Harimau Muda A Akhirnya Tewas di Universiade Rusia

- 12 July 2013. Updated 4 October 2013Sukan

Assalamua’laikum.

Keputusan penuh Harimau Muda A vs Jepun, Universiade Kazan, Rusia. Malaysia [0] Jepun [4]. Akhirnya Harimau Muda A tewas 0-4 kepada Jepun, juara bertahan bola sepak Sukan Universiti Dunia di Kazan, Rusia. Walaupun tewas, pencapaian mara ke peringkat suku akhir cukup membanggakan. Kalau tak silap, tahun lepas tak lepas pun peringkat kumpulan.

Harimau Muda A terus mengaum!

Lebih bangga bila pasukan kita layak adalah top 8 pasukan terbaik bola sepak universiti dunia. Cukup bangga tu! Bukan senang untuk sampai ke peringkat ni. Maksudnya pasukan kita sudah semakin hampir dengan pasukan bertaraf dunia yang lain seperti Brazil, Jepun, Itali dan kuasa besar bola sepak yang lain.

Kali ni, kita memang agak tertekan sebab hanya bawa 17 pemain ke Kazan, Rusia. Khabarnya ada pasukan negeri yang tak nak lepaskan pemain mereka untuk mewakili Harimau Muda A ke kejohanan Sukan Universiti Dunia ni. Atas alasan apa, taklah dapat dipastikan.

Apapun, tahniah kepada jurulatih Ong Kim Swee yang nampaknya memang betul-betul kenal potensi dan bijak mengasah bakat pemain muda negara. Harap ramai lagi pemain seperti Wan Zack Haikal akan muncul nanti.

@hafizmd – Harimau Muda A semakin tajam kukunya! Majulah sukan untuk negara!

{ 21 comments… read them below or add one }

wazy July 12, 2013 at 11:24 pm

Tak apa la tewas bermaruah,mungkin tekanan dan bulan puasa jadi penghalang

Reply

titan July 13, 2013 at 12:33 am

tak apa. cuba lagi tahun hadapan.

Reply

sweetkurma July 13, 2013 at 12:52 am

alhamdulillah, ada peningkatan untuk pasukan negara kita

Reply

waiman takwa July 13, 2013 at 10:47 am

Ala kenapa pla tewas. Sedihnya huhu

Reply

fyna July 13, 2013 at 12:23 pm

majulah sukan untuk negara!! ^_^

Reply

amirulfaiz July 13, 2013 at 1:59 pm

Memang membanggakan, moga konsisten prestasi skuad Harimau Muda A ini. :)

Reply

Bidadari July 13, 2013 at 10:04 pm

Yang penting Malaysia dapat tewaskan Italy yang ada 9 orang pemain bawah 21 skuad kebangsaan Italy. Great britain pun kalah dengan Italy. Kalau la Malaysia ada pemain yang cukup, mesti keputusan akan berlainan. Walaupun kekurangan pemain, skuad harimau muda dah boleh survive. Sepatutnya skuad Ong Kim Swee sudah diangkat sebagai sekuad senior, skuad senior rajagopal patut terus dibubar dan Rajagopal patut step down. Dia dah tak relevan dah

Reply

Ismail N July 15, 2013 at 9:14 am

Semalam kalah (penalti) dengan Ireland lak. Still pencapaian yg baik buat Malaysia.

Reply

hafizmd July 15, 2013 at 1:35 pm

Yup. Top 8 dalam dunia…kira bagus dah ni

Reply

Hafizul July 15, 2013 at 12:57 pm

namanya dah harimau muda..memnag kuat dah gagah perkasa lagi lah..hehe

Reply

hafizmd July 15, 2013 at 1:21 pm

macam kitalah boh…muda, gagah perkasa…hahaha

Reply

BUNDA July 15, 2013 at 2:41 pm

tahun depan ada lagi…apa pun tahniah walaupun sampai ketahap ini…

salam ramadhan dari bunda…

Reply

hafizmd July 16, 2013 at 6:56 am

moga lebih sukses

salam Ramadan utk Bunda sefamili

Reply

sendirian July 15, 2013 at 10:52 pm

takpe.teruskan usaha harimau muda

Reply

hafizmd July 16, 2013 at 6:41 am

yeah! top 8 pun dah power dah

Reply

akubiomed July 17, 2013 at 2:28 pm

Apa yang penting mereka mempunyai semangat juang yang tinggi.

Reply

Zainol Rashid July 19, 2013 at 3:27 pm

Huh,.. Dah agak dah. Memang konform kalah punya lah Harimau tah hape2 nie..

Reply

hafizmd July 25, 2013 at 9:35 am

hehe…takkan kita harap nak menang…mmg kurang realistik =)

Reply

jacklye July 21, 2013 at 8:24 pm

susah la cakap kalau malaysia hampir setaraf itali tu…patut sedar yang malaysia jauh tertinggal di belakang dan patut buat perubahan…ingat la ini pasukan universiti jepun..bukan pasukan kebangsaan jepun… harimau muda pula pasukan professional dan mmg satu team bermain bola full time…ini dah bukti kita sdah jauh tertinggal di belakang jepun..

harap harap ini jadi pengajaran kepada kita…

Reply

hafizmd July 21, 2013 at 10:00 pm

Ada benarnya. Namun dalam kesebelasan pemain Italy, ramai yg juga pemain bawah 23 yg mewakili negara. Jadi, mereka mmg juga pemain pro macam pemain kita.

Untuk itu, saya ttp rasa bangga dngan pencapaian skuad harimau muda A di Kazan, Rusia =)

terima kasih bro singgah

Reply

Mazni Azmi July 19, 2014 at 8:38 am

Alhamdulillah. Semakin maju kehadapan.

Sukan ni medium perpaduan. Semoga berterusan menyatukan

Reply

Leave a Comment