Contoh Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan U29 Bertaraf Diploma

Contoh Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan U29

Jadual peperiksaan online Latihan Separa Perubatan U29 telah dikeluarkan secara rasmi di laman Facebook SPA. Adakah anda sudah bersedia menjawab soalan peperiksaan online Latihan Separa Perubatan U29 nanti?

contoh soalan peperiksaan online latihan separa perubatan u29
Risau takut tak lulus lagi exam online U29?

Tahniah jika anda salah seorang calon peperiksaan online Latihan Separa Perubatan U29. Mungkin ada yang tak sangka, masih mendapat peluang kedua, mungkin ketiga untuk menduduki exam online U29 ini. Ini namanya rezeki. Peluang dah sampai depan mata, berusahalah sebaik mungkin untuk ‘berperang’ untuk menjawab soalan-soalan peperiksaan online U29 nanti.

Maklumat ringkas berkaitan Latihan Separa Perubatan U29

Maklumat ini diperolehi terus daripada Portal Rasmi SPA. Secara asasnya, 2 sesi kemasukan bagi jawatan Latihan Separa Perubatan sepanjang tahun iaitu kemasukan bulan Januari dan Julai. Calon yang layak akan dipanggil untuk sesi peperiksaan secara online dan sesi temuduga. Calon yang berjaya dalam 2 sesi ini, akan layak untuk menjalani Latihan Separa Perubatan U29 dengan diberikan elaun sebanyak RM835.57 sehingga tamat latihan. Tempoh latihan adalah 3 tahun. Tempat latihan bergantung kepada bidang yang dijalani nanti. Anda boleh semak di portal rasmi SPA.

  • Contoh: Latihan Penolong Pegawai Perubatan.
contoh soalan peperiksaan online latihan separa perubatan
Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Bagi calon bertaraf Diploma, terdapat 10 bidang yang ditawarkan iaitu:

  1. Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
  2. Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)
  3. Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)
  4. Latihan Jururawat
  5. Latihan Jururawat Pergigian
  6. Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
  7. Latihan Juruteknologi Pergigian
  8. Latihan Juru X-Ray
  9. Latihan Penolong Pegawai Farmasi
  10. Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Untuk maklumat lanjut berkaitan tugas dan deskripsi setiap bidang Latihan Separa Perubatan di atas, anda boleh terus melayari portal rasmi SPA.

Bagaimana cara nak lulus exam online Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma?

Untuk lulus exam online u29 Latihan Separa Perubatan ini, apa yang penting ialah anda hanya buat 2 perkara di bawah:

  1. Bersedia mulai sekarang
  2. Bersedia untuk lulus exam online Latihan Separa Perubatan U29
  • Bersedia mulai sekarang. Anda jangan buat kerja ‘last minute’ untuk studi. Kerja ‘last minute’ selalunya hasil kurang bagus dan tidak menjadi. Saya sendiri laluinya dalams sesi peperiksaan online PTD yang lepas. Hasilnya, saya gagal! Saya tak nak anda juga bakal kecundang seperti saya.
  • Bersedia untuk lulus exam online U29. Inilah yang anda perlu fikirkan mulai dari sekarang. Jangan fikir susahnya soalan peperiksaan online. Mesti calon lain dah bersedia ‘kaw-kaw’ punya. Sentiasa positif walaupun anda pernah gagal dalam sesi peperiksaan Latihan Separa Perubatan sebelum ini. Itu dulu!

“Tips Percuma Exam Online Latihan Separa Perubatan”

Tips dan panduan serta contoh soalan di bawah hanyalah sekadar contoh soalan sahaja. Bukan soalan ramalan. Anda boleh jadikan contoh ini sebagai panduan untuk senang sikit nak baca apa nanti. Taklah terkial-kial nak baca semua benda. Boleh pengsan nak baca semua! Exam online U29 ni 1 jam 35 minit sahaja! So, jangan buang masa baca benda-benda yang agak mustahil untuk ditanya dalam sesi peperiksaan online nanti.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan (AWAS! Ini bukan soalan ramalan, ianya hanya contoh soalan sahaja)

Contoh soalan Seksyen A

Contoh soalan #1. Apakah cara yang selamat bagi mengelakkan kecederaan semasa bersenam?

I. Bersenam dengan program senaman kecergasan yang mendapat nasihat doktor.
II. Tambah 2 – 3 minit aktiviti senaman anda setiap minggu sehingga mencapat 30 minit.
III. Senaman dimulakan dengan selang seli dari 2 – 3 minit, disusuli 2 – 3 minit sepanjang 15 minit.
IV. Senaman dimulakan dengan peningkatan secara berperingkat-peringkat untuk minggu tertentu apabila anda semakin cergas.

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

Contoh Soalan#2.  Bilakah masanya anda perlu berhenti dari bersenam?

A. Bila anda berasa penat
B. Bila anda sudah bosan
C. Bila anda berasa sakit, pening dan tidak selesa
D. Bila hari sudah mula panas atau matahari terbenam

Contoh Soalan#3. Pilih kenyataan yang SALAH mengenai senaman

A. Untuk penghidap tekanan darah tinggi, berhenti bersenam jika berasa sakit dada, sukar bernafas dan pening.
B. Teruskan senaman seperti biasa walau pun rasa sakit melanda kerana ianya hanya seketika sahaja.
C. Bagi penghidap diabetes, pakai kasut sarung yang selesa untuk elakkan kecederaan di kaki.
D. Jika anda seorang yang obes, kurangkan gerakan agresif yang boleh mencederakan otot.

Contoh Soalan#4. Berikut adalah senarai punca-punca keracunan makanan KECUALI

A. Logam berat contohnya tembaga, plumbum dan raksa.
B. Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus.
C. Bahan kimia contohnya racun rumpai dan racun serangga.
D. Asid askorbik, asid folik, vitamin B12 atau cobalamin.

Contoh Soalan#5.  Berikut ialah simpton keracunan makanan KECUALI

A. Pening
B. Sakit kepala
C. Muntah-muntah
D. Berpeluh/demam

Contoh soalan #6 – #50 boleh di baca di sini –> 45 contoh soalan Seksyen A Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Contoh soalan Seksyen B Latihan Separa Perubatan

contoh soalan seksyen b exam online latihan separa perubatan
contoh soalan exam online latihan separa perubatan diploma
contoh soalan seksyen b exam online latihan separa perubatan u29
Nak lagi contoh soalan?

Ini sekadar beberapa contoh yang boleh saya kongsikan. Lagi contoh soalan Seksyen B peperiksaan online Separa Perubatan boleh di baca di sini –> ‘Lagi contoh soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan’

Saya harap, apa yang saya kongsikan ini dapat membantu calon peperiksaan online Latihan Separa Perubatan untuk lebih faham apa yang perlu dibaca dalam masa terdekat ini. Kalau anda nak rujukan pantas, saya sudi kongsikan panduan dan contoh soalan berikut untuk anda!

contoh soalan exam separa perubatan diploma 2015 KLIK: DAPATKAN PANDUAN DI ATAS DENGAN HARGA PROMOSI RM40.00 SAHAJA!

Saya doakan anda lulus peperiksaan online Latihan Separa Perubatan!

TIPS LULUS TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN?

Masih tak pasti Contoh Soalan Temuduga Separa Perubatan? Saya kongsikan contoh-contoh soalan temuduga latihan Separa Perubatan khas untuk calon temuduga sesi April 2015.

tips lulus temuduga latihan separa perubatan 2015
Senarai latihan separa perubatan. Yang mana pilihan bidang anda?

Kriteria yang dinilai dalam temuduga Separa Perubatan

1. Kelulusan akademik calon Latihan Separa Perubatan.

Penting untuk memeriksa kembali kelulusan yang anda miliki. Adakah ianya menepati kriteria yang diperlukan? Adakah subjek yang anda ambil semasa SPM dahulu sama seperti yang tertulis di portal SPA? Adakah anda lulus subjek minimum seperti yang dikehendaki? Adakah anda lulus Ujian Lisan? Sekiranya tidak, anda bakal tersingkir awal-awal lagi. Anda akan gagal menyertai latihan Separa Perubatan buat selama-lamanya. Maka, jika anda sudah dipanggil ke temuduga separa perubatan, insyaAllah kelulusan anda telah menepati keperluan untuk jawatan yang dipohon. Cuma, pastikan anda bawa bersama sijil asal pendidikan anda.

2. Pengetahuan dan minat.

Panel penemuduga akan bertanyakan kepada calon mengenai Separa Perubatan dan hal ehwal yang berkaitan dengannya. Sebagai calon yang dipanggil ke sesi temuduga, anda perlu kaji setiap latihan yang ada dalam Separa Perubatan sebagai persediaan. Fokus kepada latihan yang anda pilih. Sebagai contoh Latihan Jururawat. Kumpulkan maklumat seperti ciri-ciri yang diperlukan untuk menjadi seorang Jururawat. Selain itu, senaraikan tugas-tugas yang perlu dilakukan selaku Jururawat. Dengan mengetahui maklumat asas sebegini menjadikan anda calon pilihan berbanding calon-calon lain.

3. Pengetahuan am.

 Bahagian ini memang mencabar kerana anda perlu mengambil tahu banyak perkara. Buat satu senarai rujukan yang bermula dengan bidang kesihatan, ubat-ubatan, komputer, ekonomi dan isu semasa. Jawab soalan berpandukan fakta dengan membuat rujukan dari mana-mana sumber yang rasmi dan boleh dipercayai. Paling ketara mungkin fokuskan kepada isu-isu semasa dalam bidang kesihatan Malaysia. Paling mudah, baca berita terkini di akhbar-akhbar berkaitan perubatan.

4. Sikap dan perwatakan.

Penemuduga akan membuat penilaian berdasarkan sikap dan perwatakan yang anda tampilkan bermula dengan gerakan pertama anda masuk ke bilik temuduga, cara anda memberi salam, cara anda menjawab soalan, gerakan tangan, pandangan mata dan cara anda mengucapkan terima kasih. Semasa temuduga, anda mungkin akan menghadapi pelbagai bentuk pertanyaan termasuklah soalan berbentuk provokasi. Oleh itu anda perlu bijak mengawal emosi dan sentiasa ingat bahawa anda sedang ditemuduga. Tarik nafas setiap kali ditanya soalan yang anda rasa sukar. Jika tidak tahu, nyatakan pendapat anda sejujur-jujurnya.

5. Kelancaran, kepetahan dan kercerdasan menjawab soalan.

Untuk menjawab soalan temuduga dengan lancar, anda perlukan persediaan dan latihan. Tampilkan bahawa anda merupakan seseorang yang gemar berkomunikasi dan berbincang. Upayakan untuk menjawab soalan tanpa tersekat-sekat. Bidang Separa Perubatan memerlukan seseorang individu yang mampu berkomunikasi dengan baik semasa menjalankan tugas. Tunjukkan kemahiran anda berkomunikasi dengan orang awam. Anda boleh berlatih bercakap di depan cermin. Cubalah, insyaAllah ada peningkatan.

6. Penglibatan ko-kurikulum.

Semasa di sekolah dahulu, apakah kelab, persatuan dan unit beruniform pilihan anda? Aspek ini bakal mempengaruhi keputusan temuduga Separa Perubatan anda. Jika anda tidak mempunyai rekod ko-kurikulum yang baik, anda bakal kecundang jika ada calon temuduga separa perubatan lain yang lebih menonjol. Untuk sukses dalam kerjaya Separa Perubatan, anda haruslah menjadi seseorang yang boleh bersosial dan bercampur dengan orang ramai. Maka, jika anda tidak aktif sewaktu persekolahan, pasti anda punyai bakat tertentu. Nyatakan dan kaitkan bagaimana bakat atau kemahiran anda mampu memberi manfaat dalam kerjaya separa perubatan ini.

Perlukan Panduan Pantas Lulus Temuduga Separa Perubatan?

Jika anda benar-benar perlukan bantuan, saya amat syorkan Rujukan Pantas Temuduga Separa Perubatan. Lawati laman di bawah untuk mendapatkan salinan anda.

tips lulus temuduga separa perubatan jururawat u29

 

Selamat berjaya. Sesiapa yang berusaha insyaAllah jalannya lebih cerah dan lebih yakin semasa sesi temuduga separa perubatan nanti.

Contoh Soalan Temuduga Separa Perubatan U29

TEMUDUGA. Tips Lulus Temuduga Latihan Separa Perubatan April. Nak Tips dan Contoh Soalan Temuduga? Anda dah semak jadual temuduga latihan separa perubatan? Berdebarkan nak pergi temuduga? Mestilah berdebar. InsyaAllah jika persediaan korang dah rapi, kuranglah sikit berdebar tu nanti. Jom baca sampai habis, SHARE dan LIKE yer.

Ok. jika anda belum lagi semak jadual temuduga latihan separa perubatan SPA, terus ke laman rasmi SPA yer.

tips lulus temuduga latihan separa perubatan 2015
Senarai latihan separa perubatan bertaraf diploma

Tahniah jika anda salah seorang calon temuduga latihan Separa Perubatan. Sudah bersedia untuk menghadapi temuduga latihan SEPARA PERUBATAN? Anda tercari-cari contoh-contoh soalan temuduga separa perubatan? Malah, apa jawapan yang paling terbaik untuk anda berikan semasa sesi temuduga Latihan Separa Perubatan nanti.

Tips Lulus Temuduga Latihan Separa Perubatan

Temuduga Separa Perubatan dijadualkan bermula 5 April 2015 – 17 April 2015. Calon-calon latihan Separa Perubatan seharusnya bersedia mental dan fizikal untuk lebih menonjol berbanding calon-calon temuduga separa perubatan yang lain.

Soalnya, bagaimana calon temuduga latihan Separa Perubatan perlu bersedia? Dah ada idea?

Saya kongsikan beberapa tips ringkas tapi power untuk anda bersedia dan buat semasa sesi temuduga nanti.

  1. Pakaian. Paling penting biarlah kemas dan pakai tali leher jika perlu. Bagi calon temuduga perempuan, pakailah baju kurung yang kemas. Jangan menjolok mata.
  2. Cara masuk dan duduk. Masuk ke bilik temuduga bila diarahkan. Duduk bila diarahkan dan duduk dengan tertib. Tegak dan jangan silang kaki. Rapatkan kaki. Jangan kangkang pula cara duduknya semasa sesi temuduga.
  3. Cara perkenalkan diri semasa sesi permulaan temuduga Separa Perubatan. Seeloknya mulakan sesi kenalkan diri apabila diarahkan panel penemuduga. Mulakan dengan ucapan terima kasih kepada pengerusi temuduga Separa Perubatan. Lagi bagus, kalau anda tahu siapa panel penemuduga pada hari itu. Biasanya, panel penemuduga akan minta anda terangkan maklumat diri seperti nama, sijil dan bidang pengajian, kerja semasa atau pengalaman kerja jika ada.
  4. Maklumat pendidikan. Ceritakan keputusan SPM/diploma anda. Mungkin ada soalan berkaitan semasa temuduga separa perubatan berkaitan apa yang anda pelajari di sekolah.

Soalan popular semasa temuduga latihan Separa Perubatan

Antara soalan popular yang ditanya semasa “temuduga latihan separa perubatan” ialah seperti soalan-soalan berikut:

  1. Mengapa anda tidak sambung belajar di IPTA? Soalan ini lebih kepada soalan untuk menguji minat dan halatuju anda.
  2. Pengalaman kerja. Anda pasti akan ditanya soalan tentang pengalaman kerja anda. Mungkin anda perlu cerita cabaran dan bagaimana anda mengatasi cabaran tersebut. Dengan cara ini, penemuduga akan nampak kelebihan yang anda ada berbanding calon-calon Latihan Separa Perubatan yang lain.
  3. Soalan berbunyi, “kenapa anda memohon jawatan ini”. Jawatan yang anda pilih semasa membuat permohonan akan ditanya oleh penemuduga. Soalan jenis ini ingin menguji minat dan sedikit kefahaman anda tentang bidang yang dimohon. Bersedialah!
  4. Dalam banyak-banyak kementerian, organisasi, malah ada pelbagai peluang ditawarkan oleh pihak swasta, soalan “Kenapa mahu berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia?”. Agaknya, apa jawapan anda?

Soalan-soalan lain temuduga Latihan Separa Perubatan Ambilan Julai 2015

Soalan-soalan pengetahuan Am berkaitan jawatan dan kementerian. Penting untuk anda persiapkan diri dengan soalan-soalan am terutamanya berkaitan perkara berikut:

  1. Nama Menteri Kesihatan/Timbalan/Nama-nama dalam organisasi KKM
  2. Apa latihan pilihan & mengapa pilih latihan tersebut.
  3. Apakah ciri-ciri seorang Jurupulih Perubatan Anggota (contoh jawatan).
  4. Apakah tugas-tugas seorang Jurupulih Perubatan Anggota (contoh jawatan pilihan anda)

Korang perlukan bantuan? Jika korang betul-betul perlukan panduan untuk lulus temuduga kerja kerajaan khasnya temuduga Latihan Separa Perubatan, baca sikit jer lagi.

Panduan & Rujukan Temuduga Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan & Latihan Separa Perubatan

Jika anda masih perlukan rujukan khas untuk lulus temudaga Separa Perubatan, saya syorkan anda panduan Temuduga Latihan Separa Perubatan berikut:

KLIK PAUTAN DI BAWAH & ISI BORANG KHAS UNTUK CALON TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN:

tips lulus temuduga separa perubatan jururawat u29

ATAU

-ISI BORANG KHAS CALON TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN DI SINI-

Nota tambahan tips untuk lulus temuduga Separa Perubatan.

  1. Pastikan anda ada membawa bersama-sama anda surat panggilan temuduga, kad pengenalan, surat beranak, sijil-sijil asal, dokumen-dokumen asal serta surat-surat akuan asal (jika ada) untuk disemak oleh panel temuduga.
  2. Atur mengikut susunan yang dikehendaki dan sebaik-baiknya difailkan supaya nampak lebih kemas dan teratur. (Jangan digulung-gulung sijil anda).
  3. Tentukan di mana, bila dan pukul berapa temuduga itu diadakan. Cuba untuk sampai antara 10 – 15 minit lebih awal supaya anda punya cukup masa untuk berehat dan bertenang, tetapi jangan terlalu lama sehingga anda berasa cemas pula. Jangan sekali-kali datang lambat.
  4. Jangan pakai selipar, tshirt atau apa jua pakaian yang tak sesuai. Jangan musnahkan peluang anda sebaik saja panel penemuduga lihat penampilan anda!

ANDA CALON EXAM ONLINE SEPARA PERUBATAN U29?

Dapatkan panduan dan contoh soalan berikut untuk memudahkan kerja ulangkaji anda. Tingkatkan peluang untuk lulus dengan mengetahui tips, contoh soalan, dan lebih penting ramai yang dah dapatkan panduan ini! Anda bila lagi?

panduan exam online separa perubatan u29

DAPATKAN DI SINI –> PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE SEPARA PERUBATAN U29