Firesale Amal Banjir 2014: 14 Ebook Hanya RM97!

Assalamua’laikum. Banjir 2014. Ujian Allah buat hamba-hambaNYA yang terpilih. Pasti tersurat dan tersirat sejuta hikmah bagi kita yang mahu berfikir. Banjir kali ni memang cukup luar biasa. Kita yang tidak merasai sendiri beban kepayahan dan kesusahan mangsa banjir sewajarnya ambil peluang untuk turut sama membantu. Takde wang ringgit, kita sumbang tenaga. Takde kudrat tenaga, kita bantu dengan menyebarluaskan usaha pihak lain untuk ringankan beban mangsa banjir.

Firesale Amal Banjir 2014 oleh IM Malaysia

firesale amal banjir 2014 im malaysia
Mereka sudah membantu. Bagaimana kita?

Bagaimana kita dapat turut sama membantu mangsa banjir?

1. Dapatkan Pakej Firesale ini sebelum 4 Januari 2014. Apa yang ditawarkan dalam pakej ini? Ada 14 buah ebook semuanya dalam 1 harga iaitu RM97.00 sahaja. Bagi saya, ianya cukup luar biasa tanda soladiriti IM Malaysia.

  1. MB2000: Tuan Faisal Abdullah (harga asal RM150).
  2. Tawaran Meleleh: Tuan Bukhari Ramli (harga asal RM100).
  3. 7 Fasa Penting Bina Empayar Perniagaan Internet: Tuan Fariz Azaki (harga asal RM37).
  4. 7 Mantera Penulis Digital Sukses: Tuan Adly Mukhtar (harga asal RM37).
  5. FB Affiliate Income: Cikgu Hafiz (harga asal RM200).
  6. Belajar FB Power Editor: Tuan Firdaus Azizi (harga asal RM159)
  7. Pakej Import dari China: Tuan Eruwan Gary (harga asal RM80)
  8. Pakej S.U.K.S.E.S Usahawan Internet: Tuan Eruwan Gary (harga asal RM50)
  9. Photoshop Mudah: Tuan Akram Hasyim (harga asal RM50)
  10. Teknik SEO Merah Jambu: Tuan Ahmad Faizal aka Encik Titan (harga asal RM120)
  11. Asas FB Ads: Sifu Jamal (harga asal RM150)
  12. Kamus Marketing: Raja Kamil (harga asal RM67)
  13. Keahlian WC Premium: Tuan Shuth (harga asal RM97)
  14. Skrip Close Sale SMS/WhatsApp: Tuan Suffian Salahudin (harga asal RM47).

Sungguh luar biasa!!!

Jumlah harga sebenar untuk kesemua 14 ebook ni kalau dibeli berasingan ialah RM1381.00

Tapi, untuk Firesale Amal 2014 ini, hanya RM97! Sambil kita menambah ilmu, kita menyumbang RM97 terus ke tabung mangsa banjir. Tiada 1 sen pun masuk kantung poket semua IM di atas. Sama-sama kita menyokong sebarang usaha untuk meringankan beban saudara-saudara kita. Hari ni hari mereka, esok lusa mungkin kita pula yang mengharapkan bantuan mereka.

Inilah saatnya kita rapatkan ukhwah. Kita dah lama leka dan lalai dalam usaha mengeratkan silaturrahim.

Terus ke laman ini untuk menyumbang melalui Firesale Amal 2014 ini.

Klik sini –> Firesale Amal Banjir 2014

2. Jika anda tidak berminat dengan tawaran ini, tak mengapa. Saya cukup yakin, kita sentiasa berdoa untuk kesejahteraan saudara-saudara kita yang sedang diuji cukup hebat.

3. Tekan butang Share entri ini. Mana tahu, ada rakan-rakan anda yang sedang mencari peluang untuk membantu mangsa banjir.

Nota: Tolonglah berhenti menjadi “keyboard warrior” yang asyik mencari salah orang itu dan orang ini. Lagi banyak kita cari salah orang, lagi banyak kita merugikan diri sendiri. Cukup meloyakan tiap kali saya baca status manusia sebegini.

Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah dengan Bank

Cara Mudah Lulus Pinjaman Loan Rumah Tanpa Slip Gaji. Loan pinjaman rumah susah nak lulus? Banyak kali dah apply, masih tak lulus? Nak tahu cara mudah nak lulus loan rumah walaupun tanpa slip gaji? Ada rahsia yang anda boleh buat dengan segera. Moga-moga impian untuk memiliki rumah pertama akan berjaya dicapai tahun ini.

Nak lulus pinjaman bank beli rumah

Dalam entri saya di sini,”Cara buat loan rumah sampai lulus“, banyak juga soalan yang ditanya berkaitan berapa banyak yang kita boleh pinjam jika gaji suami sekian-sekian, dan gaji isteri sekian-sekian banyak. Contohnya soalan di bawah:

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k. Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700.

Soalannya, berapa banyak jumlah pinjaman yang boleh pasangan ini mohon (atau akan diluluskan oleh bank) dan berapa range harga rumah yang mereka mampu untuk bayar?

Gaji saya basic RM3500, tak termasuk dengan elaun offshore. Normally, sebulan dalam RM7000~RM8000. Gaji isteri saya dalam RM3500. Kami nak cari rumah dalam harga RM550k.
Tanggungan kereta RM800, ada sedikit personal loan dalam RM9000. Dalam awal tahun 2016 habis. Kemudian bayaran loan pinjaman belajar untuk kedua-dua kami sebanyak RM700. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

1. Bagaimana cara nak kira kemampuan loan/pinjaman yang kita boleh mohon dengan bank?

  • Harga rumah yang nak dibeli = RM190,000
  • Deposit = RM19,000
  • Bayaran bulanan = RM944.00 (CIMB Islamic, 30 tahun, flexi loan)
  • Anda boleh kira sendiri di 2 laman ini: AKPK Kalkulator Pinjaman Perumahan & Kira bayaran bulanan pinjaman perumahan

2. Berdasarkan bayaran bulanan RM944 di atas, anda yang berkira-kira nak buat loan/pinjaman rumah sewajarnya sudah boleh berkira-kira berapa banyak pendapatan sebulan yang anda harus ada, dan berapa banyak yang tinggal selepas ditolak semua komitmen yang wajib dibayar.

3. Kalaulah jumlah baki wang yang ada selepas ditolak-tolak komitmen lain (cth: loan kereta, PTPTN, ASB loan) lebih rendah berbanding bayaran bulanan di atas, besar kemungkinan permohonan pinjaman/loan rumah anda akan gagal.

Maksudnya, untuk mudah lulus loan pinjaman perumahan, berdasarkan pengalaman saya membeli rumah pertama…anda wajib mencantikkan bank statement akaun bank anda. Jangan ada sangkut kat mana-mana bayaran pun terutama hutang kad kredit. Jika aliran pembayaran hutang anda cantik, mana-mana bank pun akan berebut untuk menjadikan anda pelanggan mereka. Itu yang terjadi kepada kami. Alhamdulillah.

Bagaimana cara nak beli rumah tanpa perlu bayar deposit?

Bayar deposit lebih rendah atau langsung tak perlu bayar deposit. Ada caranya;

  1. Beli rumah yang masih dalam pembinaan. Biasanya ada 7% diskaun untuk Bumiputera. Jadi, anda hanya perlu bayar 3% sahaja.
  2. Cari rumah yang “under market value” ataupun tuan rumah yang memang ‘urgent’  terpaksa nak jual rumah sebab memerlukan duit segera. Anda boleh gunakan “kesempatan” ini untuk cuba mendapatkan loan 100% daripada bank.

Ini antara tips ringkas yang mampu saya kongsikan untuk mereka yang benar-benar ingin buat pinjaman/loan perumahan dari bank dan berhasrat loan mudah lulus.

Nota tambahan:

  • Jika bank statement anda cantik (takde sangkut-sangkut apa-apa bayaran), insyaAllah bank mudah luluskan permohanan loan/pinjaman rumah untuk anda.
  • Jika anda ada bisnes sampingan, cantikkan bank statement bisnes anda itu. Boleh membantu untuk mudahkan urusan lulus loan bank rumah anda.

Jika masih perlukan nota tambahan dan tips lebih hebat dan tepat, saya amat syorkan untuk mendapatkan panduan terbaik Sifu Wahi (beliau beli rumah 2 tahun sekali!) yang memang cukup pintar dalam selok belok mendapatkan cara dapatkan loan untuk loan rumah. Boleh dapatkan bantuan beliau di bawah ini:

KLIK SINI: Dapatkan Rahsia Panduan Sifu Wahi Supaya Loan Rumah Anda LULUS!

rahsia tips cara  lulus loan pinjaman rumah

Soalan terakhir: Berapa kali anda dah apply loan rumah dan berapa kali telah ditolak dan tidak lulus?

Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf
Cara Mudah Lulus Buat Loan/Pinjaman Untuk Rumah Pertama. Teringat saat-saat getir sewaktu kami suami isteri agak berhempas pulas masa urusan membeli rumah pertama kami. Boleh kata, banyak juga kawasan perumahan yang kami terjah semata-mata untuk tengok sendiri rumah yang nak dibeli. Alhamdulillah, semuanya kami buat sendiri tapi ianya memang agak leceh dan mengambil masa. Bermula dengan berjumpa agen rumah sehinggalah berjumpa sendiri dengan pegawai bank untuk urusan buat loan rumah. Bab jumpa orang bank dan urusan buat loan rumah antara yang paling payah nak hadap. Maklumlah, memang ‘buta kayu’ sungguh bab-bab loan rumah ni…. – See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2013/10/cara-buat-loanpinjaman-rumah-pasti.html#sthash.UVzHbTeO.dpuf

Apa Keputusan Malaysia vs Vietnam Separuh Akhir Piala Suzuki AFF?

Assalamua’laikum. Malaysia vs Vietnam separuh akhir Piala Suzuki AFF. Masanya sudah tiba!

Puas hati. Serius, memang puas hati! Kalau korang peminat sejati Harimau Malaya, aku yakin sangat yang korang mesti masih terbayang-bayang saat korang menjerit-jerit melompat-melompat masa Safee Sali score hari tu. Malah lebih kuat dan menggila masa Safiq Rahim dengan penuh bergaya sumbat penalti. Malah lebih ganas korang menjerit tanpa korang hiraukan jiran-jiran sebelah bila Indra jaringkan gol dari jarak 40 meter ke dalam gol yang takde keeper! Betul tak?

keputusan terkini malaysia vs vietnam piala suzuki aff live streaming

Ok. Itu cerita dah lepas. Sekarang kita tumpukan perlawanan separuh akhir Piala Suzuki AFF, Malaysia vs Vietnam. Separuh akhir pertama di Stadium Shah Alam, 7 Disember. Timbal balik di Vietnam, 14 Disember 2014.

Perlawanan pertama Malaysia vs Vietnam. Terkini, coach Dollah Salleh sahkan Harimau Malaya turun tanpa tonggak terbaik Malaysia, Amri Yahyah. Shukor Adan pun takde. Ketiadaan Amri memang merisaukan aku. Shukor Adan, aku rasa ada pemain lain yang boleh ganti tempat dia.

Setuju tak kalau aku katakan sepanjang 3 perlawanan peringkat kumpulan, Amri Yahyah adalah antara pemain paling konsisten dan cemerlang dalam membantu kita mara ke separuh akhir?

Keputusan terkini Malaysia vs Vietnam. Bagaimana Malaysia boleh menang menentang Vietnam?

Aku pun tak tahu caranya bagaimana untuk Malaysia menang vs Vietnam…hahahhaa, tapi aku tahu yang Coach Dollah Salleh dah ada perancangan teliti untuk hampakan harapan Vietnam di Shah Alam dan di gelanggang mereka nanti. Takde Amri dan Shukor Adan insyaAllah bukan masalah besar untuk Harimau Malaya sebab selagi kita bermain secara berpasukan, harapan untuk menang akan kekal tinggi.

Sama-sama kita berikan semangat tak bebelah bahagi kepada skuad Harimau Malaya yang akan menentang Vietnam Sabtu ini. Aku harap serangan melalui bahagian sayap kiri dan kanan ke kubu Vietnam akan menghasilkan jaringan.

Keputusan Terkini Malaysia vs Myanmar Piala Suzuki AFF

Assalamua’laikum. Keputusan Terkini Malaysia vs Myanmar Piala Suzuki AFF 2014. Misi “Pablo” Dollah Salleh membawa Malaysia meraih 3 mata pertama vs Myanmar petang ni.

keputusan terkini malaysia piala suzuki aff live streaming

Minit 5: Gooooooooooooooool! Amri Yahyah menjaringkan gol, tapi sayang offside!

Keputusan terkini Malaysia vs Myanmar

Malaysia 0 : Myanmar 0

Masih terlalu awal untuk kita “menghukum” barisan Harimau Malaya. Kalah dalam hampir kesemua perlawanan persahabatan sebelum Piala Suzuki AFF pastinya memberi sesuatu pengalaman berharga buat pejuang Malaysia.

Setakat minit ke-10, permainan Malaysia nampak meyakinkan. InsyaAllah! Malaysia Boleh! Kita boleh menang petang ni.

Contoh Soalan Psikometrik 2014 | Peperiksaan Online PTD M41

Panduan Contoh Soalan Psikometrik | Peperiksaan Online PTD M41 .

Pegawai Tadbir Diplomatik

panduan ebook exam online ptd 2017

Anda calon peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik M41?

Masih tak tahu nak ‘study’ apa untuk exam online PTD sedangkan masa semakin suntuk?

Adakah anda ingin lulus peperiksaan online PTD seperti calon-calon PTD tahun lepas?

lulus exam online ptd m41

cara jawab soalan psikometrik exam online ptd

Mereka antara calon yang telah lulus peperiksaan PTD M41 tahun lepas.

BAGAIMANA DENGAN CALON TAHUN 2014?

Adakah mereka duduk diam tanpa berbuat apa-apa untuk menghadapi peperiksaan online PTD M41 pada 1 November nanti?

rujukan pdf exam online ptd 2014

Mereka telah bersedia dengan SENJATA yang amat ampuh untuk peperiksaan online PTD nanti.

BAGAIMANA PERSEDIAAN ANDA?

Adakah anda benar-benar faham tips dan taktik untuk menjawab soalan bahagian Psikometrik?

Contoh soalan Psikometrik!

contoh soalan psikometrik exam online ptdm41

NAK LULUS PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41?

INI YANG ANDA PERLUKAN!!!

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN

PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41 di sini

download pdf panduan exam online ptd m41

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN

PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41 di sini

Panduan Peperiksaan Online PTD M41 2014

Panduan peperiksaan online ptd m41. Anda calon exam online ptd m41 seperti saya? Nak panduan khas untuk calon peperiksaan online ptd nanti? Dah banyak kali gagal peperiksaan ptd? InsyaAllah, kita sama-sama usaha kali ni untuk sama-sama lulus dalam peperiksaan online ni.

Nota: Alhamdulillah, saya lulus dalam exam online ptd m41 yang lepas (tapi saya tak sempat hadir ke sesi temuduga PTD m41, dan kali ni lagi sekali dapat exam online PTD m41 pada 19 Januari 2016). InsyaAllah, saya dah nampak sikit-sikit cara nak studi dan cara nak hadap exam ptd ni. Kalau nak tahu, korang boleh daftar nama korang kat bawah ni. Nanti kita sembang lagi.

panduan ebook exam online ptd 2017

contoh soalan peperiksaan online ptd m41 pegawai tadbir diplomatik
Jawatan PTD memang jawatan pilihan!

FAQ Peperiksaan Online PTD M41

1. Bagaimana cara untuk membuat semakan menduduki peperiksaan online PTD M41?

Jika anda belum lagi semak status permohonan anda, boleh terus semak sekarang di laman ini: Semak status permohonan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 di sini. [SEMAK]

2. Peperiksaan online ni boleh ambil di mana-mana sahaja ke?

Ya. Janji ada sambungan internet. Saya sarankan untuk dapatkan talian yang stabil dan cukup laju untuk elak sebarang masalah semasa kita menjawab soalan exam online ptd m41 nanti.

3. Bila nak mula masuk/daftar peperiksaan online ni?

Kita siap sedia 1 jam sebelum masa peperiksaan online bermula. Contohnya, saya sesi malam bermula 8.00 malam. Jadi, 7.00 malam dah boleh siap sedia. Pandai-pandailah kita uruskan masa untuk menunaikan kewajipan yang lain yer.

4. Nak masuk/login macam mana?

Sila rujuk emel yang anda dapat. Ada diberikan NO. ANGKA GILIRAN (7 digit). Itulah nombor kata laluan anda untuk login masuk peperiksaan online ptd m41 tu nanti. Tulis siap-siap atas kertas untuk memudahkan urusan nanti. Boleh rujuk di sini juga; Cara untuk daftar masuk peperiksaan online PTD.

5. Pautan/link untuk masuk exam ptd m41?

Juga ada dinyatakan dalam emel yang dihantar. Klik jer link tu, terus akan dibawa ke laman soalan peperiksaan online ptd.

6. Boleh tak kalau ahli keluarga nak duduk sebelah saya semasa menjawab soalan peperiksaan online ptd?

Boleh. Tiada siapa yang pantau. Satu kelebihan. Betul tak?

Panduan peperiksaan online PTD M41

7. Ada contoh soalan peperiksaan online ptd m41 tak?

Saya sertakan contoh soalan. Ini bukan soalan sebenar, bukan soalan ramalan. Ianya sekadar contoh sahaja. Moga-moga anda mendapat bayangan contoh-contoh soalan yang bakal kita hadapi nanti.

Contoh soalan peperiksaan PTD Seksyen A (Pengetahuan Am)

panduan contoh soalan peperiksaan ptd pengetahuan am

Contoh soalan peperiksaan PTD Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah)

Contoh soalan logik:

contoh soalan peperiksaan online ptd seksyen b selesaikan masalah

Contoh soalan konsep Matematik:

panduan peperiksaan online ptd m41

PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41

Bagaimana setelah melihat 3 contoh soalan di atas? Semuanya bermula dengan soalan menguji pengetahuan Am, ujian daya menyelesaikan masalah yang turut menguji kemahiran anda dalam konsep logik, konsep Matematik dan kemahiran mentafsir data.

Seksyen C, iaitu soalan ujian Psikometrik tidak saya nyatakan di atas. Bagi anda yang masih segar dengan ilmu-ilmu berkaitan pastinya berasa lega. Bagi calon seperti saya yang sudah agak lama meninggalkan bangku sekolah dan alam universiti, konsep-konsep asas Matematik mungkin sedikit sebanyak akan memberi tekanan dan kebimbangan.

Khas untuk calon ptd m41 seperti saya, panduan peperiksaan online ptd m41 yang bakal dihebahkan nanti, insyaAllah akan membantu calon ptd lebih yakin dan bersedia sebaiknya untuk menduduki exam online tu nanti.

BERMINAT Nak dapatkan panduan exam online PTD?

Isi borang di bawah betul-betul. Saya akan emelkan bagaimana caranya.

WhatApps saya di no: 011-23748275

Salam sukses.

Tips Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Tips lulus temuduga kerja kerajaan & temuduga di agensi kerajaan. Sesi temuduga memang mendebarkan. Nak lulus temuduga kerajaan bukan mudah jika kita tak lakukan persediaan untuk temuduga. Korang dipanggil untuk temuduga kerja kerajaan? Dah bersedia untuk lulus?

tips lulus temuduga kerja kerajaan
Nak lulus temuduga kenalah bersedia dari sekarang (kredit: pixiesmusings.blogspot.com)

Tips lulus temuduga kerja kerajaan

Teringat sesi temuduga aku 4 bulan lepas di sebuah agensi kerajaan. Berdebar tu tak payah cakaplah. Mana tak berdebar, kali terakhir aku lalui temuduga kerja 8 tahun yang lalu. Lama tu! Bila dah lama tak hadiri sesi temuduga untuk kerja di agensi kerajaan, tiba-tiba rasa macam nak kena studi banyak benda. Nak baca itu, nak baca ini. Mana satu nak baca untuk lulus temuduga ni? Memang cuak. Betul tak?

Kesihatan diri dan kekuatan mental.

Persediaan paling penting untuk temuduga pastinya ialah kesihatan diri dan kekuatan mental. Kalau mental tak kuat, berdebar tu lagilah cepat terasa. Bagi korang yang sudah lulus dalam exam online untuk apa-apa jawatan sekalipun, tahniah aku ucapkan. Sekarang tibalah masanya untuk korang terjemahkan apa yang korang jawab masa soalan exam online hari tu depan panel penemuduga.

Kekuatan personaliti

Apa yang korang jawab terutama dalam soalan Seksyen C, Ujian Psikometrik bakal diuji dalam sesi temuduga tu nanti. Personaliti korang bakal diuji untuk menentukan lulus atau gagalnya calon temuduga kerja kerajaan.

Soalan perkenalkan diri anda semasa temuduga.

Biasanya ini soalan pertama semasa temuduga. Inilah masanya untuk anda perkenalkan diri anda sebaiknya. Jangan cerita lebih-lebih sangat. Memadai dengan nama, kelulusan pendidikan anda (tak perlu cerita sejarah tadika korang, melainkan jika ditanya), pekerjaan sekarang dan sedikit latar belakang peribadi.

Jawatan penting seperti Penguasa Kastam dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pastinya memerlukan seorang calon yang benar-benar layak untuk mengisi jawatan tersebut. Personaliti tegas, bijak dalam berdiplomasi dan memiliki kemahiran komunikasi disamping personaliti yang menarik pasti akan memberi korang markah lebih berbanding calon lain.

Nak lulus temuduga? Fahami bidang tugas jawatan & bakal majikan!

Antara soalan paling popular semasa temuduga ialah tentang jawatan yang korang mohon dan bakal majikan korang. Soalan-soalan seperti berikut semasa temuduga;

  1. Kenapa anda memilih untuk memohon jawatan Penguasa Kastam (contohnya).
  2. Apa yang anda faham tentang tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik M41?
  3. Anda rasa, apa kriteria paling penting seorang penjawat awam?

Ini mungkin soalan-soalan untuk calon temuduga. Jawablah dengan penuh yakin dan tegas. Jangan terburu-buru menjawab soalan temuduga. Anda kenalah menjawab dengan baik. Paling penting, kena jawab. Kalau tak tahu, nyatakan anda tak mampu menjawab soalan panel temuduga. Tak perlu rasanya nak “menipu” panel penemuduga kerana ianya akan menampakkan personaliti buruk anda!

Persiapan asas untuk temuduga kerja kerajaan

Jangan lupa untuk siapkan awal-awal dokumen asas untuk temuduga. Dokumen-dokumen seperti kad pengenalan, sijil-sijil akademik, sijil kemahiran, sijil penglibatan kokurikulum pastikan bawa salinan asal dan buat salinan fotokopi. Untuk lebih terperinci tentang persediaan dokumen semasa temuduga, boleh terus ke laman ini –> Persiapan Dokumen untuk Temuduga.

Boleh ubah masa temuduga kerja kerajaan tak?

Boleh. Dengan syarat korang buat permohanan 2 hari sebelum tarikh temuduga asal korang. Boleh tanya lebih lanjut di bawah ni;

1) Nama : Encik Mohd. Azhar bin Ismail
Tel : 03-8885 6325
Emel : azhar@spa.gov.my
2) Nama: Encik Abdul Fatah bin Mohd Pilus
Tel : 03-8885 6312
Emel : abd_fatah@spa.gov.my
3) Nama : Cik Nor Hamiza binti Jelani
Tel : 03-8885 6333
Emel : hamiza@spa.gov.my
4) Nama : Encik Norisham bin Sharudin
Tel : 03-8880 6484
Emel : norisham@spa.gov.my

Perlukan Panduan untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan?

Jika anda perlukan panduan bagaimana untuk lulus temuduga kerja kerajaan, disarankan panduan berikut untuk korang. InsyaAllah membantu korang lebih berkeyakinan menghadapi temuduga korang nanti. Korang ingat 1 benda. Lebih baik persiapan korang untuk temuduga, korang dan “menyingkirkan” sorang calon temuduga lain yang kurang bersedia! Pilihan ditangan korang!

tips lulus temuduga kerja kerajaan swasta
Ini testimoni calon temuduga. Anda dah bersedia untuk lulus temuduga?

Download Rahsia & Panduan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan!

Peperiksaan PTD M41. Lulus tapisan awal!

Assalamua’laikum. PTD M41/Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Peperiksaan online PTD M41 rasanya makin dekat. Kali pertama dalam sejarah, aku lulus dalam tapisan pertama jawatan PTD M41. Sebelum-sebelum ni, tak pernah lulus untuk mana-mana jawatan yang aku mohon melalui laman online SPA. Kali ni, sekali mohon jawatan PTD, terus lulus. Adakah ini petanda aku bakal menjadi Pegawai Tadbir Diplomatik di usia dah tak berapa muda ni? hehe…Adakah aku juga bakal calon exam online PTD 2014? Aku pun tak tahu lagi daaa…

ANDA LULUS EXAM ONLINE PTD M41?

Jika anda lulus, tahniah saya ucapkan. Jika tidak lulus, jangan hampa dan kecewa. Boleh cuba lagi. InsyaAllah rezeki Allah pasti tepat pada tuannya.

Alhamdulillah. Saya salah seorang calon exam online PTD m41 yang lulus hari tu. Memang tak sangka akan lulus. Rezeki untuk lulus. Tapi itu baru langkah awal. Lepas ni, insyaAllah akan dipanggil untuk sesi temuduga bagi calon yang lulus. Bila tarikhnya tidaklah dapat saya pastikan.

Oleh kerana kita masih ada banyak masa, apakata kita siapkan diri kita untuk sesi temuduga PTD M41 nanti dengan banyakkan mengisi masa terluang dengan memahami dasar-dasar kerajaan yang utama.

Sebelum temuduga ada ujian karangan/esei BM BI dulu?

Sekadar yang saya dikhabarkan oleh calon yang menghadiri sesi outreach SPA, katanya ada ujian esei BM dan BI untuk calon yang lulus exam online hari tu. Bila dan bagaimana sesi ujian ini tidaklah dapat saya pastikan lagi. InsyaAllah, jika ada maklumat akan saya kemaskini secepat yang mungkin.

Persediaan menghadapi temuduga PTD. Ada tips tak?

  1. Baca dan fahamkan dasar-dasar utama kerajaan.
  2. Tahu dan fahamkan tugas seoarang Pegawai Tadbir Diplomatik M41 dengan baik.
  3. Asah kemahiran berkomunikasi dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
  4. Asah kemahiran menulis karangan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
  5. Berikan perhatian terhadap isu-isu semasa dan fikirkan apa pandangan kita terhadap sesuatu isu tersebut.
  6. Memahami perihal/struktur pentadbiran negara.

