Diari Seorang Blogger Selepas Ramadan?

- 18 August 2013. Updated 23 April 2014Bicara santai

Assalamua’laikum.

Saya pasti, masih ramai lagi yang berada dalam ‘mood’ raya. Ada yang kata, puasa sebulan, raya pun kena sebulan. Blog pun kadang-kadang cuti sebulan. Ada rasa bagus tak bila kita langsung tak jenguk blog? Ada rasa lapang tak? Ke rasa kurang dan tak tentu arah selagi tak update blog? Jawapannya mesti pelbagai. Ada yang tak keruan bila tak jenguk blog sendiri. Ada yang tak kisah sangat. Apa nak kisah, kalau blog kita tu banyak membawa beban berat di bahu kiri berbanding kanan. Kalau macam ni kisahnya, inilah saat dan tikanya….kita para blogger berubah menjadi lebih baik.

diari seorang blogger jom audit diri

Jomlah kita pakat tengok soalan ujian seorang blogger yang jawapannya ada dalam diri masing-masing. Jujurlah dengan diri kita sendiri. Tak perlu kita bising-bising, cukup KITA pasang niat untuk berubah dan berusaha untuk berubah.

1. Masih suka kejar traffik ‘yang tak patut’?

Maaf jika ada yang terasa, tapi inilah realitinya. Saya tahu masing-masing ada prinsip blogging tersendiri. Cuma apa salahnya kita kurangkan (lagi bagus, berhenti terus) mengejar traffik yang kurang ‘membantu kita di sana’ nanti. Gunakan kepakaran menulis kita ke arah kebaikan. Jangan takut untuk berubah, sebab yang menanggung dosa pahala diri kita ialah kita sendiri.

Jangan takut traffik kurang sebab ramai blogger yang berjaya dengan niche yang baik-baik seperti blogger INI dan INI Mereka tak perlu tayang muka lawa, letak muka gadis-gadis cun di entri mereka sebagai bahan penarik tapi mereka antara blogger yang boleh dijadikan model dan contoh.

2. Masih bertangguh? Ada benda yang wajib kita tangguh contohnya bila mendapat tawaran advertorial yang tak patuh syariah. Tolak terus lagi bagus. Tapi jangan kita bertangguh dalam soal buat kebaikan.

3. Mulut dan tangan masih ligat menulis menyebar fitnah? Hentikanlah style lama kita berblogging. Pantang keluar cerita panas, cepat-cepat kita update untuk menjadi yang pertama dan dengan harapan entri muncul di muka depan enjin carian. Kita lupa nak periksa kebenaran sesuatu cerita. Fitnah tu bahaya wooo! Biar kita lambat menyebar berita, tapi kita tahu apa yang kita tulis dan sebarkan. Itu lebih berharga berbanding ranking di muka depan enjin carian.

4. Hadap blog lama-lama boleh, tapi apa salahnya KITA….

  • Ringankan tangan dan mulut bertanya khabar ibubapa (Wall geng-geng Fb setiap minit kita boleh balas, kan?)
  • Periksa buku sekolah anak-anak (Periksa akaun FB setiap sejam pun boleh)
  • Tolong isteri tanpa diminta (Tolong isteri orang lain senang, takkan dengan anak isteri sendiri liat?).
  • Paling utama, kita jangan tangguh solat semata-mata nak siapkan entri. Solat dulu, lepas tu nak pulun entri seratus sehari pun hentamlah.

Itulah serba sedikit peringatan khas untuk diri saya sendiri. Jika ada baiknya, bolehlah ambil iktibar, jika ada salah silapnya harap dimaafkan.

Entri ini adalah refleksi serba ringkas berdasarkan entri Blogger Denaihati.com iaitu entri  ‘Tanda diterimanya amalan di bulan Ramadan. ‘ Ada diceritakan 9 tanda amalan kita di bulan Ramadan di terima oleh Allah. Cukup memberi sesuatu!

Akhirnya, sejauh mana Ramadhan yang kita lalui tahun ni berjaya mendidik nafsu kita menjadi lebih jinak? Bulan Syawal memang benar-benar semacam masuk dewan periksa. Latih tubi selama sebulan di bulan Ramadhan akan diuji sepanjang bulan Syawal dan bulan berikutnya. Apakah kita tergolong dalam manusia yang berjaya, kurang berjaya atau gagal sepenuhnya?

@hafizmd – Diari Seorang Blogger Selepas Ramadan. Tepuk dahi, tepuk perut dan tepuklah diri sendiri selagi masih ada peluang untuk berubah. Moga diberi kekuatan untuk berubah menjadi lebih baik. ameen.

{ 33 comments… read them below or add one }

Irwan Alessa August 18, 2013 at 4:37 pm

Ringkas tapi penuh pengisian boh.. Terkedu juga membaca, nasihat yang bagus di maanfaatkan bersama.. Terima kasih atas perkongsian..

Reply

Muaz August 18, 2013 at 4:42 pm

blogger slps ramadan mungkin akan lepas baik..

insyaAllah, kita sama-sama berubah :-)

Reply

titan August 18, 2013 at 5:30 pm

prinsip gua..tetap sama seperti dulu. hoho..

Reply

halif August 20, 2013 at 3:59 pm

Jgn bro, kene lebih baik lagi

Reply

hafizmd August 21, 2013 at 9:15 am

@halif..prinsip baik kena diteruskan dan ada yg perlu diperbaiki…dok gitu bro?

Reply

zuan August 18, 2013 at 8:13 pm

harap ramai baca la entry ni. baguih bro, ada pengisian. sapo makan cili raso la podeh! hehe

Reply

cikgu naman August 18, 2013 at 10:03 pm

terbaik dari bro hafiz

sama² kita ingat mengingatkan

Reply

Anuar August 18, 2013 at 10:33 pm

Terima kasih di atas nasihat yang diberikan…. Sebagai seorang blogger kita bukan hanya mengejar trafik semata-mata… Sebaliknya menambahkan ilmu di dada disamping berkongsi ilmu yang bermanfaat kepada orang lain… 

Reply

akubiomed August 19, 2013 at 12:08 am

Semuanya bergantung kepada niat ketika mula buka blog. 

Reply

Rina August 19, 2013 at 8:22 am

Bulan ramadhan memang sudah usai, namun jangan sampai nie nuansa keIslaman kita luntur ya…
Nice share :)

Reply

hafizmd August 19, 2013 at 11:33 am

Betul tu Rina. Kena terus perkuatkan iman

Reply

Hairul Hissam August 19, 2013 at 11:09 am

yg penting happy. heee

Reply

hafizmd August 19, 2013 at 11:33 am

yeay! yg penting heepi

Reply

IrfanMohd August 19, 2013 at 11:50 am

Kenapa dok royak ada blog yang bagus? haishh!!!
hepy 6th anniversary one more pih..

Reply

hafizmd August 20, 2013 at 12:58 pm

hohohoho…bukan tak mboh royat, saje kasi rahsia…maap yer =)

terima kasih abang de =)

Reply

Denaihati August 19, 2013 at 12:42 pm

Bilion terima kasih diucapkan kerana menyertai kontes contest #‎DuitRaya‬ dan semoga berjaya. Sentiasalah melawat Denaihati yer untuk mengetahui update terkini contest dari masa kesemasa.

Reply

hafizmd August 20, 2013 at 12:57 pm

Terima kasih tuan Dh. Moga semakin sukses utk team DH

Reply

onlajer August 19, 2013 at 1:04 pm

aktiviti selepas ramadan tulis entry yang ada kaitan berhari raya hehe

Reply

hafizmd August 20, 2013 at 12:56 pm

bijak2…betullah..hahaha

Reply

Hazmin Hamudin August 19, 2013 at 2:20 pm

Kalau dah gila trafik, seo, macam-macam cara dorang gunakan. Malas dah nak main seo ni.

Reply

hafizmd August 20, 2013 at 12:56 pm

Bab tang giler tu yg rosakkan blogging malaysia bro…hohoo

Reply

papa mifz August 19, 2013 at 5:06 pm

menarik entry nih bro,penuh pengisian dan kata-kata nasihat, semoga berjaya yer bro…:)

Reply

hafizmd August 20, 2013 at 12:55 pm

terima kasih bro..ingatan utk diri sendiri gak ni

Reply

boni ultra kacak August 20, 2013 at 3:01 am

sangat-sangat bersetuju dengan entri ni bro :)

Reply

hafizmd August 20, 2013 at 12:53 pm

sama2 kita jadi lebih kacak!

Reply

daddydee August 20, 2013 at 2:14 pm

Tulis ilmu yang bermanafaat itu yang sebaiknya

Reply

hafizmd August 21, 2013 at 9:19 am

Betul tu bro. Sama2 kita praktikkan

Reply

AUC August 20, 2013 at 4:44 pm

padat, tapi menyengat :)

Reply

hafizmd August 21, 2013 at 9:14 am

menyengat diri sendiri

Reply

Hafizul August 20, 2013 at 5:04 pm

Betul tu bro..buang yang keruh ambil yang jernih..amalan baik semasa di bulan ramadan haruslah dipanjagkan lagi ke bulan-bulan seterusnya..

Reply

hafizmd August 21, 2013 at 9:11 am

Setuju 2000%. Sama2 kita perbaiki diri…ameen

Reply

Ismail N August 20, 2013 at 8:47 pm

Kawe mmg slow giler time bulan Ramadhan dan lepas raya.. Baru nak pick up speed balik ni.. adehhh..

Reply

hafizmd August 21, 2013 at 9:10 am

adeh…tu yg problem ambe jugak…sama2 kita guna turbo! =)

Reply

Leave a Comment