‘Perangkap’ Cinta Suami Orang?

- 7 August 2012. Updated 30 May 2014Keluarga

Assalamua’laikum.

Pernah dengar cerita cinta si gadis dan suami orang? Cinta itu memang buta, tapi banyak juga rumahtangga yang roboh akibat kebutaan ini. Ambe rasa, memang ramai yang terpesona dengan perwatakan dan keterampilan seorang lelaki yang nampak matang, cool, segak dan bijak berkata-kata. Ciri-ciri ini antara daya penarik bak ‘tarian tango mentadak beracun‘ yang mampu melayukan seorang gadis mentah. Apa lagi ciri-ciri seorang suami orang atau suami kita sendiri?

1. Lihat jari dan…

Ini paling mudah. Biasanya, kalau suami orang mesti paling tidak ada sebentuk cincin. Kalau ada, mungkin itu cincin kahwinnya. Namun, ada juga lelaki yang suka pakai 3-4 bentuk cincin. Cincin mata kerbau, mata burung helang. Itu tak masuk yang ada simpan dalam poket lagi. Jadi, lihat pada cincin yang bercirikan sebuah ikatan, contohnya cincin mata delima. Takpun lihat saiz perutnya. Ada ke depan tak sikit tak? Kalau ada, peratusan dia seorang suami orang meningkat sebanyak 20-30%.

2. Elak topik dan tempat tententu

Biasanya, seorang suami orang akan cuba elak untuk bersembang soal keluarga, anak dan percutian. Kalau adapun, peratusan matanya untuk memandang mata anda amatlah rendah sekali. Suami orang juga biasanya akan cuba mengelak sesetengah tempat tertentu seperti pusat membeli belah dan pasar. Mana tidaknya, takut terserempak dengan isteri sendiri yop! Ada yang kena makan ketam mentah nanti…

3. Tidak sepenuhnya pada anda

Contoh paling mudah ialah jika berjalan-jalan di tempat awam, mesti dia akan nampak kurang selesa dan serba tak kena. Maklumlah, takut ada jiran atau sedara yang nampak…tak ke kantoi? Kalau ajak keluar hari minggu, mesti ada alasan tersendiri. Padahal, diri dah ada anak bini!

4. Halangan panggilan telefon

Namapun suami orangkan, pasti ada simpan no isteri. Jadi, perkara paling mereka takut ialah kalau handphone mereka jatuh ke tangan si gadis. Ada juga yang jenis taktikal, ada 3-4 handphone. Satu lagi, mesti dia akan tetapkan pukul berapa si gadis boleh telefon. Biasanya lepas pukul 12 malam ataupun waktu kerja.

Itu baru sekadar 4 ciri-ciri suami orang. Percayalah, dalam sebuah perhubungan, antara intipati tarian yang paling utama ialah kepercayaan dan kejujuran. Kalau anda pandai bertango, itu memang bonus. Mudah kata, adanya dua perkara ini, 4 perkara di atas tak perlu langsung untuk diselidiki. Apa kata anda?

@ hafizmd-Ambe tumpang gembira dengan khabar ceria rakan blogger yang dapat hadiah daripada kenaikan page rank. Ambepun tau hasil entri Denaihati.com.

{ 63 comments… read them below or add one }

titan August 7, 2012 at 7:16 pm

hemm. aku rasa aku takpe kan? haha..

Reply

pipoq August 8, 2012 at 1:21 am

takpe untuk sementara dulu la..satu masa nanti mungkin boleh merasa makan ketam mentah kot..hehehe

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:16 am

keh3…mau kena kepit ngn sepit baru tau…haha

Reply

fiezaradzi August 9, 2012 at 1:08 pm

@titan, rasa2 macam mana? takde kot macam tu kot..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 10:59 am

@fieza, dia nak pasang 4…hahaha

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:18 am

@titan, ko takpe, ain maisarah dah tunggu…

pssst..dia rela diduakan ke?hee

Reply

pengumpul lirik lagu August 7, 2012 at 8:23 pm

mntk jauh la..heheh

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:17 am

Itulah. Nanti habis huru hara

Reply

anif August 7, 2012 at 9:34 pm

Biasanya lelaki yang dah berkahwin ni ada karisma & berkerjaya stabil.. sebab tu ramai gadis suka.

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:17 am

Tu yg payah tuh..karisma tu lebih

Reply

daddydee August 7, 2012 at 11:17 pm

Perut dan laki memang tak boleh dipisahkan…hahhahah

Mungkin juga trend perempuan suka pada laki orang…orang dah suka takkan nak tolak….hahahha

Reply

azman August 8, 2012 at 12:57 pm

sokong tu,laki orang lebih matang gitu kan hahaha – ai macam ada jer nih hehehe..

Reply

budak felda August 8, 2012 at 3:24 pm

heheheh lain nadanyer tu hehehe…
tapi masalahnya skrg dah jadi trend..hihihi…:)

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:13 am

@BF,agaknya suami org ni nampak cool kot?

Reply

budak felda August 10, 2012 at 12:45 pm

yeke kot matang skit dr bdk zaman skrg lebeh kpd k-pop hehhe..:)

sweetkurma August 8, 2012 at 4:01 pm

amboi amboi amboiiiiii

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:03 am

ehem ehem ehem…

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:14 am

@Bro Man, hahaha…setuju sgt…habislah daddy lepaih ni..hihi

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:17 am

hahaha..mmg petanda dah tuh…

mmg trend, dah byk dengar kes camni…

rezki ke namanya ni?hahaha

Reply

Jebeng Otai™ August 7, 2012 at 11:41 pm

setia pada yg satu jer..hehe

Reply

azman August 8, 2012 at 12:57 pm

setia pada yg satu,lain buat spare part tak gitu Jebeng? hehehe

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:15 am

@bro man, hahahhaa…buat spare yg tak tahan tuh….hehe

Reply

suri August 11, 2012 at 4:41 am

mmg tak sejatilah klu gthu heee

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:16 am

@JO, bagus2…baru sejati =)

Reply

pipoq August 8, 2012 at 1:22 am

bab perut tu memang susah nak dinafikan..hahaha..

tapi sebenarnya ada kelebihan rupanya perut kedepan gitu bila dah bergelar suami ni..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:16 am

apa kelebihannya pipoq?hehe

Reply

pipoq August 12, 2012 at 1:22 am

perut yang agak kedepan tu boleh buat ‘sangkut’ anak tau bila kita dukung dia..hahaha

Reply

azman August 8, 2012 at 12:55 pm

Kalau aku berterus terang jer kat gadis tu yang kita dah kawin,kalau dia nak jugak tak leh wat apa lah kan hehehe…proceed jer lah..

Reply

sweetkurma August 8, 2012 at 4:01 pm

rezeki tu namanya….. cissss

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:03 am

@Kak SK, rezki katanya jgn ditolak…hoho

Reply

suri August 11, 2012 at 4:43 am

klu adil sebaik mmg rugi nolak.ni stu dh pening hee apal lagi ank nak handle lagi2 asik seru bini jer heee bt sgala keje umh nak sndri buat sian bini..lki tahu ada wet kwin jer..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:15 am

@bro man, hahaha..tp mmg ade kes camni, dah tau, tp still nak jugak…tersepit lelaki tuh…isk3

Reply

maza August 8, 2012 at 2:21 pm

aderk! bocor rahsia sudah…
kena fikirkan teknik2 yg lain ni!

hahahaha

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:13 am

hahaha..kang jumpa teknik baru, update kat sini yer…hahaha

Reply

sweetkurma August 8, 2012 at 4:02 pm

kalau nak tau lebih lanjut kenalah tanya pakar (kak sweetkurma)….layanzzzz :D

Reply

Denaihati August 8, 2012 at 10:12 pm

bukan setakat pakar biasa, berpengalaman luas lagi…heee

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:02 am

@DH, mesti ramai yg nak menuntut ilmu nng akak =)

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:03 am

@Kak SK, ini mmg pakar segala pakar ni…cepat2!

Reply

sha August 8, 2012 at 4:58 pm

sha dulu minta sangat agar tak kacau suami org….. alhamdulillah tuhan makbulkan…..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:02 am

Alhamdulillah. Mmg ikut situasi sekrang, byk rumahtangga yg jadi hura hara

Reply

suri August 11, 2012 at 4:44 am

tu byk peningkatan kes cerai.. dn pasagn tak setia waduh gawat sigh

Reply

akubiomed August 9, 2012 at 12:04 am

Orang muda zaman sekarang suka juga pakai cincin batu yang besar. Sudah macam tok bomoh pun ada. :-)

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:01 am

keh3…betul tu bro…mcam2 nama ada

Reply

Yazid August 9, 2012 at 7:17 am

boleh tahan..ngeh3..bgi pompuan yg nak secure , better pastikan tanda2 ini sblm buat keputusan. haha! ^^ TIPS PANDUAN HIDUP

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:00 am

Betul tu. Jgn menyesal dikemudian hari

Reply

shraqs August 9, 2012 at 8:10 am

Cincin dan perut memang sy takde,.. masih maintain. :) Fuuuh lega! BTW, tepuk sebelah tangan tak berbunyi kan…

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:00 am

Maknanya single n still available…

Reply

fiezaradzi August 9, 2012 at 1:15 pm

harap2 tak de la org nak tackle laki chek.. haha.. susah hati oo.. lagi satu, lau yg leh buat klakar tu lagi pompuan suka..

kesian isteri lau de suami yg acam ni.. sedih tak siapa tahu

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 10:59 am

Ambe setia pada awak sorang jer…insyaAllah =)

Reply

amirulfaiz August 9, 2012 at 11:43 pm

Bab tengok perut tu, haha, memang agak kritikal disitu. :D Kebiasaannya perut seorang suami terjaga rapi dari sebarang rasa lapar. Haha.

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 10:58 am

hahaha..tu yg lebih sikit tuh.. =)

Reply

Mamat August 10, 2012 at 6:14 pm

haha. nice entry hafiz :)
mamat bru je nk jadi blogger smula..dah lma berhnti blogging huhu

Reply

suri August 11, 2012 at 4:46 am

perot mmg soong bangt sih hee.. btw bab pki cincin ada gak kenal teman2 slu pakai gtu hee.

Reply

keretahitam August 11, 2012 at 6:07 pm

apapun kejujuran dalam perhubungan mesti ada…elakkan wasangka buruk…

Reply

Hafizul August 11, 2012 at 11:54 pm

Hehe..betul dah tu apa yang diceritakan..perkara tu biasanya akan dielak oleh lelaki yang dah kawin..waaahh kak ct pengalaman lebih tu dalam bab ni..hahaha

Reply

Amirez September 1, 2012 at 7:16 pm

panduan menarik untuk para gadis ;)

jari saya takde sebentuk cincin, perut pun tak ke depan. anak ada sorang. isteri pun baru sorang. hurm..

Reply

hafizmd September 3, 2012 at 2:06 pm

hehe =)
gadis kena berhati2…kalau sudah jodoh…tak kemana pulak katanya nanti…hohoho

p.s-wah…bahaya jugak ni…sengaja tak pakai ke bro?hahahaha

Reply

bukit gambang September 4, 2012 at 11:49 pm

tips mudah tapi kebanyakkan orang masih melekat dengan suami orang jgk..

Reply

hafizmd September 7, 2012 at 11:36 am

Katanya sudah jodoh =)

Reply

Ammar May 27, 2014 at 11:26 pm

Sekarang ni ramai perempuan suka “lelaki orang” sebab ada yang kata lelaki orang ni lebih penyabar. Betul ke?

Reply

Hafizmd May 28, 2014 at 10:48 am

Lebih penyabar tu mungkin jugaklah…tp lebih tepat mungkin tahu “asam garam taktik” utk tackle hati wanita..hoho

Reply

Ismail N May 29, 2014 at 12:07 pm

Gitew ke lelaki hidung belang? he he :D Bagi kawe, kalau pompuan tu nak juga suami org, apa leh buat. Apalagi sang isteri rela bermadu. Cuma buat betul2 lah. Kawin jer mcm ustaz popular tu adehh.
Masalahnya ramai lelaki yg dah kawin ni mau hiburan je. Tu yg bahayanya cik adik oiii… Kena lagi dia pakar ayat. Aduhhh siap lah. Harap semua awek2 lebih kan penggunaan akal dari perasaan. Then again, sonang cakap dari buat. Just be careful girls ya.

Reply

hafizmd May 29, 2014 at 1:50 pm

Bab ayat power tu kot ramai gadis yg tertewas. Kena pulak caring dan stabil incomenye…

Reply

Leave a Comment