Akhirnya Harimau Muda Tersungkur Jua….

Assalamua’laikum.

Salam pagi Jumaat. Pagi yang menyegarkan. Bulan pun terang malam tadi. Sama macam malam sebelumnya. Cuma, malam tadi mungkin ada jiwa-jiwa yang sikit suram dan kelam serta rasa nak mogok alsebab skuad bola sepak Harimau Muda kalah di kaki Garuda, Indonesia dalam perlawanan separuh akhir Sukan Sea Myanmar. Seri 1-1 hingga tewas sepakan penalti 3-4. Juara bertahan tewas, pasti perit untuk peminat sejati bola sepak Malaysia. Mungkin ada yang menitiskan air mata selepas skuad kita tewas malam tadi. Serius…..

Kami bangga dengan Harimau Muda!

1. Sejak awal lagi, skuad kita nampak lambat panas. Macam hero hindustan, selalunya last-last minit baru jadi power dengan macam-macam gerakan menarik. Banyak kali, bukan malam tadi jer.

2. Selalu sangat, hingga minit 50-60, penyokong Malaysia macam rasa seksa tahan nak buang air kecil. Mendebarkan lagi menyeksakan jiwa juga tengok permainan awal skuad kita. Sama juga dengan malam tadi. Sampai ke minit 84, aku tetap yakin yang gol akan muncul. Serius, berdebar tu memang menggila!

3. Tapi, bila Izzaq Faris masuk, terus jadi 4 striker. 4-2-4? Memang nampak benar nak score! Akhirnya, Thamil Arasu menjadi penawar tepat waktunya. Hantaran sepakan sudut Nazmi Faiz singgah tepat kat kaki Thamil, goooooooool! Memang lega woooo!

4. Bila dah masuk masa tambahan, tak gol-gol jugak. Sah masuk penalti. Bila dah masuk sampai penalti, keeper dah jadi manusia paling penting atas padang masa tu. Kalau ikut pengalaman, keeper Indonesia memang lagi banyak pengalaman dalam pentas antarabangsa. Dia jugak keepernya masa Sukan Sea 2011 dulu. Masa final tu, dia juga yang dapat selamat beberapa tendangan penalti pemain Malaysia.

malaysia vs indonesia sukan sea myanmar 2013
Izham – Keeper pelapis terbaik yang Malaysia miliki!

5. Berbanding Izham, dia memang cool sepanjang perlawanan, tapi bukan tuahnya dalam sepakan penalti. Apapun, Izham sah watak penting dalam pasukan Malaysia untuk sampai ke semi final malam tadi. Selamat berjaya dalam pasukan baru, JDT I.

6. Nazmi. Memang benar-benar berbakat dan kreatif. Susuk tubuh kecil, tapi mutu kawalan bola dan passing memang terbaik. Kalau dia badan besar sikit, memang boleh pergi jauh-jauh lagi. Moga dia kekalkan prestasi macam ni. Tak mustahil, dia akan jadi regular player untuk skuad senior kebangsaan!

7. Coach Datuk Ong Kim Swee. Ramai jugaklah yang kutuk-kutuk dia sebab tak masukkan Rozaimi-Nazmi seawal minit pertama. Dah nama jurulatih, mesti dia dah timbang tara sape yang nak main 1st eleven. Tahniah Datuk OKS sebab bawa pemain kita sampai ke semi final. Paling penting, sebab berjaya asah bakat-bakat pelapis pemain bola sepak Malaysia!

Ayuh penyokong sejati bola sepak Malaysia, janganlah kutuk-kutuk terlebih sangat, masa menang sanjung, masa kalah pun kita kena sokong. Barulah namanya peminat sejati!

Lagipun kita kalah dengan bermaruah dan tak terkalah!

@hafizmd – Sukan SEA tak habis lagi, kita dah lepas 30 pingat emas. Ada lagi 10 nak capai KPI!

Misi Penting Malaysia vs Vietnam Bola Sepak Sukan SEA Myanmar

Assalamua’laikum.

Malaysia seri 1-1 dengan Singapura. Gol minit akhir hasil sepakan lencong cukup cantik daripada Rozaimi. Nyata sekali, setiap kali Rozaimi main, insyaAllah ada gol yang dia akan sumbat. Nampaknya, dia macam dah jadi mesin pencetak gol untuk skuad Harimau Muda A. Terutama dalam situasi bola mati. Cuma, petang ni harapnya Rozaimi masuk dalam 1st eleven bergandingan dengan Hazwan.

Live streaming Malaysia vs Vietnam

Klik sini –> Live streaming Malaysia vs Vietnam

Live di TV1, TV9 dan Astro Arena

1. Malaysia pilih jalan sukar untuk ke separuh akhir. Bukan tak boleh menang masa lawan Singapura, tapi tengok sajelah cara Singapura bertahan bermula di barisan tengah lagi. Cukup ketat!

2. Macam biasa, kemasukan Nazmi Faiz memang memberi impak yang cukup besar. Gandingan Nazmi-Irfan Fazail memang nampak menjadi dan santai. Hantaran dan first touch Nazmi memang terbaik.

3. Cuma yang risau ialah kebergantungan tinggi pada Nazmi Faiz. Kalau dia takde, macam takde pemain lain yang hampir sama untuk gantikan peranan yang dia mainkan.

4. Penyerang. Sekarang ni, penyerang Selangor Hazwan Bakiri nampak semakin berbisa. Petang ni, harap sangat gandingan Rozaimi-Hazwan yang menjadi pilihan jurulatih Datuk Ong Kim Swee.

5. Walaupun ada jugak peminat yang kutuk-kutuk mutu permainan anak buah OKS, ambe masih memuji bentuk hantaran dan taktikal yang OKS terjemah. Hantaran pendek celah-celah pemain lawan masih boleh dipuji.

6. Tuan rumah, Myanmar dah out. Jurulatih Myanmar jugak dah dipecat sebab kalah peringkat kumpulan!

Buat peminat sukan Malaysia, jangan lupa temujanji petang ni. Jam 5.30 petang. Malaysia vs Vietnam!

@hafizmd – Kenapa ramai yang kutuk? Ambe yakin yang pengutuk-pengutuk tegar ni masih “terperangkap” dalam saingan BPL mahupun La Liga! Janganlah nak bandingkan dengan liga mereka ni. Agak-agaklah….

Malaysia vs Myanmar Pestabola Merdeka 2013!

Assalamua’laikum.

Malaysia vs Myanmar 9 September. Amacam? Puas hati tak Malaysia menang 1-0 dengan Singapura? Keseluruhannya, ambe rasa banyak lagi yang Malaysia mampu tunjukkan petang tu, cuma keadaan padang bak bendang membataskan pergerakan bola dan pemain. Namun, kelibat ketua pasukan Irfan Fazail, Wan Zack dan Putera Nadher cukup menarik dan mengujakan!

Malaysia U-23 vs Myanmar U-23 Pestabola Merdeka

Malam ni, perlawanan kedua Malaysia vs Myanmar pasti tertumpu kepada serangan pantas barisan Myanmar dan kekentalan barisan pertahanan Malaysia. Mungkin jurulatih Ong Kim Swee akan bermula dengan line-up yang sedikit berbeza berbanding semasa perlawanan menentang Singapura Sabtu lalu.

Nik Shahrul Azim pastinya akan dikerah habis-habisan malam ni. Kelibat Junior Eldstal (Putera Nadher Amarhan Maderner) yang nampak ada di mana-mana pasti merunsingkan barisan tengah dah serangan Myanmar. Tak sabor ambe nak tengok lagi kelibat mamat sorang ni. Cukup rajin turun naik!

junior eldstal pestabola merdeka

Wan Zack pulak kena “marah” dengan sebilangan penyokong Malaysia yang tak tahan dengan perangainya yang suka bermain secara solo. Apa nak buat, memang mamat ni cukup bagus dengan bola di kakinya. Tak kisahlah, selagi peluang ada untuk score, ambe pun akan tendang bola ke arah gol lawan. Peluang depan mata, seorang pemain bola memang teruja habis! Akhirnya, perlawanan pasti juga tertumpu kepada kapten Malaysia U-23, Irfan Fazail yang banyak menggerakkan bola ke depan untuk menghasilkan jaringan. Gandingan Irfan-Nazmi cukup serasi!

Siaran langsung dan live streaming

Jangan lupa, malam ni ada siaran langsung Malaysia vs Myanmar di TV9 dan Astro Arena 801. Link live streaming boleh ke link ini –> Malaysia vs Myanmar.

@ hafizmd – Malaysia U-23 vs Myanmar U-23 Pestabola Merdeka. Malaysia menang 3-1 malam ni. InsyaAllah.