Cara Jahit Baju Kurung Moden

Cara Jahit Baju Kurung Moden. Pandai jahit baju Melayu, tahu cara jahit baju kurung moden memang dikira bonus seseorang. Betul tak?

cara jahit baju kurung moden kain velvet
Nak belajar menjahit baju kurung?

 

 Asas menjahit: Cara ambil ukuran baju kurung

1. Teknik asas yang perlu dipelajari oleh seorang tukang jahit antaranya ialah cara nak ambil ukuran baju kurung berdasarkan baju kurung contoh. Tak kisahlah baju kurung moden, baju kurung Pahang, mahupun Riau. Boleh perhatikan contoh asas ambil ukuran di bawah;

Perhatikan tanda-tanda A hingga L & ambil ukuran bagi tanda-tanda berikut;

cara jahit baju kurung moden asas
Asas menjahit baju kurung
  • A-B = Lebar bahu, ukur lurus di bawah lubang leher
  • D-J = Labuh baju
  • C-D = Labuh lengan
  • D-E = Lebar lengan
  • G-F = Lebar kekek
  • F-E = Lebar pesak atas
  • H-J = Lebar pesak bawahCara nak lukis pola baju kurung? Lukis pola untuk senang potong kain nanti. Bila nak potong kain nanti, senang. Macam mana nak lukis pola untuk baju kurung? Ada contoh tak?

3. Cara nak potong kain? Pola dah lukis. Sampai bab potong-memotong kain pulak. Ada caranya. Ada cara mudah dan senang untuk anda praktikkan. Kalau kain jenis lembut & licin, ada caranya nak potong supaya cantik dan elok.

 4. Cara nak jahit/cantum bahagian baju kurung? Semua bahagian dan siap potong. Kenalah cantum dengan menjahit untuk siapkan sepasang baju kurung. Jadi, nak cantum bahagian mana dulu? Kalau nak pasang zip, bila nak pasang? Getah? Kain susun tepi pun ada. Macam mana nak jahit ek?

 5. Cara jahit poket baju kurung?Ada poket sisi senang. Boleh simpan smartphone katanya. Jadi, macam mana pula nak jahit poket untuk baju kurung moden/Pahang/Riau?

 Ini antara teknik-teknik dan cara nak belajar jahit baju kurung moden/Pahang/Riau. Tak kisah. Mana-mana pun boleh dijahit dengan syarat anda tahu asas jahitan.

 Anda betul-betul serius nak belajar cara menjahit baju kurung? Ok. Boleh baca sampai habis yer =)

 Panduan Jahit Baju Kurung

Rakan saya ni memang seorang tukang jahit. Dia siapkan 1 panduan terbaik untuk anda belajar step by step cara menjahit baju kurung. Anda boleh tengok sendiri panduan ni. Kalau yakin, bolehlah dapatkannya yer. Tiada paksaan pun.

Kalau anda betul-betul nak belajar, saya rasa ini antara panduan nak belajar menjahit yang terbaik yang boleh anda buat.

Anda boleh dapatkan panduan menjahit baju kurung di pautan di bawah.

 KLIK SINI –> Panduan Menjahit Baju Kurung Moden/Pahang/Riau

Selamat mencuba dan saya doakan hasil jahitan anda semakin baik dan mampu senyum melihat sepasang baju kurung hasil jahitan anda sendiri. Selamat berjaya!