Jadual Perlawanan Bola Sepak Piala Dunia Afrika Selatan 2010

Nota: Hanyalah update ringkas. Sekian.

Saya teringin berkongsi jadual penuh perlawanan peringkat kumpulan Piala Dunia Afrika Selatan 2010.

Mana tahu, ada yang tercari-cari jadual ini.

Nota: Waktu yang ditunjukkan adalah waktu sepak mula perlawanan dan mengikut waktu di Negara Malaysia.

Continue reading “Jadual Perlawanan Bola Sepak Piala Dunia Afrika Selatan 2010”

Malaysia ke Piala Dunia Afrika Selatan!

Percaya atau tidak dengan tajuk entri ni? Jangan gelabah tak tentu pasal yer..hehe..tapi ia memang benar sebenarnya.

Eh, pasal apa aku tak tahu? Bila masa pasukan Malaysia masuk pusingan kelayakan? Kira hebatlah ni..Thailand pun tak dapat masuk Piala Dunia. Iya, memang benar-sebenarnya.

Continue reading “Malaysia ke Piala Dunia Afrika Selatan!”

Malam yang sungguh bahagia!!

Amaran: Ini adalah update yang teramat ringkas diabad ini..hehe

Kenapa malam ini sungguh gembira dan bahagia?

1) Pasukan badminton Malaysia berjaya menewaskan Denmark 3-2. Permainan yang cukup cemerlang dari pemain-pemain Malaysia

2) Pasukan hoki Malaysia berjaya menewaskan India (juara bertahan) 5-2, dalam kejohanan hoki Piala Sultan Azlan Shah.

Tahniah buat pejuang Malaysia dan penonton Malaysia yang setia.

Cukup dua perkara ini. Tidur lebih lena berbanding semalam..lalalala

Masih belum terlewat..

Ayuh bangkit! Malaysia Boleh!!!

Apa yang belum terlewat? Ya, betul tu. Masih ada harapan lagi untuk skuad badminton  Malaysia. Seantero alam dah tahu yang kita kalah pada Jepun semalam. Kalah dahpun kalah. Apa nak buat? Ramai yang sudahpun menjadi juri tak bertauliah (termasuk saya..hehe) memberi komen perihal prestasi pasukan Badminton lelaki Malaysia semalam. Saya rasa tulis panjang-panjang pun mungkin kurang maknanya, jadi saya kutip beberapa komen bernas dari peminat-peminat badminton Malaysia.

Continue reading “Masih belum terlewat..”

Negeri Sembilan Juara Baru Piala FA

Update ringkas dan terkini

Keputusan penuh perlawanan akhir piala FA.

Pasukan: Negeri Sembilan lawan Kedah

Venue: Stadium Bukit Jalil

Keputusan selepas 90 minit: N. Sembilan 1 – Kedah 1

Selepas masa tambahan: Terikat 1-1

Penalti: N.Sembilan 5 – Kedah 4

Keputusan Penuh: Negeri Sembilan Juara Piala FA mengalahkan Kedah dengan melalui sepakan penalti.

Tahniah Negeri Sembilan! Tahniah Kedah!

® hafizmd – nak tau juge, ape pula ganjaran bagi yang bakal pemain dapat…

Jangan bersedih penyokong Manchester!

Keputusan perlawanan Champions League Suku akhir kedua

Manchester United 3 – 2 Bayern Munich

oh! sorry fan manu..
oh! sorry fan manu..

Apa sudah jadi? Apa lagi yang boleh saya katakan? Rasanya dah boleh masuk separuh akhir dah, tapi akhirnya tersungkur jua.

Peminat Man U bukan mengharap banyak gol pun, sekadar dapat jaringkan 1 gol dan jangan bagi Bayern ‘score’. Itu saja, tapi akhirnya dapat juga 3 gol, malangnya Bayern ‘score’ 2 gol. Tersungkur jua.

Memang dah cantik dah ‘leading’ 3-0, si Darron Gibson bagi sebijik dan Nani 2 bijik. Cukup kembang kempis penyokong Red Devils masa ni. Sekali si Ivica Olic sumbat sebijik lepas rehat ‘fisrt half’, kemudian gol Arjen Robben minit 74 terus meranap, memusnah, merobek keriangan penyokong setia Man U yang sebentar tadi seperti dah tersenyum lebar dan mungkin dah siap pasang niat nak kenakan member penyokong  Arsenal mahupun Chelsea. Akhirnya, kita sama terkena dan tersungkur jua.

Apa lagi yang tinggal untuk Manchester? Yang tinggal hanya sisa baki perlawanan dalam EPL. Apa lagi, jangan bagi peluang sama Chelsea dan Arsenal, tapi diorang pun sama macam Manchester, dah tiada yang tinggal untuk dikejar. Sama-sama kejarlah yer.

p/s – Bayern Munich layak ke separuh akhir dengan kiraan gol di tempat lawan..adeh..pedih ulu hati aku dengan peraturan ni..takpe..Man U takde ‘luck’ tahun ni..uhuhu

® hafizmd – antara Chelsea, Manchester dan Arsenal, pasukan mana anda pilih untuk jadi juara EPL tahun ni? Saya? Sudah pasti….

Badminton All England – Tahniah Lee Chong Wei

Sungguh puas rasa hati bila baru saja selesai memecut adrelina semasa menonton perlawanan akhir badminton All England antara Lee Chong Wei dan Kenichi Tago. Tahun 2010 sekali lagi menjadi medan bertuah buat pemain No.1 dunia, Dato’ Lee Chong Wei untuk menawan kejohanan ini dengan keputusan menang ‘straigh set’.

Semangat yang kuat dan pengalaman Lee Chong Wei mengatasi ‘keliatan’ Kenichi Tago yang saya ramalkan mampu menggegar dunia badminton sikit masa lagi. Menarik juga memerhati kelibat penyokong Malaysia (pelajar Malaysia yang berada di United Kingdom) yang tak henti-henti menjerit kata azimat ‘Malaysia Boleh’. Pasti mereka puas walaupun kotak suara mungkin sudah sedikit ‘rabak’. Tahniah juga buat mereka yang bersemangat. Saya pun hampir ‘naik syeikh’ juga melihat mereka bersemangat dan bila kadang-kadang aksi Lee Chong Wei sedikit mencemaskan.

Akhirnya, anda ada kata-kata tahniah untuk wira kita? Jangan malu untuk tinggalkan komen anda. Mana tahu, Dato’ Lee Chong Wei akan datang ke blog usang ni..(perasan jer ni..hehehe).

® hafizmd – kejayaan yang dikecap, memerlukan seribu pengorbanan..betul tak?

Kesian skuad Harimau Muda A di Slovakia

Pagi ini, saya sempat menatap satu sisipan berita sukan di akhbar Harian Metro yang sedikit sebanyak mampu untuk terus menjejaskan kredibiliti FAM dan juga mutu bola sepak negara tercinta Malaysia kalau ianya benar. Mana taknya, cuba kita teliti keratan akhbar ini;

Apa sudah jadi?

Semenjak skuad Harimau Muda A berangkat ke Slovakia, saya adalah antara rakyat Malaysia yang cukup teruja dengan langkah berani Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menghantar mereka untuk menimba pengalaman di Slovakia. Perbelanjaannya  cukup besar iaitu RM1 juta, tapi apa sudah jadi? Kenapa akhbar ini kata skuad Malaysia hanya jadi ‘Raja Lawak’ di Slovakia? Siapa yang menipu dan tertipu?

Continue reading “Kesian skuad Harimau Muda A di Slovakia”