Bila Entri Diduplikasi. Apa Tindakan Kita?

- 7 October 2013. Updated 4 April 2014Blogging

Assalamua’alaikum.

Sayang tak entri yang anda tulis? Nak-nak, entri yang ditulis sepenuh jiwa dan emosi. Lebih sayang, bila entri tu kita selitkan dengan teknik SEO tak terkalah. Entri yang kita pasang umpan sedap-sedap dan pakaikan baju cantik-cantik. Tiba-tiba, entri kita hilang ditendang ke belakang dalam enjin carian. Oh! Kenapa?

Jangan buat kerja copy paste!

Biasalah. Ada yang memang betul-betul tak tahu yang kerja copy paste ni satu etika yang kurang senonoh dalam dunia blogging/penulisan. Ia seolah-olah kita ‘mengkelepet’ hak orang lain. Bagus tak ‘kelepet’ hak orang lain? Semestinya, TIDAK.

Jadi, lupakan buat kerja mudah ni. Copy paste. Kesianlah pada penulis asal. Mereka perah otak bukan sejam dua untuk tulis artikel yang baik. Biasanya, artikel yang ambil masa lebih sejam dua ni, artikel tu untuk tujuan pertandingan, sponsored post dan artikel untuk affiliate (buat duit). Jangan kita buat kerja mudah dan kurang beretika ni.

Apa tindakan kalau artikel kita dicopy paste?

Boleh baca entri yang pernah Kak Jie siarkan di sini, “Blog Autopilot – Entri Ini Untuk Awak.” Kak Jie ada berkongsi apa tindakan yang boleh kita buat kalau artikel kita diciplak. Antaranya ialah;

  1. Buat laporan rasmi kepada Google
  2. Buat laporan rasmi kepada Google Webmaster Tools
  3. Buat laporan pada Nuffnang (jika blog tersebut ada memasang iklan Nuff).

Apa lagi yang boleh kita buat?

4. Buat cara elok. Beritahu pada pemilik blog tersebut untuk removekan entri yang dikesan diduplikasi. Kalau tak makan saman juga, silakanlah buat 3 langkah yang Kak Jie sarankan di atas ~ Kak Akma Omar.

5. Kalau blog tersebut ada ping entri yang diciplak tadi, anda boleh buat laporan kepada admin laman ping tersebut. Cakaplah yang entri anda telah diciplak dan diping di laman mereka. Saya pernah buat laporan, mereka cepat-cepat blacklist blog tersebut untuk ping di laman mereka.

6. Pasang plugin tertentu boleh disable right click/semua fungsi ctrl – Blogger Neu. Contoh: TYNT

7. Gi baca entri ni, “Prevent People from Copying Your Blog Content” – Blogger Sentral. Ada code yang boleh disable copy, drag and drop dan right click. Gi baca =)

Kejam?

Terpulanglah. Kalau banyak sangat terjadi, memang kita kadang-kadang terus saja buat laporan pada Google. Google boleh tutup terus blog yang suka ciplak ni. Jadi, berhati-hatilah. Jangan kita buat copy paste ni jika kita betul-betul nak jadi blogger yang beretika.

Jadi blogger ni banyak juga pantang larangnya. Kita bukan kedekut nak berkongsi, tapi berkongsi tetap ada batasnya. Apatah lagi blog yang kita belai siang malam, tiba-tiba boleh jatuh rankingnya disebabkan dikesan ada entri duplicate! Ini bukan auta, memang SAH entri kita akan ditendang jauh-jauh ke bawah. Rosak SERP!

Sebab tu, nak tulis blog ni, bukan boleh main-main. Kena serius. Sebab ianya melibatkan hak orang lain kalau tak kena cara. Ilmu blogging tu penting. Kalau tak tahu, boleh tanya rakan-rakan yang ada pengalaman luas. Lagi bagus, masuk Kelas Wodrpress anjuran Denaihati Network. Kena banyak membaca.

Ingatlah satu perkara. Kalau kita sendiri tak suka hak kita diciplak, orang lain pun sama. Sama-sama kita peringat diri dan rakan-rakan blogger.

