Masalah wp-config.php bila update wordpress 3.2…

- 12 July 2011Motivasi

Assalamua’laikum.

Kembali bersiaran selepas mata agak merah dan mengantuk 2 -3 hari ni. Pedih bukanlah sebab aku p bersih tu, tapi sebab aku berkawal malam-malam kat pondok Rukun Tetangga. Lagi bagus ape? hehe…

Khas untuk pengguna wordpress, versi 3.2 dahpun selamat keluar dan aku dengan rakusnya telah mengemaskini versi tersebut. Konon tak nak macam ‘katak dalam botol free BPA’lah….

Entah macam mana, pagi tadi takleh nak login dashboard wordpress, blog yang tak berapa hensem ni pun dah tak boleh buka. Sekali tengok ada error ni;

"cara selesai masalah erro wp-config error 3.2 wordpress"

Alamak, dahlah aku ‘agak’ celik IT, tetiba fail wp-config dah hilang pulak dah! Aku dah gabra dah ni…

Ok-ok. Aku tarik nafas dulu. Terus jer aku tekan butang “create a configuration file”. Isi nama database, isi password dan lain-lain. Jeng jeng jeng…..sekali tak jadi daaa…

Ok-ok. Aku tarik nafas lagi (masa tengah buat ni, memang aku bernafas macam biasa yer, cuma lebih laju sebab tengah berdebar tak tentu pasal ni…hahaha).

Jadi kena buat manual agaknya.

  1. Buka balik c panel.
  2. Cari file wp-config-sample.php dan download.
  3. Buka file ni. Isi nama database, username database, password.
  4. Save file dengan nama wp-config.php dan upload balik ke tempat asal tadi.
  5. Cuba login dashboard dan jeng jeng jeng….
  6. Error ni pulak yang keluar “Error Establishing a Database Connection”

Erm…terus aku teringat pada entri Bro Wanmus: Selesaikan masalah Error Establishing a Database Connection

Terus ikut video yang ada kat entri tu dan Alhamdulillah…dah boleh login dashboard dan blogpun dah ok.

Jeng jeng jeng….dah siap satu entri…whoooaaa~

® hafizmd – ada sape tahu kenapa blog aku ada masalah ni? sebab server ke? ke sebab apa ek? minta pencerahan…

{ 13 comments… read them below or add one }

fiezaradzi July 13, 2011 at 8:37 pm

testing2….

hehee…alamak…username dia punyer daaa…

Reply

fiezaradzi July 20, 2011 at 12:59 pm

@fiezaradzi, oit.. ini kira copy paste id org ni.. tolong.. hehe
Baca entri terkini Blogger fiezaradzi´s: Bagus Ke BERSIH?

Reply

hafizmd July 21, 2011 at 1:49 pm

@fiezaradzi, hahaa…maaf yer..

Reply

muhammad fakhruddin July 13, 2011 at 9:53 pm

Saya pernah kena macam tu dulu…tu pun sebab tangan gatal nak try and error. Learn from mistake ;)
Baca entri terkini Blogger muhammad fakhruddin´s: Derma dan Baca @ Ramadan

Reply

hafizmd July 14, 2011 at 5:40 pm

Betul2…belajar dari kesilapan..tp kalau gatal sangat…nanti takut terus rosak jahanam…keh3

Reply

tehr July 14, 2011 at 3:52 pm

siap satu entri yang sangat berguna untuk semua
mujur juga aku datang baca
thanks
Baca entri terkini Blogger tehr´s: Harga Yang Perlu Dibayar

Reply

hafizmd July 14, 2011 at 5:37 pm

hehe…entri utk ingatan diri sendiri gak ni…

main update jer…keh3

terimakasih kembali ;p

Reply

mekar July 14, 2011 at 5:02 pm

Aduh… kecut perut juga kan bila kejadian2 spti ini berlaku. Sya tak pernah alami lagi. Nak bagi nasihat pun xberani, takut kejadian lebih pelik pulak akan berlaku. Apa2pun nasib baik berjumpa dgn blog sahabat itu. Legaaa..
Baca entri terkini Blogger mekar´s: Ayuh Kempiskan Perut Buncit..!

Reply

hafizmd July 14, 2011 at 5:36 pm

Mula2 mmg kecut jugak…tp bila tarik nafas, relaks sikit…baru boleh fikir..kendian main godek2 sendiri…nasiblah kalau ada yg rosak…hehehehe

Reply

bEe July 15, 2011 at 11:21 pm

Hehehe
Semenjak malware ni org dok ramai kalut kan!
Nasib baik bEe cuma pengguna wordpress.com jek so tak pyh pikir byk2. hihi (padahal mmg buta IT) wakaka

Reply

hafizmd July 20, 2011 at 11:23 am

hehe…mmg kalut jugak, takut tak terkwal nanti

takpe bEe, janji kita heppi :D

Reply

fiezaradzi July 20, 2011 at 1:00 pm

lau kena kat saya,lagi la.. terus mintak tolong awak ler.. hehe.. nasib baik blog saya ok.. skg dah tak de masalah kan.. bagus2..
Baca entri terkini Blogger fiezaradzi´s: Bagus Ke BERSIH?

Reply

hafizmd July 21, 2011 at 1:51 pm

@fiezaradzi, boleh, mana yg boleh, mesti boleh tolong punye…

sekarang dah settle…thanks

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge