Tips Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

- 14 September 2014. Updated 25 April 2015Kerja

Tips lulus temuduga kerja kerajaan & temuduga di agensi kerajaan. Sesi temuduga memang mendebarkan. Nak lulus temuduga bukan mudah jika kita tak lakukan persediaan untuk temuduga. Korang dipanggil untuk temuduga kerja kerajaan? Dah bersedia untuk lulus?

tips lulus temuduga kerja kerajaan

Nak lulus temuduga kenalah bersedia dari sekarang (kredit: pixiesmusings.blogspot.com)

Tips lulus temuduga kerja kerajaan

Teringat sesi temuduga aku 4 bulan lepas di sebuah agensi kerajaan. Berdebar tu tak payah cakaplah. Mana tak berdebar, kali terakhir aku lalui temuduga kerja 8 tahun yang lalu. Lama tu! Bila dah lama tak hadiri sesi temuduga untuk kerja di agensi kerajaan, tiba-tiba rasa macam nak kena studi banyak benda. Nak baca itu, nak baca ini. Mana satu nak baca untuk lulus temuduga ni? Memang cuak. Betul tak?

Kesihatan diri dan kekuatan mental.

Persediaan paling penting untuk temuduga pastinya ialah kesihatan diri dan kekuatan mental. Kalau mental tak kuat, berdebar tu lagilah cepat terasa. Bagi korang yang sudah lulus dalam exam online untuk apa-apa jawatan sekalipun, tahniah aku ucapkan. Sekarang tibalah masanya untuk korang terjemahkan apa yang korang jawab masa soalan exam online hari tu depan panel penemuduga.

Kekuatan personaliti

Apa yang korang jawab terutama dalam soalan Seksyen C, Ujian Psikometrik bakal diuji dalam sesi temuduga tu nanti. Personaliti korang bakal diuji untuk menentukan lulus atau gagalnya calon temuduga kerja kerajaan.

Soalan perkenalkan diri anda semasa temuduga.

Biasanya ini soalan pertama semasa temuduga. Inilah masanya untuk anda perkenalkan diri anda sebaiknya. Jangan cerita lebih-lebih sangat. Memadai dengan nama, kelulusan pendidikan anda (tak perlu cerita sejarah tadika korang, melainkan jika ditanya), pekerjaan sekarang dan sedikit latar belakang peribadi.

Jawatan penting seperti Penguasa Kastam dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pastinya memerlukan seorang calon yang benar-benar layak untuk mengisi jawatan tersebut. Personaliti tegas, bijak dalam berdiplomasi dan memiliki kemahiran komunikasi disamping personaliti yang menarik pasti akan memberi korang markah lebih berbanding calon lain.

Nak lulus temuduga? Fahami bidang tugas jawatan & bakal majikan!

Antara soalan paling popular semasa temuduga ialah tentang jawatan yang korang mohon dan bakal majikan korang. Soalan-soalan seperti berikut semasa temuduga;

  1. Kenapa anda memilih untuk memohon jawatan Penguasa Kastam (contohnya).
  2. Apa yang anda faham tentang tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik M41?
  3. Anda rasa, apa kriteria paling penting seorang penjawat awam?

Ini mungkin soalan-soalan untuk calon temuduga. Jawablah dengan penuh yakin dan tegas. Jangan terburu-buru menjawab soalan temuduga. Anda kenalah menjawab dengan baik. Paling penting, kena jawab. Kalau tak tahu, nyatakan anda tak mampu menjawab soalan panel temuduga. Tak perlu rasanya nak “menipu” panel penemuduga kerana ianya akan menampakkan personaliti buruk anda!

Persiapan asas untuk temuduga kerja kerajaan

Jangan lupa untuk siapkan awal-awal dokumen asas untuk temuduga. Dokumen-dokumen seperti kad pengenalan, sijil-sijil akademik, sijil kemahiran, sijil penglibatan kokurikulum pastikan bawa salinan asal dan buat salinan fotokopi. Untuk lebih terperinci tentang persediaan dokumen semasa temuduga, boleh terus ke laman ini –> Persiapan Dokumen untuk Temuduga.

Boleh ubah masa temuduga kerja kerajaan tak?

Boleh. Dengan syarat korang buat permohanan 2 hari sebelum tarikh temuduga asal korang. Boleh tanya lebih lanjut di bawah ni;

1) Nama : Encik Mohd. Azhar bin Ismail
Tel : 03-8885 6325
Emel : azhar@spa.gov.my
2) Nama: Encik Abdul Fatah bin Mohd Pilus
Tel : 03-8885 6312
Emel : abd_fatah@spa.gov.my
3) Nama : Cik Nor Hamiza binti Jelani
Tel : 03-8885 6333
Emel : hamiza@spa.gov.my
4) Nama : Encik Norisham bin Sharudin
Tel : 03-8880 6484
Emel : norisham@spa.gov.my

Perlukan Panduan untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan?

Jika anda perlukan panduan bagaimana untuk lulus temuduga kerja kerajaan, disarankan panduan berikut untuk korang. InsyaAllah membantu korang lebih berkeyakinan menghadapi temuduga korang nanti. Korang ingat 1 benda. Lebih baik persiapan korang untuk temuduga, korang dan “menyingkirkan” sorang calon temuduga lain yang kurang bersedia! Pilihan ditangan korang!

tips lulus temuduga kerja kerajaan swasta

Ini testimoni calon temuduga. Anda dah bersedia untuk lulus temuduga?

Download Rahsia & Panduan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan!

{ 47 comments… read them below or add one }

TehR September 14, 2014 at 5:44 pm

aku memang tak suka bab temuduga ni
mujur juga hanya sekali je

Reply

zik October 3, 2014 at 9:53 pm

Sekali terus dapat ya bro teh??

Reply

hafizmd October 6, 2014 at 8:02 pm

Rezeki pasti tepat pada tuannye..terbaiklah

Reply

Fadhil Husin September 14, 2014 at 6:06 pm

Bagus panduan ni. Tapi zaman-zaman aku dulu takda pulak panduan macam ni. Kalau tak, mungkin senang sikit nak masuk temuduga.

Reply

hafizmd October 6, 2014 at 8:03 pm

Betul juga tu bro. Ada panduan utk lulus temuduga kerja kerajaan macm ni mmg lebih mudah utk buat persediaan interview.

Reply

akubiomed September 14, 2014 at 6:19 pm

Saya selalu juga menjadi wakil syarikat untuk jadi panel temuduga.

Reply

Hairul Azni September 15, 2014 at 11:00 am

Bagus panduan ni..kandungannya sangat membantu..buat calon2 yang bakal nak lalui temuduga di luar sana, elok dapatkan panduan ni..segera buat persediaan rapi untuk hadapi temuduga anda..

Reply

maza September 15, 2014 at 12:45 pm

maza dulu pernah hadiri ujian SPA8, PTD dan Temuduga gomen. Kesemuanya gagal.. hahaha

Sebetulnya ketika itu niat di hati tak mahu kerja gomen, gara-gara fenomena kerja swasta lagi best. Pergi mohon dan ujian itupun disebabkan kena paksa dengan emak. Jadi, faham2 ajelah.. hahaha

Psst: buku rujukan untuk peperiksaaan itu biasanya apa ek? Terasa ingin tahu juga, sebab masa 15 tahun lalu, maza tak pernah pun tahu ada buku rujukan tertentu untuk jawab peperiksaan itu. hehehe

Reply

Aishah Ahmad September 15, 2014 at 6:48 pm

Pada AA, keyakinan semasa menjawab soalan lebih penting.AA pernah silap jawab nama Perdana Menteri.Alhamdulillah, lulus.

Reply

hafiz September 15, 2014 at 7:44 pm

Boleh dijadikan panduan untuk interview

Reply

yandi September 15, 2014 at 9:12 pm

untuk lulus memang harus memiliki persiapan yang matang agar usaha kita tidak sia-sia, dengan tips semoga bisa cepat lulus dengan nilai terbaik. terima kasih sudah berbagi artikel yang bagus sekali

Reply

Hafizul September 16, 2014 at 9:50 am

Rujukan macam ni penting untuk menambahkan lagi keyakinan dalam diri…hehe

Reply

suri September 16, 2014 at 5:35 pm

kalau kita nak berjaya mesti siapkan ilmu itu pasak awal-awal heee a.k.a ulangkaji

Reply

titan September 16, 2014 at 9:35 pm

apsal ramai orang kongsi tips temuduga kerajaan 2-3 hari nih..

Reply

fazrol September 17, 2014 at 1:12 am

boleh guna bila aku nak p interview nie…

Reply

Hairul Azni September 19, 2014 at 5:14 pm

Memang musim temuduga sekarang ni..ramai yang dok cari informasi tentang temuduga ni..

Reply

mama arif September 19, 2014 at 9:34 pm

saya pernah hadir temuduga kerja kerajaan. Saya tak banyak bercakap, yang menemuduga plak yg banyak bercakap, siap bagi tahniah lagi. dia dah bagi clue keputusan temuduga…

Reply

Adam September 21, 2014 at 11:22 am

Thanks for sharing. Insya Allah berguna untuk saya pada masa depan.