Anda ada lagi tips untuk hadir temuduga PTD M41 tak? Kalau ada, saya alu-alukan untuk berkongsi di ruangan komen di bawah.

Perlukan panduan untuk temuduga PTD m41?

Ok. Jika anda benar-benar perlukan panduan khas untuk sesi temuduga PTD m41, saya sarankan untuk mendapatkan ebook RAHSIA BIJAK TEMUDUGA. Boleh dapatkan dengan klik pautan di bawah/gambar di bawah:

DAPATKAN SET LATUH TUBI CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41 -DI SINI-

contoh soalan peperiksaan online ptd m41 pegawai tadbir diplomatik
Syarat lantikan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Jawatan PTD, Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Ya. Korang dah boleh semak samada korang lulus atau tak tapisan pertama jawatan PTD M41 ni. Korang boleh semak di laman berikut:

Caranya mudah.

  1. Masukkan MYID (No. IC korang) dan password yang betul.
  2. Kemudian cari permohonan PTD korang. Tengoklah kat situ. LULUS atau TIDAK MEMENUHI SYARAT.
  3. Jika lulus, kemungkinan besar akan dipanggil untuk menduduki peperiksaan online PTD M41.
  4. Bila exam PTD 2014? Mungkin bulan Oktober. Semuanya tertakluk kepada keputusan semasa oleh pihak SPA.

NAK LAGI TIPS DAN INFORMASI “EMAS” TENTANG EXAM ONLINE PTD M41? Daftar Nama dan emel anda di bawah. Kita sembang lagi.

Persediaan awal untuk calon exam online PTD M41?

Peperiksaan PTD M41 mungkin online juga. Sekadar untuk rekod, peperiksaan online Penguasa Kastam pada 6 September 2014 merekodkan kehadiran calon online tertinggi melebihi 50,000 calon dalam satu masa. Tahniah SPA kerana telah banyak melakukan penambahbaikan berbanding exam online Penolong Penguasa Kastam yang lalu.

Setakat yang dikongsikan oleh calon Penguasa Kastam, memang berlaku gangguan yang agak “besar” juga sepanjang peperiksaan online diadakan. Nyata sekali, selain persiapan asas untuk exam online PTD, mental juga harus dipersiapkan dengan baik untuk exam online. Macam-macam boleh terjadi! Itu diluar bidang kita sebagai calon exam PTD.

Berapa ramai calon exam online PTD M41, taklah aku tahu setakat ini. Tapi aku tetap akan bersedia sebaik mungkin. Paling tidak, untuk mendapatkan pengalaman sebenar menduduki peperiksaan online PTD M41 nanti. Apa yang mampu kita lakukan untuk menghadapi peperiksaan online PTD M41 ialah:

  1. Membaca Panduan Exam yang disediakan oleh pihak SPA. Boleh rujuk di sini: Panduan Exam Pegawai Tadbir Diplomatik PTD M41
  2. Mantapkan diri dengan ilmu pengetahuan Am.
  3. Peka dengan isu-isu semasa dan isu-isu global
  4. Bersedia dengan nota-nota GST, GTP dan dasar-dasar kerajaan yang lain.
  5. Bersedia dari segi mental kerana terdapat soalan-soalan psikometrik (jika format sama yang digunakan seperti exam online sebelum ini) yang mencabar tahap kesihatan psikologi calon exam online.
  6. Bersiap sedia dengan soalan-soalan Matematik.
  7. Dan banyak lagi nak kena baca termasuklah tugas-tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik, PTD M41.

Banyak juga nak kena hadap. Betul tak? Mestilah kena tahu banyak benda. Pegawai Tadbir Diplomatik PTD M41 bukannya calang-calang jawatan. Ianya memerlukan calon yang tepat kerana seorang PTD pastinya antara lain menjadi tulang belakang terpenting kemajuan Malaysia yang kita cintai ini.

Wahai bakal calon exam PTD M41, adakah anda sudah bersedia untuk menduduki exam online PTD M41 nanti?

SET LATIH TUBI & SOALAN PANDUAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41 EDISI 2016 TERKINI 2017

Jika anda perlukan alat bantuan dan rujukan pantas, inilah apa yang anda perlukan. Rujukan pantas peperiksaan online PTD versi terkini. Apa yang bakal anda ketahui dalam rujukan ptd ini?

  1. Format terkini peperiksaan PTD 2016. Ia akan menjelaskan secara terperinci topik dan format Seksyen A dan Seksyen B.
  2. 70++ nota ringkas untuk anda hadam!
  3. Lebih 60++ soalan Seksyen A
  4. Lebih 40++ soalan Seksyen B
  5. Pecahan setiap seksyen
  6. Nota Khas GTP dan GST

panduan ebook exam online ptd 2017 contoh soalan exam online ptd 2016

Dapatkan di sini –> PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41

Tiada apa-apa kerugian jika anda mendapatkan panduan khas ini. Ia telah terbukti membantu ramai calon exam online SPA sebelum ini. Lihat saja contoh di bawah:

contoh soalan exam ptd m41

Ini antara calon peperiksaan PTD M41 tahun 2014 yang telah lulus. Anda bagaimana?

Dapatkan terus di pautan ini:

Dapatkan di sini –> PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41

Ada kawan-kawan yang lulus tapisan awal PTD tak? Silalah komen di bawah yer =)

Jadual Suku Akhir Piala Malaysia Terengganu vs JDT!

Keputusan terkini JDT vs Terengganu suku akhir kedua Piala Malaysia: JDT 0 vs Terennganu 0

jadual penuh suku akhir piala malaysia 2014 terengganu vs jdt kelantan pahang
Jadual suku akhir Piala Malaysia. Pasukan pilihan korang?

Malaysia Cup 2014. Jadual Suku Akhir Piala Malaysia? Terengganu vs JDT.

JADUAL TERKINI Suku Akhir Kedua: 16 Oktober 2014.

Harap penyokong Terengganu bersabar. Mesti ada hikmah penangguhan Terengganu vs JDT ni. Boleh jadi kita akan menang besar nanti untuk Terengganu ke separuh akhir Piala Malaysia 2014! PETEH GANU PETEH!!!

Felda United vs Selangor, Pahang vs PDRM, Kelantan vs Kedah. Inilah jadual penuh suku akhir Piala Malaysia 2014.

Keputusan terkini Terengganu vs JDT

1. Terengganu vs JDT.  Sepanjang kempen Piala Malaysia 2014, JDT antara pasukan yang paling konsisten. Menang kesemua 6 perlawanan menampakkan skuad kendalian Bojan Hodak antara pasukan pilihan dalam pertembungan menarik Terengganu vs JDT.

2. Kekuatan pasukan Terengganu. Kemaraan Terengganu ke suku akhir kali ni dijana oleh barisan pemain tempatan. Gandingan Farhan-Manaf-Ashaari cukup menghadirkan gerun kepada pertahanan lawan. Umpanan lorongan cantik Ashaari seperti yang ditunjukkan dalam game Terengganu vs Sarawak tempoh hari bakal membuahkan hasil dalam pertembunga Terengganu vs JDT nanti.

3. Barisan pertahanan Terengganu memang bergantung harap kepada kekebalan dan keperkasaan Bikana. Tanpa Bikana, aku rasa pertahanan Terengganu bakal berdepan krisis pertahanan.

4. Kelibat Zubir Azmi yang sering melakukan larian over-lapping cukup menarik. Tak mustahil, Zubir bakal melakukan magis dalam pertemuan Terengganu vs JDT. Tak lupa Nordin Alias yang aku kategorikan antara pemain paling rajin atas padang. Selalu muncul tepat pada waktunya!

5. JDT pasti menggerunkan dengan kelibat Diaz, Mat Yo dan Figoruera serta Harris Harun. 4 rangkaian ni cukup konsisten. Rantailah 4 pemain ni!

Ayuh Terengganu, buktikan kita mampu layak ke akhir Piala Malaysia tahun ni!

@hafizmd – InsyaAllah, rasanya ada siaran langsung/live streaming Terengganu vs JDT nanti.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PENGUASA KASTAM W41 

Perlukan panduan exam Penguasa Kastam W41? Dikhabarkan lebih 20,000 calon bakal menduduki peperiksaan online Penguasa Kastam kali ini. Angka yang begitu besar dan pastinya persaingan untuk lulus peperiksaan online Penguasa Kastam bertambah sengit. Adakah anda salah seorang calon Penguasa Kastam yang seterusnya?

LAMAN JUALAN TUTUP MALAM NI. KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK MENDAPATKANNYA SEKARANG!

panduan spa peperiksaan online Penguasa Kastam W41

tugas penguasa kastam w41
Antara tugas Penguasa Kastam.

Ringkasan Bidang Tugas Penguasa Kastam W41

Tugas seorang Penguasa Kastam W41 bukanlah terhad kepada mengawal aktiviti penyeludupan di sempadan negara sahaja. Kini, tugas Penguasa Kastam semakin berkembang selari dengan keperluan membangunkan Malaysia sebagai sebuah negara maju. Disenaraikan di bawah antara bidang tugas seorang Penguasa Kastam Gred W41.

  1. Memperjenis barang-barang ikut tarif-tarif.
  2. Membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan.
  3. Memproses serta meluluskan permohan pengimportan/pengeksportan barang berduti kepada larangan import/eksport di pintu masuk/keluar negara, zon bebas cukai dan gudang berlesen.
  4. Memproses permohonan lesen gudang eksais, gudang berlesan dan gudang-gudang pengilangan berlesen.
  5. Melakukan audit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta cukai jualan dan cukai perkhidmatan untuk pengutan cukai jualan/perkhidmatan.
  6. Memproses permohanan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam.
  7. Memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewangan/penyeludupan.
  8. Bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguatkuasaan.

Berdasarkan bidang tugas di atas, jelas antara ciri-ciri seorang bakal Penguasa Kastam W41 adalah tegas, jelas dan jujur dalam melaksanakan undang-undang, adil dan amanah.

  • Memperjenis barang-barang ikut tarif-tarif.
  • Membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan.
  • Memproses serta meluluskan permohan pengimportan/pengeksportan barang berduti kepada larangan import/eksport di pintu masuk/keluar negara, zon bebas cukai dan gudang berlesen.
  • Memproses permohonan lesen gudang eksais, gudang berlesan dan gudang-gudang pengilangan berlesen.
  • Melakukan audit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akata-akta cukai jualan dan cukai perkhidmatan untuk pengutan cukai jualan/perkhidmatan.
  • Memproses permohanan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam.
  • Memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewangan/penyeludupan.
  • Bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguatkuasaa.

– See more at: http://fiezaradzi.blogspot.com/2014/08/contoh-soalan-peperiksaan-online-penguasa-kastam-w41.html#sthash.ZADLRqcu.dpuf

Adakah ini memiliki ciri-ciri seperti ini? Jika YA, anda mungkin calon yang dicari-cari oleh Jabatan Kastam DiRaja Malaysia (KDRM)!

Kemahiran yang Diperlukan untuk menjadi Penguasa Kastam W41

Selain ciri-ciri peribadi di atas, untuk layak memakai “topi” Penguasa Kastam W41, anda seharusnya memiliki beberapa kemahiran seperti;

  • Kemahiran menganalisis data yang berkaitan.
  • Kemahiran berfikir dan membuat keputusan yang tepat berdasarkan undang-undang sedia ada.
  • Mempunyai pengetahuan berkaitan undang-undang perkastaman, dasar dan polisi berkaitan KDRM dan lain-lain.

Oleh sebab itulah, peperiksaan online Penguasa Kastam yang diadakan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) pada 6 September ini adalah bertujuan mencari dan mendapatkan bakal calon Penguasa Kastam yang terbaik dan memenuhi syarat mengisi jawatan kosong di Jabatan Kastam DiRaja Malaysia. Hanya yang benar-benar layak dan bersedia untuk menjadi Penguasa Kastam sahaja yang pastinya dicari oleh KDRM.

Adakah anda yang bakal LULUS peperiksaan online Penguasa Kastam???

PEPERIKSAAN KEMASUKAN KE JAWATAN PENGUASA KASTAM W41

Untuk kemasukan ke jawatan Penguasa Kastam W41, anda akan melalui 3 peringkat saringan seperti berikut:

  1. Peperiksaan online Penguasa Kastam W41 pada 6 September 2014.
  2. Program Competency Assessment Centre (CAC)
  3. Temuduga oleh Panel Penguasa Kastam untuk gred W41

Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

Seperti yang diwar-warkan kepada calon Penguasa Kastam, anda bakal menjawab 3 seksyen sahaja untuk ujian online Penguasa Kastam ini iaitu;

  1. Seksyen A: Pengetahuan Am
  2. Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah
  3. Seksyen C: Ujian Psikometrik

Contoh soalan Pengetahuan Am peperiksaan Penguasa Kastam W41

contoh soalan pengetahuan am peperiksaan penguasa kastam w41
contoh soalan pengetahuan am peperiksaan penguasa kastam w41

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan Penguasa Kastam W41

contoh soalan kemahiran berfikir peperiksaan penguasa kastam w41
contoh soalan kemahiran berfikir peperiksaan Penguasa Kastam w41
contoh soalan interpretasi data peperiksaan penguasa kastam w41
contoh soalan Matematik peperiksaan Penguasa Kastam w41

Soalan Psikometrik Peperiksaan Online Penguasa Kastam

Ujian bahagian psikometrik sememangnya bakal menguji sikap anda secara keseluruhannya. 200 soalan perlu dijawab dalam masa 60 minit nanti benar-benar akan “menonjolkan” ciri peribadi anda. Akan ada soalan-soalan yang “memerangkap” calon. Konsistensi anda dalam menjawab soalan akan menjadi kunci utama kejayaan untuk mendapatkan markah yang tinggi dalam Seksyen C ini.

Ini antara contoh soalan-soalan exam Penguasa Kastam W41. Adakah anda sudah bersedia???

PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PENGUASA KASTAM W41

Jika anda benar-benar perlukan bantuan nota, tips dan contoh soalan Penguasa Kastam W41, mungkin apa yang bakal ditawarkan di bawah mampu membantu anda selangkah (mungkin 100 langkah) kehadapan berbanding calon Penguasa Kastam yang lain!

Untuk panduan contoh soalan yang lebih terperinci, anda boleh mendapatkannya melalui gambar di bawah;

panduan spa peperiksaan online Penguasa Kastam W41
KLIK untuk dapatkan panduan peperiksaan online Penguasa Kastam W41

DAPATKAN DI SINI–> PANDUAN EXAM PENGUASA KASTAM W41 (31 OGOS – 4 SEPTEMBER 2014 SAHAJA! -dapatkan di sini-

Apa yang anda perolehi jika mendapatkan panduan peperiksaan ini?

  1. Format soalan exam Penguasa Kastam W41 yang lebih terperinci
  2. Contoh soalan sebagai latih tubi sebelum memasuki ujian peperiksaan Penguasa Kastam yang sebenar. Penting untuk membiasakan diri dengan contoh-contoh soalan.
  3. Nota penting berkaitan KDRM yang wajib anda tahu.
  4. Huraian terperinci setiap seksyen peperiksaan online Penguasa Kastam W41.

Adakah panduan ini benar-benar boleh membantu calon Penguasa Kastam?

Saya sertakan testimoni pembeli panduan untuk jawatan Penolong Penguasa Kastam yang lalu;

panduan peperiksaan online spa penguasa kastam
Testimoni LULUS calon Penolong Penguasa Kastam yang mendapatkan panduan dari TimInfokerjaya!

Adakah anda ingin menjadi antara mereka yang LULUS atau cukup sekadar melihat calon lain berebut-rebut mendapatkan panduan ini???

DAFTAR NAMA ANDA & DAPATKAN PANDUAN INI DI BAWAH

panduan spa peperiksaan online Penguasa Kastam W41
KLIK untuk dapatkan REVIEW COPY panduan peperiksaan online Penguasa Kastam W41

Daftar nama anda dan dapatkan REVIEW COPY PERCUMA di bawah atau klik gambar di atas;

Download di sini-> DAPATKAN PANDUAN EXAM PENGUASA KASTAM W41

Selamat berjaya dan saya doakan semoga anda mendapat manfaat daripada perkongsian ini.