Mana Lebih Garang? Pahlawan Merah vs Harimau Selatan!

- 23 September 2013Sukan

Assalamua’laikum.

Suku akhir Piala Malaysia, Kelantan vs Johor DT. Perlawanan yang ambe jangka pastinya menarik, panas dan mendebarkan.  Atas kertas, Kelantan atau Johor DT punya peluang sama rata. Rekod pertembungan Pahlawan Merah dan Harimau Selatan musim ni cukup hangat dengan pelbagai insiden menarik. Apakah Kelantan mampu meranapkan impian Johor DT untuk merangkul piala pertama mereka musim ni?

Kelantan vs Johor DT

1. Isu terawal yang memanaskan hubungan antara dua pasukan pastinya isu perpindahan pemain MVP tahun 2012, Nor Shahrul Idlan Talaha (Mat Yo). Pastinya Mat Yo sendiri semakin membara bertembung bekas rakan sepasukannya! Ambe lihat, jika Mat Yo gagal menyerlah di barisan serangan, agak sukar untuk JDT merobek gawang lawan. JDT kena ada sorang lagi pemain serangan untuk tolong Mat Yo. Safee Sali mungkin?

2. Rekod perlawanan Liga Super memihak kepada JDT dengan sekali menang (menang 2-0) dan seri sekali (1-1).

3. Kelantan menang dalam aksi akhir Piala FA 2012. Menang 1-0 hasil jaringan Farhan sudah cukup membuatkan pemain JDT kecewa. Ini rekod Jun 2013. Kalau JDT nak menang, barisan pertahanan memang kena kawal kaw-kaw punya pemain seperti Farhan dan Indra.

4. Kelantan di awal musim Liga Super nampak kurang konsisten, tapi selepas pusingan kedua, Kelantan kembali bangkit dan akhirnya berjaya menjadi pasukan ke-4 terbaik. Di tangga ke-3, pasukan Johor DT! Memang cukup terbaik pertembungan top 5 Liga Super!

5. Antara sumber kekuatan pasukan Johor DT musim ni ialah kesetiaan penyokong Ultras JDT. Lihat saja setiap perlawanan melibatkan JDT (terutama di gelanggang sendiri). Pasti penuh dan meriah. Memang cukup seronok tengok penonton sehebat dan semeriah mereka! Pertembungan penyokong juga sesuatu yang menarik untuk diperhatikan. Dua-dua sama hebat dan meriah. Kita tunggu suku akhir nanti, Kelantan vs Johor DT. Mesti conteng muka punyalah!

6. Apa yang ambe tengok, benteng pertahanan JDT kurang efektif (masa lawan PKNS). Kena cepat-cepat perbaiki terutama untuk menghalang larian pantas Piya dan kekuatan serangan Kelantan terutama Dickson Nwakaeme. Sementara Kelantan kalau dapat ‘pegang’ Awe buat hantaran ke dalam kotak penalti, dah kira cukup bagus. Pertembungan di bahagian tengah, ambe tengok kelebihan di pihak Kelantan.

Kelantan atau Johor DT yang akan ke separuh akhir? Jangan lupa, saksikan kemeriahan Piala Malaysia 2013 bermula 27-28 September & 4-5 Oktober 2013. Untuk jadual penuh perlawanan suku akhir Piala Malaysia, boleh terus ke entri ini –> Jadual Penuh Perlawanan Suku Akhir Piala Malaysia 2013.

@hafizmd – Kelantan vs Johor DT. Pasukan mana pilihan anda ke separuh akhir?

{ 49 comments… read them below or add one }

Hafizul September 23, 2013 at 12:24 pm

Hehe..dah lama tak dngr nama safee…

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:17 pm

ada lagi…jarang dapat tempat jer

Reply

Hafizul September 25, 2013 at 3:56 pm

kawan kata dia ni kena pulau..betul ke?hehe

Reply

hafizmd September 26, 2013 at 12:40 am

@hafizul, dok tau pulok ambe…hehehe

Reply

blogger lelaki September 23, 2013 at 12:36 pm

gua sokong Pahlawan Merah..hehehe

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:15 pm

hoho…sorang lagi peminat kelate =)

Reply

Hazmin Hamudin September 23, 2013 at 3:02 pm

Aku sokong selangor. Tpi dah tersingkir lak. Haha

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:10 pm

selangor pkns ada lagi bro

Reply

ohcikgu September 23, 2013 at 3:48 pm

siapa menang pun tak kesah..hehe

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:10 pm

hehe..cikgu mmg tak kisah..sbb tinggal pkns =)

Reply

munir ardi September 23, 2013 at 4:00 pm

selamat bertanding bbuat semua team semoga menghadirkan match yang seru dan penuh aksi

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:10 pm

terima kasih bang munir..tahniah jg kepada team u-19 indonesia jadi juara piala AFF

Reply

wazy September 23, 2013 at 4:37 pm

Kedua-dua pasukan mempunyai kelebihan masing-masing , yang penting perlawanan ini nanti tidak dikotori dengan insiden yang tidak diingini :-)

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:07 pm

Itu lebih penting…harap takde persatuan yg kena saman lg

Reply

MrJocko September 23, 2013 at 5:26 pm

kawe tak leh nak komen pasal sedih ManUtd kalah teruk semalam

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:05 pm

oh! lupakan kesedihan itu…huhu

‘malam masih muda’

Reply

hafiz September 23, 2013 at 6:05 pm

Harap dapatlah mengatasi kelantan.,

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 10:04 pm

Mesti peminat JDT semangat habis…ambe keciwa takde wakil..huhu

Reply

zik September 23, 2013 at 10:50 pm

Harap jurulatih jdt alert pasal pertahanan. Janganlah kasi pisang berbuah 3 kali. Frust tullah. Semoga berjayalah. Kelantan banyak kelebihan.

Reply

hafizmd September 23, 2013 at 11:24 pm

Defend JDT nak kena cepat tutup ruang…

Dickson contohnya, jangan bagi dia kontrol bola lama2…nak kena kawal cepat..sbb dia ni bijak cari peluang…

Reply

Ismail N September 24, 2013 at 9:48 am

Hmm.. bukan kawe sahaja yg rasa defence JDT teruk.. ada lagi yg rasa cam tu.. :D

Reply

hafizmd September 24, 2013 at 1:59 pm

@bro Ismail, kalau JDT nak lagi power, mmg kena carik defender lagi kental

Reply

kakiblog September 24, 2013 at 12:52 am

satu ulasan sukan yang menarik…semoga mendapat trafik yang tinggi kerana cerita tentang bola.

Reply

papa mifz September 24, 2013 at 1:08 am

fuh pertembungan dua gergasi nih…!!!

Reply

Ismail N September 24, 2013 at 9:46 am

Since kawe anak Johor, maka selalu lah tengok JDT main. Oleh itu, komen kawe lebih pada JDT jer. Bab Kelantan tu, biarlah peminat Red Warriors yg beri pendapat.

Dari segi serangan, kawe rasa no problemo. Walaupun tak score masa lawan PKNS, namun yg penting ada create byk peluang. Bila ada peluang, maka ada chance utk score dan menang. Sayang dalam game dgn PKNS, beberapa peluang kena palang dan penjaga gol PKNS cemerlang. Kalau ada masaalah pun dibahagian serangan ialah terlalu byk perubahan dalam team. Dulu Guiza, lepas tu Liuz, lepas ni entah sapa. Akibatnya JDT tak main as a team. Lebih banyak guna skil individu which dangerous kalau team lawan boleh bertahan dengan main mcm PKNS.
Masaalah utama JDT ialah bahagain pertahanan. Dari dulu lagi, kawe cakap yg apart from Aidl Zafuan, yg lain-lain tu hampeh.. Banyak yg ball watching. Rasanya Tengku Mahkota patut cari pemain import pertahanan utk musim depan atau try ler dapatkan Fadhli Shas. Kawe impress sama dia masa Pestabola Merdeka ari tu.

Reply

Ismail N September 24, 2013 at 9:47 am

ralat: bertahan dengan baik (para 2). :D

Reply

hafizmd September 24, 2013 at 1:55 pm

Nice komenlah bro!

Ambe rasa penyerang mmg JDT takleh harap lebih sgt kat Mat Yo, sbb dia mmg kaki gelecek…guiza hari tu, mmg bagus sbb passing cantik…senang kerja mat yo =)

as a team, mmg nampak JDT ada kurang sikit..bab defend, mmg nampak sangat bergantung pada aidil sorang..cuba tgk game takde aidil…mmg nampak takde leader kat defend..

fadhli shas, ambe dgr mmg dia nak main utk JDT…mungkinkah dia akan ke JDT? ambe pun impress…cukup kental..

ps- sorry kalau salah ulas bro, ambe penyokong terengganu, bolehlah ulas lebih2 sebab team ambe dah out…hahaha

Reply

maza September 24, 2013 at 8:02 pm

maza pakat lambung dada ajelah.. hehehe
tapi dlm hati ada JDT.. Luaskan Kuasamu!

wakakaka

Reply

hafizmd September 26, 2013 at 12:42 am

dada ke dadu ni bang maza? hehehe

mestilah bang maza sokong JDTkan?

Reply

maza October 7, 2013 at 1:38 pm

Uhuk! harapan piala sudah padam..
sekali kena tibai depan belakang 1-6

menangis JDT weiiiii..

uwakkk… hahaha

Psst: agak2 ada tak ini semua berpunca pasal badi isteri dan tunangan pemain JDT sendiri? Kata orang kena sumpah gitew.. hahaha

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 1:52 pm

uhuk…bang maza masih boleh sokong pahangkan? hehe

ada jugak dgr gosip panas ni….hahahhaa

Reply

AUC September 24, 2013 at 10:04 pm

JDT sekarang agak hambar, kelanta makin naik. kita tunggu je apa bakal terjadi pd sabtu ni..

ps: tak tau kenapa saya suka dgn theme sebegini ala magazine gitu…cita rasa sama je nih heheheh

Reply

hafizmd September 26, 2013 at 12:43 am

JDT masih kurang konsisten tp bukan petanda JDT mudah mengalah

hehe..kita hampir punya citarasa sama…tp kagum ngn bro…rajin tukar2 themes

Reply

Sop September 25, 2013 at 12:00 am

xreti nak pilih sbb bukan penonton tegar bola// hehhee

Reply

hafizmd September 26, 2013 at 12:44 am

hehe…ambe pemerhati jer..huhu

Reply

papa mifz September 25, 2013 at 12:27 pm

suka dengan kulit baru blog bro nih…:)

Reply

hafizmd September 25, 2013 at 3:31 pm

terima kasih bro!
makin semangat ambe jadinya… =)

Reply

suri September 26, 2013 at 12:04 pm

sy kurang berkenan sb saiz dia besar ker..ke font dia besar sakit pula mana..cuba kecilkan hurm…

Reply

TehR September 25, 2013 at 7:31 pm

johor dt memang bagus
kelantan pula sedikit lebih bagus

jange maroh hah, geng johor :D

Reply

hafizmd September 26, 2013 at 12:39 am

hehehe…kasi panas =)

Reply

suri September 26, 2013 at 11:53 am

sedikti lebih bagus bagaimana tu tuan tehr jelaskan

Reply

suri September 26, 2013 at 11:51 am

saya memang kurang dlm pengetahu bab bola tapi saya harap pasukan bola2 dapat main dengan baik. artu ada lawan MU dengan MUC yek ke saya taip ini heee..ha masa tu saya layan gak dgn suami kt kedai makan balik smapi jam 2 pagi heee…

Reply

zuan September 26, 2013 at 10:56 pm

den punyo n9 dah kalah :(

Reply

onlajer September 27, 2013 at 9:11 am

gua tentu pilih yang sebelah selatan

Reply

zul September 27, 2013 at 4:02 pm

Pehe kelate mgkin ke final..pehe boleh piala thn ni

Reply

zerous September 27, 2013 at 6:29 pm

gomo kelate gomo… hehehe… napok jah matyo pakat kato aku tak bodoh aku tak bodoh lelaki dayus lelaki dayus, boleh down semangat mat yo…hahahah jgn mare gurau je

Reply

Rahmat Ariffin September 28, 2013 at 6:12 pm

Aku pilih kelate…JDT selalu tak konsisten skjp menang, skjp kalah…

Reply

suri September 30, 2013 at 11:52 pm

nampak gaya peka akan team bola tempatan

Reply

suri September 30, 2013 at 11:51 pm

bagi saya kedua team sama hebat

Reply

Leave a Comment