Belajar Asas Al-Quran dengan Iqra’ Bina

Al-Quran. Nak belajar asas Al-Quran? InsyaAllah, dengan Iqra’ Bina proses pembelajaran jadi lebih mudah dan menyeronokkan. Teringat masa saya budak-budak dulu, antara perkara pertama yang diajar ialah huruf hijaiyyah. Dah kenal huruf hijaiyyah, barulah boleh mulakan dengan huruf berbaris atas, bawah, depan dan seterusnya. Dah kenal baris-baris tu semua, barulah naik kelas sikit, belajar ilmu tajwid dan seterusnya. Sesungguhnya belajar asas ilmu baca Al-Quran adalah pembelajaran sepanjang hayat.

Itu cara saya belajar Al-Quran dulu-dulu. Zaman sekarang anak-anak kita kebanyakannya dihantar ke kelas Al-Quran seperti kelas kelas KAFA. Cuma satu soalan yang wajar kita tanya diri masing-masing sebagai ibubapa. Adakah kita letakkan bulat-bulat 100% tanggungjawab untuk mengajar Al-Quran kepada para ustaz di sekolah? Bagaimana tanggungjawab kita di rumah dalam melahirkan anak-anak yang celik Al-Quran? Adakah kita lebih rela biarkan anak-anak celik IT berbanding celik Al-Quran? Kita sanggup belikan gajet untuk anak-anak, tapi kita tidak sanggup untuk korbankan sedikit wang ringgit untuk kita menampung kekurangan kita yang tidak mampu mengajar anak-anak. Kita kadang-kadang berkira untuk belikan buku, atau apa-apa alat bantuan untuk mengukuhkan anak untuk belajar asas Al-Quran. Betulkah apa tindakan kita selama ini? Tepuk dada, tanya diri kita masing-masing.

ajar anak asas al-quran mudah cepat

Terlambatkah kita untuk belajar asas Al-Quran?

Dalam menuntut ilmu, tiada istilah terlambat. Lebih-lebih lagi untuk anak-anak kita. Anak-anak kita seawal usia 2-3 tahun sudah mulai boleh mengenal asas-asas huruf hijaiyyah. Inilah saat dan ketikanya untuk kita kenalkan mereka dengan Al-Quran. Lupakan lagu-lagu yang melalaikan. Itu mereka akan belajar sendiri. Al-Quran, kita perlu dedahkan. Kita perlu pupuk dengan cara yang tepat.

Zaman sekarang, anak-anak membesar dengan teknologi. Ke mana saja mereka pergi, teknologi sentiasa mengelilingi mereka. Untuk lebih menarik minat anak-anak belajar Al-Quran, kita boleh lihat sendiri, pelbagai kaedah diperkenal. Pelbagai kaedah belajar asas Al-Quran yang ada. Antara kaedah pembelajaran asas Al-Quran yang bagus ialah Iqra’ Bina.

Belajar Asas Al-Quran dengan Iqra’ Bina

Iqra’ Bina adalah gabungan 10 buah set buku dengan qalam bersuara. Dengan adanya program ini, anak-anak kita boleh gunakan untuk memperkukuh asas-asas Al-Quran dengan lebih baik. Ianya ibarat ulangkaji untuk anak-anak kita. Habis kelas di sekolah, program Qalam bersuara daripada Iqra’ Bina ini mampu untuk membantu anak-anak kita untuk memperbetul cara sebutan huruf hijaiyyah. Jom kita tengok dulu, apa 10 set buku yang ada dalam Iqra’ Bina.

