Siri 3:Ambil Kesempatan Atas 10 Blogger

- 6 July 2012. Updated 22 September 2018Motivasi

Assalamua’laikum.

Blogging. Antara perkara yang syok dan membahagiakan blogger ialah bila setiap entri kita ada responnya. Tak kisah banyak atau sikit, janji ada. Kalau tak, entri kita dah jadi macam karipap takde inti kentang. Kalau cendol takde pulut, takpe. Masih lagi boleh makan cendol kosong. Betul tak? Buat kesekian kalinya, Alexa untuk blog hafizmohd.com akhirnya berjaya mencecah bawah 200,000. Masih lagi jauh kalau nak banding dengan anda semua yang rata-rata bawah 100,000. Inilah nikmatnya, walau sementara. Alhamdulillah. Lagi nikmatnya bila kita saling bergurau senda, macam dah lama kenal. Terkadang, rasa lebih rapat kalau nak banding dengan kawan offline. Terimalah 10 Jurukomen Paling Mesra Bulan Jun 2012.

Senarai blog yang pasti diterjahi setiap hari. InsyaAllah.

Kedudukan tiga teratas masih lagi milik Suri, Jebeng Otai dan Chii. Cuma berubah tempat jer. Ada 6 blogger kacak encem bergaya dan 4 blogger wanita anggun jelita. Jutaan terima kasih atas kerajinan dan keramahan anda singgah dan berkomen sana sini. Nama anda takde, takpe. Selagi ada jejak anda di sini, insyaAllah akan dibalas kunjungannya. Cuma lambat atau cepat jer…hehehe. Terimalah serangkap kata ala gurindam.

Cahaya Cinta miliknya Suri

Izara Aishah Jebeng Otai termimpi

Chii mencari peminat misteri

Ramai juga masih berteka-teki

Mencari itu menggali ini

Lupa lubang yang sudah digali

Apakah ketemu apa yang kita cari?

@ hafizmd – Gurindam spontan tanpa batasan. Kalau ada yang terlajak ke Gombak, boleh kite ngeteh!

{ 129 comments… read them below or add one }

suri July 6, 2012 at 12:15 pm

alau tak, entri kita dah jadi macam karipap takde inti kentang. bisa tuka rdg telur ya bapaknya

Reply

rahman July 7, 2012 at 5:30 am

inti sardin pun ok juga hhee :)

Reply

chii July 9, 2012 at 1:01 am

memang sedap inti sardin..lgi2 kalau dimakan time panas2 :p

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:29 am

@chii, mmg sedap! fuh….

Reply

suri July 9, 2012 at 12:16 pm

blh gak d usulkan mgu depan hee..hrp sy tak akan kemana2 heee

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:27 am

@Suri, nak ke mana ni?hehee

Reply

suri July 23, 2012 at 1:10 pm

hafiiz
dh tuhu berabta pula

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:40 pm

@suri,keh3…biasalah..malu bertanya sesat jalan

hafizmd July 10, 2012 at 12:57 am

@Rahman, inti sardin mmg sedap bro!

Reply

suri July 23, 2012 at 1:11 pm

buat byk2 blh mkn byk2..ni pose blh sedekah kt jiran

Reply

chii July 23, 2012 at 2:48 pm

nnt jgn lupa kirim kat chii sikit ye :p

hafizmd August 3, 2012 at 12:40 pm

@suri, cantek gak tuh

suri July 6, 2012 at 12:16 pm

Kalau cendol takde pulut, takpe. Masih lagi boleh makan cendol kosong ya wati bapaknya wajib air gula malaka :)

Reply

cik tom July 6, 2012 at 12:18 pm

tersenarai jgk kali ni..hehe….
thanks jgk buat bro hafiz yg sudi dtg ke blog ciktom :)

Reply

suri July 6, 2012 at 12:19 pm

sy teringin nak berjumpa ni klu dpt keje baru bakal mulai bulan depan lagi susah nak ikut turun kl huu..

pasti insyallah ada rzki kita jumpa nnti… & terima kasig link entri d buat mmg hot sentiasa bila entri hasil asa jer mjwab di jwb hee mmg meriah sgt2

Reply

cik tom July 10, 2012 at 8:43 pm

boleh bw mlm suri…

Reply

hafizmd July 12, 2012 at 5:16 pm

@cik tom, elok sangatlah…hehehe

Reply

Sya Isya July 6, 2012 at 1:59 pm

dunia blog memang akan menjadi ceria dengan kehadiran komen-komen. kalau x, sunyi sepi lah. tahniah kepada semua yang rajin komen tu.

Reply

chii July 9, 2012 at 1:03 am

chii setuju..dari komen la kita dpt berkenal2an dgn mereka yg sudi meninggalkn komen..walaupun sekadar ” thanks “

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:28 am

@Chii, betul tu…wlaaupun setakat komen, rasa macam dah lama kenal..hoho

Reply

suri July 23, 2012 at 1:12 pm

nak jumpa chii nnti nak kenal rapat sama dia blh tak?

Reply

chii July 23, 2012 at 2:50 pm

boleh2..tp ntah bila la agaknya akan dpt berjumpa dgn suri kan :)

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:29 pm

@chii, insyaAllah..mesti ada ruang tu nanti

hafizmd August 3, 2012 at 12:40 pm

@suri, moga ada kesempatan tu nanti

Reply

yas July 6, 2012 at 4:02 pm

tahniah kpd semer kaki komen…teruskan mmg korang antara yg terbaik ahhh

Reply

suri July 9, 2012 at 12:17 pm

yas
bila nk turunkan ilmu seo ni he

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:24 am

@Suri, haaaa..kami pun tunggu gak ni…hehehe

Reply

suri July 23, 2012 at 1:13 pm

tu pasal heee ate skli kena cas sy diam jer hee….

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:39 pm

@suri,ada masanye kena rehat sat, tp jgn lelama sagt..hehe

budak felda July 6, 2012 at 4:58 pm

memang aku akan ambil kesempatan terhadap 10 blogger nie…:)

Reply

suri July 23, 2012 at 1:12 pm

baca entri tggal jejak ya

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:39 pm

@suri, itu yg best tu

Reply

tehr July 6, 2012 at 6:03 pm

karipap tak ada inti?
memang kena sangat bandingan tu

Reply

Jebeng Otai™ July 6, 2012 at 8:11 pm

yela..rasa lain..hanya tepung shja.. :)

Reply

rahman July 7, 2012 at 5:32 am

hanya tepung alamat dah jadi cekodok laa

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:55 am

@Rahman, cekodokpun jadilah…

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 1:02 am

@JO, hehe…tepung saje mmg tak best!

Reply

suri July 23, 2012 at 1:13 pm

suka makn karipap yg tepi dia garing tu

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:39 pm

@suri, part tu mmg paling sedap..hehe

Reply

onlajer July 6, 2012 at 6:09 pm

rasa sepuloh2 tu selalu juga pergi, cuma tak dapat air je hehe

Reply

chii July 9, 2012 at 1:04 am

erk!! xde yg hidangkan air ya?? aiseyy :p

Reply

suri July 9, 2012 at 12:20 pm

chii
kena bertemu muka barangkali bru dpt oder air atau semangkok cendol

Reply

chii July 10, 2012 at 12:09 am

kan kan..kalau x dpt cendol..lai chi kang pun ok gak :D

Reply

suri July 23, 2012 at 1:14 pm

apa rasa kopi campor cendol? pekat gelap hitam heee

hafizmd July 10, 2012 at 12:20 am

@Suri, mmg elok jugak kalau ade sesi berkopi dan bercendol ni..insyaAllah

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:28 am

@chii, ade2…sila2..jgn memalu..buat cam rumah sndiri…ahaks

Reply

suri July 9, 2012 at 12:19 pm

on lajer
yg saya tahu depa hidnagkan entri jer

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:22 am

@Suri, hehe…entri tu mmg wajib..kalau jumpe depan2, lehla belanja kopi sewacan dua

Reply

suri July 23, 2012 at 1:14 pm

lupa tak oder kopi oder milo panas pula masa tu heee

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:33 pm

@suri, kopi o ok jugak

nurmisnan July 6, 2012 at 6:30 pm

Alamak.. kita tak tersenarai ler.. hik3..
insyaAllah.. ada masa akan ketuk pintu.. sediakan kopinya

Reply

suri July 9, 2012 at 12:22 pm

klu nak kopi mesti dtg bwk kopi kacaknya skli

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:19 am

@Suri, cantik gaklah…datang bertamu bawak potluck sekali ek?hehee

Reply

titan July 6, 2012 at 7:05 pm

kalah dengan suri lagi. grr..

Reply

Jebeng Otai™ July 6, 2012 at 7:16 pm

haha..byk kali suri kalahkan kita bro..hehe :)

Reply

titan July 7, 2012 at 12:37 am

kena double makan cendol macam ni gayanya..

