10 Tips Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 PTD 2016 2017

- 8 January 2016. Updated 29 October 2017Kerja

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 PTD 2016 2017. Peperiksaan online PTD makin hampir! Dah sedia untuk jawab soalan peperiksaan Seksyen A dan Seksyen B? Atau masih keliru, masih tak tahu topik dan bagaimana soalan bakal dijawab?

download contoh soalan peperiksaan exam online ptd

Baki hari yang ada sewajarnya digunakan oleh calon-calon PTD untuk mengulangkaji dengan bijak. Soalan exam online PTD Seksyen A Pengetahuan AM  skopnya amat luas. Topik yang boleh dikeluarkan dalam Seksyen A merangkumi politik, isu semasa, sejarah, geografi, sukan, sistem perundangan, perlembagaan dan banyak lagi topik berkaitan.

Dengan masa yang amat suntuk terutama kepada mereka yang sudah pun bekerja dan berada di luar skim M, cabarannya amat mendebarkan!

Bagaimana caranya nak menghadapi peperiksaan online PTD M41 pada 19 Januari 2016 dengan lebih baik?

Saya kongsikan beberapa tips penting untuk calon exam online PTD! Jangan lupa untuk download contoh soalan peperiksaan online PTD M41 di bawah!

10 Tips Penting Persediaan Peperiksaan Online PTD M41 2016/2017?

1. Tandakan dan ingat tarikh penting 19 Januari 2016. Tanda dalam telefon pintar. Tulis atas kertas, lekatkan di peti sejuk atau dinding di rumah. Jangan lupa, tulis “AKU LULUS PEPERIKSAAN ONLINE PTD” di atas kertas yang sama!

2. Beritahu ahli keluarga terdekat. Suami atau isteri dan jangan lupa ibubapa kita. Mereka punya kuasa doa yang cukup hebat melampaui mana-mana panduan lulus exam PTD yang ada!

3. Salin kata laluan dan pautan masuk ke laman peperiksaan online untuk jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik! Kalau lupa, sila semak emel yang dihantar oleh pihak SPA. Jangan bila dah nak mula peperiksaan online, baru kita terhegeh-hegeh nak cari kata laluan dan pautan masuk. Bahaya!

4. Mohon bantuan ahli keluarga, rakan rapat untuk bantu anda bersedia dan menjawab soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik. Jika anda berada di luar Skim M, mungkin banyak juga yang anda perlu tahu tapi tapisan exam online PTD tidaklah begitu terperinci memandangkan ianya akan menapis ribuan calon yang datang dari pelbagai latarbelakang kelulusan. Jangan risau, dapatkan sokongan dan kata-kata semangat daripada mereka!

5. Ulangkaji? Ya. Mulakan sekarang untuk melakukan ulangkaji bermula dengan topik dalam Seksyen A. Antaranya ialah sejarah Malaysia. Contohnya tarikh-tarikh penting dalam sejarah Malaysia seperti Suruhanjaya Cobbold. Baca juga tentang Perlembagaan Malaysia, struktur dan kuasa Mahkamah di Malaysia dan lain-lain.

6. Bawa “teman” semasa menjawab soalan peperiksaan online ptd. Boleh sangatlah. Oleh sebab ianya peperiksaan online, tiada sesiapa yang memantau anda calon exam ptd. Walaupun nampak macam boleh “meniru,” tapi berdasarkan pengalaman saya menjawab soalan exam ptd pada tahun 2014, masa yang diperuntukkan memang cukup-cukup untuk jawab soalan. Banyak korek sana-sini, memang tak sempat jawab. Habis masa, laman menjawab soalan akan terus tutup untuk ke seksyen seterusnya! Tapi, ada teman semasa menjawab pun bagus juga. Betul tak?

7. Rehat yang cukup. Sebelum berperang pada 19 Januari, pastikan anda calon exam online ptd m41 cukup rehat. Walau pun masa peperiksaan hanya kurang 3 jam, ianya cukup mencabar. Percayalah, debarannya memang lain macam! Maklumlah, jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik bukan calang-calang jawatan!

8. Yakin diri! Ya. Anda calon exam online mesti yakin diri. Jangan cepat putus asa walaupun anda pernah menduduki peperiksaan PTD sebelum ini. Saya tahu, ramai juga yang tak berjaya dalam sesi peperiksaan yang lepas. Itu dulu, mungkin kali ini rezeki anda untuk lulus peperiksaan online PTD 2016 2017!

9. Mental kena kuat. Memandangkan ini adalah peperiksaan online, ada tikanya berlaku gangguan semasa sesi menjawab peperiksaan PTD. Ada calon yang tak sempat habiskan semua, tiba-tiba dah habis masa. Maka, berlapang dada dan teruskan menjawab seksyen berikutnya. Telah berlaku sebelum ini, ada peperiksaan ulangan yang dijalankan oleh pihak SPA. Walaubagaimanapun, saya yakin SPA telah bersedia sebaiknya malah telah menang anugerah Inovasi terbaik baru-baru ini!

10. Buat latih tubi dengan menjawab contoh-contoh soalan peperiksaan PTD 2016 2017. Kalau anda google, banyak contoh soalan exam PTD yang ada. Jadi, gunakan apa jua bantuan yang ada untuk buat persediaan yang terbaik. Peluang kali ini jangan persiakan. Ia mungkin peluang terakhir anda untuk menjawat jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik!

PANDUAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41 EDISI TERKINI 2017!

Jika anda perlukan alat bantuan dan rujukan pantas, inilah apa yang anda perlukan. Rujukan pantas peperiksaan online PTD versi terkini. Apa yang bakal anda ketahui dalam rujukan ptd ini?

  1. Format terkini peperiksaan PTD 2017. Ia akan menjelaskan secara terperinci topik dan format Seksyen A dan Seksyen B.
  2. 70++ nota ringkas untuk anda hadam!
  3. Lebih 60++ soalan Seksyen A
  4. Lebih 40++ soalan Seksyen B
  5. Pecahan setiap seksyen
  6. Nota Khas GTP dan GST, Nota khas paling terkini!

panduan ebook exam online ptd 2017

 KLIK LINK DI SINI >> http://jvsecurepay.com/affiliates/ptd/37

Tiada apa-apa kerugian jika anda mendapatkan panduan khas ini. Ia telah terbukti membantu ramai calon exam online SPA sebelum ini. Lihat saja contoh di bawah:

contoh soalan exam ptd m41

Ini antara calon peperiksaan PTD M41 tahun 2014 yang telah lulus. Anda bagaimana?

Dapatkan terus di pautan ini:

Dapatkan di sini –> PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41

Atau DOWNLOAD PREVIEW COPY CONTOH SOALAN EXAM PTD:

[KLIK UNTUK DOWNLOAD]

Saya doakan anda berjaya!

{ 14 comments… read them below or add one }

anuar January 8, 2016 at 9:13 pm

Terima kasih di atas 10 tips yang diberikan… macam berdasarkan pengalaman sendiri jer ni…

Semoga dapat memberi manfaat kepada calon exam PTD pada 19 Januari ini..

Reply

hafizmd January 8, 2016 at 11:16 pm

hehe…mmg berdasarkan sikit sebanyak pengalaman sendiri bertarung dalam peperiksaan online PTD M41 tahun 2014.

harap membantu calon ptd tahun 2016 untuk lulus!

Reply

Parameter News January 12, 2016 at 11:19 am

Informasi tetang Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 PTD yang sangat bermanfaat.. trimakasih

Reply

Raihanah Ahmad January 15, 2016 at 11:01 am

good luck semua calon

Reply

raihanahahmad January 15, 2016 at 11:01 am

untung calon zaman sekarang, banyak maklumat dihujung jari

Reply

titan January 16, 2016 at 11:40 am

bini aku dapat gak panggilan.

tak tahu dia nak jawab exam ke tidak.

Reply

Raihanah Ahmad February 16, 2016 at 4:23 pm

nanti ada lagi tak exam ni?

Reply

hafizmd February 23, 2016 at 12:49 pm

Puan Raihanah.

Utk tahun ni..dah takde. Tahun depan tak pasti. :)

Kalau ikutkan sejarah exam online ptd…tahun 2014 ada, awal tahun 2016 pun ada.

Mungkin 2 tahun sekali.

Reply

wijdan rajawali July 13, 2017 at 10:08 am

info yg bermanfaat…

Reply

Ikhwan September 9, 2017 at 1:06 am

Ada pengambila PTD lagi tahun hadapan.

Reply

Hafizmd September 19, 2017 at 9:49 pm

Betul. Dah ada yg buat persediaan awal dgn datang cari tips dan panduan.

Reply

kaka October 2, 2017 at 1:22 am

tips sangat bermanfaat untuk saya dan terimakasih telah memberikan info

Reply

Toko Lantai Kayu October 25, 2017 at 10:42 am

info yg sangat bermanfaat gan…

Reply

NORIZA ABDUL RAHMAN March 1, 2018 at 8:11 am

Memang agak mencabar juga soalannya. Adik saya pun guna semua talian hayat yang dia ada untuk jawab soalan exam PTD ni

Reply

Leave a Comment