkan entri kita dengan katakunci yang kita sasar berada di muka pertama enjin carian. Bila dah ada kat situ, umpan yang kita pasang tu, baru ada guna. Kalau tak, boleh basi umpan tu.

6. Pentingnya SEO. Nampak tak pentingnya SEO? Sebab tu, ambe rasa masih banyak lagi ilmu SEO yang belum diterokai oleh pencari ilmu SEO termasuk ambe sendiri. Itu tak bermakna kita tak boleh cuba dan terus mencuba.

Tips Terbaik SEO | Masih Keliru!

1. Rasanya ramai lagi blogger yang masih keliru dengan SEO macam ambe ni. Teringat pulak entri ni, “Adakah Blogger Keliru dengan SEO?” Antara ulasan menarik ialah;

Apabila kita berjaya menyampaikan maklumat dengan baik kepada para pembaca, kemudian di tambah dengan teknik SEO yang betul. Ini pastinya akan memberikan kesan yang lebih baik kepada blog kita, pembaca kita, dan seterusnya memberi tambah nilai dalam komuniti atau masyarakat secara umumnya – Blogger Eizil

2.  Ada blogger yang secara luarannya nampak macam tak bermain dengan SEO tapi entri mereka cukup power untuk memikat hati enjin carian. Mungkin faktor entri unik dan kena dengan selera pembaca memberikan bonus terbaik buat mereka. Antara blogger dalam kelas ni ialah blogger Kak Jie. Memang kagum sungguh dengan cara dia menulis entrinya. Santai tapi berkesan! Cuba gi baca entri Kak Jie yang ni, “Teknikal SEO: Kesalahan Kerap Dilakukan oleh Blogger.”

3. Macam kata Encik Titan, platform blogspot memang ada kelebihan tersendiri dalam SEO. Ada yang senang-senang jer buat duit hanya guna blogspot. Tak perlu nak fikir renew domain dan hosting, cukup sekadar ada blog blogspot. Terpulang dengan ‘kepercayaan’ masing-masing. Betul tak? Tak perlu kita kondem sape-sape yang guna blogspot ataupun rasa bangga sebab pakai hosting berbayar.

Hasil entri SEO?

1. Ini komisen yang sempat ambe dapat selepas keluarkan entri, “Cara Mudah Nak Buat Putu Bambu Homemade.” Semuanya memang semata-mata entri tu jer. Takde buat benda lain. Takde giler ping sana, ping sini. Takde giler mintak google plus kat mana-mana. Malas betullah ambe ni. Jangan tiru ambe kalau nak rembat komisen yang super power macam Encik Titan tu.

2. Adakah ini hasilnya daripada entri SEO? Ambe tak berani nak cakap. Mungkin ya, mungkin tak. Yang pasti, ambe usaha buatlah mana yang tahu, dan pasang umpan sikit. Ada rezeki, Alhamdulillah. Boleh beli putu bambu kat pasar malam pulak…hahahaha

Akhirnya, nampak tak kepentingan dan kebagusannya kalau kita tahu taktik dan kemahiran SEO ni. Banyak benda yang kita boleh buat. Banyak benda yang tak pernah kita jangka kita dapat, kita akan mulai rasa manisnya!

Soalnya ialah macam mana nak belajar SEO? Salah satu caranya ialah dengan masuk Contest SEO Eridy ni. Hentam bubuhlah apa jua benda yang korang rasa ‘itulah’ SEO. Nanti, kita tengok sape yang menang dan pakat skodeng apa yang dia buat. Kalau pemenang tu baik hati, dia ceritalah serba sikit, tapi janganlah harap dia nak cerita 100%….hehehehe

@hafizmd – Oklah. Selamat bercontest dalam contest SEO anjuran blogger Eridy ni. Ada rezeki dan usaha yang betul, rezeki kali ni milik kita.

{ 69 comments… read them below or add one }

Kujie December 5, 2013 at 4:04 pm

Kak Jie pun score dah rendah… baru tukar theme, tengah nak cari kekurangan tang mana..kena ambil masa

tapi carian google tak ada masalah

Reply

hafizmd December 5, 2013 at 4:27 pm

Tetiba rindu plak dgn themes blog kak jie yang lama. Sebab dah serasi dgn yg tu…hehe =)

Carian google, memang blog kak jie tak mengecawakan….tahniah kak jie!

p/s-bilalah nak ‘tersinggah’ mengeteh ngn kak jie…hohoho

Reply

Asyrof Asri December 6, 2013 at 4:43 pm

Serius la,

Asyrof pun suka theme bloh Kak Kujie yang lama.

Rasa aman je berjalan kat sana.

Rasa tenang. :)

Reply

Farisya Anastasyia December 5, 2013 at 4:04 pm

perkongsian menarik abg hafiz.gudluck.insyaAllah ada rzeki menangla :)

Reply

hafizmd December 5, 2013 at 4:58 pm

Terima kasih Syirah. Ameen. Mana tau, masin mulut Syirah kali ni…hehe =)

Reply

Aniq Bukhary December 5, 2013 at 4:31 pm

Wahhh.. banyak dah join.. Saya in shaa Aallah akan menyusul…

Reply

hafizmd December 5, 2013 at 4:58 pm

Silakan bro Aniq. Ambe tunggu utk baca.

Terbaik!

Reply

sohoque December 5, 2013 at 4:35 pm

ambe suka dengan entri deme ni. tak nampak sgt SEO nya. pada ambe entri yg bersahaja lah yg membuatkan pembaca lekat dengan blog kita. bayangkan ika terlalu nak meng “SEO” kan entri, dgn bold sana bold sini, ulang keyword sana ulang keyword sini… pembaca nak baca pon dah hilang mood. ayat dah jadi janggal. pembaca bosan pembaca blah. bounce rate tinggi giller! bagus ke? heheheh. (jgn ada yg marah dgn komen ambe ni ya)

Reply

hafizmd December 5, 2013 at 4:57 pm

Terima kasih boh!

Betul jugak apa yg deme royat wi tu. Kalau asyik main ulang dan bold, mmg pening kepala nak baca. Ambe dulu2 pun, ada jugak buat kheje camni…hahahha..Bounce rate, lagi rendah lagi bagus..kalau tinggi, maksudnya org tak suka lepak lama2 kat blog kita…betulkan boh?

Reply

Fadhil Husin December 5, 2013 at 4:54 pm

Aku join contest ni nak tengok sejauh mana pemahaman aku tentang SEO, kalau menang, bonus. Aku rasa hang ni ada peluang cerah kat page 1 ni.

Reply

hafizmd December 5, 2013 at 4:56 pm

Samalah kita bro. Nak tgk jugak dah sampai mana tahu. Kalau tak, tak tahu. Kalah menang belakang citer.

Entri ni? Ambe tak taruh harapan….hahaha..kalau naik, memang ajaib jugak ni..

Reply

AUC December 5, 2013 at 5:35 pm

tahniah bro… yang entah lepas le laut mana entah dah :)

Reply

titan December 5, 2013 at 8:15 pm

gua tulis blog nak cari duit.

jadi, dengan ada elemen SEO dalam artikel, itu satu tool yang tak terkalah.

Reply

hafizmd December 6, 2013 at 3:26 am

tu dah mesti…kalau tak, mau basi umpan tu

Reply

akubiomed December 5, 2013 at 10:40 pm

Peluang untuk menguji kemahiran SEO dengan cabaran Panda dan Penguin dari Google. Kesanya mungkin beri kesan negatif blog kalau ada unsur manipulasi oleh Google.

Reply

hafizmd December 6, 2013 at 3:25 am

itulah…kalau tak, taklah rajin sangat nak berseo ni..

binatang peliharaan google ni mmg cekap

Reply

Mohd Shubhi December 5, 2013 at 11:41 pm

semoga berjaya bro…best baca posting ni. Berbagai pendapat orang cakap pasal seo ni. Last-last belasah saja!

Reply

hafizmd December 6, 2013 at 3:25 am

terima kasih bang subhi…main belasah takat yg boleh..hehe

Reply

hafiz December 6, 2013 at 12:36 am

Ni mesti power seo ni entri aki dah page ke 6 kot..

Reply

hafizmd December 6, 2013 at 3:24 am

ambe punya entah laut dalam mana tah..tak dpt jejak dah…keh3

Reply

reezluv December 6, 2013 at 12:50 am

memang hebat entri ni.Aku cuma nak bereksperimen je…bukan reti sangat..:D

Reply

hafizmd December 6, 2013 at 3:23 am

hebat sampai takde jejak langsung dah ni kat google…hahaha

entri bro dah nampak kat 1st page..terbaiklah! tu baru main2 tu..fuh

Reply

tabshift December 6, 2013 at 7:28 am

betul juga ya, konten adalah pengaruh besar untuk mendapatkan traffic, jadi intinya, bagaimana cara membuat konten yang membuat pembaca blog mengikuti blog kita karena konten kita menarik untuk dibaca

Reply

Denaihati December 6, 2013 at 10:55 am

semoga sukses bro. insysAllah ada rezeki tak kemana..

