Coretan I’dul Adha 1432H

Assalamua’laikum.

Lama sungguh merehatkan tangan, namun tidak sesekali melepaskan ruang dan peluang untuk menjengah teratak rakan-rakan blogger bila berkelapangan. Alhamdulillah, I’dul Adha dahpun berlalu. Bagi rakan-rakan yang melakukan ibadah korban, moga mendapat rahmat Allah jua. Walau aku tidak melakukan ibadah korban tahun ni, tak beerti tiada apa yang boleh ‘dikorbankan’.

Sesungguhnya, intipati kepatuhan Nabi Ibrahim, ketaatan anaknya Nabi Ismail dan kesetiaan zaujah tercinta Siti Hajar boleh kita jadikan panduan dan dorongan untuk sentiasa bersedia berkorban apa saja demi Ar-Rahman.

Kebiasaannya, tiap kali raya (tak kira raya puasa@korban), kami sekeluarga pasti balik kampung (ikut giliran :D). Tahun ni, perjalanan pulang ke Terengganu lebih menarik. Mana taknya, demi memenuhi permintaan Kakak (anak sulung), kami sepakat untuk pulang beraya menaiki bas ekspress. Dalam hati, bagus juga, dapat didik anak-anak untuk tidak selalu berasa ‘selesa’ dengan apa yang ada selain melihat keindahan alam ciptaan Allah.

Perjalanan pulang pada hari Sabtu (tiket pukul 12.30 tengahari) memang agak memenatkan. Deretan kereta bermula sebelum tol Gombak, bersambung pula ke Bentong-Karak dan akhirnya selesa menuju lebuhraya Pantai Timur. Kebiasaan perjalanan 6 jam, sudahnya menjadi hampir 9 jam. Sedikit penat tapi cukup mengukir senyuman di bibir Kakak. Best katanya!

Namun, dalam kegembiraan meniti I’dul Adha…kenangan melakukan sembelihan bersama arwah Abah memang tak dapat dilupakan. Kegembiraan melapah daging, keceriaan makan bersama (sementelah bagi kami yang duduk berjauhan), kegembiraan bertakbir bersama. Ini semua membuatkan kami cukup merindui arwah Abah (adui…mata dah mula nak berair pulak dah…).

Akhirnya, I’dul Adha kali ni memang cukup lain. Walau kami semua (adik-beradik, ipar duai) zahirnya nampak gembira, tapi dapat dirasai ada ruang kerinduan yang amat terutamanya seusai solat Maghrib malam raya. Ibu tercinta menekup muka, menyembunyi kerinduan pada arwah Abah namun masih jelas titisan air mata di pipi Ibu.

Pagi raya, aku bertakbir di surau yang sama, tempat terakhir aku bersama arwah Abah menunaikan solat I’dul Fitri yang lalu. Tak terbayang kerinduan ini. Sesungguhnya, kepatuhan Nabi Ibrahim dan ketaatan Nabi Ismail tiada tolak bandingnya!

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar! Walillahilhamd!

® hafizmd – moga rakan-rakan sentiasa sihat dan ceria