Tips Kuruskan Badan Makan Jagung Rebus?

Assalamua’laikum. Tips kuruskan badan dengan makan jagung rebus. Boleh kurus tak? YES kalau kena caranya. Snek jagung rebus contohnya. Jom baca tips kuruskan badan.

tips kuruskan badan dengan jagung rebus
tips kuruskan badan dengan jagung rebus

Tips kuruskan badan yang mudah tapi mencabar!

Nak kuruskan badan ni, kalau tak kuat nekadnya memang payah nak turunkan berat walaupun 500 gram. Ikut kata pakar, lagi berat badan kita lagi mudah kita nak turunkan berat badan. Bila badan dah mula slim, makin payah nak turunkan berat badan sebab lemak-lemak degil dibahagian tertentu dan dibakar dengan baiknya.

Ada 2 tips mudah untuk kuruskan badan dengan hanya menulis tapi sukar jugalah untuk dibuat. Saya kongsikan juga untuk korang yang sedang mencari-cari penawar untuk kuruskan badan 500 gram seminggu.

2 tips kuruskan badan ni bergantung pada 2 perkataan sahaja iaitu “KURANG” & ” PILIH”.

1. Kurangkan makan makanan di bawah yer.

  • Kurangkan makan daging yang berlemak
  • Kurangkan minum/makan susu lemak berkrim disukai ramai
  • Kurangkan minum air bergas (air berkarbonat). Berhenti terus lagilah bagus.
  • Kurangkan makan/minum yang manis-manis.

2. Pilih makanan/minuman;

  • Berserat macam oat untuk rendahkan kolesterol
  • Sayur hijau dan buah-buahan lebih banyak dalam menu harian berbanding nasi
  • Snek yang sihat seperti jagung rebus
  • Minuman yang kurang manis
  • Kurang melantak makanan yang ditambah terlalu banyak perasa, pewarna, pengawet dan yang sama waktu dengannya.

Tips ni memang dah banyak kali kita baca. Banyak kali juga saya tulis. Selagi ianya tidak menjadi amalan, selagi itulah kita wajib tulis, baca dan kuatkan tekad untuk amalkan tips kuruskan badan ni. Jagung rebus tu salah satu snek pilihan paling mudah nak buat kat rumah. Beli jagung, rebus dan letak garam sikit. Siap!

Akhir kata, kalau nak kuruskan badan berapa puluh kilo sekalipun, mestilah kuat tekad dan lagi bagus kalau ada rakan-rakan yang sokong usaha kita ni. Lagi bagus, ada yang tolong pantau dan buat sama-sama.

“Nak kurus sejuta daya, nak gemuk sekelip mata” dan jangan lupa untuk berdoa dan pohon kepada Allah. Badan sihat, kualiti ibadah lebih terbaik hendaknya!

@hafizmd – Tips kuruskan badan makan jagung rebus. Sedapnya jagung kat Cameron Highland!

54 comments

  1. Kedai jual jagung rebus paling dekat ialah 25km dari rumah. Kalau naik basikal pegi jagung rebus tiap-tiap hari dan makan jagung rebus, hmmm lepas sebulan berapa kilo kurang?

    1. kalau nnk lg cepat kurus ari2 jln kakai g kedai beli jagung rebus,x payah hari2 la..seminggu 3 kali pun rasenye dah cukup untuk kuruskan badan heheheh(gurau jer)

  2. Jagung rebus ni memang tips yang mudah dan ringkas untuk diamalkan. Cuma time rebus jagung jangan lupa taruk garam. Hari tu makan jagung rebus tak taruk garam, memang terasa seksa sungguh nak habiskan jagung tu.

  3. hari2 makan jagung rebus pun sedap…. tapi janganlah letak mentega ngan garam banyak2 dalam jagung tuu… dah kene darah tinggi pulak… hehe….
    p/s: lama dah tak makan jagung rebus… tgk gambar tu meleleh pulak air liur.. :p

  4. tiap2 minggu bila pasar malam mesti beli jagung rebus untuk anak.. sy suka jagung bakar tapi bila mengenangkan selalunya penjual akan letak mentega lepas bakar, terus tak beli sbb daripada makanan sihat jadi kurang sihat

  5. jagung rebus manis sedapnya… kalau tambah mentega lagi sedap… hihi.. tapi hilanglah diet nak kurus rasanya…yaya suka beli dan makan saje.. 🙂

  6. assalamualaikum…
    Boleh tak kalau nak kurus/kempiskan perut dgn makan makanan yang masam contoh limau nipis/kasturi?

    1. Waalaikumussalam. Apa yg saya tahu, penggunaan limau utk membantu menurunkan berat badan tiada apa2 kesan tapi sgt bagus jika kita ambil air limau sbgai pengganti air manis kerana air limau kosong tanpa gula nilai kalorinya sekitar 11 kalori sahaje.

  7. Kalau dulu tempting betul tengok jagung in cup yang ade butter garam dan apa perisa tah la die letak. dulu laa dulu. Sekarang dah tau ni, ngeri pulak tengok. once we are in our 30s, memang mula dah tengok sebiji2 ingredient sebelum makan.

    1. Betul tu sis..saya sekarang pun dah mula start kurangkan apa yg patut..anak2 jer yg tempting makan jagung cup ni..layanlah jugak bagi diorang rase..tp lebih prefer beli yg mentah dan rebus sendiri..puas hati makan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *