Salam Awal Muharram 1433H

Assalamua’laikum.

Alhamdulillah. Tinggal beberapa jam saja lagi untuk kita bertemu permulaan baharu kalendar Islam, Muharram 1433H. Pernah dengar yang ustaz kata, bila tahun Islam baru bermula, itu tandanya buku amalan kita turut bermula dengan lembaran baru. Maknanya, kita sentiasa ada peluang untuk suatu Hijrah tapi bukan bermakna kita lupakan lembaran lama yang pelrlu sentiasa kita sama-sama selidik untuk dimuhasabah.

Suka untuk dikongsikan maksud doa akhir tahun. Moga dapat ambil isi penting dan memberi kita motivasi untuk berhijrah. InsyaAllah.

(Doa akhir tahun ni dibaca beberapa minit sebelum waktu Maghrib)

Dengan nama Allah yang Amat Pemurah lagi Amat Penyayang. Segala pujian itu tertentu bagi Allah serta sekalian alam, selawat dan salam ke atas penghulu sekalian Rasul dan ke atas keluarganya dan sahabatnya. Ya Allah! Apa yang telah kami lakukan sepanjang tahun ini dari apa yang Engkau tegahkan kami darinya, makan tidak sempat kami bertaubat darinya dan Engkau meredhainya dan tidak Engkau melupainya dan Engkau berlemah lembut ke atas kami walaupun Engkau berkuasa menyeksa kami, malah Engkau memberi kami peluang supaya kami bertaubat setelah kami melakukan maksiat ke atas Engkau, maka sesungguhnya kami memohon keampunan Engkau, maka ampunilah kami dari apa yang kami lakukan padanya dari apa yang Engkau redhainya dan telah Engkau janjikan ganjaran pahala ke atasnya, maka kami memohon akan Dikau wahai tuhan yang Mulia yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan, semoga Engkau menerima daripada kami dan janganlah Engkau memutuskan harapan kami daripada Engkau wahau tuhan yang Mulia. Dan semoga selawat Allah selalu dilimpah kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabatnya.

Sama-sama kita berhijrah ke arah yang lebih baik. Hijrah seorang anak, seorang suami, seorang isteri, seorang pekerja, seorang jiran dan lain-lain lagi. Lebih tepat ialah hijrah seorang hamba kepada Yang Maha Kuasa.

Salam Awal Muharram kepada seluruh rakan blogger dan pengunjung blog ni.

Moga kita berusaha untuk menjadi manusia yang lebih baik dan pastinya untuk menjadi lebih baik, ada benda yang tak baik perlu dikorbankan!

® hafizmd – korang ingat lagu Maal Hijrah yang popular tu tak?