Ada cerita sebenarnya…

Assalamua’laikum.

Alhamdulillah. Akhirnya, email yang saya tunggu-tunggu sejak 7 hari lepas dah sampai dalam inbox. 1 email dari Godaddy.com. 1 lagi email dari NetKL. Sebelum ni, domain hafizmohd.com diletak di Godaddy. Kenapa domain dulu beli di Godaddy?

Kenapa sekarang tukar pulak? Tak bagus ke Godaddy ni? Tak bagus ke hosting tempatan ni? Ada cerita sebenarnya.

Begini ceritanya sebenarnya dragon ball ada 7 biji semuanya. Boleh baca kisah bagaimana saya bermula dengan domain sendiri di entri ini: Domain percuma dan Hosting percuma

Dan kenapa saya beria benar untuk berpindah Hosting? Boleh juga baca di entri-entri ini: Mungkin sudah tiba masanya, Blog hafizmohd.com hampir berkubur!, Kronologi & simptom blog nak kena godam.

Walaupun saya dahpun bertukar ke NetKL, jasa dan kenangan dengan hosting lama tu tetap saya kenang. Oleh sebab dah banyak kali sangat masalah yang sama berulang, terpaksa juga saya pindahkan semua data ke hosting baru. Ada rakan yang tanya, kenapa 7 hari? Biasa 24 jam dah selesai.

Sebenarnya, saya tersilap 1 langkah bila terklik email aktifkan arahan pengesahan pindah domain. Sepatutnya, saya halakan dulu domain ke nameserver baru (di NetKL). Oleh sebab terklik ni, tu yang kena tunggu 7  hari, sebab dah tak boleh tukar nameserver di Godaddy (akaun terus dinyahaktif bila saya tersalah klik).

Moralnya, kalau ada yang sedang cari penyedia hosting & domain yang benar-benar berkualiti dan ‘secure’, saya sarankan;

  1. Pilihlah mereka yang ada servis selepas jualan yang benar-benar mantap! Macam mana nak tau. Baca lagi daaa…
  2. Jangan malu-malu untuk tanya bakal penyedia hosting. Kalau mereka cepat balas, boleh haraplah tu. Kalau tak, fikirlah sendiri.
  3. Jangan mudah terpedaya dengan harga yang murah. Kadang-kadang, istilah “kita dapat untuk apa yang kita bayar” memang kena sangat.
  4. Jangan malu untuk tanya Google sebelum buat keputusan membeli@bertukar hosting.
  5. Kalau malu sangat, boleh tanya otai-otai blogger macam Titan tu yang ada akaun entah berapa puluh =)

® hafizmd – Akhirnya, majulah arena blogging untuk manfaat bersama. Barulah kena dengan tagline blog ni “menulis bukan untuk syok sendiri”.