Speechless Friday #7 Entri Super Friday!

- 14 June 2013. Updated 23 July 2015Blogging

Assalamua’laikum.

Speechless Friday #7 Entri Super Friday! Yang ni kalau tak publish jugak, bakal menjadi entri ke-4 yang ambe tulis tak siap-siap dan bakal difermentasi sebagai ‘entri draft tak siap-siap’…hehehe. Bila rasa terlampau rajin tu mai, habislah. Nak tulis satu entri pun, jadi terbantut-bantut macam pokok bonsai. Jom layan dulu 3 entri pilihan blog Melayu Boleh super Friday!

3 Entri Pilihan Super Friday!

1. DIY – Check Your Feelings Before You Post Anything on FB, And Think Hard Before Sharing an FB Post

Apa yang menarik ialah tentang isu seorang travel blogger yang telah meluahkan rasa tak puas hati terhadap Delta Airlines yang dakwanya telah menggunakan gambar miliknya tanpa kebenaran. Apa kesudahan tuntutan travel blogger ni? Nak tahu? Gi baca entri ini.

2. Identiti Sebenar Pemilik Blog

Pemilik blog/pemilik akaun media sosial lain mungkin akan diteropong lebih rapi selepas ini oleh kementerian terbabit, tapi sebagai seorang blogger yang tahu dan faham etika seorang blogger, pastinya akan berfikir masak-masak sebelum melepaskan entrinya. Jangan nanti buat-buat, “baling batu sembunyi tangan.” Tak pasal-pasal dunia blogging bakal menjadi rosak bak “kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.” Gi baca entri ni dan luahkan super pandangan korang.

melayu boleh blogging

3. Nifsu Syaaban

Puasa dah nak dekat. Sebelum Ramadhan datang, Syaaban dulu. Jadi, elok kita pakat bersedia mana yang patut untuk merebut segala kebaikan dalam bulan Syaaban dan Ramadhan nanti. Kalau kita sanggup bersengkang mata untuk update blog, molek benar jika kita juga turut sengkang mata untuk buat amal ibadat. Dok gitu? Ambe peringat diri ambe terutamanya…huhuhu

Sekian dulu 3 entri pilihan super Friday. Entri ni pasti ada bahagian #8, #9 dan berikutnya. Dah jadi entri bersiri. Memang sangat berguna bila tiba masanya serebrum ambe kurang cekap mengawal emosi blogging ni…hahahaha

@hafizmd – Speechless Friday #7 Entri Super Friday! Esok jalan-jalan ke Port Dickson. Ingat nak singgah kat Banting masa balik nanti…hehehe

{ 33 comments… read them below or add one }

Datin Tyka June 14, 2013 at 3:20 pm

kena terjah mereka.. yg travel blog tu nampak menarik ni

Reply

hafiz June 14, 2013 at 3:31 pm

suka no 3 maknanya puasa dah dekat..

Reply

Sop June 14, 2013 at 5:24 pm

xsabar menanti puasa.. hehehe
cam jauh je komen dr entry.. heheh

Reply

puteri kasih June 14, 2013 at 10:46 pm

kena terjah ketiga-tiga entri tersebut..nampak menarik :)

Reply

Hairul Azni June 14, 2013 at 10:56 pm

Selamat berpuasa di bulan Syaaban..maknanya Ramadan dah nak dekat..
* Terima kasih backlink bro.. :-)

Reply

azman June 15, 2013 at 12:04 am

singgah banting jumpa Titan,paw cendol 2/3 mangkok heheh..

Reply

hafizmd June 15, 2013 at 12:13 am

ambe rasa, ambe yg bakal di paw….hahhaha

Reply

kakiblog June 15, 2013 at 12:58 am

segmen yang menarik untuk diterjah…terima kasih bro.

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:41 am

silakan bro..terim kasih utk semangat

Reply

hafizrahim June 15, 2013 at 2:32 am

ok..terjah sekarang jugak. hehe

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:41 am

silakan bro!

Reply

titan June 15, 2013 at 3:25 am

ye ke mau singgah. hoho..

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:40 am

haaa..ambe cakap, mesti singgah punya

Reply

blackrosehunter June 15, 2013 at 9:39 am

kalau banyak draf kena paksa bagi siap la bro..maknya idea banyak tapi masa tak ada..kan?kan?hehe..

* tq backlink bro.. :)

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:38 am

hahaha..tu yg maleh tu…hhaaha

terima kasih kembali

Reply

Ismail N June 15, 2013 at 2:57 pm

Thanks sbb tolong promote artikel kawe bro. Yang lain-lain tu pun nampak menarik gak. Sementara menanti anak kawe abis tusyen ni, bagus kawe lawat dan isikan info sikit. Mana tahu dapat idea untuk next artikel. Artikel yg kawe buat tu pun hasil dari blog walking dan baca blog orang lain.

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:36 am

Terima kasih kembali bro.
Best bila dapat bw ni…hehe

Reply

fyna June 15, 2013 at 3:10 pm

jom terjah blog2 tue ^_^

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:35 am

jommm!

Reply

chii June 15, 2013 at 4:24 pm

hurm..tu la kan..x lama je lagi nak masuk ramadhan da..kena persiapkan diri ni….

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:35 am

betul tu chii…sama2 persiapkan diri

Reply

Mama Murai June 15, 2013 at 5:53 pm

kadang-kadang best jugak kan ada entri cenggini. Sebagai penyelamat ketika kemalasan melanda..

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:34 am

hehe..mmg entri penyelamat ni..macam entri wordless jugak…hahaha

Reply

TehR June 16, 2013 at 12:32 am

peringatan yang baik
ketiga2nya adalah peringatan

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:33 am

Sama2 kita beringat

Reply

Hairul Hissam June 16, 2013 at 12:18 pm

skrg nie pihak kerajaan dah mula pandang serius blogger2 nie. Mungkin kesan dari PRU13. Bagus juga ada tindakkan supaya blogger2 lebih berhati2 dalam menulis dan tidak memfitnah org lain..

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:32 am

Betul tu. Bagus jugaklah, sbb banyak berita dan cerita yg tak betul

Reply

Hafizul June 16, 2013 at 12:54 pm

Hehe..nisfu syaaban belum baca lagi artikel beliau..hehe..nanti nak singgah jugak..

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:31 am

silakan utk baca… =)

Reply

Hafizul June 18, 2013 at 12:59 pm

Orait..terima kasih bro..hehe

Reply

hafizmd June 21, 2013 at 1:05 pm

@Pk, trima kasih kembali

Reply

munir ardi June 17, 2013 at 6:30 pm

rasa penasaran nak baca 3 entry diatas sampai Bro Hafiz memilihnya

Reply

hafizmd June 18, 2013 at 9:19 am

silakan bang munir =)

Reply

Leave a Comment