Oh, Alexa! : 1st Giveaways BudakFelda.Com

- 7 September 2012. Updated 12 July 2014Motivasi

Assalamua’laikum.

Makin lama makin meriah. Makin lama makin turun. Makin lama makin power! Apakah gerangannya? Kopi Bujang? Ooooo….salah tuh! Jawapannya ialah blog budakfelda.com. Blog baru 2 bulan. Kalau bayi, sah-sah masih lagi menyusu. Tapi, blog budakfelda.com bukan lagi sebarang ‘blog bayi’! PR2 dan Alexanya juga semakin bagus. Memang budak ni bukan sebarang budak.

Macam-macam taktik dan strategi blogger dalam usaha menguruskan nombor Alexa blog masing-masing. Ada yang kata, banyakkan blogwalking. Soalannya, berapa banyak blog kita nak blogwalking sehari? Cukup ke setakat 2-3 blog sehari? Ambe ada baca, blogwalking yang berkesan untuk turunkan Alexa ialah 50-100 blog sehari! Apa? 50 blog? Ambe angkat bendera putih…

Ok. Antara lain ada yang nasihat kasi update blog 1 entri sehari. 7 hari, 7 entri. Ini memang gila kentang! Ambe memang akui, kalau tiap-tiap hati kita update, memang ada kesannya pada kekurusan Alexa, namun berapa ramai yang mampu konsisten dengan cara ini? Ambe? Angkat bendera putih lagi…

Lagi? Buat giveaways! Inilah cara yang sedang diusahakan oleh budak yang bukan budak biasa ni tadi. 1st giveaways Budakfelda.com. Berkesan? Ambe tak berani cakaplah, sebab ambe belum pernah sekalipun buat GA, tapi ambe perasan 1 perkara. Blog yang rajin masuk GA, Alexa blognya akan semakin hensem! Itu mereka yang masuk, yang menganjurkannya? Menajanya? Maka, kita sama-sama tunggu keputusan bedah (bukan Mak Bedah yer….) siasat budakfelda nanti.

Anda tak nak masuk GA ni? Rugi sangatlah. Bukan senang-senang ada blogger yang sudi menawarkan diri untuk review blog kita di Alexa. Jadi, apa tunggu lagi? “Mari memeriahkan  1ST Giveaways BudakFelda.Com yang ditaja oleh cahayacinta.com, pondokkecil.com, awanpagi.com, ecadwinkyasha.com, elqashrinqaisara.blogspot.com, daddydee.net serta Fivio.com selaku penaja utama.”

Nota: Ambe lepaskan juga entri ni walaupun Alexa belum lagi aprrove review blog budakfelda.com.

@hafizmd – Entah kenapa, banyak juga review yang ambe tulis, takde kat ruang review termasuk yang budakfelda.com.

{ 61 comments… read them below or add one }

ikaa September 7, 2012 at 10:31 am

wahhh awk join gak erkk…selamat join k :)

Reply

hafizmd September 7, 2012 at 11:10 am

Mesti masuk utk meriahkan dan sokong rakan2 blogger..

Selamat utk ikaa juga yer =)

Reply

Jebeng Otai™ September 8, 2012 at 12:15 am

aah sokong rakan2..tp btul kata bro..byk review yg ditulis..tp skit sgt yg lepas..huhu

Reply

hatiputera September 8, 2012 at 12:36 am

aku review boleh jer approve.sekejap jer.

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:45 am

@HP, sebelum ni ok je…entah napa yg ni tak keluar2 lagi kat muka depan akaun alexa ambe…pelik jugak ni

hafizmd September 14, 2012 at 11:48 am

@JO, ambe pelik…di muka depan akaun alexa ambe, ada tulis 14 reviews, tp yg boleh tengok ada 10 ajer…mana lagi 4..ermmm

Reply

ikaa September 7, 2012 at 10:31 am

opppp jgn lupaa review alexa sy naa :)

Reply

hafizmd September 7, 2012 at 11:09 am

InsyaAllah.

p.s-nak p terjah blog awak sat =)

Reply

Hazmin Hamudin September 7, 2012 at 11:00 am

Hebat blog budakfelda ni. Lagi je alexa die turun. Pandai di promote blog.