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 1:00 am

@titan, cantik sgtlah tuh…hehe

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 1:02 am

@JO, mmg payah nk lwn suri ni =)

Reply

suri July 9, 2012 at 12:43 pm

bro titan perli sy ni..penat tanam bunga pacak2 kt blog hafiz ni…heee biarlah berseri sikit heeee

Reply

suri July 9, 2012 at 12:44 pm

bro jebang..
mana ada saya ada free blh meriahkannya..sok sy tenggelam baru korang tahu rindu sama aku harrrrr =]

Reply

suri July 9, 2012 at 12:45 pm

bro tintan
mkn tak ajak tu psal tak der ong ..ate klu kn byk2 kencing manis ar bro huhu….bhya2..tak osah makan sedut ker heee

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:16 am

@suri,betul jugak tu…nak2 kalau ada pulutnya…hohoho

hafizmd July 10, 2012 at 12:17 am

@Suri, hoooo…jgnlah…nanti sepi blog2 kami ni =)

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:18 am

@Suri, takpe…pacak byk2…baru ada semangat lebih sikit…hohoho

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 1:02 am

@titan, dia superwomenlah bro =)

Reply

samanosuke_04 July 6, 2012 at 10:38 pm

chit!! payah tul aku nak list pengkomen mesra nie.. huhu, takde masa nak bloghop tetiap hari.. kalo ader masa pun kekadang aku malas.. tapi ko anggap jelaa aku mesra k? heheheh

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 1:01 am

hahaha…aku tak kisah bro…janji ko buat comeback kat blog ko tu..bleh aku singgah baca nanti..hehehhe

Reply

suri July 23, 2012 at 1:16 pm

mr sam mmg mesara heee klu ada mmg tahu kamu tak bz klu takd er kmu pi kuliah..klu tak ate ponyeng kuliah jeeee

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:32 pm

@suri, bro sam ni main game kuat…hahaha

Reply

padin July 7, 2012 at 12:09 am

hehee nak amik kesempatan jugaklah macam nih,
bole ke tak Bang Hafiz? ekekee

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 1:01 am

Boleh dik…abg izinkan…hahahhaa

Reply

suri July 23, 2012 at 1:16 pm

padin
mkna surung singgah tinggal jejak ar

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:32 pm

@suri, boleh aje…kalau ada masa

Reply

suri July 23, 2012 at 1:17 pm

dah mula ar blogeer gatal tangan nak ia akan ajer huk..huk…ade kene silat terbang ni karag.. :P

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:32 pm

@suri, biasalah…dah lama tak bw…mmg gatal lebih sikti..hehe

Reply

cikgu naman July 7, 2012 at 10:25 am

karipap tinggal ‘pap’ je la kot..hehe..dh takde inti

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:54 am

Pap pap pap
Karipap memang sedap!

Reply

suri July 23, 2012 at 1:18 pm

jual karipap masa sekolh best tapi tak lama takut kena cekup huhu… tpi jual mg best

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:31 pm

@suri, kena cekup ngn cikgu ek?

Reply

amirulfaiz July 7, 2012 at 7:35 pm

Haha, memang berbakat dalam seni kesusasteraan Melayu tuan hamba mengarang gurindam spontan. :D

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:52 am

Sikit2 boleh hamba mengarang… =)

Reply

Dulu Lain Sekarang Lain July 7, 2012 at 8:04 pm

Tahniah ranking Alexa makin hebat. Kawe pon nak cam tu jugak. Btw, Top 10 mmg payah nak di lawan. Mereka mmg blogger terMESRA di pasaran :D

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:51 am

Kawepun bila tgk blog deme, semangat jugok weh…

Ni semua blogger tegar!

Reply

Ladfe Amir July 8, 2012 at 12:23 am

bulan lepas saya terkena penyakit M yang sangat bahaya. syukurlah sekarang sudah pulih sperti biasa. akan memberi cabaran kepada pengomen yg lain. insyaAllah

Reply

suri July 9, 2012 at 12:28 pm

LA
blh buang skit tu…baca mantera pergi jauh2 hee… hrp ank2 bro sht yer. etrkadang ibu bapa suka jaga ank2 nak2 klu ank2 skit tu sepi tanpa berita

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:18 am

@Suri, betul tu Suri..bila ada yg kurang sihat…pasti kita akan hilang sebentar…mereka lebih utama =)

Reply

suri July 23, 2012 at 1:19 pm

28/7 hrg anak bro dh baik selsemanya heee

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:31 pm

@suri, semuanya dah kembali baik..alhamdulillah

hafizmd July 10, 2012 at 12:48 am

Penyakit M mmg amat berbahaya. Kalau ia kacau kat blog saje, takpe…klau kacau part kerja…mmg habis =)

Selamat kembali bro!

Reply

APAN July 8, 2012 at 12:56 am

tahniah la…rank dah semaki baik…aku punya dulu sipi2 je nak bawah 200000. bila semakin slow dlm blog, angka tu naik balik…sampai la skang…tp trafik je la maintain…

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:43 am

Oklah tu bro. Trafik maintain kira ok jugaklah…aku semuanya turun naik…hehehe

Reply

Hafizul July 8, 2012 at 10:46 am

Wahh menarik pantun tu..suka2..haha

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:41 am

hahha..pantun ni kena balas ni bro..hehe

Reply

samdaddycool July 8, 2012 at 2:46 pm

Aku buat masa ni, tak mampu nak komen tahap hardcore..

