5 Cara Jadi Super Abah!

- 23 April 2013Keluarga

Assalamua’laikum.
5 Cara Jadi Super Abah! Perasan tak, corak kita mendidik anak-anak pasti ada persamaan dengan cara didikan abah kita sendiri. Sekarang, kita dah besar panjang, dah berumahtangga dan punya keluarga sendiri. Pasti setiap kali melayan keletah anak-anak, terbayang saat abah sendiri menyantuni dan mendidik kita masa kecil-kecil dulu. Dulu-dulu, kita sedikit memberontak bila abah tetapkan peraturan itu dan ini. Ternyata, abah kita adalah Super Abah!

5 cara menjadi super abah!

1. Terapkan nilai Islam. Perkara seperti lafaz syahadah, solat, pengajaran al-Quran, cara menutup aurat yang betul, doa-doa harian dan sebagainya. Bagi ambe, contoh terdekat untuk anak-anak ialah kita sendiri, ibubapa. Seorang Abah kenalah bertegas terutamanya dalam soal pakaian waima anak perempuan baru berusia 4-5 tahun. Dengan isteri, apatah lagi! Sila baca entri ini untuk jadi super suami –> Menjadi Super Suami

2. Tetapkan peraturan. Antara peraturan yang masih ambe ingat dan takkan lupa ialah;

  • Kami adik-beradik mesti ada dalam rumah sebelum waktu Maghrib. Kalau tak, siaplah terima ‘bonus’.
  • Lagi satu, jangan tengok tv waktu Maghrib, kalau tengok juga, terimalah ‘bonus berganda’. Apakah kita ibubapa sekarang, mampu terapkan peraturan ini dalam keluarga kita?

3. Kenalkan dengan sanak-saudara. Memang menjadi amalan terutamanya kepada kami anak-anak lelaki untuk ikut arwah Abah ke kenduri dan majlis tahlil. Masa-masa beginilah, arwah Abah akan kenalkan kami pada semua saudara sepupu sepapat dan kawan-kawan Abah. Siap dengan pesanan lagi, “kalau nampak anak-anak ni buat tak tentu hal, pandai-pandailah tegur…’

4. Jadi fleksibel. Seorang suami memang perlu memaksa diri menjadi super Abah. Bukan setakat power bawak kereta, tukar tayar kereta, modified kereta, tapi perlu juga power bab-bab kerja rumah. Basuh baju pandai, basuh pinggan berkilat, basuh baju wangi, masak ikan siakap steam pun sedap. Pandai baiki basikal anak, petang-petang bawa anak isteri berjoging kat taman ataupun pergi mandi air terjun Serendah. Macam mana?

5. Prihatin dalam setiap perkataan & perbuatan. Anak-anak ni memang manusia yang power dalam aspek ‘copy and paste’. Apa yang kita cakap dan buat, itulah yang mereka akan buat. Tak lebih, tak kurang. Jadi, untuk menjadi seorang abah yang super, memang perlu didik diri sendiri mengawal perbuatan dan perkataan. Entri ini, “Kerana Roti Canai” cukup memberi sesuatu pada ambe.

Itulah 5 cara untuk seorang suami menjadi seorang super Abah. Entri ini khas ambe tujukan buat ingatan diri sendiri. Sesungguhnya, ambe amat terhutang budi dengan didikan arwah Abah dan Ma. Moga Allah jua yang mampu membalas setiap kebaikan kedua ibubapa kita. Ameen.

@hafizmd – 5 Cara Jadi Super Abah! Terharu bila arwah Abah cakap, “Abah bangga dengan anak-anak Abah”. Al-Fatihah untuk Abah.

{ 35 comments… read them below or add one }

staibaqhang April 23, 2013 at 10:43 am

menjadi super abah adalah idaman ku…. bonus untuk anak yang baik.. malam boleh tidoq celah ketiak abah….

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:40 am

hehe..kecik2, bolehla..dah besar, tidur sendiri..hehe

Reply

anif April 23, 2013 at 11:21 am

Peringatan untuk diri sendiri juga ni agar tidak tersasar!

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:36 am

betul tu..utk ambe jugak..

Reply

titan April 23, 2013 at 11:43 am

kena rajin gak belanja anak-anak cendol maa..

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:35 am

sesekali bolehlah..cendol tak bagus..manis…hehe

Reply

Hairul Azni April 23, 2013 at 12:31 pm

Di mata anak2,kitalah superhero.. :-D

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:34 am

itu yg kita nak..bukan org lain dalam tv

Reply

muhammad fakhruddin April 23, 2013 at 1:15 pm

Yang nombor 3 tu memang ayah saya selalu buat, bawa pi kenduri sana-sini. Walaupun sampai pada saya taklah kuat ingatan ingat sepupu sepapat macam mak dan ayah saya. :)

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:34 am

hoho..itulah..besar2 ni lupa tapi sedara sepupu sepapat mesti ingat muka kita, sbb ada iras dgn makayah =)

Reply

Onwblogsocial April 23, 2013 at 3:00 pm

Terimaksih atas nasehat yang diberikan

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:32 am

terima kasih kembali..moga2 ada kebaikan

Reply

azwan April 23, 2013 at 3:38 pm

abah ketua keluarga. perlu jadi contoh dan teladan yang baik buat anak-anak. anak aku suka cari aku bila time nak makan, agaknya dia tahu abah dia kuat makan kot.haha…mak dia, tak dicari lak

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:32 am

hahaha..anak2 bro dah tau dah tu..keh2

biasalah, ada peranan, anak2 suka ngn mak, anak2 ambe, asal nak main, mesti cari abahnya

Reply

Denaihati April 23, 2013 at 3:42 pm

jom jadi super abah, super ayah, super abi, super baba…peringatan untuk semua.

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:31 am

terbaik! apa juga panggilan, kena jadi super!

Reply

yusri April 23, 2013 at 4:35 pm

mujo anak-anak panggil ambe ‘abah’…
kalau tidak tak boleh jadi super abah…hehe

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:30 am

hahaha..tu ar..kita tubuh geng abah superlah..keh3

Reply

yusri April 28, 2013 at 10:21 am

haha molek tu..I like…

Reply

Sop April 23, 2013 at 6:03 pm

sama2 kita jadi super papa terbaik
ikut panduan keluarga islam pasti tidak lari dr landasan yg betul :)

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:29 am

betul tu bang sop..cuma sayangnya, kdg2 sedih dan sentiasa ingatkan dalam hati bila tgk dr segi pakaian…sedih ngn anak2 muda sekarang

Reply

Sumijelly April 23, 2013 at 7:05 pm

Adalah menjadi 1 cabaran memebesarkan anak2 dizaman serba iT ni…kita yg perlu memantau…

Nak.membentuk sifat seseorang pun penuh cabaran dan dugaan…..belum lagi campur tangan pihak ketiga….

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:28 am

Betul kak sumi.

Kita dah ajar itu ini, kat sekolah bercampur ngn kawan2, balik rumah nak kena perbetul…antara cabaran ibubapa =)

pihak ketiga..hooo

Reply

akubiomed April 23, 2013 at 10:20 pm

Ada andaikan abah menjadi sahabat kepada anak. :-)

Reply

hafizmd April 24, 2013 at 9:26 am

Bila tiba masanya, mesti jadi macam sahabat =)

Reply

auc April 24, 2013 at 9:46 am

inilah impian ku… amin :)

Reply

Melastik Bintang Yang Hensem April 24, 2013 at 4:06 pm

tambahan satu lagi bro.. izinkan…

jangan lupa juga tanggungjawab kita sebagai bapa dan suami… =)

Reply

hafizmd April 25, 2013 at 11:06 pm

Silakan bro MB

Tu sudah pasti. Tanggungjawab perlu menjadi no 1

Reply

BeritaKaki April 24, 2013 at 4:33 pm

bukan senang jadi ketua keluarga ,,
apa pun, kalau dpat jadikan anak-anak kita
ke arah golongan yg soleh dan solehah itu
sudah suatu kejayaan kpd kita :)

Reply

hafizmd April 25, 2013 at 11:05 pm

Betul tu bro.

Kejayaan paling besar seorang abah ialah anak2nya soleh dan solehah…ameen

Reply

dja@sishaza April 24, 2013 at 9:55 pm

Para suami patut baca en3 ni, kalau boleh amik nota skit … heheh baru confirm super

Reply

hafizmd April 25, 2013 at 11:03 pm

hehe..harapan ambe camtulah…moga2 ambe jugak take note

Reply

Datin Tyka April 26, 2013 at 12:52 am

DT masih mendapat super bapak.. sebab kalau keluar lebih dari waktu Maghrib, bapak tak marah.. tp dia risau.. bila dia risau, darah tinggi dia naik, nanti jejas jantung dia… kawan-kawan selalu perli “tak sporting la mak ayah”.. peduli kata-kata mereka, kerana nak jadi anak yang solehah..

Reply

hafizmd April 26, 2013 at 10:00 am

Ambe respek ngn DT. Biorlah kawan2 nak cakap ape, janji kita patuh dan taat dengan ibubapa. InshaaAllah, hidup pun penuh barakah nanti…

Reply

Hafizul April 29, 2013 at 3:31 pm

Betul dah tu apa deme katakan..saya pun didik ank berpandukan kepada didikan ayah satu masa dulu..hehe

Reply

Leave a Comment