 1. Buku 1 – Mengenal dan menyebut huruf hijaiyyah (Bahagian 1)
 2. Buku 2 – Mengenal dan menyebut huruf hijaiyyah (Bahagian 2)
 3. Buku 3 – Mengenal dan menyebut huruf hijaiyyah (Bahagian 3)
 4. Buku 4 – Rumusan Tajwid
 5. Buku 5 – Panduan bertarranum secara Murattal
 6. Buku 6 – Riwayat Hafs An Asim dan Toriq Syatibiyah
 7. Buku 7 – Terjemahan surah-surah pilihan
 8. Buku 8 – Asas tarannum
 9. Buku 9 – Panduan khatam Al Quran
 10. Buku 10 – Surah Yassin dan terjemahan

3 buku pertama menitikberatkan penguasaan dan pengukuhan huruf hijaiyyah. Sebutan yang betul dan tepat amatlah penting. Salah sebutan makhraj huruf, bacaan Al-fatihah kita pun boleh salah. Contohnya, ramai yang tertukar sebutan huruf tha dan sin. Bacaan al-Fatihah adalah rukun sah solat. Nampak tak betapa pentingnya ketepatan asas menyebut huruf hijaiyyah?

Peringkat kedua pula adalah pengenalan kepada hukum tajwid. Penguasaan dan pengukuhan hukum tajwid ditekankan lebih lanjut dalam buku 4. Untuk memudahkan anak-anak menyemak, suara bacaan Al-Quran mereka boleh dirakam dan diulang kembali untuk semakan. Menarik dan pastinya menyeronokkan. Betul tak?

Belajar asas tarannum Al-Quran dengan Qalam Bersuara Iqra’ Bina

Ini juga antara yang menarik dalam pakej belajar asas Al-Quran Iqra’ Bina. Dengan pimpinan oleh johan Qari Tilawah Al-Quran peringkat kebangsaan tahun 2000 dan 2004 iaitu Ustaz Tuan Haji Radzi bin Kamarul Hailan, pembelajaran tarannum dengan beliau pasti mengujakan. Anda kena tengok video di bawah, bagaimana Ustaz mengajar ilmu tarannum dengan cukup menarik dan menyeronokkan. InsyaAllah bolehlah melagukan bacaan Al-Quran dengan lebih berseni dan sedap dengan tarannum yang tepat.

 

Anak-anak semakin seronok belajar Al-Quran!

testimoni-asas-alquran-iqra-binaSelain kebaikan untuk anak-anak kita, ianya juga sesuai dijadikan alat bantu mengajar kepada guru-guru sekolah. Selain itu, program belajar asas Al-Quran Iqra’ Bina juga sesuai untuk

 • Kanak-kanak seawal 2 tahun.
 • Kanak-kanak di prasekolah dan tadika.
 • Kanak-kanak di sekolah rendah.
 • Pelajar sekolah menengah.
 • Pelajar IPT dan maahad tahfiz.
 • Para imam masjid dan surau.
 • Guru j-Qaf dan KAFA.
 • Ibu bapa.
 • Mualaf.

Apa lagi yang lebih menyenangkan hati mendamaikan jiwa menyejukkan mata selain dapat melihat dan mendengar anak-anak kita lancar sebutannya, tepat makhrajnya dan lebih seronok jika bacaan Al-Quran anak-anak berseni tarannum. Sejuk perut ibu mengandung.

Jika anda berminat untuk mendapatkan pakej lengkap ini, sila hubungi talian berikut:

Tel/SMS/WhatsApp: 0132519071 / 0195711985
Laman web: http://www.iqrabina.com
Instagram: Iqra’ Bina Instagram
Facebook: Iqra’ Bina Official
Alamat: Iqra’ Bina, No 12A & 12A-1, Jln Rampai Niaga 2, Rampai Business Park 53300 Kuala Lumpur

Berminat untuk menjadi agen program Iqra’ Bina?

Pihak Iqra’ Bina juga menawarkan anda untuk menjadi sebahagian dari wakil mereka untuk menyebarluaskan program belajar asas Al-Quran ini. Anda boleh hubungi nombor talian di atas.

Akhirnya, dalam melalui cabaran membesarkan anak-anak di zaman ini, saya yang juga miliki 3 anak merasai betapa besar cabaran dan dugaannya. Dengan adanya program-program dan alat bantu belajar dan mengajar seperti ini sedikit sebanyak membantu anak-anak kita mengenal Al-Quran dengan lebih seronok, interaktif, cepat dan berkesan. InsyaAllah.