Reply

hatiputera September 8, 2012 at 12:37 am

Bukan calang-calang orang budakfelda tu.

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:44 am

@HP, mmg luar biasa…power seo jugak mamat ni

Reply

hatiputera September 7, 2012 at 1:47 pm

Good luck bro. dulu pernah buat blogwalking lebih dari 50 sehari tetapi sekarang nie susah sikit sebab kekangan kerja yang tidak dapat dielakkan.

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:51 am

fuh! 50 sehari…ambe mmg tak mampu

Reply

onlajer September 7, 2012 at 2:54 pm

mantap bro kawan belum satang lagi ilham he

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:51 am

Ambe dapat ilham terus mengarang =)

Reply

Mama Murai September 7, 2012 at 3:10 pm

bukan awak sorang je angkat bendera putih, saya pun angkat bendera putih gak… tak larat rasanya baca dan blogwalking banyak-banyak, takut mengecewakan orang sebab artikel tak dibaca :(

la ni pun, saya just komen pada blog yang artikelnya betul-betul saya baca… kesannya tengoklah pada ranking Alexa saya, cuma berkurangan sedikit, daripada 900k kepada 820k.

takpelah kan, yang penting traffik makin meningkat, tang tu yang penting <– ayat hiburkan hati :)

Reply

Hafizul September 8, 2012 at 12:29 am

Emm alexa dan traffic sy rasa orang ambil berat pasal traafic lagi..kan??meriah betul blog kalau traffic ramai yang lalu lalang..nak tulis blog pun penuh bersemangat rasanya..hehe

Reply

Mama Murai September 9, 2012 at 7:17 am

tapi Alexa pun penting juga, kalau dapat maintain bawah 100k pun ok apa..

Reply

Hafizul September 13, 2012 at 3:27 pm

tu la mama..bukan senang nk maintain mcm tu..kena bekerja keras..hehe

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:04 am

@PK,mmg kena kerja keras. Ambepun kadang2 kalau fikir pasal alexa ni. Pening juga…makin kita update, makin rancak pulak dia naik…isk3

hafizmd September 14, 2012 at 11:38 am

@Mama, mmg penting cuma pening juga nak kekalkannya

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:46 am

@Pk, mmg traffik tinggi syok tp nombor alexa tinggi sakit jugak hati ni…hehe

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:51 am

haaa..bab org tak baca tu yg buat ambe fikir 4-5 kali nak update tiap2 hari =)

teknik kita hampir samalah…hahahah

ayat ni mmg best! :D

Reply

maza September 7, 2012 at 5:21 pm

woittt.. hebat..

PR maza pun sudah jatuh dari no. 2 ke no. 1 aderkkkk
tapi itu bagi maza tidaklah sepenting kengkawan yg sudi ramai2 bertandang ke blog maza.. terutama en. hafiz. heheh

meh kita terjah!. .hehehe

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:50 am

Mmg ganas mamat ni bang maza…

Ambe suam2 kuku jugak…hahaha

Reply

suri September 22, 2012 at 4:26 pm

hafiz
ganas tersendri ni hee, ada aura masaing mmg gtu kan

Reply

cik tom September 7, 2012 at 6:15 pm

wah br 2 bulan ke bdkfelda tue bt blog..mmg hebat..gdluck!

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:49 am

Yup…tu yg dasat tu

Reply

Amirez September 7, 2012 at 7:19 pm

kalau hari2 update memang diakui ranking alexa akan menurun. awal2 dulu rajinlah buat 1 entri sehari. tapi sekarang ni 1 entri seminggu pun susah nak buat hehe.

dengan GA ni mungkin cara paling senang, kalau ianya betul2 berkesan

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:49 am

Tu yg tak tahan tu bro…

Kita tunggu berkesan ke tidak

Reply

padin September 7, 2012 at 8:47 pm

hehee bagusla bro… meriahkan blogging.. rasanya ada senarai nama pemenang utk giveaway ciktom, tahniah..

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:48 am

hehe..terima kasih…
p.s-dgn laju ke sana…hahaha

Reply

tehr September 7, 2012 at 9:08 pm

macam menarik pula ni
nanti aku cari idea sertai GA ni
harap2 dapat idea

Reply

Hafizul September 8, 2012 at 12:31 am

hehe..menarik bro..cepat2 join..

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:46 am

@PK, mmg kena join…

p.s-cikgu dah masuk dah…hehe

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:48 am

canteklah!

Reply

cik tom September 7, 2012 at 9:37 pm

tahniah! anda salah seorang pemenang GA blog ciktom; http://www.ciktom.com/senarai-pemenang-giveaways-kedua-dari-blog-cik-tom/

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:48 am

terima kasih cik tom!

Reply

Hafizul September 8, 2012 at 12:27 am

Hehe..memang beliau ni aku rasa ilmu mantap dah..bukan calang2 budajk ni..haha..gud luck bro…

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:46 am

Mmg lain budak ni..

Terima kasih PK

Reply

ikaa September 8, 2012 at 2:55 am

hyeeeeeeeeeeeeee jenguk rakan blogger jp

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:44 am

ikaa, terima kasih jenguk sini yer..

Reply

titan September 8, 2012 at 9:19 am

kalau rajin..aku join nanti. sibuk sikit sekarang.

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:43 am

Sibuk main tali lagi ke ni?ehhheem

Reply

suri September 22, 2012 at 4:21 pm

hazmin
bz nak masuk minang pi umh org ke bz kacau cndol

Reply

pipoq September 8, 2012 at 2:32 pm

nak BW 50 blog sehari ? takpe la..nak konsisten 10 blog sehari pun belum tentu..kalau bujang mungkin tak jadi masalah kot..hehehe

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:39 am

hohoho…kalau bujang? hahahaa

Reply

Kak Long Mawar Merah September 9, 2012 at 9:20 am

Semoga berjaya. Menarik dan membuatkan Kak Long tertarik nak menjengok blog BudakFelda tu.

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:38 am

Cantiklah. Sempat lagi ni kak long

Reply

qadar September 9, 2012 at 7:31 pm

wah..nak masuk camni..

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:38 am

mesti masuk!

Reply

donnyien September 11, 2012 at 5:31 am

mari kita kasi meriah blog dia

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:35 am

mesti kasi meriah

Reply

adele September 11, 2012 at 8:15 am

setuju sgt kalau update sehari satu entri berjaya menuruskan alexa. sy pernah amalkan tabiat ni..dpd 600 +++ terus melompat 200 +++, tp itu hny tggl kenangan saja..kadang2 pun takde nak tlis apa ditambah pula dgn kebizian :D

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:35 am

Nak tahan hari2 tu yg tak tahan tu adele =)

Kebizian seorang pelajar tahun akhir mmg tak dapat disangkal lagi :D

Reply

shraqs September 11, 2012 at 8:40 am

BudakFelda tu memang berusaha keras. Cayalah!

Reply

hafizmd September 14, 2012 at 11:34 am

Memang terbaiklah!

Reply

budak felda September 17, 2012 at 4:05 pm

terima kasih banyak2 sudi join GA saya yang tak seberapa ini hehehe..:)

Reply

akubiomed September 18, 2012 at 9:11 pm

Selamat berjaya kepada bro dengan penyertaan contest GA ini.

Reply

suri September 22, 2012 at 4:20 pm

sy hrp akan ada masa utk itu hee…

Reply

Cikgu Hamzah December 30, 2012 at 3:55 pm

Huhuhuuu………. Kena lak mood malas, satu bulan satu entri pun belum tentu…….

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }