Godek Themes…

- 25 July 2013Blogging

Assalamua’laikum.

Kerja menggodek themes ni banyak kali ambil masa yang lebih lama. Alang-alang mood nak menulis tu dah ke laut, ambe secara tiba-tiba naik ‘sheikh’, payah nak berhenti godek-godek themes ni. Semalam dah guna themes Twenty Twelve. Hari ni cuba theme Denis pulak. Mana pergi themes Thesis ambe yang dulu. Dah muak ke guna tema thesis ni?

Selamat tinggal Thesis

Ceritanya mudah aje. Sebelum ni, ambe perasan yang loading blog ni makin lama makin perlahan walaupun guna Unifi dan adakalanya laju macam biasa. Perlahan tu sampaikan makan masa hampir 25 saat untuk siap loading sepenuhnya. Kalau ambe jadi pengguna enjin carian, 25 saat tempoh yang agak lama juga.

Jadi, ambe pun gatal-gatallah tangan hantar tiket bantuan kat NetKL. Macam biasa, NetKL tak pernah hampakan pelanggannya. Kata salah sorang staf NetKL, antara sebab kenapa loading blog perlahan bergantung juga kepada kesesuaian blog dengan server. Jadi, disarankan untuk cuba pindah server untuk tengok perubahan selepas pindah server.

Dipendekkan cerita bukan malam Jumaat ni, dah siap pindah server, theme Thesis tidak lagi boleh berfungsi macam biasa. Terus lumpuh. Kata staf NetKL lagi, mungkin sebab thesis tu dah tak sesuai dengan versi terkini software PHP 5.4 dalam server baru.

Ok. Panjang cerita. Ambe terus godek themes. Jadi, ambe mohon bantuan anda untuk sahkan beberapa perkara;

  1. Tahap kelajuan loading blog ni. Ok ke tak?
  2. Susunan. Ada tak yang senget di mana-mana posisi?
  3. Lain-lain yang anda rasa macam tak best bila singgah sini.

Terima kasih pada yang sudi respons. Walaupun mood ke laut, semangat blogwalking tak pernah surut. Jangan risau….hehehehe

@hafizmd – Godek themes wordpress percuma. Dah baca entri ‘Blogging bukan sekadar SEO semata?‘ =)

{ 36 comments… read them below or add one }

maza July 25, 2013 at 4:11 pm

1. Tahap kelajuan loading blog ni. Ok ke tak? OK

2. Susunan. Ada tak yang senget di mana-mana posisi? cantik

3. Lain-lain yang anda rasa macam tak best bila singgah sini. simple dak serabut… suka.

Reply

Hairul Hissam July 25, 2013 at 6:17 pm

ok bro. laju tersusun dan nampak lebih kemas..

Reply

Cikgu Hairul July 25, 2013 at 6:30 pm

Setakat ni, semuanya ok. Takde gambar atau tulisan terbalik. Loading pun laju je.

Reply

Hafizul July 27, 2013 at 5:09 pm

Kalau tukar themes ada kes gambar terbalik gak ekk..hehe

Reply

hafizmd July 29, 2013 at 9:37 am

@pk, ada rasanya kes camni

Reply

titan July 25, 2013 at 7:22 pm

aku rasa ok je theme sebelum ni.

Reply

hafizmd July 25, 2013 at 9:45 pm

thesis tu ke? kalau thesis, mmg takleh guna dah…

kalau twenty twelve, aku saja try yg lain…hehe

Reply

zik July 25, 2013 at 7:51 pm

laju2… aku tak pandai lah nak godek.. masa pun terhad nih

Reply

Hairul Azni July 25, 2013 at 8:30 pm

Setakat ni semua ok..tiada kelemahan yang nampak…kalau ada, nanti akan diberitahu kemudian.. :-)

Reply

Obsolete Coin July 25, 2013 at 9:14 pm

Patutlah tak boleh masuk ke blog sebelum ini. theme yang ini takde masalah berbanding dengan blog2 lain.

Reply

hafiz July 25, 2013 at 10:23 pm

Sesekali tukar selera…

Reply

Joe July 25, 2013 at 10:28 pm

Theme lame tue pun ok ape… Yang nie just fine, susun atur just nice..
Kalau boleh beso kan font.. Senang nak bace

Reply

TehR July 26, 2013 at 1:13 am

ok je ni, bro
sedang molek dah

aku pun berkenan dengan themes ni

Reply

Hafizul July 27, 2013 at 5:08 pm

Ingatkan saya sorng jer yang berkenan..bro pun sama jugak ke?hehe

Reply

hafizmd July 29, 2013 at 9:37 am

@pk, terima kasih boh kasi semangat

Reply

ajumohit July 26, 2013 at 5:55 am

pantas dan tuntas je bro, kemas dan suci je nampak theme ni, ni yg gatal tgn nak tukar theme gak ni hihi

Reply

muhammad fakhruddin July 26, 2013 at 6:07 pm

Saya kalau dah mula godek theme ke, plugin ke memang tak tertulis blog tu.

Susah susah puas hati dengan theme wordpress bagi :)

Reply

kakiblog July 26, 2013 at 6:30 pm

saya suka themes ini..nampak kemas

Reply

akubiomed July 26, 2013 at 11:16 pm

Bukan masalah theme. Kadang-kadang berpunca dari share hosting.

Reply

hafizmd July 27, 2013 at 1:03 am

Dalam kes ambe ni, mmg masalah themes dah tak compatible ngn php 5.4…

Reply

hafizrahim July 27, 2013 at 9:36 am

ok je bro theme ni..tapi cuba pakai genesis plak..lagi ok kot..hahaha

Reply

hafizmd July 27, 2013 at 10:39 am

pergh….kalau dapat genesis….

Reply

Ismail N July 27, 2013 at 1:39 pm

Better dari sebelumnya. Hebat ehhh..Tahniah.

Reply

hafizmd July 29, 2013 at 9:39 am

terima kasih bro…dok hebat mana boh…main hemtam sajelah

Reply

Hafizul July 27, 2013 at 5:07 pm

Emm ada masalah gok kan thesis ni..saya dah la tak pandai bab ni..emm selagi tak rosak pakai aje lah..emm akalu themes berbayar tak ada masalah ke bro sampai bila2?

Reply

hafizmd July 29, 2013 at 9:38 am

kalau themes berbayar, kita boleh upgrade kalau ada masalah…kalau yg jenis “free” ni…jadilah macam ambe…hahaha

Reply

zuan July 27, 2013 at 9:53 pm

tak ingat la theme sebelum ni.. tapi ni cun juga, pada bro asalkan senang nak baca, senang nak navigate, ok la tu ^^,

Reply

hafizmd July 29, 2013 at 9:36 am

oklah bro…thanks utk feedback..

Reply

daddydee July 29, 2013 at 2:10 pm

Wah hebat tuan odek theme…kalau saya jangan harap…memang tak tahu nak godek..

Reply

hafizmd July 30, 2013 at 9:59 am

takdelah bro..sikit2 jer..benda dah siap ada

Reply

eiela July 30, 2013 at 8:40 am

cantik je theme nih, laju

Reply

hafizmd July 30, 2013 at 9:55 am

thanks eiela =)

Reply

dja@sishaza July 30, 2013 at 12:39 pm

Masa masuk tadi ok je..laju. Nmpknya mcm no problem…boleh on. Neat n clean…

Pun tgh godek2 jg… kalau tak ok dlm 3,4 hari tukar lg :)

Reply

hafizmd August 1, 2013 at 9:52 am

terima kasih sis =)

hehe…gitulah kalau dah mula godek2

Reply

munir ardi July 30, 2013 at 2:33 pm

theme ini sangat laju dan saya yang guna broadband biasa bisa sangat cepat loadingnya

Reply

hafizmd August 1, 2013 at 9:51 am

terima kasih bang munir utk responsnya

Reply

Leave a Comment