@hafizmd – Sekian. Entri ni sebagai peringatan khas untuk diri sendiri.

{ 59 comments… read them below or add one }

onlajer October 7, 2013 at 10:37 am

apa lagi bro kalau entri cari makan terus je report.

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 10:42 am

huhu…mmg entri cari makan…habis dah rosak…terus hilang..huhu…

satu owner dah remove, satu lagi tak pasti…bagi masa lagi sikit, kalau tak…mmg terus report sama google…

thanks bro

Reply

onlajer October 8, 2013 at 5:56 pm

kalau kenal pm je dekat fb jangan lama – lama sangat

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:42 pm

@onlajer, dah pm….nampaknya, terpaksa juga report.thanks bro kasi semangat…hehe

Reply

suri October 7, 2013 at 10:43 am

kerdit kalau pahayah kita olah tulisan dengan cara yang terbaik.tak susah tapi bugus hormat tulisan orang beri link lebih menyenangkan.wahualam

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 12:34 pm

Itulah. Patutnya fikir bab2 hak orang…itu kan hakcipta kita..

huhuhu

Reply

blogger lelaki October 7, 2013 at 11:12 am

sekurang2 nya bagi la kredit kan..

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 12:32 pm

kalau bagi kredit pun, ambe ttp rasa macam tak patut…sbb dia cilok entri kita, untuk dia promot produk dia…

sedangkan kita buat entri tu utk promot affiliate kita…

tak ke hangin?

Reply

blogger lelaki October 8, 2013 at 9:06 am

betul jugak tu bro…patut di ban org mcm ni bro..jgn sakit hait sgt yer bro…he3

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:48 pm

@BL, taklah sakit hati sangat…hangin jer..haahah

thanks bro

Reply

suri October 7, 2013 at 11:22 am

Semua orang akan sentap..benar apa kita duduk berejam depan pc, canai ayat punyalah baik sekali curi hati hati woo..sabar.sabar..den kena mmg perit whoo..

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 12:34 pm

Mmg sentap. Kita mengadap sampai 2 pagi buat artikel,ada yg senang2 ambil dan promot produk masing2 kat hujung artikel…pedih!

Reply

Joe October 7, 2013 at 12:02 pm

Kalau ada hak cipta, repot je. Paling tak pun, blog tue kene tutup.

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 12:33 pm

itu yg tengah dipertimbangkan…kalau entri2 umum…tak kisah sangat…ni entri cari makan ni bro…huhu

Reply

suri October 8, 2013 at 4:14 pm

entri cari makan memag ada nilai yang tersendiri ibarat curi makan orang yang penat masak dan hidangkan tetiba ada jahat bukan dia calit rasa kat lidah tapi ambil terus tanpa bagi tahu memanglah sakit jiwa merana badan di buatnya kenalah pula entri susah di karang berejam dan byk sale tu..

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:44 pm

@suri, itulah citernya…kalau entri umum..mmg galakkan utk berkongsi…tp berkongsipun ada caranya..bukan main copy paste jer…

lagi best, diorang yg copy paste ni, siap taruk link jualan masing2 di hujung entri…buat macam entri sendiri…aduyai

Reply

Hairul Azni October 7, 2013 at 1:15 pm

Jangan bagi muka..terus report Google je,,

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 1:24 pm

1 blog dah remove dgn cepat…so kira settle..

1 blog lagi, masih pending…kasi peluang sampai malam ni..

tetiba terjumpa lagi tp entri lain pulak…tunggu respons admin sbb dah DM fb mereka…kalau tak layan, mmg kena report…senang2 jer dia ambil dan buat entri promosi produk masing2…mana aci..

Reply

suri October 8, 2013 at 4:16 pm

bor tahu dari mana eter google tajuk entri sendri ker..saya dulu masa berjinak-jinak jadi penulis dan blog baru masa tu..serius bulat-bulat kecil orang sedut..tapi kalau entri “periuk nasi” tak pasti lagi belum cek lagi ada ker mengcopy uh…

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:43 pm

@suri, tahu sbb entri tu dah makin hilang traffik. mmg pantau selalu beberapa entri ‘cari makan’

Reply

Akuro San October 7, 2013 at 2:19 pm

susah betul org yg duk plagiat-plagiat nih… nak buat jalan mudah jer..

Reply

AkmaOmar October 7, 2013 at 3:52 pm

Cara senang report sahaja Hafiz…hehe… Ada masa kita boleh tolerate tapi kalau teruk sangat ambush balik..zalim ni haha

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 3:57 pm

hahahaha…itu jugak yg sudah dirancang…tgh tunggu samada owner dia nak respons atau tak..

1 kes dah selesai dgn baik, owner dah tarik balik

‘zalim’ bertempat…hhahaa

Reply

hafiz October 7, 2013 at 8:32 pm

Pernah kena ciplak ke bro

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 9:05 pm

yup…dah lama entri tu diplagiat…cuma baru perasan bila tgk traffik utk entri tu tiba2 menjunam…rupa2nya serp dah rosak..hoho

Reply

pahan October 7, 2013 at 8:47 pm

kalau geram sangat, hack je blog orang tu.haha.

Reply

hafizmd October 7, 2013 at 9:06 pm

hahaha…yg bab ni, ambe belum khatam lagi…hahaha

Reply

titan October 8, 2013 at 11:31 am

aku banyak kali jumpa. siap dengan link affiliate sekali dia copy. haha..

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:48 pm

bukan takat link affiliate, dgn tarikh, dengan nama aku sekali dia rembat…hahaha

Reply

cik tom January 7, 2014 at 10:18 am

hehe..cik tom pun sama..selalu kena..kalau entry biasa ok lagi..tapi geram bila entry yg affiliate pun dirembat…tp edit last masuk link affiliate diorg…ish sape xsakit hati..dah la susah payah taip entry tue..senang2 je diorg copy..

Reply

hafizmd January 7, 2014 at 10:33 am

@cik tom, itulah…bukan berkira sangat,tp bila copy paste entri yg kita karang setengah hari, dia rembat letak link dia..mmg geram jugaklah…sedih dgn mentaliti org bisnes macam ni…

Reply

cheq eem October 8, 2013 at 11:48 am

salam bro.. memang hati panass jer kan bila org main copy paste nie.. sng depa buat duit? huhuhu…. kita nie jenuh lah google cari info nak buat entri tip top.. saya pon pernah kene juga …

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:48 pm

as salam
mmg tak patutkan? lagi sakit hati, usahawan macam cheq emm..penat2 tulis entri utk promot barang, tiba2 ada yg cilok buat jual barang sendiri..mmg hangin jugaklah..hihi

Reply

daddydee October 8, 2013 at 12:21 pm

Idea blogging biar asli…bina identiti sendiri

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:47 pm

itu yg terbaik

Reply

Cikgu Hairul October 8, 2013 at 12:39 pm

Kalau saya report je. Pernah report dua entry yg kena copy. Tak sampai seminggu dah kena remove. Tapi itu blog yang guna blogspot. Kalau guna wordpress tak pasti la samada google boleh remove ke tidak artikel tu.

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:47 pm

kalau blogspot, itulah citernya, tpi mungkin google paling tak, akan dapat pastikan yg mana ori, yg mana fake utk elakkan spider google keliru

Reply

papa mifz October 8, 2013 at 12:47 pm

fuh ini tidak patut , harap Google mengambil tindakan yang tegas…:)

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:46 pm

belum report lagi..jap lagi…hehe

Reply

Anak Askar Pencen October 8, 2013 at 12:47 pm

Aku kalau orang copy-paste entri aku, aku tak kisah sangat sebab memang tujuan untuk dikongsikan. Cuma yang aku panas hati, bila dah copy-paste, haram tak taruk link back ke entri asal yang aku tulis. Rilek je buat macam entri tu dia tulis sendiri. Siap ada copyright macam dia punya yang tak tahan tu.

Anyway, thanks for the info. Next time kalau aku terkena lagi, tau la apa aku nak buat.

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:41 pm

Ambe pun gitu jugak bro. Taklah kisah kalau dicopy entri yg umum. Ini entri yg mmg tahu entri ‘cari makan’.

Dia pun copy paste utk buat carik makan dia pulak…senang citer, dia cilok dan buat cari rezki dia…tu yg terkilan tu..

terima kasih kembali berkongsi pendapat =)

Reply

ajumohit October 8, 2013 at 1:43 pm

tq for sharing, mmg geram bila hasil kerja kita di copy bulat2, moga dia dikenakan tindakan sepatutnya

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:46 pm

itulah…bayangkan, kita geledah itu ini nak buat..dia senang2 jer copy paste dan buat promot barang dia..huhu

Reply

Mohd Shubhi October 8, 2013 at 2:23 pm

Entri terbaik. Memang ada blogger yang kerjanya ciplak artikel orang. Nak tulis sendiri tak reti lalu di ambilnya orang punya artikel. Budaya yang tak senonoh. TQ

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:45 pm

terima kasih bro

itulah…kita perah idea bukan main..huhu…

Reply

wazy October 8, 2013 at 3:14 pm

banyak juga cara untuk buat tindakan apabila entri di blog kita dicopy paste ni,terima kasih bro dengan perkonsian ini

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:45 pm

yup, byk jugaklah…jnji kita tahu nak buat ape kalau ada yg kena plagiat

Reply

Denaihati October 8, 2013 at 3:42 pm

hidup nak senang main copy je, akhirnya tak senang pun.
jom masuk kelas wordpress…terima kasih iklannya bro.

Reply

hafizmd October 8, 2013 at 9:45 pm

akhirnya, mmg tak senang…wanau’zubillah

terima kasih kembali tuan dh

Reply

dja@sishaza October 8, 2013 at 10:19 pm

Pernah terkena bab ni…semasa bw terjumpa entri sendiri yang diciplak. 100 % copy paste,sampaikan imej pun dicopy…punya la pemalas blogger tu. Memang sakit hati :|

Reply

hafizmd October 9, 2013 at 8:36 am

Sampai macam tu punya pemalas…aduyai…sedih!

Reply

ema October 9, 2013 at 3:42 pm

owh, boleh buat report kalau ada yg copy paste entry..baru tahu…

Reply

hafizmd October 9, 2013 at 4:24 pm

boleh..lagi cepat kalau blogspot yg buat hal.. =)

Reply

TehR October 10, 2013 at 1:44 am

macam2 ada dalam dunia blog

ada yang sedar
ada yang tak sedar
ada yang tak mahu sedar

Reply

fiezaradzi October 10, 2013 at 3:31 pm

kadang2 kena jadi kejam gak.. report je.. dah buat belum?

Reply

zik October 15, 2013 at 1:32 pm

ikutkan memang ada banyak… tapi nak buat macam mana… takda kesedaran sivik langsung… mungkin kita boleh letak peringatan di bahagian disclaimer ker, note atau amaran buat mereka yang copy paste..

Reply

hafizmd October 17, 2013 at 9:37 am

Itulah….sedih!

Paling taklahkan…tp depa ni ttp kelepet juga…aduyai

Reply

cik tom January 7, 2014 at 10:23 am

kebanyakkan blogger skang tau nak cari duit je tapi etika blogging dah takde… entry perkongsian rasanya tak salah kalau copy berserta backlink entry asal.. tapi kalau copy entry “cari makan” orang lain and then edit buat entry cari makan diorg sdiri memang melampau!! ingat rezeki yang korang dapat tue xhalal hasil titik peluh orang lain..

tiba2 cik tom pulak jadi teremo bila ingat entry jobdirumah ciktom paling teruk kena plagiat bulat2.. tue sepanjang 2013 ciktom tawar hati nak promosi sgt affiliate kat blog utama.. ciktom promosi blog lain senang..huhu

Reply

hafizmd January 7, 2014 at 10:35 am

Mmg emo jugaklah. Maunya tak emo, kite mintak dia remove, ada yg buat derk jer…sabor jerlah..senyum =)

ooo..bagus jugak teknik ni..tp tak mustahil kalau entri yg kita tulis tu serp bagus…org2 makhluk perosak ni boleh rembat lagi entri kita..ambe kena jugak di blog lain…sekali lagi, sabor jerlah

Reply

Leave a Comment