Terkini Top 7 Best Personal Blog Malaysia & Blogger Mantap 2014!

- 1 April 2014. Updated 28 January 2016Blogging

Assalamua’laikum.

Top 7 Best Personal Blog Malaysia dan bonus senarai blog yang wajar kita jadikan pemangkin semangat. Jom terjah top 7 best personal blog Malaysia!

buku denaihati

Muka depan buku Denaihati. Mengancam!

7 blog ni adalah senarai yang aku baca dalam buku Denaihati. Buku Denaihati? Takde lagi buku ni? Nak juga? Ok. Boleh baca entri ni (baca: Dah Baca Buku Denaihati?) dan dapatkan segera di kedai online di sini: Beli buku Denaihati. Perkongsian kali ni lebih kepada laman blog pilihan yang meniti di dalam buku Denaihati.

Bila blog itu atau ini sentiasa disebut-sebut, pasti banyak benda yang boleh kita belajar dari blog tersebut!

7 blog personal terbaik Malaysia:Kedudukan terkini Alexa & page rank

  1. Blog Mia Liana – 31,248 | PR3
  2. Blog Hasrul Hassan – 34,328 | PR 3
  3. Blog Denaihati – 37,932 | PR3
  4. Blog Kak Jie – 52,606 | PR 2
  5. Blog Ahmad Faizal – 58,158 | PR1
  6. Blog ErazFadli – 62,563 | PR 1
  7. Blog Ben Ashaari – 83,577 | PR 3

Apa kita nak buat dengan senarai blog sepower ini?

Aku petik jer status Tuan Hj. Amir Hassan dalam satu perkongsian di facebook beliau iaitu salah satu caranya untuk kita naikkan page rank blog kita ialah dengan kita buat entri yang ada kaitan dengan entri top blog ni. Kalau top blog tu cerita pasal info terkini kehilangan MH370, kita tulislah tentang doa menghadapi ujian seperti kehilangan MH370! Jangan lupa untuk berikan backlink dengan anchor text yang tepat.

Blogger yang bakal menggegarkan gelangggang blogging Malaysia 2014!

Mereka tak asing lagi. Semuanya cukup komited dan selayaknya kita jadikan sumber motivasi untuk kekalkan momentum berblogging. Cara mereka menulis, kemaskini blog dan semangat berpasukan sememangnya terbaik. Nampak cukup santai, tapi usaha dibelakang blog yang mereka buat, itu yang membuatkan mereka berada di mana mereka sekarang!

  1. Blog Abg Ensem – PR 2 | 188,125
  2. Blog Kak Siti Rokiah – PR 2 | 394,027
  3. Blog Eizil – PR 2 | 192,253
  4. Blog Eyriqazz – PR 2 |114,504
  5. Blog Shakiddo – PR 2 | 110, 669
  6. Blog Anarm – PR 2 | 220,725
  7. Blog Melastik Bintang – PR 2 | 236,444
  8. Blog AzmanIshak – PR 2 | 308,216
#SBB2014 #SBBYEOS2014

Blogger Eizil dan Uncle

@ hafizmd – Sungguh terharu bila blog hafizmohd.com juga turut diabadikan di dalam buku Denaihati. Terima kasih Denaihati Network!

{ 73 comments… read them below or add one }

khairul asrol April 1, 2014 at 10:40 pm

semuanya master master ni orang lama. bila lah nama blog aku nak tercatat kat situ. hehe.

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:49 pm

hang pun masta apa…hehe

Reply

Pendekar Berkuda April 2, 2014 at 12:28 am

Terbaiklah bro.. Semua blogger memang mantap dan luar biasa bak kata orang indonesia.

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:47 pm

Semua terbaik. Ambe tumpang gembira

Reply

mrhanafi April 2, 2014 at 3:47 am

blog tersebut wajib dibaca setiap hari untuk dijadikan role model untuk berjaya!

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:44 pm

Terbaik. Mmg kena terjah blog mereka tiap2 hari..hehe

Reply

jamian sarif April 2, 2014 at 4:56 am

tahniah buat semua otai2 ….

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:43 pm

semuanya mmg terbaik dan tak lokek ilmu

Reply

Fadhil April 2, 2014 at 8:49 am

Semua blog yang tersebut wajar dijadikan panduan. Eh, dah 777 artikel dipublish? Tahniah-tahniah!

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:43 pm

setuju tu..ni semua yg konsisten..mmg nak kena tiru depa ni

terima kasih bro! 777…cantik nombor ni…hehe

Reply

suri April 2, 2014 at 9:08 am

rajinkan masa di berikan bertul-betul menjadi. ayuh kita berblog kembali pada semangat yang asal.

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:42 pm

ayuh…yeahhhh

Reply

shark April 2, 2014 at 9:54 am

owner blog ni apa kurangnyer..
heheh..
tergolong dalam top blogger Malaysia juga..
tahniah bro :)

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:42 pm

terima kasih bro shark..ambe biasa2 jer bro..baru nak belajar bro

Reply

encikarman April 2, 2014 at 1:04 pm

hebat2 tuh, boleh jadi ikutan

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:41 pm

setuju tu…kita pakat ambil aura positif

Reply

Hairul Azni April 2, 2014 at 1:36 pm

Semua power2..boleh ambik banyak ilmu blogging dari diaorang ni..

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:41 pm

betul tu…nak2 yg top 15 tu…power2

Reply

reezluv April 2, 2014 at 2:35 pm

orang hebat je ada dalam buku tu…hehe..aku pun tah bila..

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:39 pm

Org lagi hebat…ada yg diam2 jer bro..macam brolah..diam tapi power lagi berisi

Reply

Ismail N April 2, 2014 at 2:55 pm

Perghh.. trafik diaorang… jeles kawe. Mintak sikit ehhh…

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:38 pm

ambe pun jeles…hohoho

Reply

kamsiah April 2, 2014 at 3:43 pm

mereka semua hebat2..follower pun dah membuatkan blogger baru terasa gerun..

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:55 pm

Mmg semuanya hebat dan paling best..mereka ni tak lokek ilmu..senang nak tanya itu ini.

terima kasih sis Kamsiah singgah sini =)

Reply

papa mifz April 2, 2014 at 6:22 pm

tak lama lagi pasti bro Hafiz setanding mereka semua…=)

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 7:14 pm

Ameen…jauh lg perjalanannya..terima kasih bro pm..

Bro pm pun apa kurangnye..makin menyengat!

Reply

akubiomed April 2, 2014 at 10:35 pm

Mereka memang hebat.

Reply

Hafizmd April 3, 2014 at 9:07 am

Bro Akubiomed juga hebat!

Reply

ERAZ FADLI April 3, 2014 at 8:34 am

Bro, mana nak dapatkan buku DenaiHati tu ya?

Reply

Hafizmd April 3, 2014 at 9:06 am

boleh beli di sini bro –> kedai denaihati

Reply

ERAZ FADLI April 3, 2014 at 8:34 am

BTW, Alhamdulillah.. Tersenarai dalam list Top 7.. :)

Reply

Hafizmd April 3, 2014 at 9:06 am

Terima kasih bro sudi singgah sini =)

bro mmg terbaik!

Reply

Denaihati April 3, 2014 at 4:31 pm

Alhamduillah masih tersenarai walaupun Alexa semakin membesar. Jom beli buku denaihati….heee

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:41 am

nampak semakin mengecil dah tu..jom beli!

Reply

eyriqazz April 3, 2014 at 5:15 pm

Blog hafizmd pun apa kurangnya..penulisan berkualiti, kalau contest mari, disapu semua kanan dan kiri…

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:41 am

isk…mana ada bro…

terima kasih bro singgah sini

Reply

GreenLava April 3, 2014 at 8:27 pm

Semua blogger hebat tu masuk senarai

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:40 am

semuanya mmg jadi contoh

Reply

titan April 3, 2014 at 9:25 pm

wahh..hebat-hebat belaka semua blogger tu ye.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:40 am

itulah…nak2 encik ahmad faizal tu..

Reply

Hannyabdullah April 3, 2014 at 11:27 pm

Bilalah nama sis nak masuk dalam kelompok tu kan..Umur dah makin lanjut dah ni..sempat ke idak tak tahu le kan..:)

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:40 am

Sis pun apa kurangnya sis…masih boleh ditingkatkan usaha..sama2lah kita usaha =)

Reply

suri April 3, 2014 at 11:55 pm

mereka hebat di mana sahaja mereka pergi

Reply

Khir Khalid April 4, 2014 at 2:14 am

Mmg betul apa yg dikatakan tu.. mereka menjadi contoh & inspirasi yg lain utk berjaya.. anda pun tak kurang hebannya Hafiz.. tahniah. T kasih juga atas persahabatan & ukhwah, semoga anda terus berjaya… aamiin.. :) :)

Reply

Khir Khalid April 4, 2014 at 2:15 am

Maaf… “hebatnya”.. typo pulak.. :)

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:31 am

terima kasih bro khir. saya biasa2 jer..masih byk nak belajar ni..huhu

ameen ameen =)

Reply

Fiza Rahman April 4, 2014 at 2:57 pm

Nak jadi hebat macam mereka juga ☺

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:29 am

ameen…sama2lah kita usahakan…yeah

Reply

Rossaimi April 4, 2014 at 4:56 pm

Memang mantap semua blog yang tersenarai tu. Agaknya bila blog saya boleh tersenarai.

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:05 am

Bro pun apa kurangnya…makin menyengat di alam kerjaya!

Reply

MDHAFiZ.NET April 4, 2014 at 10:25 pm

fulamak… gempak nye blog dorang,,

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:03 am

ni semua terbaik bro..

bro pun apa kurangnya…terbaik juga!

Reply

Ustazah Ain April 4, 2014 at 10:46 pm

Yang menulis artikel ni pu hebat juga

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:02 am

Saya biasa2 saje ustazah =)

Reply

hazman aka species1980 April 5, 2014 at 11:24 am

Kalau personal blog senang kot nak senaraikan…. tapi kalau foodblogger MELAYU yang cite pasal food review tanpa entry resepi …. susah rasanya nak cari 5 orang….hohohoo

Reply

Hafizmd April 5, 2014 at 1:27 pm

Hoho..betul tu bang man..setuju sgt3…masih byk ruang tp tak semua ada kepakaran mcm bang man..mahamahu dan sohoq…trrbaiklah!

Reply

mohd yazed April 5, 2014 at 8:24 pm

Setuju sangat dengan admin..semua blog yang disenaraikan sangat memotivasikan blogger baru..

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:01 am

Kan? Semua mmg terbaik

Reply

kenit cinonet April 6, 2014 at 10:33 am

Mereka hebat!! Sukar nk kejar tp tak mustahil kan. Selamat maju jaya buat mereka yg dh berjaya dan bakal menggegarkan dunia blog. Bonus buat hafiz dpt masuk naskah denaihati. Something that you can share with your grandchild hehe :)

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:59 am

Mereka mmg terbaik.

Sis pun apa kurangnya..terbaik juga. Terima kasih sis..mmg bonus. alhamdulillah

Reply

zik April 6, 2014 at 1:57 pm

tahniah kepada semua yang ngetop2 tuh… hehe

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:57 am

mereka mmg terbaik..bro pun apa kurangnya

Reply

Hafizul April 7, 2014 at 12:51 pm

Semoga pondok kecil akan jadi top macam mereka ni juga..aminnn..hehe…

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:50 am

ameen…boleh dicapai tu..

Reply

ciklaili.com April 10, 2014 at 12:03 am

semuanya best termasuk penulis blog ini..

Reply

Hafizmd April 16, 2014 at 11:15 pm

terima kasih cikgu laili

cikgu laili apa kurangnya..antara blogger terbaik malaysia

Reply

yusri April 11, 2014 at 11:46 pm

Blog-blog yang tersenarai memang blog yang otai punya. Merekalah yang conquer keyword yang ada kat Malaysia ni.

Reply

mia liana August 15, 2014 at 1:04 am

lepak sini…. wahh rajin buat entri. memang hebat belaka blogger2 tu..

touchingnya…. ada kak mia di sini. malunya.. (tutup muka). tq so much ya..

psstt… maaflah…. baru blogwalking sini….

Reply

Hafizmd August 21, 2014 at 11:45 pm

Kak Mia antara blogger yg saya respek dan admired =)

Salam sukses utk kak mia….yeahh!

Reply

Izzah Azryna September 30, 2014 at 2:21 am

Just wondering. Emmm…. mana blog fatin liyana? Sebab senarai followers 50k +, hits pulak 30 juta lebih. Ingatkan dia patut tersenarai sebab kan dia punya blog tu blog personal kan?

Reply

Hafizmd September 30, 2014 at 9:10 pm

hehe..ni list dr pandangan saya dan mereka yg top di blog saya.

fatin liyana memang top blogger. terbaik!

Reply

mama solehah November 20, 2014 at 8:10 pm

fuh….besntnya…denaihati ada jual buku ke? kat mana nak dptkan? berminat dgt nak baca

Reply

tokjogho February 18, 2015 at 10:13 pm

Salaam. Blog ambo rasa satu2nya blog yg x glamour. PR blog ambo PR4 utk tahun 2014. Tapi x popular mcm senarai blog2 lain.

Reply

Leave a Comment