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:31 am

oklah bro…mmg payah nk konsisten dalam bab komen ni..kalau sempat, lehla singgah lama2..lau tak, baca satu entri jer…hohoho

Reply

suri July 23, 2012 at 1:19 pm

adat dah tu klu tak jln2 mana larat klu bosan lama2 ttp blog juga heee

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:31 pm

@suri,mmg gitulah..mana sempat lehla komen byk2

Reply

Razlan July 8, 2012 at 2:58 pm

Wau,below 200,000 memang cunla . Ne lah hasilnya kaslau konsisten macam bro hafiz

Reply

hafizmd July 8, 2012 at 3:36 pm

Nak kata konsisten, tak sangat bro Razlan…hehe…

Alhamdulillah, ni semua berkat member2 yg rajin singgah sini…terima kasih gak bro =)

Reply

akubiomed July 8, 2012 at 10:15 pm

Terima kasih bro. Saya masih tersenarai disini walaupun jarang menyengat macam bro selalu lakukan.

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:30 am

Terima kasih kembali.

Sesekali bolehlah menyengat…hehe

Reply

chii July 9, 2012 at 1:06 am

ngeee,,,nasib baik ada kat sini..ahaks..

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:28 am

terima kasih chii selalu singgah sini =)

Reply

chii July 23, 2012 at 2:52 pm

sama2.dan terima kasih juga buat hafizmd yg sudi memeriahkan teratak chii yg x seberapa :)

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:29 pm

@chii, terima kasih kembali

Reply

suri July 9, 2012 at 12:52 pm

alhamdulillah masih ada masa utk klr masuk di blog kawn2.terima kais bro ats linknya di atsa

Reply

hafizmd July 10, 2012 at 12:15 am

Terima kasih Suri singgah sini selalu walaupun kesibukkan =)

Reply

daddydee July 10, 2012 at 8:55 am

Suri memang hebat….

Reply

hafizmd July 12, 2012 at 5:18 pm

Dia mmg sungguh tegar…terbaik!

Reply

ProfHariz July 11, 2012 at 2:46 am

Alamak. Saya tidak tersenarai :(

Reply

hafizmd July 12, 2012 at 2:42 pm

takpe PH…boleh datang lagi..hehe

Reply

suri July 23, 2012 at 1:20 pm

datang sini bukan dtg dlm mmpi br hafiz heee

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:30 pm

@suri,hehe…datang sini takpe… =)

Reply

pipoq July 11, 2012 at 9:44 am

eh..tak sangka pulak ada terselit kat situ..

terima kasih kepada tuan rumah..

Reply

hafizmd July 12, 2012 at 2:41 pm

terima kasih kembali bro pipoq =)

Reply

eddie July 12, 2012 at 12:41 am

wah..tahniah kepada juru komen yang paling mesra tu…hu3…

Reply

hafizmd July 12, 2012 at 1:14 pm

eddie jugak boleh =)
terima kasih singgah

Reply

halim July 14, 2012 at 5:43 pm

tahniah kepada yang 10 jurukomen paling mesra tu. betul tu kalau entri kita takde respond maksudnya takda org baca…

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 4:09 pm

Kadang2 pembaca senyap, tp bila ada org komen, mmg rasa gembira..hihi

Reply

aimannajmy July 16, 2012 at 10:17 pm

alangkah bestnya kalo blog aku jadi cam blog ni huhu.. ramai pembaca dan pengkomen setia huhu.. blog aku nak dapat pengkomen kena buat aktiviti blogwalking dulu.. kalo tak buat mak aihh rasa sampai raya tahun depan takdak sapa sudi komen hahaha..

Reply

suri July 23, 2012 at 1:21 pm

aiman duduk karang lagua da manfaat jugakan…

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:30 pm

@suri, lagu2 dia mmg boleh layan

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 4:06 pm

huhu…blog ambe biasa2 jer bro…

aku kagum ngn bro yg bila menulis, pasti ada lukisan..mmg cukup unik!

Reply

Mus July 17, 2012 at 12:58 am

blogger hebat semua dalam list tu..

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 4:05 pm

Semua hebat2..bro mus jugak hebat walaupun tak masuk senarai

Reply

haidar November 8, 2013 at 8:52 pm

sedap sekali artikelnya, menjadi blogger itu tidak mudah karena butuh perjuangan untuk belajar menulis dengan baik

Reply

hafizmd November 8, 2013 at 9:16 pm

Benar sekali. Perlu terus berusaha sungguh2 utk jadi lebih baik

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:29 pm

@chii,hehe..nanti kita pakat jumpa ramai2…insyaAllah

Reply

hafizmd August 3, 2012 at 12:33 pm

@chii, hadoi…mmg tak pernah ada perisa cendol kopi

Reply

Leave a Comment