Suka Khasiat Bawang Putih Tak?

Khasiat Bawang Putih? Tahu tak apa khasiat dan kebaikan makan bawang putih? Kalau tak tahu khasiatnya, jom baca khasiat bawang!

4 khasiat bawang putih!

Saya tulis seringkas mungkin khasiat bawang putih. Moga-moga ada kebaikan untuk kita. InsyaAllah.

1. Membantu mencegah jangkitan saluran kencing (UTI) – Jangkitan disebabkan oleh kuman (bakteria). Bawang putih bersifat antimikrob. Nota: UTI (urinary tract infection) lebih tinggi risikonya berlaku kepada wanita.

khasiat bawang putih
Suka bawang putih tak? (kredit: Istock Photo)

2. Khasiat bawang putih: Cegah kanser – Dengan adanya sulfur yang boleh lawan kanser menjadikan bawang putih wajar menjadi pilihan alternatif mencegah kanser.

3. Ubat kaki gatal – Adakalanya kaki kita rasa gatal sebab aktif bersukan ataupun sebab terlalu lama pakai stoking. Boleh guna air rebusan bawang putih. Mudah jer nak buat. Ambil beberapa ulas bawang putih (jangan ketuk). Rebus. Sejukkan air rebusan. Suam-suam kuku gitu. Kemudian, rendamlah kaki anda. Bawang putih ni bersifat antifungi. Selamat mencuba!

4. Khasiat bawang putih: Cegah demam selsema – Komposisi sulfur bawang putih boleh membantu meningkatkan sistem imun badan dan melawan jangkitan kuman. Cara beramal mudah sangat. Ambil 2 ulas bawang putih. Buang kulit. Panaskan lebih kurang 25 saat. Kemudian makan. Selamat beramal!

Dah makan bawang putih. Jangan lupa gosok gigi dan minum air kosong banyak-banyak yer.

Ini adalah perkongsian ilmu kesihatan bersumberkan alam yang Allah ciptakan. Di dalam bumi ni, penuh sejuta hikmah yang Allah jadikan untuk kegunaan kita, manusia. Apa saja yang Allah kurniakan, ia hanyalah asbab sahaja.

Kesembuhan semuanya dari Allah jua. Yang penting, kita kenalah berusaha, usaha dan usaha. Jangan kita putus dengan rahmat Allah Yang Maha Penyayang!

@ hafizmd – Misi MH370 masih belum selesai. Sama-sama kita teruskan berdoa dan sentiasa dekat kepada Allah dengan perbanyakkan zikir. Subhanallah walhamdulillah walailahaillallah wallahuakbar!