Reply

papa mifz December 6, 2013 at 11:26 am

tak berani main SEO lagi , den masih hijau…huhu

Reply

Anuar December 6, 2013 at 11:33 am

Tak tahan tengok semua orang join contest ini, dalam keadaan merangkak saya pun nak join juga… ;)

Reply

Mohd Azrin bin Abu Bakar December 6, 2013 at 11:56 am

Kawan blogger baru 1s time join juga contest SEO ni.
Ntah apa-lah ntah kawan buat entry pasal SEO tu..
Kah3x

Reply

khairul asrol December 6, 2013 at 1:11 pm

betul tu bro. seo sangat penting untuk buat duit. content pula untuk pembaca dan buat komuniti sesama blogger dan pembaca.

Reply

ohcikgu December 6, 2013 at 2:48 pm

kalau dapat masuk kat search engine pun dah cukup bagus walaupun kat page 99. hehe..

Reply

hafizmd December 6, 2013 at 2:55 pm

hehehe..kalau camtu…dah kira lepas 1st stage…hehehe

Reply

Asyrof Asri December 6, 2013 at 4:50 pm

Seram la baca artikel penulisan saudara Hafiz ni. :)

Banyak sangat yang SEO nya.

hehehe ..

Reply

TehR December 6, 2013 at 6:02 pm

bubuh je apa yang kita rasa itu seo
dan itu la yang aku selalu buat
ntah kena ke tidak

Reply

munir ardi December 6, 2013 at 7:55 pm

ikut serta kontes seo selalu memerlukan power dan masa, semoga berhasil Bro

Reply

Hafizul December 6, 2013 at 10:03 pm

Emm lepas baca artikel deme ni, rasa macam jauh menarik entri deme berbanding dengan blog PK..kalau nak ikutkan, artikel deme meme ada umphhh..tapi bab SEO saya tak berani nak kata..sebab saya tak pandai bab SEO..main hentam jer..main bold sana sini..main ulang menda sama..entah la..kadang2 tu rasa artikel contest saya tu buruk semacam aje..tapi tak apalah..itu jer yang mampu saya lakukan..hehe..terbaik la boh..ada class gitu..gud luck bro..hehe

Reply

hafizmd December 7, 2013 at 2:01 am

entahlah boh!

ambepun main bedal jugak ni…ikut sukalah bubuh mana yg rasa sedap. blog deme walaupun deme kata kurang, tapi ambe check, lagi tinggi kedudukannya…terbaiklah boh!

sama2 kita terus belajar=)

Reply

suri December 6, 2013 at 11:14 pm

oh banyak dah teruju nak joit ambe apa ponit nak sentap wahu…. semoga berjaya ya

Reply

Hairul Azni December 6, 2013 at 11:38 pm

Rasa tak lama lagi dok page depan la entri ni..confirm bro!

Reply

hafizmd December 7, 2013 at 2:06 am

ambe pun tak taulah..main hentam bubuh jer ni…takde buat offsite pe2 pun…hohoho

Reply

Ohmy December 7, 2013 at 2:04 am

entry tuan tak kurang hebatnya… moga merayap pelahan lahan ke main page untuk memenangi contest ni… ada peluang tu… sy pun join tp dah kelaut agaknya entry sy.. tak pandai nak ber SEO sangat…

Reply

eyriqazz December 7, 2013 at 9:57 am

syok juga..boleh uji kekuatan seo…

Reply

ajumohit December 7, 2013 at 1:54 pm

good luck untuk contest ini ;)

Reply

Rina December 7, 2013 at 4:40 pm

Dengan mengikuti contest seo kita bisa mengukur seberapa besar kemampuan seo kita ya tapi kalau salah langkah blog bisa kena penalti google, ini kerap terjadi pada blogger Indonesia. Hati2 Tuan dan semoga berjaya dalam contest seo eridy ini

Reply

hafizmd December 9, 2013 at 1:39 am

Terima kasih atas ingatannya Rina. Google mmg makin strict sekarang selepas ada “haiwan peliharaan” panda dan penguin…

Reply

Tya Salmid December 7, 2013 at 6:59 pm

goodluck :)

Reply

pahan December 7, 2013 at 9:54 pm

selamat berSEO bro :)

Reply

cik tom December 8, 2013 at 1:39 am

good luck contest seo ni…entry seo santai lg best sebenarnya nak baca…dr fully nampak sgt entry tu berseo..hehehe..

Reply

OH Ping Blog December 8, 2013 at 2:30 am

terperinci sggh dye trngkan psl seo…
byk bnda bru dpt dr entri nie..
tq bro!

Reply

suri December 8, 2013 at 9:47 am

setuju kerja main dapat masuk juga hee…kalau tak buat tiada hasillah

Reply

Ismail N December 8, 2013 at 10:39 am

Adeh, tak de kalibat blog kawe dalam screenshot tu. Tak de harapan lah. :D Menyentuh soal blogspot yg Titan isukan. Bagi kawe kelebihan pengguna blogspot ialah komen kat blog diorg kita tak dapat ‘do-follow’ link ehhh… Sedangkan jika mereka komen kat Wordpress, terutama yg guna Commentluv, wow banyak jus do-follow masuk ehhh… That’s why omputeh byk yg tak guna commentluv lagi ataupun kalau guna, diorg guna commentluv pro. Apa-apa tetap enjoy prepare artikel utk contest ni. Itu yg lebih penting.

Reply

Izzuddin Fauzi December 8, 2013 at 11:50 am

Den dak terkebelakang bro… Ketinggalan sangat dah..

Reply

kaykillua December 8, 2013 at 8:44 pm

Semakin ramai join…semakin tenggelam entri gua…semakin banyak knowledge yang gua kena tambah pasal SEO ni.

Reply

cikgu naman December 9, 2013 at 1:21 am

terbaek..

ambo buat simple jah..hehe

macam ada masalah dengan enjin carian sekarang nih

Reply

hafizmd December 9, 2013 at 1:37 am

Ye kot…ada blog power macam sis akma omar utk entri ni, belum lagi diindex…

google pening….

Reply

puteri kasih December 9, 2013 at 1:57 am

padat entri ni…entri puteri ringkas sangat. Good luck ye :)

Reply

hafizmd December 10, 2013 at 1:37 pm

terima kasih puteri..santai2 jer..tak reti nak main seo..huhu

selamat berjaya juga utk puteri

Reply

Liniey Nor December 9, 2013 at 8:18 pm

sdp molek bco entry ni

Reply

hafizmd December 10, 2013 at 1:29 pm

terima kasih Liniey. Biase2 jer…tak reti bab seo ni..

Reply

hafizmd December 10, 2013 at 1:30 pm

Biasa2 jer Liniey…tak reti sangat..baru nak belajar

Reply

wazy December 9, 2013 at 8:59 pm

Tudia..entri yang sungguh menarik,semoga berjaya bro :-)

Reply

hafizmd December 10, 2013 at 1:28 pm

Terima kasih bro Wazy…biasa2 jer…takde reti pun seo ni…huhu

Reply

Sop December 10, 2013 at 9:10 pm

entry yg padu
setiap usaha pasti ada hasilnya :)
good luck yer bro

Reply

hafizmd December 11, 2013 at 11:28 pm

Terima kasih bang Sop =)

Reply

Top Seo Friendly December 11, 2013 at 4:00 am

Semoga berjaya untuk awak. Saya datang ke mari kerana kita sama-sama join contest seo eridy yang tengah top sekarang ini. Sekian, terima kasih.

Reply

Sofinah Lamudin December 11, 2013 at 11:34 am

Hi…salam kunjungan…saya dari contest yang sama…good luck!

singgah sini,klik2, baca2, hehe..

jom http://tiny.cc/jengukblogsayapula :)

Entry terbaru saya, TEMPAH LOGO MURAH : http://tiny.cc/tempahlogomurah

Salam kenal antara blogger.

Reply

Pokok Manggis Depan Rumah December 12, 2013 at 1:41 am

Selamat maju jaya untuk pertandingan ini. Insyallah ada peluang lagi sekarang.

Reply

Khairul Zamri December 21, 2013 at 11:57 pm

Good luck bro all the best for this Contest SEO Eridy – ramai yang hebat-hebat join :)

Reply

hafizmd December 25, 2013 at 2:49 am

terima kasih bro

Reply

Blogger Top Star December 23, 2013 at 10:51 pm

Salam sejahtera…. Datang kemari ingin memberi sokongan agar ianya lebih hebat dan meriah lagi. Saya juga datang pada contest yang sama. Semoga berjaya…. Jom terjah entri saya :

Reply

hafizmd December 25, 2013 at 12:02 am

Terima kasih singgah..moga berjaya!

Reply

Leave a Comment