5 tips di bilik tidur..

Hoho..sebelum kamu semua berfikir yang bukan-bukan, ada baiknya saya teruskan sahaja entri kali ini tanpa mukaddimah yang panjang-panjang. Nanti bosan pula, asyik panjang saja entrinya.

Agak-agaklah kan, berapa jam kita tidur setiap malam? Paling kurangpun, mungkin 3 jam. Mungkin kita biasa dengar begini “tidur biar berkualiti, bukan kuantiti”. Pernah dengar? Kalau pernah, bagus.

Tapi, rasanya ramai juga antara kita yang susah tidur. Pusing kanan tak boleh blah tidur, pusing kiri pun tak selesa, meniarap pun sama, alih-alih bukak laptop, layan ‘games’. Pernah alami situasi sukar untuk lelapkan mata sebegini? Kalau pernah, bagus. Sebabnya, saya akan berkongsi 5 petua bagaimana mahu tidur dengan nyenyak sampai ke pagi.

  1. Tutup lampu – secara saintifiknya, badan kita telah diprogramkan (eceh, macam robotlah pula) untuk tidur bila keadaan gelap. Bila gelap, sel-sel otak kita akan aktif hasilkan melatonin iaitu bahan penggalak lelaki miang untuk tidur. Kiranya lagi gelap, lagi baguslah @ kita boleh guna lampu meja yang warnanya lembut, baru lebih romantik dan tenang.
  2. Kekalkan bilik dalam keadaan gelap – maksudnya, kalau boleh kita jauhkan segala benda elektronik yang keluarkan cahaya. Contohnya jam digital yang jenis nombornya berkelip-kelip @ apa saja barang elektronik yang berkerlipan. Kalau ada kebocoran cahaya yang terang dari luar bilik, boleh cuba pakai langsir yang lebih tebal. Ia penting untuk terus memastikan sel otak kita aktif menghasilkan melatonin. (Jangan lupa mana letak barang-barang tu yer, nanti tak pasal-pasal kena marah..uhhh..)
  3. Kekalkan suhu bilik – sejuk lagi bagus. Suhu badan kita akan turun bila kita sedia untuk tidur. Seeloknya, sejukkan sedikit suhu bilik. InsyaAllah, kita akan lebih cepat pengsan melelapkan mata.
  4. Hindarkan bunyi bising – kalau dah bising, macam mana mahu lelapkan matakan? Senang saja, kalau adik-adik yang bising, masih lagi boleh ditegur, tapi kalau kucing jiran bising ‘klung klang klung kleng’, macam mana? Ada berani mahu tegur? Caranya, boleh pakai penutup telinga, ataupun dengar lagu sambil pakai earphone (sila berhati-hati pilih lagu dato m daud kilau, silap pilih, terus tak jadi tidur).
  5. Kekalkan suasana bilik – bila senarai di atas dah pun dicapai, cuba kekalkannya. Jangan lupa untuk tutup semua barang elektronik, ‘alarm reminder’, alat bunyi kucing merengek, atau apa saja barang yang boleh menganggu tidur anda.

Itulah sahaja, 5 tip atau panduan bagaimana mahukan tidur yang aman dan berkualiti. Anda bagaimana? Ada tips untuk senang tidur? Kongsilah sikit, mana tahu ada yang memerlukannya. Jangan malu-malu ya.

┬« hafizmd – Jangan lupa untuk membaca doa tidur dahulu, barulah berkat dan sentiasa dalam rahmatNYA

44 comments

    1. @Lp Lum, erm..mungkin tidur lambat sgt kot..mane tahu, kite ni kadang2 seronok sgt berblog, sampai tidurpun lewat2 malam..

      p/s – kene juge try tidur lebih awal, bgn pagipun rase labih segar..cubelah yer..hihi
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  1. salam bro, nice tips, aku mmmg prob no 1 tu,adess, aku mmg tido tak tutup lampu hehe..takut gak bila melibatkan sel2 otak tu..ada gak aku tau pasal nih..tapi entah la pelik ngan aku nih..selalu lampu terbiar jer..huhu..
    .-= Nine┬┤s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    1. @Nine, akupun kadang2 lupe gak nk tutup, nasib baik ade orang yg rajin bgn tutupkan..hehe..

      p/s – kalau ade lampu sisi tuh, ok juge,cari yg kaler2 lembut sket..cari yg boleh kawal tahap kecerahan tu..
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  2. salam..mcm mana ye nak turunkan suhu bilik?
    bilik tido saya takde aircond..klu bukak tingkap, nyamuk masuk..huhu
    .-= Hidier┬┤s last blog ..Arkib : The Power of Asking =-.

    1. @Hidier, huhu..kalau takde aircond,mungkin boleh try kipas biase tuh, on kan kipas tu dulu sebelum masuk bilik..30 minit ke..kasi sejuk sikit..

      p/s – kalau ade duit lebih, boleh juge beli portable aircond tuh..hehe
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  3. haha..good tips,saya punya tips…kalau nak dapat tido dengan nyenyak…waktu petang kena bersukan sampai letih, berpeluh basah 1 badan…biasanya saya main bola..lagi penat kita besukan..lagi best tido..

  4. @Ismail Noh, mmg penting..kadang2 kalau kaler bilik kite soft jer..lagi kite akan rase aman dan tenang..maklumlah..dah penat keje@studi..nak jge rehat yg bestkan?
    .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  5. @etomyam, aku tahu bro..mungkin badan bro nk berjaya me’mutasikan’ sel2 supaya still boleh hasilkan melatonin tuh wpun dalam keadaan cerah..

    p/s – kadang2,tak kire ape, kalau ngantuk,belasah tido juge..hehe
    .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  6. satu tips lagi
    tidorlah dalam bilik ber aircond
    barulaa cepat terlelap
    ekekekekeke
    >____<

    thnx sudi singgah blog saya dan drop comment
    =]

    1. @syahira, betul3..sejuk baru best tido..tp ingat..jgn sejuk sgt yer..nanti terus tak bangun subuh..hehehe

      thanks juge singgah sini dan tinggal jejak ­čśÇ
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  7. suri tidur kena ada bantal bos baru leh llp mata..kalu pluk si jejak pun best gak en.hafiz..kiki..

    pastikan bilik sntisa wangi..klu dok suri tak blh tdo dgn tenag..huhu
    .-= suri┬┤s last blog ..Perlu Sangat Ke Kita Mandi Tiap ÔÇô Tiap Hari? =-.

    1. @suri, hehe..dolu2 mase bujang..mmglah bantal peluk jadi peneman..sekarang..dah de teman sebantal..kuikui

      p/s – bilik wangi, hati tenang ajer..mmg lenalah tidur, tp jgn smpai baby nangispun wat tak tau ajer yer..kiki
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

    1. @miss lolly, hehe,,betul3..utk tips tidur lebih dari sorang..tunggu edisi lain yer..

      p/s – ramai pengunjung blog ni masih single mcm lolly..hhehe
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  8. tip yang mudah dan selalu diamalkan,membaca sesuatu yang membosankan….tak tau berkesan atau tidak pada orang lain ­čÖé
    .-= sangilapi┬┤s last blog ..bulan kelahiranku =-.

    1. @sangilapi, rasenye mungkin juge berkesan,ade juge pernah dgr,kalau nak cepat tidur,amik buku,then bace..insyaAllah cepat tido..hehe..terima kasih kongsi tip yer..
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

    1. @imran, ok juga tu..lagi cantik camni.at least ade sikit sumber cahaya..takla 100% gelap

      p/s-terima kasih kongsi tip..
      .-= hafizmd┬┤s last blog ..5 tips di bilik tidur.. =-.

  9. takut nak tutup lampu if tidur sorang2. golap semacam.hehehehe
    .-= lizz┬┤s last blog ..Review: Slot Akasia ÔÇô Adamaya =-.

  10. selalunya buat no 3 tu dulu

    sejukkan suhu bilik, kemudian mandi..hehehe…dah biasa walau pun tak elok.

    tukar cadar..ini kena buat tiap mlm….kadang2 tak tukar
    tengah malam boleh bangun , tukar cadar…tak selesa

    dah..tidur

    tanpa bantal..itu lah kak jie..hehehe
    .-= Kujie┬┤s last blog ..Yang Indah Hanya Seketika =-.

    1. kak jie..menarik betul care kak jie ni..tak tahan bile fikir kak jie sanggup bangun malam..tukar cadar..saye tak mampu rasenye..hihi..

      p/s – hihi..saye dulu2..suke jugak mandi malam..tapi sejak dah kawen ni..wife tak bagi sgt mandi malam..katenye bahye..hihi..

  11. wah..nak tidur pon ada tips..tak sangka barang elektronik leh mengeluarkan haba..thanks..info yg menarik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *