Olimpik:Memang Tiada Semangat Kesukanan!

- 3 August 2012Sukan

Assalamua’laikum.

Sukan badminton, Olimpik London 2012. Inilah antara sukan yang ambe minat walaupun ambe tak pernah jadi wakil sekolah. Cuma adalah sekali, nama Hafiz tersohor satu ketika dulu bila Hafiz Hashim menjadi juara All England (ok, takde kaitan langsung…hehehe). Sukan badminton di Olimpik tahun ini nampaknya menerima tamparan hebat bilamana 4 beregu wanita disingkirkan terus dari acara badminton selepas didapati sengaja bermain sambil lewa dan tiada semangat kesukanan. Main sambil lewa?

Memang acukup mengejutkan! Ambe dah tengok salah satu perlawanan antara beregu China dan Korea. Memang menyakitkan hati. Terasa sangat mereka seolah-olah ‘menghina’ sukan ini khasnya dan peminat sukan badminton amnya. Ambe ingat sikit-sikit saja “permainan main-main” mereka, tapi bila tengok sampai habis, memang mereka sengaja main untuk kalah!

Servis tak masuk, ambil bola depan jaring tak lepas, balas pukulan tersangkut di jaring. Semuanya berulang-ulang sampailah habis perlawanan. Memang menyedihkan. Bukan calang-calang pasukan yang buat, tapi 1 beregu China, dua beregu Korea dan satu beregu Indonesia. Kalau main bola sepak, macam sumbat gol sendiri banyak-banyak! Tak sakit hati tengok?

Cerita lebih-lebih pun tak guna, lagipun mereka bukan pemain negara kita dan ambe yakin 100% yang pemain kita takkan “menjual permainan mereka semudah” ini walaupun untuk memenuhi strategi perlawanan. Anda boleh tengok video perlawanan antara beregu Korea menentang China di bawah.

Klik link ini untuk video berkenaan: Video beregu China vs Korea “takde semangat sukan”

@hafizmd – Semangat semakin membara bila single dan double Malaysia ke separuh akhir!

{ 46 comments… read them below or add one }

anif August 3, 2012 at 12:08 pm

Memang tak ada semangat kesukanan langsung! Memang patut pun dikenakan tindakan!

Reply

maza August 3, 2012 at 12:17 pm

Dah tak boleh tengok dah video tu abg hafiz..

kalau gitew gayanya, elok juga dia orang ke dapur.. bikin masak nasi byrani mau berbuka puasa nanti.. huhuhu

Reply

maza August 3, 2012 at 12:21 pm

pulak.. komen ambo dah kena telan.. aderkkk

video tu dah tak boleh tengok.. dah kena block lah en.hafiz.. huhuhu

anyway, kalau main lembik2 begitu, baik mika2 semua pergi ke dapur masak nasi byrani utk org berbuka puasa… hehehe

Reply

akubiomed August 3, 2012 at 12:32 pm

Vidoe sudah kena blok tak boleh hendak tonton.

Reply

beckhr00y August 13, 2012 at 1:50 am

haha, nak menipu pun agak2 la, terer main badminton tapi langsung x pandai berlakon

Reply

azman August 3, 2012 at 12:25 pm

Pemain kita akan bermain bersungguh-sungguh..jgn bimbang..

Reply

kartikel.com August 3, 2012 at 12:37 pm

bila nak dapat emas ni, boleh baskin robin free. hehe

Reply

fiezaradzi August 3, 2012 at 3:59 pm

betul.. betul.. smalm cakapkan.. boleh ke tak rasa baskin robin ni.. hehee

Reply

pipoq August 4, 2012 at 7:52 pm

satu scop je mane cukup..patut diorang kena kasi la dua tiga scop sorang..hehehe

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:30 am

hehe..kena beli sendiri katanya =)

Reply

fiezaradzi August 3, 2012 at 4:00 pm

mmg sakit hati tgk, nak2 itulah sukan yg paling suka.. huhu.. nsib baik bukan negara sendiri yg buat, lau tak, wat malu je.. huhu

yeah, LCW dan bergu kita leh ke separuh akhir.. tak sabar nak tgk..

Reply

pengumpul lirik lagu August 3, 2012 at 11:36 pm

bikin malu daa..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:31 am

Entahnye…huuuh

Reply

pipoq August 4, 2012 at 8:25 pm

tak berapa nak layan sangat olimpik ni..tambah pulak kebanyakan atlit kita semua pegi sana balik percuma je..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:30 am

hehe…biasalah…semua atlet bertaraf dunia

Reply

nurmisnan August 5, 2012 at 12:31 am

emas julang sekerim free utk 2 jam beratur.. sanggup ke? ishkkkk..
beli sekerim mesia jer.. sodap.. hik3..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:30 am

Ambe tak sanggup =)

Reply

Dulu Lain Sekarang Lain August 5, 2012 at 4:43 am

Lama dah Persatuan Badminton Dunia dah kena sound pasal ni. Taufik Hidayat selalu komplain psl pemain2 China fix game tetapi depa tak buat apa-apa sgt. Errr kawe pon ada tulis di blog setahun yg lalu. Hah sekali jadi hal mcm ni kat Olimpik!!! baru malu Persatuan Badminton Dunia.

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:28 am

Ada sorang jurulatih wanita yg kena banned sbb fix game.
Mmg malu, tp mereka ttp kekal sebgai kuasa besar bandminton dunia

Reply

daddydee August 5, 2012 at 5:56 am

memang menyedihkan bila ada konspirasi begini yang akan menjatuhkan taraf sukan itu sendiri….tak pelik selepas ini jika tiada lagi peminat sukan bila dah selalu gini.

serius, saya tak suka tengok badminton bila China lawan China….memang bosan jadinya…

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:28 am

Itu yg ambe sakit jiwa tu. Nmpk sangat2.

Jarang jugak mereka buat camni even dalam super series, tp kali ni, entah kenapa dua2 beregu mmg huuuuuuh!

Reply

titan August 5, 2012 at 7:42 am

double kita dah out. tinggal chong wei je yang masih ON.

Hoho..bab badminton ni..entahlah. susah nak cakap..aku sendiri kekadang, sengaja kalah masa main badminton dulu sebab tak nak jumpa orang yang terer terlalu awal. Memang kena ada strategi dan aku tak salahkan diorang buat macam tu. Tapi aku tahu, memang ramai orang tak boleh terima. Dan bagi aku, terlalu ketara diorang buat. Kot ye pun nak kalah, berlakonlah sikit..

Sama macam aku main chess peringkat sekolah dulu. Main liga. aku dah menang semua game. Tinggal 1 game aje lagi. Aku kalah ke, seri ke..menang ke..aku tetap layak ke pusingan knockout. Tapi sebab aku tak nak nampak jumpa naib juara kumpulan lain yang aku rasa berpotensi kalahkan aku awal-awal. aku saje wat-wat kalah agar aku boleh jumpa juara kumpulan tu sebab juara kumpulan tu aku yakin aku boleh kalahkan beliau dengan mudah…aku wat seri dari awal..queen kasi mati awal dan memacam lagi trik sampai aku wat seri sebab aku tahu standard budak-budak sekolah aku masa tu tak sampai pun separuh level aku. Budak sekolah aku dulu..bab main catur..noob habis. Setakat kalahkan orang dengan cara 3 step tu..baik tak yah..kesudahannya, aku tetap jadi juara catur sekolah aku. hoho..

So far, nak main strategi ni..aku ok. aku boleh terima. Tapi tak semua orang boleh terima. Nak kata takde semangat bersukan, tak leh jugak. Habis selama ni diorang takde semangat kesukanan ker masa main dalam setiap kejohanan?? diorang tak main untuk negara ke?

dan untuk pengetahuan, korea, jepun dan china. Dah lama diorang main taktik ni dan banyak melahirkan juara-juara dalam banyak jenis sukan. Kita bila lagi? Main cara baik pun..tak guna jugak sebab terlalu ramai orang main cara yang lebih nakal dan berstrategi. berjaya kalahkan kita dan juga kalahkan BIG GIANT. Dulu, China mana ramai pemain power dalam badminton. Tapi diorang ada akal. Diorang gunakan akal diorang. Training diorang gila teruk. Kalau negara kita follow cara training diorang, nanti ada orang kena saman plak sebab dera pemain.

Strategi kita dari dulu lagi..main cara baik. Bila kalah, orang kita jugak yang kutuk pemain kita. Bukan aku nak sokong orang yang main-main atau main cara jahat ni..tapi sejarah membuktikan, tak ramai yang mengamalkan cara baik dan bersih berjaya jadi juara. Bukan aku kata tak ada. Cuma tak ramai dan tak banyak yang berjaya jadi juara dengan cara biasa.

Reply

Blog Asyraf August 7, 2012 at 6:45 pm

Fuhh panjang komen ko kakakaak..

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:18 am

@MAsyraf, ini mmg kasi pulun sungguh ni

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:26 am

Fuh…panjang sungguh komen ko kali ni…hhee

Pasal bergu wanita ni, yg ambe bengang sbb nampak sangat main2nye…mmg macam tak main langsung..sakit jiwa tgk..kalau sikit2 takpelah..ni tidak…byk mana servis yg panjang, salah masuk court, lekat dekat net…ini yg ambe kata takde semangat kesukanan (khas dalam olimpik ni)

Waktu2 lain, ada jugak mereka buat, tapi tak ketara (demi utk taktikal). Ini mmg boleh diterima.

Kalau utk menang, kita perlu main taktikal, ambepun sokong, tp jgnlah korbankan terus semangat dan nilai sukan tu. Penonton datang nak tgk diorang main, bukan nk tgk diorang main-main.

Latihan, mmg ambe respek ngn negara2 kuasa besar. Pernah tgk dokumentari mereka latih2 anak2 kecil bawah 10 tahun. Mmg cukup menyeksakan dan kalau buat kat sini, mmg ramai jurulatih yg masuk lokap.

Akhir kata, kalau Malaysia nak berjaya, mmg kena kerja kuat dgn sistem latihan yg betul.

Thanks bro ngn komen ni. TERBAIK!

Reply

Hafizul August 5, 2012 at 10:46 am

Hehehe…aku pun masih ingt lagi saat hafiz dengan kemenangan dia dulu..huhu…badminton juga la salah satu hobi yang aku suka main..huhu

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:21 am

Glamer habis dia masa tuh…

p.s-kalau boleh main seset dua..best jugak ni …hhe

Reply

Jebeng Otai™ August 5, 2012 at 5:06 pm

disqualified trus jer..huhu

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:21 am

Mmg dah kena singkir

Reply

irsah August 5, 2012 at 5:24 pm

politik sukan katakan.. huhu.. adehhh… ban terus pun takper.

Reply

suri August 7, 2012 at 11:38 am

tak adil cara bgtu mana nk htu spa juara

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:19 am

@suri, mmg tak adil…tp itulah yg mereka buat

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:20 am

Payah nak ban, negara besar tuh

Reply

hatiputera August 6, 2012 at 12:42 am

Dah tak boleh tengok video tu. Memang tak de semangat kesukanan langsung diaorang nie kerana berkelakuan macam itu.memang patut pun dikeluarkan terus.

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:20 am

eh..tak leh dah ek..

kalau sikit2, ok lagi..ni nampak sangat

Reply

suri August 7, 2012 at 11:34 am

tu nama tak blh pakai punya org hee

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:19 am

hohoho…dah kena singkirpn

Reply

Yas August 7, 2012 at 3:19 pm

Kalau dah ketara sangat mmg patut kena hukum pongg….agak2 la weii….ni bukan sukan daerah…ni olimpik beb…olimpik…

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:19 am

Tak beragak langsung…sikit2 cukuplah

Reply

Blog Asyraf August 7, 2012 at 6:45 pm

Ketara sangat lakonan mereka..hehe.. :)

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:18 am

Mmg ketara yg amat. Kalau tak, aku taklah kisah sgt

Reply

shraqs August 9, 2012 at 8:05 am

Sekarang dah terkena,.. tanggungkah sendiri. :)

Reply

hafizmd August 10, 2012 at 11:00 am

Nampak sangat tak nak main…tu yg geram tuh!

Reply

Mamat August 11, 2012 at 2:29 am

huhu jgan2 jual game.. dpat duit bnyak ..
Adab & Perkara penting semasa melakukan persetubuhan…
http://www.mamat.my/2012/03/adab-adab-berjima-menurut-islam.html

Reply

keretahitam August 11, 2012 at 6:10 pm

malas..dah nak cakap…mungkin tidak ada komitmen lagi kepada semangat sukan

Reply

yusri August 16, 2012 at 7:03 am

buat malu negara je…baik dok payoh main lagu nih…

Reply

Leave a Comment