Panduan Peperiksaan Online PTD M41 2014

Panduan peperiksaan online ptd m41. Anda calon exam online ptd m41 seperti saya? Nak panduan khas untuk calon peperiksaan online ptd nanti? Dah banyak kali gagal peperiksaan ptd? InsyaAllah, kita sama-sama usaha kali ni untuk sama-sama lulus dalam peperiksaan online ni.

Nota: Alhamdulillah, saya lulus dalam exam online ptd m41 yang lepas (tapi saya tak sempat hadir ke sesi temuduga PTD m41, dan kali ni lagi sekali dapat exam online PTD m41 pada 19 Januari 2016). InsyaAllah, saya dah nampak sikit-sikit cara nak studi dan cara nak hadap exam ptd ni. Kalau nak tahu, korang boleh daftar nama korang kat bawah ni. Nanti kita sembang lagi.

panduan ebook exam online ptd 2017

contoh soalan peperiksaan online ptd m41 pegawai tadbir diplomatik
Jawatan PTD memang jawatan pilihan!

FAQ Peperiksaan Online PTD M41

1. Bagaimana cara untuk membuat semakan menduduki peperiksaan online PTD M41?

Jika anda belum lagi semak status permohonan anda, boleh terus semak sekarang di laman ini: Semak status permohonan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 di sini. [SEMAK]

2. Peperiksaan online ni boleh ambil di mana-mana sahaja ke?

Ya. Janji ada sambungan internet. Saya sarankan untuk dapatkan talian yang stabil dan cukup laju untuk elak sebarang masalah semasa kita menjawab soalan exam online ptd m41 nanti.

3. Bila nak mula masuk/daftar peperiksaan online ni?

Kita siap sedia 1 jam sebelum masa peperiksaan online bermula. Contohnya, saya sesi malam bermula 8.00 malam. Jadi, 7.00 malam dah boleh siap sedia. Pandai-pandailah kita uruskan masa untuk menunaikan kewajipan yang lain yer.

4. Nak masuk/login macam mana?

Sila rujuk emel yang anda dapat. Ada diberikan NO. ANGKA GILIRAN (7 digit). Itulah nombor kata laluan anda untuk login masuk peperiksaan online ptd m41 tu nanti. Tulis siap-siap atas kertas untuk memudahkan urusan nanti. Boleh rujuk di sini juga; Cara untuk daftar masuk peperiksaan online PTD.

5. Pautan/link untuk masuk exam ptd m41?

Juga ada dinyatakan dalam emel yang dihantar. Klik jer link tu, terus akan dibawa ke laman soalan peperiksaan online ptd.

6. Boleh tak kalau ahli keluarga nak duduk sebelah saya semasa menjawab soalan peperiksaan online ptd?

Boleh. Tiada siapa yang pantau. Satu kelebihan. Betul tak?

Panduan peperiksaan online PTD M41

7. Ada contoh soalan peperiksaan online ptd m41 tak?

Saya sertakan contoh soalan. Ini bukan soalan sebenar, bukan soalan ramalan. Ianya sekadar contoh sahaja. Moga-moga anda mendapat bayangan contoh-contoh soalan yang bakal kita hadapi nanti.

Contoh soalan peperiksaan PTD Seksyen A (Pengetahuan Am)

panduan contoh soalan peperiksaan ptd pengetahuan am

Contoh soalan peperiksaan PTD Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah)

Contoh soalan logik:

contoh soalan peperiksaan online ptd seksyen b selesaikan masalah

Contoh soalan konsep Matematik:

panduan peperiksaan online ptd m41

PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41

Bagaimana setelah melihat 3 contoh soalan di atas? Semuanya bermula dengan soalan menguji pengetahuan Am, ujian daya menyelesaikan masalah yang turut menguji kemahiran anda dalam konsep logik, konsep Matematik dan kemahiran mentafsir data.

Seksyen C, iaitu soalan ujian Psikometrik tidak saya nyatakan di atas. Bagi anda yang masih segar dengan ilmu-ilmu berkaitan pastinya berasa lega. Bagi calon seperti saya yang sudah agak lama meninggalkan bangku sekolah dan alam universiti, konsep-konsep asas Matematik mungkin sedikit sebanyak akan memberi tekanan dan kebimbangan.

Khas untuk calon ptd m41 seperti saya, panduan peperiksaan online ptd m41 yang bakal dihebahkan nanti, insyaAllah akan membantu calon ptd lebih yakin dan bersedia sebaiknya untuk menduduki exam online tu nanti.

BERMINAT Nak dapatkan panduan exam online PTD?

Isi borang di bawah betul-betul. Saya akan emelkan bagaimana caranya.

WhatApps saya di no: 011-23748275

Salam sukses.