Reply

ajumohit September 22, 2014 at 10:04 pm

good luck kpd mereka yg memohon

Reply

Nurul Fazreen Othman September 25, 2014 at 3:38 pm

Boleh dijadikan panduan untuk interview

Reply

suri October 1, 2014 at 1:09 am

betapa best kalau dapat keje kerajaan pencen ada jer nanti

Reply

hafizmd October 6, 2014 at 8:04 pm

Itu yg ramai berlumba2 nak kerja kerajaan. So panduan dan tips utk lulus temuduga kerja kerajaan mcm ni mmg penting.

Reply

afwaz October 7, 2014 at 3:14 am

tengs atas perkongsian. simpan utk panduan..

Reply

nanang October 7, 2014 at 12:27 pm

Baguslah ada panduan nya, jadi membantu mempermudah

Reply

HarfizBizstudent October 8, 2014 at 11:09 pm

Semoga berjaya kepada semua calon yang akan menghadapi temuduga, jangan lupa SAVE no telefon tu, mana tahu ada apa2 nanti :D

Reply

ismail ahmad October 13, 2014 at 9:26 pm

Ramai juga yang dtg temuduga pegawai perancang bandar 41 baru ni.. apelah nasib kawan-kawan aku..

Reply

farihah October 19, 2014 at 5:01 pm

salam..bleh x klu kte mntak tukar pusat temuduga?dr putrajaya ke kelantan contohnye..

Reply

Hafizmd October 19, 2014 at 7:53 pm

As salam.
Tempat saya tak pasti. Apapun baik cik Farihah hubungi no telefon yg saya berikan dlm entri ni. Salah sorangnya ialah Nama : Encik Mohd. Azhar bin Ismail Tel : 03-8885 6325 Emel : azhar@spa.gov.my.

Lagi cepat call lagi bagus. Good luck Farihah!

Reply

Datin Tyka October 20, 2014 at 12:50 am

teringat pula ambe pernah interview di kerajaan.
skrg penganggur kena ready juga ni

Reply

Adib Site October 20, 2014 at 1:07 pm

bagus panduan ini.Boleh apply waktu nk interview nnti. Thanks atas perkongsian ini.

Reply

Hafiz Rahim October 21, 2014 at 11:59 am

Bagus tips ni bro. Siapa amal, insha Allah pasti berjaya.

Reply

Mummy Dina October 22, 2014 at 11:43 pm

tak suka pergi temuduga..sebab tu setia dengan company ni lagi..hehe

Reply

Noriza Rahman November 3, 2014 at 6:39 pm

Saya dapat 2 kali ja pi interview gomen ni, tapi tak dak talent kot nak keja ngan depa

Reply

Hafizmd November 5, 2014 at 9:30 pm

Belum ada rezekinya lagi. Apa2pun jadi bisneswomen pun terbaik!

Reply

Hasrul Hassan November 22, 2014 at 1:41 am

Ohh tak tahu pula boleh telefon ubah tarikh temuduga tu. Memang tips terbaik lulus temuduga ni.

Reply

Hafizmd December 12, 2014 at 9:44 pm

boleh sifu HH. tarikh dan tempat temuduga boleh ubah…hantar emel pun dah cukup =)

Reply

kakipromo November 30, 2014 at 2:00 am

perlu try semua tips2 yang berkaitan dan yakin kalau nak berjaya dalam temuduga

Reply

Malaysia Tercinta December 12, 2014 at 8:58 pm

Dalam mana-mana temuduga persiapan mesti mantap.

Reply

Hafizmd December 12, 2014 at 9:44 pm

betul tu..persiapan utk temuduga mestilah terbaik…tips utk lulus temuduga juga mestilah mantap..

Reply

Pendekar December 14, 2014 at 5:15 am

selama berblogging nih tak pernah lagi dapat offer kerja kerajaan…

sakit pun sakit…geram pun geram…. Grrr….

Reply

MNH December 15, 2014 at 11:33 pm

sebagai seorang mahasiswa, ilmu ilmu macam ni saya kena tahu supaya senang nak pergi temuduga nanti.

Reply

Xceria December 17, 2014 at 6:28 pm

Saya mikirin lulus kuliah dulu :)

Reply

Nurul Fazreen Othman December 30, 2014 at 10:20 am

byk kali guna interview keje kerajaan ni. Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak. Dah 7 tahun berkhidmat dengan kerajaan. Syukur Alhamdulillah!

Reply

Muhammad Rahmatillah January 26, 2015 at 1:33 am

Nice For Sharing. sukses terus InsyaAllah

Reply

anna February 4, 2015 at 4:19 pm

Salam,sy nak tnya salinan dokumen2 tu perlu di sahkan tak?? Terima kasih

Reply

Hafizmd February 11, 2015 at 9:44 pm

Assalam.

Sebaiknya disahkan. Paling mudah, sahkan di sekolah dgn guru besar =)

Reply

Farid Laham February 21, 2015 at 5:29 pm

Bagus tips ni :)

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }