10 Tips Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 PTD 2016

- 8 January 2016. Updated 17 March 2016Kerja

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 PTD 2016. Peperiksaan online PTD makin hampir! Dah sedia untuk jawab soalan peperiksaan Seksyen A dan Seksyen B? Atau masih keliru, masih tak tahu topik dan bagaimana soalan bakal dijawab?

download contoh soalan peperiksaan exam online ptd

Baki hari yang ada sewajarnya digunakan oleh calon-calon PTD untuk mengulangkaji dengan bijak. Soalan exam online PTD Seksyen A Pengetahuan AM  skopnya amat luas. Topik yang boleh dikeluarkan dalam Seksyen A merangkumi politik, isu semasa, sejarah, geografi, sukan, sistem perundangan, perlembagaan dan banyak lagi topik berkaitan.

Dengan masa yang amat suntuk terutama kepada mereka yang sudah pun bekerja dan berada di luar skim M, cabarannya amat mendebarkan!

Bagaimana caranya nak menghadapi peperiksaan online PTD M41 pada 19 Januari 2016 dengan lebih baik?

Saya kongsikan beberapa tips penting untuk calon exam online PTD! Jangan lupa untuk download contoh soalan peperiksaan online PTD M41 di bawah!

10 Tips Penting Persediaan Peperiksaan Online PTD M41 2016

1. Tandakan dan ingat tarikh penting 19 Januari 2016. Tanda dalam telefon pintar. Tulis atas kertas, lekatkan di peti sejuk atau dinding di rumah. Jangan lupa, tulis “AKU LULUS PEPERIKSAAN ONLINE PTD” di atas kertas yang sama!

2. Beritahu ahli keluarga terdekat. Suami atau isteri dan jangan lupa ibubapa kita. Mereka punya kuasa doa yang cukup hebat melampaui mana-mana panduan lulus exam PTD yang ada!

3. Salin kata laluan dan pautan masuk ke laman peperiksaan online untuk jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik! Kalau lupa, sila semak emel yang dihantar oleh pihak SPA. Jangan bila dah nak mula peperiksaan online, baru kita terhegeh-hegeh nak cari kata laluan dan pautan masuk. Bahaya!

4. Mohon bantuan ahli keluarga, rakan rapat untuk bantu anda bersedia dan menjawab soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik. Jika anda berada di luar Skim M, mungkin banyak juga yang anda perlu tahu tapi tapisan exam online PTD tidaklah begitu terperinci memandangkan ianya akan menapis ribuan calon yang datang dari pelbagai latarbelakang kelulusan. Jangan risau, dapatkan sokongan dan kata-kata semangat daripada mereka!

5. Ulangkaji? Ya. Mulakan sekarang untuk melakukan ulangkaji bermula dengan topik dalam Seksyen A. Antaranya ialah sejarah Malaysia. Contohnya tarikh-tarikh penting dalam sejarah Malaysia seperti Suruhanjaya Cobbold. Baca juga tentang Perlembagaan Malaysia, struktur dan kuasa Mahkamah di Malaysia dan lain-lain.

6. Bawa “teman” semasa menjawab soalan peperiksaan online ptd. Boleh sangatlah. Oleh sebab ianya peperiksaan online, tiada sesiapa yang memantau anda calon exam ptd. Walaupun nampak macam boleh “meniru,” tapi berdasarkan pengalaman saya menjawab soalan exam ptd pada tahun 2014, masa yang diperuntukkan memang cukup-cukup untuk jawab soalan. Banyak korek sana-sini, memang tak sempat jawab. Habis masa, laman menjawab soalan akan terus tutup untuk ke seksyen seterusnya! Tapi, ada teman semasa menjawab pun bagus juga. Betul tak?

7. Rehat yang cukup. Sebelum berperang pada 19 Januari, pastikan anda calon exam online ptd m41 cukup rehat. Walau pun masa peperiksaan hanya kurang 3 jam, ianya cukup mencabar. Percayalah, debarannya memang lain macam! Maklumlah, jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik bukan calang-calang jawatan!

8. Yakin diri! Ya. Anda calon exam online mesti yakin diri. Jangan cepat putus asa walaupun anda pernah menduduki peperiksaan PTD sebelum ini. Saya tahu, ramai juga yang tak berjaya dalam sesi peperiksaan yang lepas. Itu dulu, mungkin kali ini rezeki anda untuk lulus peperiksaan online PTD 2016!

9. Mental kena kuat. Memandangkan ini adalah peperiksaan online, ada tikanya berlaku gangguan semasa sesi menjawab peperiksaan PTD. Ada calon yang tak sempat habiskan semua, tiba-tiba dah habis masa. Maka, berlapang dada dan teruskan menjawab seksyen berikutnya. Telah berlaku sebelum ini, ada peperiksaan ulangan yang dijalankan oleh pihak SPA. Walaubagaimanapun, saya yakin SPA telah bersedia sebaiknya malah telah menang anugerah Inovasi terbaik baru-baru ini!

10. Buat latih tubi dengan menjawab contoh-contoh soalan peperiksaan PTD 2016. Kalau anda google, banyak contoh soalan exam PTD yang ada. Jadi, gunakan apa jua bantuan yang ada untuk buat persediaan yang terbaik. Peluang kali ini jangan persiakan. Ia mungkin peluang terakhir anda untuk menjawat jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik!

PANDUAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41 EDISI 2016

Jika anda perlukan alat bantuan dan rujukan pantas, inilah apa yang anda perlukan. Rujukan pantas peperiksaan online PTD versi terkini. Apa yang bakal anda ketahui dalam rujukan ptd ini?

  1. Format terkini peperiksaan PTD 2016. Ia akan menjelaskan secara terperinci topik dan format Seksyen A dan Seksyen B.
  2. 70++ nota ringkas untuk anda hadam!
  3. Lebih 60++ soalan Seksyen A
  4. Lebih 40++ soalan Seksyen B
  5. Pecahan setiap seksyen
  6. Nota Khas GTP dan GST

contoh soalan exam online ptd 2016 contoh soalan exam online ptd 2016

Tiada apa-apa kerugian jika anda mendapatkan panduan khas ini. Ia telah terbukti membantu ramai calon exam online SPA sebelum ini. Lihat saja contoh di bawah:

contoh soalan exam ptd m41

Ini antara calon peperiksaan PTD M41 tahun 2014 yang telah lulus. Anda bagaimana?

Dapatkan terus di pautan ini:

Dapatkan di sini –> PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41

Atau DOWNLOAD PREVIEW COPY CONTOH SOALAN EXAM PTD:

[KLIK UNTUK DOWNLOAD]

Saya doakan anda berjaya!

{ 17 comments… read them below or add one }

anuar January 8, 2016 at 9:13 pm

Terima kasih di atas 10 tips yang diberikan… macam berdasarkan pengalaman sendiri jer ni…

Semoga dapat memberi manfaat kepada calon exam PTD pada 19 Januari ini..
Baca entri terkini Blogger anuar´s: Sumber Inspirasi Kejayaan 2016 : Daripada Seorang Guru Kini Jutawan

Reply

hafizmd January 8, 2016 at 11:16 pm

hehe…mmg berdasarkan sikit sebanyak pengalaman sendiri bertarung dalam peperiksaan online PTD M41 tahun 2014.

harap membantu calon ptd tahun 2016 untuk lulus!
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: 10 Tips Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 PTD 2016

Reply

Parameter News January 12, 2016 at 11:19 am

Informasi tetang Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 PTD yang sangat bermanfaat.. trimakasih
Baca entri terkini Blogger Parameter News´s: Meditasi : Manfaat dan Cara Melakukannya Dengan Benar

Reply

Raihanah Ahmad January 15, 2016 at 11:01 am

good luck semua calon
Baca entri terkini Blogger Raihanah Ahmad´s: Kepentingan Nilai ORAC Bagi Suplemen Antioksidan

Reply

raihanahahmad January 15, 2016 at 11:01 am

untung calon zaman sekarang, banyak maklumat dihujung jari
Baca entri terkini Blogger raihanahahmad´s: Testimoni Pengguna Facial dan Spa Bergerak Gombak

Reply

titan January 16, 2016 at 11:40 am

bini aku dapat gak panggilan.

tak tahu dia nak jawab exam ke tidak.
Baca entri terkini Blogger titan´s: Reng De Tu Mohe Gerua, Raanjhe Ki Dil Se Hari Dua.

Reply

Raihanah Ahmad February 16, 2016 at 4:23 pm

nanti ada lagi tak exam ni?
Baca entri terkini Blogger Raihanah Ahmad´s: 10 Cara Tingkatkan Sistem Imun Secara Semulajadi

Reply

hafizmd February 23, 2016 at 12:49 pm

Puan Raihanah.

Utk tahun ni..dah takde. Tahun depan tak pasti. :)

Kalau ikutkan sejarah exam online ptd…tahun 2014 ada, awal tahun 2016 pun ada.

Mungkin 2 tahun sekali.
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Video Senaman Kuruskan Badan Bakar Lemak Di Perut

Reply

Jual Genset May 10, 2016 at 9:25 am

nah info ini nih yang saya butuhkan, makasih ya mas atas infonya dan salam kenal

Reply

ACADEMIC INDONESIA May 11, 2016 at 4:36 am

nomor 9 lah, setuju sekali. Mental di mana pun harus kuat baja….
Baca entri terkini Blogger ACADEMIC INDONESIA´s: Melihat Pram Dalam Sebuah Tetralogi Pulau Buru

Reply

Sepatu Kulit Bandung August 16, 2016 at 8:43 pm

kalau sekarang anak2 harus di didik dengan metal baja
biar tahan banting dan tidak cengeng :)
Baca entri terkini Blogger Sepatu Kulit Bandung´s: Anniversary Mekafa “Give Away” 2016

Reply

kucobalagi.com August 30, 2016 at 2:13 pm

Nice information
Baca entri terkini Blogger kucobalagi.com´s: Ingin Si Buah Hati Hidungnya Mancung? Segera Terapkan Cara Alami Ini

Reply

Reva October 11, 2016 at 9:10 pm

Memang kalau sekarang anak2 harus di didik dengan metal baja..

Reply

Introducer current acc maybank/cimb-0127292850 October 24, 2016 at 7:25 am

Terima kasih tuan atas tips yg dikongsikan.amat bermanafaat…
Baca entri terkini Blogger Introducer current acc maybank/cimb-0127292850´s: RINGKASAN CARA MENDAPATKAN BANTUAN INTRODUCER MAYBANK/CIMB DARI COMPANY SAYA.

Reply

Baju Kopral October 30, 2016 at 2:25 pm

Kaya guru aja ada pemeriksaan? kalo main game ada pemeriksaan nya gak ya hehe.

Reply

Blogger Lelaki November 7, 2016 at 3:19 pm

semoag calon-calon exam pTD dapat menjawab soalan dengan jayanya, rugi la kalau dah nama naik untuk exam tapi gagal pulak bila masa exam.
Baca entri terkini Blogger Blogger Lelaki´s: Pengalaman Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Reply

Notepam January 9, 2017 at 11:38 am

Terima kasih tuan atas tips yg dikongsikan.amat bermanafaat…

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge